Hvad søger du?

Lesotho

Vand, diamanter og mohair giver velstand til landet, der ligger i over 1400 meters højde.

Kongeriget Lesotho er en lille bjergstat omgivet af Sydafrika på alle sider og uden adgang til havet. Dets nationale motto er Fred, Regn, Velstand.

Det fredelige er rigtigt nok – men først fornylig efter nogle kupforsøg og politiske uroligheder i 1990'erne havde medført store ødelæggelser af landet.

Velstanden kommer fra både vand, landbrug og minedrift. De fleste lever af landbrug eller arbejde i udlandet, primært som minearbejdere i Sydafrika. Landet eksporterer diamanter, uld og mohair.

Vand er Lesothos eneste betydelige naturressource, og landet er næsten selvforsynende med elektricitet fra vandkraft. Salget af vand og elektricitet til Sydafrika indbringer årligt cirka 24 milliarder US-dollar. Lesotho er desuden den største eksportør af beklædningsgenstande til USA fra Afrika syd for Sahara.

Oprindeligt hed landet Basutoland. Både dette navn og Lesotho betyder omtrentligt "det sotho-talende folks land". De tidligste indbyggere i området var khoisan – buskmænd. Nutidens Lesotho opstod som en samlet stat under en høvding i 1822.

Lesotho er et monarki som det danske. Kongen har overvejende en ceremoniel funktion, men ikke længere nogen udøvende myndighed og må ikke deltage aktivt i politiske initiativer. Senatet består af 22 overhøvdinge, hvis medlemskab er arveligt. Halvdelen er udnævnt af kongen, som handler på råd fra premierministeren.

Et bemærkelsesværdigt faktum er, at Lesotho er den eneste uafhængige stat i verden, som udelukkende ligger mere end 1.000 meter over havoverfladen. Landets laveste punkt er 1.400 meter over havet, og over 80 procent af landet ligger over 1.800 meter over havet.
 

Viktors Farmor i Lesotho

Lesotho besøges på rejsen "Det bedste af Sydafrika". Vi tager på vandretur i Lesothos smukke bjerge og besøger små hyggelige landsbyer og en skole. Der er mulighed for at ride. Lesotho er en udpræget rytternation.

Tag med til Lesotho: det omringede bjergland.

Rejser til Lesotho