Logo

Artikler om Mellemøsten


Iran, Jordan, Oman, Algeriet, Marokko. Mellemøsten er Viktors Farmors hjertebarn - her er der altid stof til eftertanke.

Mellemøsten: civilisationens vugge. De første sprog udvikledes her. Tre verdensreligioner opstod. Pyramider. Babylon. Ur. Mesopotamien. Nilen. Eufrat og Tigris. Man vader i historie overalt. Og så er der nutiden med mennesker, der lever i krydsfeltet mellem fortidens ebbe og modernitetens tidevand.

Vi fortolker ordet Mellemøsten bredt - som den kulturkreds, der har hjemsted i Islam og arabiske og persiske folkeslag. Læs mere om Mellemøsten i vores artikler her.

 

Læs artikler om

Iran - Marokko - Algeriet - Israel - Jordan - Oman - Tyrkiet

 

Iran

 

Til te på nomade-tæpper

Kirsten Gynther Holm, Viktors farmor, håber altid at man spontant kan gæste Kashgainomaderne på turene til Iran. For det er et højdepunkt, man aldrig glemmer.

Læs artiklen her

De persiske tæpper

Der er  forskel på persiske tæpper. Ud fra mønstre og farver kan man afgøre, hvilken by tæppet stammer fra: Ardebil, Tabriz, Kashan, Bijar – eller Isfahan. Mest afgørende for kvaliteten er  antallet af knytninger per kvadratcentimeter.

Læs artiklen her

En af verdens største opdagelsesrejsende

Carsten Niebuhr blev sendt til Arabien på ekspedition i 1761 og vendte som den eneste tilbage seks år senere.

Læs artiklen her

Her er den halve verden

Isfahan er en drøm af en by, som alle burde opleve én gang i livet.

Læs artiklen her

Påklædning i Iran

Der er regler for påklædning i Iran, og de regler skal vi selvfølgelig følge. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du skal klæde dig på en rejse i Iran.

Læs artiklen her

Bishapur - hvor Rom kom til kort

Blot et par timers kørsel fra Shiraz ligger en glemt perle i det sydlige Iran: den gamle kongeby Bishapur.

Læs artiklen her

Vild historie, vild natur, vilde oplevelser

Læs om, hvordan ikke blot naturen, men også befolkning, kultur og traditioner adskiller det nordlige Iran fra resten af landet - som fortalt af en af Viktors Farmors lokalguider.

Læs artiklen her

Smag på Iran

Få opskriften på en skøn persisk gryderet: oksekød med okra.

Læs artiklen her

Yazd – Zarathustriernes ”hovedstad”

De fleste turister i Iran besøger Isfahan  med den storslåede arkitektur eller Shiraz med kongepaladsset Persepolis. Men ørkenbyen Yazd er også noget særligt.

Læs artiklen her

De persiske tæpper

Der er persiske tæpper på gulvet hos enhver iraner med respekt for sig selv. Ja, faktisk er et iransk hjem ikke et rigtigt hjem uden mindst ét tæppe på gulvet.

Læs artiklen her

Læs mere om Iran

Læs Thomas Sørensens spændende artikler fra en rundrejse i Iran med Viktors Farmor.

Se artiklerne her

Marokko

 

Dage i paradis

Riad er et borgerhus, opført for generationer siden af rige familier. I dag er mange riads indrettet som små hoteller. Fantastisk stemningsfulde hoteller, hvor det at overnatte  er uforglemmeligt. Man bor i byens hjerte: Medinaen.

Læs artiklen her

Fez

Imponerende bygningsværker og en medina på UNESCOS Verdensarvsliste. Fez er Marokkos åndelige og kulturelle center, en by med mange facetter.

Læs artiklen her

Fra Thy til Marokko

En massiv folkevandring sydpå og flere slag mod den romerske hær endte med en bosættelse i det nordlige Afrika. Stammer berberne mon fra Jylland?

Læs artiklen her

Berberne i det centrale Høje Atlas

De berbiske virker friere end de marokkanske kvinder i byerne, bl.a. fordi de færdes offentligt uden slør og ofte vælger deres ægtemand selv. Ritualerne omkring den ugifte kvinde og vejen til brylluppet har også stor betydning for berberne den dag i dag.

Læs artiklen her

Majorelle i Marrakesh

Den franske modeskaber Yves Saint Laurent blev forelsket i Marrakesh i 1966. Og det var især en lille have, der henrykkede og skabte en marokkansk passion i ham.

Læs artiklen her

Mamas eneste rejse var på æselryg

På trods af forskellig kultur, sprog og religion kan vi sagtens more os med hinanden. Mød Fatima og Fatima og mærk den marokkanske gæstfrihed.

Læs artiklen her

Marokkanske tekstiler

Tekstilhåndværket er et af de ældste kunsthåndværk i Marokko, og marokkanerne tror på, at deres kunsthåndværk indeholder en energi, der er bedre kendt som ’baraka’.

Læs artiklen her

Marokkos flydende guld

Fra rynket, gammelt træ til eksklusiv eksportvare. Argan-olie er ganske enkelt blevet hip. Og det kommer kun et sted fra: Marokko.

Læs artiklen her

Symbolikken i berberkvindernes kunsthåndværk

Kunsthåndværk er en vigtig kulturel aktivitet for berberkvinderne i Marokko. Motiver, mønstre og designs har forskellige funktioner i det kunstneriske billedsprog.

Læs artiklen her

Essaouira: byen hvor slaverne blev superstjerner

Tag med til musikfestival i kystbyen Essaouira, og læs om Gnaoua-kulturen, der var de afrikanske slavers kultur og religion med en musik med rødder dybt i Afrika.

Læs artiklen her 

Maden i Marokko er raffineret og harmonisk

Friskpresset appelsin- eller avocadojuice eller en god ”nos nos” kaffe serveret smukt i et glas hører med til gode stunder i Marokko.

Læs artiklen her
 

Algeriet

 

I Algeriet kysser de på kinden

Afrikas næststørste land Algeriet hviler på en meget gammel berber-kultur, tilsat et stort stænk Arabien, Europa og Afrika.

Læs artiklen her

Breve fra fortiden

Klippemalerier i Algeriet har hjulpet til at få ny viden over Saharas urbefolkning, over nomadernes vandringer, dyreverdenens udvikling og Saharas langsomme udtørring.

Læs artiklen her

 

Israel

 

Formiddagstur i Jerusalem

Man vader ganske enkelt i historien, når man besøger Jerusalem.

Læs artiklen her

 

Jordan

 

Mosaikkerne i Madaba

Mosaikken, der blev fundet  under sammenstyrtede sten i slutningen af 1800 tallet, er et kort over det hellige land med fisk, der boltrer sig i Jordanfloden.

Læs artiklen her

På opdagelse i klippebyen Petra

Nabatæernes hovedstad blev  hugget ud af klipperne for 2000 år side og den er en af verdens syv nye vidundere.

Læs artiklen her

Jerash

Den glemte by Jerash var engang  en af de mest velhavende i det romerske imperium og en af de bedst bevarede.

Læs artiklen her

Wadi Rum – Lawrence af Arabiens ørkenlejr

Wadi Rum er et beskyttet ørkenområde i Jordan, berømt for sine utroligt smukke naturpanoramaer, der er brugt som kulisse i utallige storfilm.

Læs artiklen her 

 

Oman

 

Bag Arabiens silketæppe

Oman har bevaret så meget af sin oprindelige sjæl og ikke er blevet mere spoleret af moderne turisme. Oman er stadig Arabiens diamant.

Læs artiklen her

Gedemarked i Nizwa

Der råbes, bræges, brøles. Køerne venter i kø, og efter tur trækkes de rundt i en manege. Det er fredag, og det er tidligt. Der er kvægmarked i Nizwa.

Læs artiklen her

Husk dadler til kaffen

En dadel er ikke bare en dadel! Når man drikker arabisk kaffe i Oman, hører der sukkersøde, friske og klæbrige dadler til.

Læs artiklen her

I wadiernes vold

Blåt og forfriskende vand omkranset af palmer og grønt græs i en kløft, der ellers er omgivet af golde klipper. Det ligner en oase, men wadier er ikke oaser. De er flodsenge, og de er ofte forudsætningen for alt liv og bosættelse i et barskt ørkenklima.

Læs artiklen her

 

Tyrkiet

 

At bygge jumbojet med hobbykniv

Göbekli Tepe: den ældste, kendte menneskeskabte struktur i verden ligger i det sydøstlige Tyrkiet. Stenformationerne er  skåret til og stillet op på et tidspunkt, hvor mennesket stadigt levede som jæger og samler.

Læs artiklen her

Mit Istanbul

Istanbul er drømmenes by, som en by uden for tiden. Men Istanbul er også så mange verdener, områder, der er store som byer i sig selv.

Læs artiklen her

Istanbul

Byzantium. Konstantinopel. Istanbul. Kært barn har mange navne. Istanbul er porten mellem Vesten og Østen - her kan alverdens drømme og ønsker blive opfyldt.

Læs artiklen her

Forunderlige Kappadokien

Landskaberne er utrolige. Som en eventyr-kulisse sænket ned over den anatolske slette. Kappadokien ligger i det centrale Tyrkiet og er et jordisk eventyrlandskab.

Læs artiklen her