Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Elfenbenskysten.
Værd at opleve i Elfenbenskysten
Elfenbenskysten, som ligger i Vestafrika, er stadig ukendt af mange og byder på mange fascinerende overraskelser. Vidste du f.eks., at man i en Dan-landsby kan opleve Gboni-styltedans, der er et akrobatisk show. En rejse til Elfenbenskysten byder på mange nye oplevelser både i kulturen, naturen, og når vi dykker ned i historien.
Elfenbenskysten har været befolket siden år 10.000 f.Kr. Der har været en stor indvandring fra mange andre områder i Afrika, hvilket man også mærker på en rejse dertil. Der er i dag mere end 60 etniske grupper i landet, som er med til at skabe den enorme mangfoldighed, vi i dag oplever i landet med unikke traditioner, kunsthåndværk, dans og musik.
Landets administrative hovedstad er Yamoussoukro, som ligger i det centrale af Elfenbenskysten. Her kan man opleve verdens største kristne kirke, Basilica of our Lady of Peace. Den største by og økonomiske hovedstad er Abidjan i det sydlige af Elfenbenskysten.
På en rejse til landet støder man på en masse traditionelt kunsthåndværk – det er håndværk, der går mange år tilbage og er en stolt tradition. Det er bl.a. tekstilvævning, træudskæring og lerperler, som man ser flere steder.
Landets historie er præget af kolonitiden under Frankrig og deres vej mod uafhængighed, som blev opnået i 1960. Den tidligere koloniby Grand-Bassam, er kendt for sin velbevarede koloniale arkitektur og byen er blevet optaget på UNESCOs verdensarvslisten.
På en rejse til Elfenbenskysten oplever man også landets rige natur med alt lige fra savanner til regnskov og fantastiske bjergrige landskaber.
Elfenbenskysten er hjemsted for nogle af Afrikas mest livlige og farverige danse. Komian-dansen er en trance-dans udført af præstinder, der formidler kommunikationen mellem åndeverdenen og det jordiske. I det nordlige Elfenbenskysten er Senufo-folket kendt for deres Boloy-dans, som også kaldes leopard-dansen, der er en akrobatisk og hæsblæsende forestilling, der demonstrerer dansernes fysiske styrke og smidighed. I det nordlige Elfenbenskysten er Baule-folket kendt for deres Goli-maske-dans. I landet kan man også stifte bekendtskab med Guro-folket, der er kendt for deres fascinerende Zaouli-dans, der er en slags quickstep. Lad dig overraske på en rejse til Elfenbenskysten.
Klima og vejr i Elfenbenskysten
Hvornår besøger man Elfenbenskysten?
Elfenbenskysten er generelt varmt og fugtigt hele året på grund af sin beliggenhed ca. 400 km nord for ækvator. Landet har overordnet tre årstider: Fra november til marts er det typisk varmt og tørt med få regnbyger. Fra marts til maj er det varmere og tørrere med næsten ingen regn. Og fra juni til oktober er det varmt og vådt. Det bedste tidspunkt for en rejse til Elfenbenskysten er fra november til marts, hvor vejret er tørrere og køligere.
Typiske spørgsmål før rejsen til Elfenbenskysten
-
Hvad spiser vi i Elfenbenskysten?
Elfenbenskysten har et udsøgt køkken, som fletter fine franske retter med traditionelle afrikanske ingredienser.
De mest almindelige retter er saftig grillstegt kød og fisk, samt gryderetter der er tilsat palmeolie, og som serveres med enten ris eller foutou, som er en slags dumpling.
Poulet braisé er kylling, der er marineret i hvidløg, citronsaft, sennep, peber og chili. Kyllingen tilberedes på en åben kulgrill og serveres med en tomat- og løgsalat.
Derudover vil du oppe nordpå finde små brune papirpakker med lammekød, som langsomt tilberedes i en træfyret metalovn.
Maden i Vestafrika er lokal og velsmagende. Vestlig mad findes sjældent udenfor de større byer.
-
Hvad er prisniveauet i Elfenbenskysten?
Prisniveauet i Elfenbenskysten er lavere end i Danmark.
Man benytter den vestafrikanske valuta CFA-franc XOF (i daglig tale ”sifa”) ikke at forveksle med den centralafrikanske CFA-franc XAF. Der betales i lokal valuta overalt. 1 euro svarer til ca. 660 CFA (marts 2024).
Et måltid på en restaurant i Elfenbenskysten kan typisk fås for omkring 25-30 kroner, mens en flaske vin koster omkring 40-50 kroner. Vand og sodavand kan købes i supermarkeder til ca. 5-10 kroner.
Det er muligt at hæve penge i hæveautomater, men de findes hovedsageligt i Abidjan, og virker ikke altid. Der findes få hæveautomater udenfor Abidjan. Betaling med kreditkort kan som regel kun lade sig gøre på restauranter, i supermarkeder og på hoteller i de større byer.
Det anbefales derfor hovedsageligt at medbringe euro eller US dollars og veksle til CFA ved ankomsten, når du rejser til Elfenbenskysten. -
Hvad køber man i Elfenbenskysten?
På en rejse til Elfenbenskysten finder du et væld af unikke og mindeværdige varer. På lokale markeder kan man f.eks. købe farverigt vævede stoffer herunder det berømte Baoulé-stof, som er ideelt til tøj og hjemmedekoration.
Derudover kan man købe træudskæringer og masker, der afspejler den dybe åndelige og kulturelle betydning i ivoriansk kunst.
For dem, der sætter pris på smykker, tilbyder lokale kunsthåndværkere smukke smykker fremstillet af perler, træ og metaller.
Som en af verdens største producenter af kakao, tilbyder Elfenbenskysten høj kvalitet af kakao og kaffe, som vil være en perfekt gave at tage med hjem fra en rejse til Elfenbenskysten.
Husk at forhandle om prisen.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Elfenbenskysten?
Siden 2011 har det været sikkert at rejse i Elfenbenskysten. Dog skal man altid bruge sin sunde fornuft. Det frarådes at medbringe smykker, ure og store pengebeløb på gaden. Det vil derfor være en god idé at have kontanter i en "pengekat" og kun et lille beløb i tasken eller lommerne.
Hygiejnen i Elfenbenskysten kan variere fra sted til sted, og det er vigtigt for rejsende at tage visse forholdsregler. I byområder er der ofte adgang til renere faciliteter, men i mere afsidesliggende områder kan hygiejnestandarderne være lavere. Spis kun på steder, hvor du kan se, at maden håndteres hygiejnisk.
Man bør ikke drikke vandet fra hanerne – heller ikke på hotellerne. Isterninger i drikkevarer bør ligeledes undgås. Køb i stedet en flaske vand i et supermarked, når du rejser i Elfenbenskysten.
-
Hvem møder du på en rejse til Elfenbenskysten?
Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Elfenbenskysten har over 60 etniske grupper. Den største befolkningsgruppe er Akan. Akan befinder sig i den sydøstlige del af Elfenbenskysten, det sydlige Ghana og det sydvestlige Togo. Til de akantalende folk hører blandt andet undergrupperne Anyi, Baule, Ashanti, Fanti og Guang.
Bosat i den nordlige region er Senufo-folket, der er kendt for deres landbrug, kunstneriske træudskæringer og masker, som spiller en central rolle i deres religiøse og kulturelle ceremonier.
-
Er der noget man skal være opmærksom på i forhold til påklædning?
Lokalbefolkningen er konservative i deres påklædning, specielt i den mere muslimske nordlige del af Elfenbenskysten. Det er typisk ikke velset at vise bare skuldre eller at gå i korte shorts/nederdele. Man kan udmærket gå med almindelige t-shirts, der dækker skuldrene samt shorts/nederdel, der går ned til knæene til daglig.
Det anbefales at bære løstsiddende tøj på grund af varmen. Medbring desuden en kasket eller solhat samt solcreme med høj faktorbeskyttelse. Medbring eventuelt et tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv. Husk desuden gode vandresko/gummisko og sandaler.
Vidste du det om Elfenbenskysten?
Elfenbenskysten er verdens førende inden for kakaoproduktion. Derudover har hovedstaden, Yamoussoukro, verdens største kristne kirke.
Viktors Farmors rejser i Elfenbenskysten
Viktors Farmor har en 14-dages rundrejse i Elfenbenskysten, hvor vi kommer godt omkring i landet. En rejse til Elfenbenskysten byder på en dansende kultur! Der bor over 60 etniske grupper i landet, og vi besøger flere af dem på vores rejse, hvor vi ser nogle af deres rituelle, spirituelle og akrobatiske danse. Derudover dykker vi ned i deres stolte håndværkstraditioner indenfor bl.a. tekstilvævning, træudskæring og lerperler. Vi møder bl.a. Fulani-nomaderne, der introducerer os til deres nomadeliv, og vi rejser til håndværkets højborg, Korhogo. Derudover bliver vi klogere på den franske kolonitid i landet og kampen for uafhængighed.
5 nedslag i Elfenbenskystens historie
700-tallet
Ivorianernes første møde med udlændinge var højst sandsynlig berberiske handelsfolk fra det nordvestlige Afrika, der begyndte at krydse Sahara for at handle med andre kulturer.
1471
Portugiserne ankommer til Elfenbenskysten som de første europæere i søgen efter en handelsrute til Asien. Det indledte en periode med europæisk interesse og handel langs kysten.
1893
Franskmændene koloniserer officielt Elfenbenskysten, hvilket fører til en periode med fransk styre.
7. august 1960
Elfenbenskysten opnår uafhængighed fra Frankrig, hvor Félix Houphouët-Boigny bliver landets første præsident.
2002-2007
Den første borgerkrig i Elfenbenskysten.
2010-2011
Den anden borgerkrig i Elfenbenskysten.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Elfenbenskysten.
-
Pas og visum
Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdets varighed og desuden have 2 blanke sider. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Der kræves visum til Elfenbenskysten. Visum kan enten søges på Elfenbenskystens ambassade i Hellerup eller som et e-visum. Viktors Farmor sender visumvejledning og de fornødne visumdokumenter ca. 2 måneder før afrejse. Det anbefales at ansøge tidligst to måneder før afrejse, da visummet kun er gyldigt i 3 måneder fra udstedelsen.
-
Vaccination
Der er krav om gul feber-vaccination, og man skal kunne fremvise dokumentation for gul feber vaccination ved indrejse.
Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe (tetanus) og difteri. Derudover anbefales vaccination mod meningokoksygdom.
Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse.
Rådfør dig med egen læge/specialklinik om vaccinationer og rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer, der tilrådes. Medbring evt. dagsprogrammet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Man benytter den vestafrikanske valuta CFA-franc XOF (i daglig tale ”sifa”) ikke at forveksle med den centralafrikanske CFA-franc XAF. Der betales i lokal valuta overalt.
Det anbefales at medbringe euro eller US dollars og veksle til CFA ved ankomsten. CFA har fast kurs overfor euro, så man får typisk en bedre kurs end med US dollars, men begge kan veksles uden problemer. Man kan veksle penge i banker og på vekselkontorer i de større byer. Enkelte hoteller tilbyder også valutaveksling.
1 euro svarer til ca. 660 CFA (marts 2024).
Det er også muligt at hæve penge i hæveautomater, men de findes hovedsageligt i Abidjan, og virker ikke altid. Der findes få hæveautomater udenfor Abidjan. Betaling med kreditkort kan som regel kun lade sig gøre på restauranter, i supermarkeder og på hoteller i de større byer.
Det anbefales derfor hovedsageligt at medbringe euro eller US dollars og veksle til CFA ved ankomsten.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Telefoni og internet
Telefonopkald og mobildata er meget dyrt, så husk at slå data og roaming fra før indrejse. Der er gratis wifi på flere hoteller, som med fordel kan benyttes.
-
Elektricitet
Man bruger 220 volt i Elfenbenskysten. Strømstikkene er lig de danske, men medbring eventuelt en rejseadapter for en sikkerheds skyld.
-
Tidsforskel
Danmark er 1 time foran Elfenbenskysten ved dansk vintertid og 2 timer foran ved dansk sommertid.
-
Fotografering
Vis respekt ved fotografering af personer. Vis kameraet, smil, og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej.
Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, kontrolposter, banegårde, lufthavne, militærfolk og politi.
-
Klima
Elfenbenskysten er generelt varmt og fugtigt hele året på grund af sin beliggenhed ca. 400km nord for ækvator og har overordnet tre årstider. Fra november til marts er det typisk varmt og tørt med få regnbyger. Fra marts til maj er det varmere og tørrere med næsten ingen regn. Og fra juni til oktober er det varmt og vådt.
Den gennemsnitlige dagtemperatur er på omkring 27 grader, mens den sydlige del af landet ofte når over 30 grader. Man skal dog regne med dagtemperaturer på op til 35 grader.
-
Påklædning
Lokalbefolkningen er konservative i deres påklædning, specielt i den mere muslimske nordlige del af Elfenbenskysten. Det er typisk ikke velset at vise bare skuldre eller at gå i korte shorts/nederdele. Man kan udmærket gå med almindelige t-shirts, der dækker skuldrene samt shorts/nederdel, der går ned til knæene til daglig.
Den anbefales at bære løstsiddende tøj på grund af varmen. Medbring desuden en kasket eller solhat samt solcreme med høj faktorbeskyttelse. Medbring eventuelt et tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv. Husk desuden gode vandresko/gummisko og sandaler.
-
Drikkevand
Man bør ikke drikke vandet fra hanerne – heller ikke på hotellerne. Isterninger i drikkevarer bør ligeledes undgås.
-
Mad
Maden i Vestafrika er lokal og velsmagende. Vestlig mad findes sjældent udenfor de større byer.
-
Drikkepenge
På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det anbefales, at man giver et lille beløb (ca. 500 CFA) til stuepigen. Har man fået båret sin bagage til sit hotelværelse, er det ligeledes kutyme at give et tilsvarende beløb (ca. 500 CFA).
På restauranter er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen, når man for eksempel køber drikkevarer.
-
Prisniveau
Vand: ca. 400 CFA
Sodavand: ca. 500 CFA
Lokal øl: ca. 650 CFA
Importeret øl: ca. 1.500 CFA
Vin (flaske): ca. 4000 CFA
Kaffe: ca. 1.500 CFA
Måltid på restaurant: ca. 2.500 CFA
-
Indkøb
Man kan med fordel købe de lokale kunsthåndværk (træfigurer, masker, tekstiler, lerperler, malerier mm). Husk at forhandle om prisen.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Tyveri
Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure og undgå at fremvise store pengebeløb på gaden. Hav i stedet kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i tasken eller lommerne.
-
Sprog
Fransk er det officielle sprog i Elfenbenskysten. Herudover tales der også ca. 70 afrikanske sprog. Der undervises i engelsk i skolerne, men de færreste taler det særlig godt. Man kommer langt ved at kunne et par franske gloser.
-
Transport
Elfenbenskysten er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. De vestafrikanske transportmidler er ikke altid designet til langbenede skandinaver, og støddæmperne lever måske ikke altid op til den europæiske standard, men vi vælger altid de bedste transportmidler, som er til rådighed.
Der kan opstå forsinkelser/ændringer i den lagte rejseplan som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, dårlige veje, trafik, politikontroller med mere. De større veje er for det meste asfalterede, mens de mindre veje ofte er ujævne grusveje. De angivne køretider er estimater som tager forbehold for dette. Der kræves en god portion overbærenhed med transporten og det generelle tidsperspektiv for rejsen.
-
Hoteller
Der benyttes som udgangspunkt turistklasse hoteller, men standarden kan variere fra hotel til hotel. Mange hoteller har kun dobbeltværelser, det vil sige et værelse med en stor dobbeltseng. Vi kan ikke garantere twin-værelser, det vil sige et dobbeltværelse med to enkeltsenge, på alle overnatningssteder. Vi anbefaler at du bestiller et eneværelse, hvis egen seng er et krav.
Hotelfaciliteter såsom varmt vand, stabil strøm, wifi mm kan også variere, og der forventes en vis grad af fleksibilitet og forståelse for dette.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Solbriller, kasket eller hat
- Solcreme
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Håndsprit (fås på apoteker eller hos Matas)
- Lommelygte (til håndtasken)
- Papirlommetørklæder / toiletpapir
- Læbepomade
- Løstsiddende tøj der dækker skuldre og knæ
- Tørklæde til besøg i moskeer (kvinder)
- Lun trøje og lange bukser
- Evt. plastposer til beskyttelse af elektronisk udstyr
- Lille håndklæde
-
Værd at vide
Man bør ikke dele gaver ud til lokalbefolkningen uden at have modtaget en tjeneste. Det frarådes helt at give gaver til børn. Det hæmmer lokalbefolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokalguide være behjælpelige med at give dem til de rette personer.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse
-
Pionerrejse
Dette er en Viktors Farmor pionerrejse. Vær forberedt på, at alt måske ikke helt går som planlagt den første gang. Rejselederen vil sammen med lokalguiden og chaufføren gøre deres bedste for at give dig den bedste rejseoplevelse, men det kan være nødvendigt at lave småændringer undervejs.
-
Adventurerejse
Dette er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn, samt at hotelstandarden kan være svingende.