Rejser til Saudi Arabien

Saudi Arabien har åbnet dørene for turister, og landet bugner af spektakulære oldtidslevn, storslåede landskaber med ørken og bjerge samt ikke mindst en fascinerende moderne arabisk kultur med dybe islamiske rødder. 

Værd at opleve i Saudi Arabien

Mere end noget andet sted fanger Saudi Arabien nok vestens forestilling om Orienten. Det lukkede land, hvor pilgrimme flokkes til den hellige by Mekka, og beduiner fører deres kamelkaravaner mellem ørkenklitterne. Hvor gamle klippebyer og helleristninger fra tidernes morgen hugget ind i rustrøde ørkenbjerge fortæller om fortidens civilisationer, og mænd i løstsiddende hvide kjortler ryger vandpibe på små te-huse.  

Saudi Arabien har alt det og meget mere. For Saudi Arabien er et land fuld af kontraster. Mod nord strækker ørkenen sig mod horisonten, mens 3000 meter høje bjerge hæver sig over dalene i syd.

Langs havet slår turkisblå bølger mod uberørte kyster og koralrev, mens sne ikke er ualmindeligt på de højeste bjergtoppe. I storbyerne vokser højhuse i glas og stål mod himlen, og de unge mødes på vestlige caféer for at drikke cappuccino og poste billeder på de sociale medier. I landsbyerne derimod synes ikke meget at have ændret sig i århundreder, og imamens kald til bøn gjalder ud over de traditionelle huse mellem daddelpalmerne fra gamle, lerklinede minareter.  

Således kombinerer Saudi Arabien på spændende vis Orientens mystisk med topmoderne arabisk kultur, og det er netop den kombination, der gør landet så spændende – og at det tilmed først for nyligt er åbent for turister, gør kun Saudi Arabien endnu mere dragene. 

Saudi Arabien - Jeddah - Al Ula - Tabruk - Hail - Abha - Riaydh

Landefakta

Areal: 2.149.690 km2

Hovedstad: Riyadh

Møntfod: Riyal - forkortes SAR

Sprog: Arabisk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Saudi Arabien?

Vores vinterhalvår fra november til marts er klimamæssigt det bedste tidspunkt at rejse i Saudi Arabien. Her er dagene typisk solrige og varme, luften er klar, og nætterne er behageligt kølige. Regn kan forekomme, men det er sjældent. Sommerhalvåret fra april til oktober byder på ekstrem varme med dagtemperaturer mange steder over 40 grader og stort set ingen regn. Det er ikke et behageligt tidspunkt at rejse i Saudi Arabien på. Undtagelsen er bjergene i Asir-regionen mod syd, hvor det kan være køligt og til tider vådt om vinteren, og omvendt meget behageligt om sommeren.

Typiske spørgsmål før rejsen i Saudi Arabien

  • Hvad spiser vi i Saudi Arabien?

    Maden i Saudi Arabien minder meget om det velsmagende køkken, man finder andre steder i Mellemøsten. Ris og usyret fladbrød danner grundlaget, og dertil serveres stegt kød, fisk og som regel en masse småretter kendt som mezze. Disse kan eksempelvis bestå af salat, hummus, lokal ost eller en bønnemasse rørt op i olivenolie. Brødene rives i stykker og bruges til at spise resten med, hvis der ikke er knive og gafler.  

    Risen er ofte krydret med eksempelvis kardemomme, eller safran ved særlige lejligheder. Lam, kylling og til tider kamel er populært. Det er ofte krydret med eksotiske krydderier og serveret grillet eller i en sammenkogt ret. Chili bruges med måde, og maden i Saudi Arabien er sjældent stærk. Det største og vigtigste måltid på dagen er frokost, mens morgenmad og aftensmad ofte udgør et mindre måltid for de lokale.  

    Mere end en tredjedel af Saudi Arabiens befolkning er tilflyttere fra andre lande, eller har rødder udenfor landet. Det sætter naturligvis sit præg på Saudi Arabiens køkken og restauranter. De fleste tilflyttere kommer fra Asien, så der er mange asiatiske restauranter rundt om i landet. Især indisk mad er populært. Men også vestlige retter er almindelige på menukortene rundt om i landet. Især i de større byer som Riyadh og Jeddah. 

    Te og kaffe er en central del af den beduinske kultur, og det er ikke ualmindeligt at blive budt på en kop eller to af lokale rundt på rejsen i landet. Kaffen drikkes stærk og krydret med eksempelvis kardemomme af små kopper. Mælk bruger man sjældent i kaffen i ørkenen, men moderne caféer er skudt op rundt om i Saudi Arabien, der også har fået smag for cappuccino og café latte. Te drikkes også i små kopper og er ofte sødet med rigeligt sukker. Det er især populært på varme dage.  

  • Hvad er prisniveauet i Saudi Arabien?

    Saudi Arabien er ikke noget billigt land at rejse i. Men både hoteller, sightseeing og mange måltider er med i rejsens pris. Så det er ikke mange ekstra penge, man skal have op af lommen i løbet af rejsen.  

    Et måltid mad på en restaurant koster typisk mellem 100 og 300 kr. På simple restauranter kan man fint spise sig mæt for under 100 kr., mens en middag på de bedste restauranter koster langt over 300 kr. Drikkevarer er billige. En halv liter alkoholfri øl koster ca. 10 kr., mens en dåsesodavand typisk koster ca. 5-10 kr. Lidt mere på restauranter og lidt mindre i lokale kiosker. En lille flaske vand kan købes for et par kroner i en butik, mens det typisk koster omkring 30 kr. at nyde en cappuccino på en god vestlig café. 

    Dertil kommer drikkepenge. Som altid på Viktors Farmors rejser, er drikkepenge til guider og chauffører inkluderet i prisen. Men man skal beregne lidt drikkepenge i andre situationer. Det er normalt at efterlade 10-20% i drikkepenge i restauranter, hvis det ikke allerede er lagt til prisen. Kuffertdragere forventer to amerikanske dollar pr. kuffert, hvis bagagen bæres op på værelset. 

  • Hvad køber man i Saudi Arabien?

    Der er gode muligheder for at få luftet kreditkortet i Saudi Arabien. Moderne shoppingcentre med både lokale og vestlige kædebutikker er for længst skudt op i storbyer overalt i landet. Men de traditionelle bazarer eksisterer stadig, og i de mindre byer er det stadig her, at mange gør deres indkøb.  

    Gode køb kunne være dadler eller forskellige former for nødder, der smager meget bedre end dem, vi kan købe i Danmark. Krydderier såsom kardemomme, safran og muskat sælges også i vid udstrækning i bazarer overalt i landet og udgør en eksotisk og anderledes souvenir. Det samme gør den lokale krydrede kaffe.  

    Guldsmykker i lokale designs kan købes med fordel. Det samme kan de lokale parfumer og duftende olier. Den traditionelle kaffekande med den lange tud – kaldet dallah – er et andet godt bud. Disse kander i metal er for mange blevet et symbol på beduinernes kultur og legendariske gæstfrihed.  

    Vævede tæpper udbydes også i bazarerne. Det samme gør varer lavet i læder fra blandt andet kameler. Men også andre dele af kamelen bruges til souvenirs. Hvad siger du for eksempel til mælkechokolade med kamelmælk? Eller sæbe lavet på kamelmælk, som selveste Kleopatra efter sigende skulle have været meget begejstret for.   

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Saudi Arabien?

    Trods Saudi Arabien ligger i et til tider uroligt hjørne af verden, føler man sig generelt sikker på en rejse. Kriminalitet forekommer sjældent, men det er altid vigtigt at tage sine forhåndsregler og bruge almindelig sund fornuft, når man færdes i de større byer.  

    Uroligheder langs grænsen til Yemen kan bluse op. Derfor holder vi os et stykke fra grænsen og følger situationen nøje. Vi rejser naturligvis kun til områder, hvor vi kan færdes på sikker og forsvarlig vis.  

    Fotografering er forbudt ved nogle helligdomme og alle militære installationer. Det er desuden forbudt at fotografere lokale kvinder uden tilladelse.  

    Hygiejnen i Saudi Arabien er generelt høj i de større byer, men knap så høj, jo længere ud på landet vi kommer, og bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Derfor er det en god ide at vaske hænder ofte, bruge håndsprit og være lidt forsigtig med, hvad man spiser og drikker.

    Drik ikke postevand fra hanen, men køb i stedet vand på flaske. Undgå isterninger, spis frugter, der kan skrælles, og undgå mad, der ikke er varmet igennem. Skulle uheldet alligevel være ude, er det en god ide at medbringe medicin mod maveproblemer.    

  • Hvem møder du i Saudi Arabien?

    Når du rejser med Viktors farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. I dag bor omkring 80% af landets befolkning i byer. Især storbyerne Riyadh, Jeddah og Mekka trækker, og omkring en tredjedel af befolkningen bor i eller ved en af disse byer. Men selvom langt størstedelen af Saudi Arabiens befolkning har skiftet det nomadiske liv i ørkenen ud med et byliv, spiller beduinernes kultur stadig en vigtig symbolsk rolle. Det gælder også for folk i storbyen, der i mange tilfælde er stolte af deres beduinske rødder, selvom de næppe kunne finde på at udskifte det moderne storbyliv med et telt i ørkenen.

  • Kan vi komme ind i Saudi Arabien?

    Ja. Indtil for nyligt var det ikke muligt – eller i hvert fald meget svært – at komme ind Saudi Arabien på andet end forretningsrejser. Men det er ændret nu, og landet har åbnet dørene for turister.  

  • Kan vi besøge Mekka?

    Nej desværre. Godt nok har Saudi Arabien åbnet grænserne for turister, men det er stadig kun muslimer, der har adgang til islams helligste by. Vi besøger dog Jeddah på vores rundrejse. Jeddah har i mange århundreder været porten til Mekka, da det er her, at pilgrimmene ankommer med båd på deres pilgrimsfærd.  

  • Hvor fysisk krævende er rejsen i Saudi Arabien?

    Vores rejser i Saudi Arabien er rundrejser, hvor vi rejser fra sted til sted i bus, tog og med fly. Det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag i forbindelse med sightseeing, så god fysisk form er nødvendig for at få det fulde udbytte af rejsen. I byerne er terrænet typisk fladt, mens det udenfor byerne vil være noget mere ujævnt. I ørkenen går vi i sandklitterne, og i Asir-provinsen er stierne stenede. Dertil kommer varmen. I vinterhalvåret er varmen behagelig, men i sommerhalvåret bliver varmen en belastning. Derfor ligger vi naturligvis rejserne i de mere kølige vintermåneder.  

  • Hvilket tøj skal man have på i Saudi Arabien?

    Saudi Arabien er et strengt muslimsk land, hvilket medfører en række regler for påklædning. Kvindelige turister behøver ikke bære slør offentligt. Men de skal være iført løstsiddende tøj, der maskerer kropsformen og dækker både skuldre og ben ned til under knæene. Ved besøg i moskéer skal kvinder dog som regel bære tørklæde, så medbring et for en sikkerhedsskyld. Mænd kan slippe afsted med lange bukser og en kortærmet skjorte eller t-shirt. Men shortsene skal man lade blive hjemme.   

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Saudi Arabien

Turist- og førsteklasses hoteller

Vi bor på gode turist- og førsteklasses hoteller. Hotelstandarden er generelt god i Saudi Arabien, og hotellerne kan fint måle sig med hoteller i samme klasse i Europa. Vi prøver at finde mindre, privatejede hoteller, hvor det er muligt, fremfor at bo på store, internationale kædehoteller.

En nat i en ørkenlejr

På vores store rundrejse i Saudi Arabien bor vi sågar en nat i en ørkenlejr mellem sandklitter og eroderede ørkenbjerge. Det er en meget stemningsfuld oplevelse at bo omgivet af ørkennattens lyde under den funklende stjernehimmel.

Vidste du det om Saudi Arabien?

I Jeddah er man i gang med at bygge verdens højeste skyskraber. Den præcise højde er stadig ikke offentliggjort, men Jeddah Tower skulle blive den første bygning i verden med en højde på mere end 1 kilometer.  

Viktors Farmor i Saudi Arabien

Viktors Farmor tilbyder den store Saudi Arabien rundrejse. Med bus, fly og tog kommer vi godt rundt i landet og oplever Saudi Arabiens mangfoldige landskaber og kulturer. Rejsen starter i Jeddah, hvis UNESCO-beskyttede gamle bydel i århundreder har været porten til Mekka. Herfra flyver vi til Asir-provinsen i den sydlige del af landet, hvor de 3.000 meter høje bjerge gemmer på traditionelle landsbyer og en lokal kultur med yemenitiske rødder.  

I Riyadh oplever vi det moderne Saudi Arabien og besøger det glimrende nationalmuseum. Helt andre oplevelser venter i ørkenen mod nord, hvor vi udforsker nabatæiske klippegrave, solbagte forte, traditionelle karavanebyer i palmefyldte oaser, mystiske forhistoriske stenstøtter og 10.000 år gamle helleristninger. Vi bor sågar en nat i en teltlejr i ørkenen under den funklede stjernehimmel.  

6 nedslag i Saudi Arabiens historie

1 årh. e.Kr.
Nabatæerne har udviklet et enormt netværk af karavaneruter og tjener godt på især handlen med røgelse.

Ca. 570 e.Kr.
Muhammed fødes i Mekka, hvor han lever som handelsmand, indtil han i en alder af ca. 40 begynder at få åbenbaringer fra Allah. 

1517
Ottoman-imperiet under Salim Den Første invaderer Den Arabiske Halvø og indtager de to hellige byer Mekka og Medina. 

1703
Mohammed Ibn Abd Al Wahhab fødes under helt almindelige kår. Efter sine religiøse studier begynder han at prædike for en renselse af Islam. I 1803 tilbageerobres Mekka og Medina.

1932
Ottoman-imperiet slår igen med hjælp af arabiske stammer, der ikke ønsker at underlægge sig Saudi-dynastiet. Magten bølger frem og tilbage gennem 1800-tallet. Vendepunktet kom i 1902, da den blot 21-årige hersker af Saudi-dynastiet stormer Riyadh og indtager fortet. I 1932 kan Saudi-dynastiet erklære grundlæggelsen af det nye kongerige Saudi Arabia.

1933
Saudi Arabien underskriver den første tilladelse til at bore efter olie til et udenlandsk selskab. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Saudi Arabien.

  • Sikkerhed på rejsen til Saudi Arabien

    Selvom Saudi Arabien er en ny destination for mange europæiske rejseselskaber, så er det en af Mellemøstens største turistdestinationer for muslimske pilgrimme. Det er trygt at rejse i Saudi Arabien til trods for konflikter i flere af nabolandene (Yemen og Irak).

  • Pas og Visum

    Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen.

    Vigtigt: passet må IKKE indeholde stempler fra Israel. De saudiske myndigheder nægter indrejse, hvis passet er viseret til/stemplet i Israel.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Vi skal maile paskopier og flere oplysninger til vores agent i Saudi Arabien, som så sørger for et referencenummer. Med dette referencenummer kan der søges om visum ved ambassaden. I får nærmere besked om dette fra Viktors Farmor.

  • Toldregler

    Det er strengt forbudt at indføre alkohol og svinekød i Saudi Arabien.

  • Vaccinationer

    Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Corona-regler

    Ved indrejse til Saudi Arabien skal der fremvises bevis på fuld corona-vaccination, visum samt rejseforsikring, der dækker corona-relaterede udgifter. Er der gået mere end 8 måneder siden 2. vaccine, kræves der en boostervaccine for at bevare coronapassets gyldighed. Alle dokumenter skal printes og medbringes. Det er altså ikke muligt at fremvise dem elektronisk. Der er ikke krav om test inden indrejse til Saudi Arabien.

    Ikke vaccinerede kan rejse ind i Saudi Arabien, men det kræver, at de registrerer sig på hjemmesiden Muqeem og bliver godkendt på forhånd. Kontakt os venligst, hvis du ikke er vaccineret, så vi kan rådgive dig bedst muligt.

  • Tid

    Saudi Arabien er en time foran Danmark.

  • Valuta

    Saudiske Riyal (SAR) fås somme tider i nogle i Forex, men vi anbefaler at veksle til dinarer ved ankomsten til Riyadh. Der er hæveautomater i lufthavnen og i næsten alle større byer. I de fleste banker er det maximale, man kan hæve på kreditkort, 1000 riyal. Det er mest fordelagtigt at medbringe US-dollars. 1 Riayl er knap 2 danske kroner.

    Kreditkort kan bruges til betaling på de fleste hoteller samt i større forretninger. Hvis man er løbet tør for riyaler, kan man mange steder betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker ofte kun tager imod saudiske riyal.

  • El

    Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Saudi Arabien (A, B, C og G), så det er en fordel at medbringe adapter, bl.a. til ”amerikanske” og ”engelske” stik.

  • Telefon og internet

    Telefon til Saudi Arabien: Tryk 00966 efterfulgt af telefonnummeret. Fra Saudi Arabien til Danmark trykkes 0045 efterfulgt af dansk telefonnummer.

    Mobil: I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt, og mange internationale taleservices så som Skype er blokkeret. Der kan købes lokale taletidskort.

    Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

    Internet: Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling.

  • Påklædning

    Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Ved solnedgang falder temperaturen mærkbart i ørkenen, og vinden rejser sig. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus. Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne og i bjergene.

    Kvinder skal klæde sig moderat i Saudi Arabien. Den traditionelle abeyya og tørklæde er valgfri, undtagen under besøg i moskéer. Men det er vigtigt at bære løstsiddende tøj, der maskerer kropsformen og dækker arme samt benene ned til anklerne. Mænd forventes at gå i lange bukser og helst langærmede skjorter/bluser. T-shirts og kortærmede skjorter er dog accepteret.

    Saudi Arabien har et religiøst politi; det såkaldte Mutawwa. De har dog gennem de seneste 15 år mistet meget anseelse i befolkningen og har flere gange fået indskrænket deres beføjelser. Med andre ord er tingene ved at ændre sig i Saudi Arabien og Mutawwa har ikke den indflydelse de have tilbage i det 20. århundrede.

  • Foto

    Militære områder, lufthavne og grænse-områder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

  • Bagage

    På de fleste af hotellerne kan det lade sig gøre at få vasket tøj fra morgen til aften.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Drikkepenge

    På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen.

    Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-10 kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10-20 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

  • Småpenge

    Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

  • Drikkevand

    Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt og koster kun få kroner pr. liter.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på en restaurant koster 100-300 kr. En sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr. på restaurant og under det halve i en butik. 

  • Klima

    Fra november til marts er dagstemperaturene tålelige fra cirka 20-30 grader. Aftener og nætter i ørkenområder er ofte kølige ned til 5-10 grader. Det er derfor vigtigt, at have varmt tøj med til aftenerne.

  • Supplement til pakkelisten

    • Abayya og tørklæde til kvinder (kan købes i alle danske storbyer)
    • Langærmet skjorte/bluse og lange bukser til mænd
    • Lommelygte
    • Vækkeur
    • Småproviant, f.eks. kiks
    • En rulle toiletpapir eller kleenex
    • Vådservietter
    • En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
    • Evt. piller mod maveinfektion (tal med egen læge)
    • Sollotion med høj faktor og læbepomade (luften kan være meget tør)
    • Myggespray
    • Gode vandre eller –støvler
    • Sandaler
    • Evt. vandrestav(e)
    • En lille dagtursrygsæk
    • Kasket eller solhat
    • Varmt tøj og vindtæt jakke
  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  • Andet

    Bemærk at vi går en del i forbindelse med sightseeing, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser i Saudi Arabien.
Ring til os 86 22 71 81