Værd at opleve i Albanien
Albanerne kalder selv deres land for Shqiperia, ørnens land. Flaget består af en tohovedet ørn, der vender hovederne mod både vest og øst som symbol på, at de i fortiden var bindeled mellem den vestlige og øst-romerske kirke via romervejen Via Egnatia. Byzantinsk kristendom, 500 års osmannisk besættelse og ateismen under kommunismen har skabt en kultur, hvis lige ikke findes andre steder i Europa.
Før 1991 kan mange nok huske det hermetisk lukkede kommunistiske land Albanien, der lå isoleret for sig selv ved Middelhavet, og naboerne var Jugoslavien og Grækenland. Men ingen vidste rigtig, hvad der foregik i landet. Diktatoren Enver Hoxha lukkede grænserne og forbød rejser ud af landet. I 1967 blev Albanien erklæret som verdens første ateistiske stat - Landets politiske ”model” var stalinistisk. En periode, der har efterladt Albanien med dybe ar.
Men albanerne er også kommet videre og resterne af de 170.000 bunkere, der blev opført, ses stadig overalt i Albanien. Bunkerne ligner små betonchampignoner eller grå igloer, og bruges i dag til alt fra ”Bed and Bunker”, fodersteder og husly til kvæg i bjergene, kunstudstillinger og til burgerbarer.
I hovedstaden Tirana bor lige under 1 million indbyggere. Tiranas centrum er Skandebeg-pladsen med den store statue af den albanske nationalhelt, som modsvarer vores Holger Danske. Tirana er en skøn blanding af nyt, gammelt, betongrå boligblokke, nye veje og masser af platan-træer. Da maleren og kunstneren Edi Rama blev valgt som borgmester i 2000, fik han malet mange af husene i byen glade i alle regnbuens farver - så find kameraet frem.
På rejser til Albanien er der mange utrolige højdepunkter at opleve. Lige fra den smukke osmanniske by Berat, hvis kælenavn er ”byen med de 1000 vinduer” til de albanske alper i nord. Og i de tidligere så lukkede bjergområder spirer naturturismen frem, der indbyder til små vandreture og besøg på landbrug, der bringer minder frem om det landboliv, vores bedsteforældre havde. For eksempel i den skønne Valbonedal.
Hvad siger vores gæster
Klima og vejr i Albanien
Hvornår besøger man Albanien?
Typiske spørgsmål før rejsen til Albanien
-
Hvad spiser vi i Albanien?
I Albanien er måltiderne lig med familie- og kvalitetstid. Og de fleste familier prioriterer at spise sammen mindst en gang om dagen.
Kød og grøntsager er det vigtigste i det albanske køkken og ledsages af agurker, tomater, oliven, feta-ost, ris, bønner, pasta og frugt.
Generelt er det et Middelhavskøkken, der ligger på ens tallerken, men ofte er grøntsagerne dyrket økologisk og lige hentet i den nærmeste landsby. Til en god frokost hører også den stærke drik raki, som minder om grappa.
-
Hvad er prisniveauet i Albanien?
I Albanien koster en kop kaffe 3 kr. En flaske mineralvand koster cirka det samme. En øl på restaurant koster 10-15 kr. En frokost kan fås for 75-100 kr.
-
Hvad køber man i Albanien?
Håndlavet keramik er specielt smukt i Albanien. Det kunne være deres smukke vaser med traditionelle albanske mønstre på, eller kopper og tallerkner. Du finder et væld af forskellige farver og mønstre.
Deres kaffe er en anden lækker souvenir at bringe med hjem fra en rejse i Albanien. De er selv meget stolte over den, og den er oftest lidt stærk.
Albanske tæpper er ofte meget smukke. De bruges både som gulvtæpper men også som vægtæpper. De fås i mange forskellige størrelser og med meget varierende mønstre på.
Derudover skal også nævnes malerier, tegninger og håndstrikkede sokker, som gode ideer fra Albanien. Der er nok af idéer – og måske til at par gaver.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Albanien?
Det er trygt og sikkert at rejse rundt i Albanien.
-
Hvem møder du i Albanien?
Når du rejser i Albanien med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Der er to hovedgrupper af albanere, som udgør næsten hele befolkningen. Gheks som hovedsageligt bor i nord, og Tosk som bor i syd. Tosk er nationalsproget. Blandt de sydlige Tosk-grupper finder man hovedparten af de muslimer, som stammer fra den osmanniske periode. Befolkningen består af 82,6% albanere, 0,9% grækere,1% andre (valakker, romaer, makedonere, montenegrinere, egyptere) og 15,5% uspecificerede. Det officielle sprog i Albanien er albansk med dialekterne gegisk og toskisk, som hele 98,8% taler, mens 1,1% taler andre sprog som græsk, makedonsk, romani, vlach/aromunsk, tyrkisk, italiensk og serbokroatisk.
-
Kan man drikke vandet fra hanen?
Vandet bør så vidt muligt ikke drikkes fra hanen. I bjergene bliver vandet tappet fra kilder og er efter vores bedste overbevisning sikkert at drikke.
-
Skal jeg veksle penge hjemmefra?
På grund af mange turister fra Italien er albanerne vant til at tage imod euro. Men ellers kan der veksles lidt småpenge til den lokale valuta Lek. 100 albanske Lek svarer til ca. 7,18 DKK. I større byer, på de fleste restauranter og i supermarkeder kan der bruges kreditkort. Når man rejser i Albanien anbefales det dog at bruge kontanter i stedet for kreditkort, da det kan være svært at veksle tilbage når man forlader landet.
-
Guidebøger, litteratur og film
Rejseguide: Albania, Bradts guides, 2018
Bøger: Ismail Kadare er en meget fremtrædende albansk forfatter. Flere af hans værker er udkommet på dansk: Her er Tirana (1981), Den døde hærs general (1985), Nichen i muren om Ali Pasha fra Tepelena (1989), Ufuldendt april om slægtsfejder og blodhævn i Nordalbanien og om den sædvaneretlige tradition der findes i kanun (2000), Efterfølgeren (2006) og Agamemnons datter (2007).
Vidste du det om Albanien?
Albanerne elsker at gå aftentur, lokalt kaldes xhiro. I mange byer lukkes der af for trafik, så man trygt og sikkert kan gå sig en tur.
Viktors Farmors rejser i Albanien
Viktors Farmor har flere forskellige rejser til det naturskønne Albanien. Vi har f.eks. en rejse til det fascinerende Albanien og det unikke Kosovo, hvor vi dykker godt ned i begge områders kulturer, landskaber og historier. Vi udforsker den uspolerede natur - bl.a. i Valbonë-dalen, hvor vi vandrer i det unikke terræn og de majestætiske alper, som vi besøger. Vær med til at sejle på Koman-søen, som regnes for at være en af de flotteste sejlruter i verden. På sejlturen oplever vi vilde landskaber, der minder lidt om norske fjorde, og som er et fascinerende højdepunkt på rejsen. At rejse til Kosovo er også for nyligt blevet mulig - et af Europas yngste lande. Her møder en rig historie os med både den serbisk-ortodokse kristendom og den albanske islam. I Kosovo besøger vi også et kvindekooperativ i den lille landsby Krushe. Vores 8 dages rejse i Albanien og Kosovo giver en god forståelse af begge lande.
Og så har vi en rejse til Balkans højdepunkter med Albanien. Her besøger vi 6 lande og bruger de første tre dage i Albanien, hvor vi bl.a. udforsker byerne Tirana og Berat. I Tirana nyder vi for eksempel Skanderbeg-pladsen og Bunk Art-museet, der fortæller om Albaniens tidligere kommunistiske diktator Enver Hoxha. Byen Berat har umiskendeligt osmannisk byggestil i den gamle bydel, og byen regnes for at være en af Albaniens flotteste byer. Den går også under navnet "Byen med de 1.000 vinduer" - og med rette. Det er et smukt syn, der møder os, når vi ankommer til byen. På 12 dage rejser vi rundt i seks lande på Balkan, så det er en god måde at få hele regionen godt ind under huden. Det er landene Albanien, Nordmakedonien, Kosovo, Montenegro, Bosnien og Kroatien - og vi lægger som nævnt ud i Albanien - det solskinsrige land.
På en rejse, som er en mosaik af 3 lande, har vi fire dage i Albanien, og derudover besøger vi Nordmakedonien og Montenegro over i alt 8 dage. Vi udforsker de forskellige landes unikke kulturer og nyder godt at den uspolerede natur. Oplev befolkningens gæstfrihed efter 45 års isolation under kommunistisk styre af Enver Hoxha. I Nordmakedonien starter vi med en byrundtur i hovedstaden Skopje, hvor vi nyder den smukke gamle bydel samt den tyrkiske bazar - hvor din duftesans kommer på overarbejde. I Albanien besøger vi bl.a. den charmerende by Berat med sine 1.000 vinduer, som er på UNESCOs Verdensarvsliste. I Montenegro venter endnu flere store oplevelser på os - bl.a. en sejltur til klosterøen Perast og senere til byen Perast, som er en interessant barokby. Du får en mosaik af de tre lande på vores 8 dage rundt i landene.
5 nedslag i Albaniens historie
1501
Osmannerne erobrer den sidste albanske by og den osmanniske dominans varer i 400 år.
1913
Fyrstendømmet Albanien bliver oprettet.
1946
Den albanske Folkerepublik, et kommunistisk étpartiland med Enver Hoxha som ministerpræsident. Han blev til sin død i 1985 det nye Albaniens enevældige leder.
1991
Afslutning på kommunisttiden. Regeringen iværksætter reformer for at omdanne landet til en markedsøkonomisk stat.
2009
Albanien bliver medlem af NATO og har ansøgt om EU-medlemskab.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Albanien
-
Pas og visum
Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Albanien i op til 90 dage. Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.
Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Den albanske valuta er Lek (ALL). 100 lek = 6 krkr. Der er vekselkontorer i de fleste byer, og hæveautomater i f.eks. Tirana, Dürres, Berat og Skhodra.
-
Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel imellem Danmark og Albanien.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Der bruges to-benede stik som i Danmark. En adapter er derfor ikke nødvendig.
-
Internet og telefoni
Mobiltelefon: Der er udmærket mobildækning i Albanien. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet: På de fleste hoteller er der wi-fi.
Vi anbefaler at slå roaming fra på mobilen.
-
Foto
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.
-
Drikkevand
Vandet bør så vidt muligt ikke drikkes fra hanen. I bjergene bliver vandet tappet fra kilder og er efter vores bedste overbevisning sikkert at drikke.
-
Drikkepenge
Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr.
På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.
-
Etikette
Det er normen at give hånd, når man mødes, og igen når man siger farvel. Er det familie og venner, man møder, gives der kindkys på begge kinder.
-
Prisniveau
I Albanien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for 10 Euro.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen.
Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.
-
Klima
Om sommeren kan der være køligt og regne i bjergene, med temperaturer omkring 20 grader. I september kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer på 15 grader.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Paraply/regntøj
- Vådservietter
- Kasket eller solhat + solbriller
- Lille dagtursrygsæk
- Gode vandresko
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Evt. medicin mod køresyge (tal med egen læge)
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.