Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Balkan

Find din rejse til Balkan

Mange begynder at få øjnene op for Balkan og dets mange fascinerende lande med utrolige seværdigheder. Balkan byder også på dybe historier og fascinerende fortællinger. Konflikter og krig prægede i mange år Balkanregionen, og det var oftere soldater end turister, der rejste til området. I dag er det heldigvis ikke længere billedet.

Sarajevo i Bosnien er et af højdepunkterne på en rejse til Balkan. Her får man fornemmelsen af, hvordan det var, da byen var belejret under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Det er muligt at se den berømte tunnel, der sikrede forsyninger. Et andet højdepunkt er den genopbyggede, berømte bro ved Mostar.

Ord som solrigt, byzantinsk kristendom, alper, vinstokke og højtragende bjerge er blot nogle af de ord, man kan knytte på Albanien i dag. Det er et land, vi virkelig har fået øjnene op for. 

Kosovo, Montenegro og Kroatien kan fremvise storslået natur og byer med middelalderpræg. Der er meget at se og opdage på rejser til Balkan – og så ligger det så dejligt tæt på.

Se vores webinar om Balkan

Opdag Balkan - fra de flotteste sejlruter til Draculas fødested

Landene ved Balkan ligger som en kulturel mosaik i det sydøstlige Europa. Regionen byder på en rig historie, varieret natur og overraskende oplevelser. Viktors Farmor har arrangeret rejser til Balkan i mere end 15 år - både i kombination med hinanden og som enkeltstående destinationer. Lad os se nærmere på nogle af de fascinerende lande på Balkan. 

I Albanien sejler vi på Koman-søen, som regnes for at være blandt en af de flotteste sejlruter i verden. Albanien rummer en fantastisk historie, som har sat sit præg på byerne i landet. Vi kommer bl.a. forbi Skanderbegpladsen og -borgen, som er opkaldt efter nationalhelten Gjergj Kastrioti Skanderbeg. Landet byder på mange højdepunkter - lige fra den smukke osmanniske by Berat, hvis kælenavn er ”byen med de 1000 vinduer” til de albanske alper i nord. Vi besøger bl.a. hovedstaden Tirana med sin Middelhavsstemnng og charmerende små sidegader. 

Rumænien er et land fyldt med kontraster, hvor gamle traditioner lever side om side med moderne byliv. Landet er kendt for sine charmerende middelalderbyer, majestætiske slotte og storslåede bjerglandskaber. En rejse til Rumænien byder på unikke oplevelser, her finder vi bl.a. nogle af Europas bedst bevarede middelalderbyer som Sighișoara, fødestedet for Vlad Dracula. Her vandrer vi gennem de smalle brostensbelagte gader og beundrer de farverige huse og imponerende kirker.

Bevæg dig væk fra de gængse ruter på grupperejse

Viktors Farmor har lavet grupperejser til Balkan i mange år, og vi rejser altid i mindre grupper, da vi mener, det giver større oplevelser og plads til mere spontanitet. Det er vores erfaring, at mindre grupper giver en mere personlig rejseoplevelse, hvor vi har tid til at nyde hinandens selskab. 

Det gør sig f.eks. gældende i Rumænien, hvor vi spiser frokost hos en af rejselederens venner, som tager i mod os med ægte rumænsk gæstfrihed. Det er vores rejseleder Carmen Vele, som bor i landet og taler dansk, der leder rejserne. Hun er med til at gøre rejsen helt unik. 

I Nordmakedonien kommer vi forbi Ohrid, som i dag rummer ikke mindre end 365 kirker og derfor kaldes Balkans Jerusalem. Derudover er Ohrid-søen også besøget værd, da det er en af verdens ældste søer, og det klare og rene vand rummer et rigt dyreliv.

I Bosnien oplever vi hovedstaden Sarajevo, hvor vi tager en historisk rundtur og kommer forbi Bashcarshija Moskéen, Tunnel of Hope og det gadehjørne, hvor Franz Ferdinand blev skudt og 1. verdenskrig startede.

Hvornår skal du rejse til Balkan?

Balkanregionen byder på skønne oplevelser året rundt, men det bedste rejsetidspunkt er typisk i det danske forår, sommer eller tidlig efterår.

I foråret er vejret mildt og behageligt, naturen blomstrer, og der er færre turister, hvilket giver en roligere oplevelse. Efteråret byder også på behagelige temperaturer og nu beklædt i gyldne efterårsfarver, der gør noget helt specielt ved regionen.

Typiske spørgsmål om rejser til Balkan

 • Hvad spiser man på Balkan?

  På Balkan findes der mange fælles træk i køkkenerne, og flere retter går igen på tværs af landegrænserne, selvom de kan have lokale variationer. Det er f.eks. grillet kød, friske grøntsager, ost, brød og et væld af forskellige krydderier. 

  5 retter, du typisk støder på, er: 

  • Cevapi: Små grillede kødruller lavet af hakket kød, typisk serveret med brød, løg og ajvar. Retten er en favorit i mange balkanske lande og nydes ofte som en del af et grillmåltid.
  • Sarma: Kålblade fyldt med en blanding af hakket kød og ris, kogt i en velsmagende sauce. Sarma er en klassisk ret, der ofte serveres ved festlige lejligheder over hele Balkan. 
  • Ajvar: En puré lavet af røde peberfrugter, auberginer, hvidløg og chili. Ajvar bruges som tilbehør, smørepålæg eller dip og er en uundværlig del af mange balkanske måltider.
  • Burek: En fyldt dejret med enten kød, ost, spinat eller kartofler. Burek er en populær snack eller let måltid, der findes i mange forskellige varianter i hele regionen.
  • Baklava: En sød dessert lavet af lagdelt filodej fyldt med hakkede nødder og sødet med sirup eller honning. Baklava er kendt for sin rige smag og sprøde tekstur og findes i forskellige varianter i hele regionen.
 • Hvilke sprog snakker man på Balkan?

  På Balkan tales der mange sprog, men her er nogle af de vigtigste sprog, du kan støde på i regionen.

  Serbokroatisk tales bl.a. i flere varianter i Serbien, Kroatien, Bosnien og Hercegovina samt Montenegro. Selvom der er dialektale forskelle, er sprogene gensidigt forståelige.

  Bulgarsk tales hovedsageligt i Bulgarien. 

  Albansk bliver talt i Albanien og Kosovo, samt i dele af Nordmakedonien og Montenegro. Albansk har to hoveddialekter: Gheg og Tosk.

  Makedonsk bliver hovedsageligt talt i Nordmakedonien. 

  Rumænsk tales hovedsageligt i Rumænien. 

  Derudover tales der mange minoritetssprog og dialekter i hele regionen, hvilket gør Balkan til et fascinerende sted for kulturel mangfoldighed. Engelsk tales også bredt som andetsprog, især blandt de yngres generationer og i turistområder.

 • Hvem møder du på Balkan?

  På en rejse til Balkan møder du en mangfoldighed af mennesker, som hver bidrager til regionens kultur og historie. Generelt på Balkan er befolkningen kendt for at være gæstfrie og interesseret i at dele deres kultur med os. 

  Balkan har en rig landbrugstradition, og vi besøger derfor vingårde på nogle af vores rejser. Mange steder i regionen er også kendt for traditionelt håndværk som keramik, vævning, træskæring og broderi. 

  To tredjedele af Balkans befolkning er sydslavere (bulgarere, kroater, bosniakker, montenegrinere, serbere og makedonere). 

 • Hvilken valuta bruger man på Balkan?

  På Balkan benyttes flere forskellige valutaer afhængig af landet.

  • I Serbien er valutaen serbisk dinar (RSD). 100 RSD svarer ca. til 6,37 DKK. 
  • I Bosnien og Hercegovina er valutaen bosnisk mark (BAM). 100 BAM svarer ca. til 381,31 DKK. 
  • Valutaen i Albanien er albanske lek (ALL). 100 ALL svarer til ca. 7,43 DKK. 
  • Lande som Kosovo, Montenegro og Kroatien bruger euro. 

  Det er altid en god idé at medbringe den lokale valuta, da ikke alle steder accepterer euro eller kreditkort.

 • Hvordan er naturen på Balkan?

  Balkan byder på mangfoldige landskaber, herunder majestætiske bjerge, frodige skove, krystalklare søer, smukke kystlinjer og rolige floder.

  Regionen ligger også inde med mange nationalparker, der beskytter regionens biodiversitet. Derudover byder en rejse til Balkan også på mange flotte søer. Den største sø er Skadar-søen, som ligger på grænsen mellem Montenegro og Alabanien.

  Man kan også opleve en af Europas ældste og dybste søer - nemlig den flotte Ohridsø, som er beliggende mellem Nordmakedonien og Albanien. Søen ligger fantastisk, omgivet af bjerge, hvoraf nogle er mere end 2000 m. Søen er klar og ren, og man kan nogle steder se over 20 meter ned.

  Hvis man vil på en af verdens smukkeste sejlture, så byder Balkan også på Koman-søen med sine vilde landskaber, der minder om de norske fjorde.

Hvad siger vores gæster

Få mere rejseinspiration

 • Landsbyen rangrik ligger for foden af bjergene lidt udenfor Kaza. Foto af Anders Stoustrup

  Artikler

  Læs med i Viktors Farmor artikelunivers med fortællinger fra hele verden. Lad dig overraske, find...
  Se mere
  Landsbyen rangrik ligger for foden af bjergene lidt udenfor Kaza. Foto af Anders Stoustrup

  Artikler

  Læs med i Viktors Farmor artikelunivers med fortællinger fra hele verden. Lad dig overraske, find...
 • Rejsetyper

  Vi tilbyder et bredt udvalg af rejsetyper på vores grupperejser. Hver rejsetype har sine egne uni...
  Se mere

  Rejsetyper

  Vi tilbyder et bredt udvalg af rejsetyper på vores grupperejser. Hver rejsetype har sine egne uni...
 • Solopgangen kan opleves fra luftballon. Foto Tea Tougaard

  Webinar

  Gennem vores rejsewebinarer ønsker vi at viderebringe lidt af den her magi direkte til dig, så du...
  Se mere
  Solopgangen kan opleves fra luftballon. Foto Tea Tougaard

  Webinar

  Gennem vores rejsewebinarer ønsker vi at viderebringe lidt af den her magi direkte til dig, så du...

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om rejser til Balkan.

Ring til os 86 22 71 81
 • Mere end 25 års erfaring med unikke grupperejser

 • Mindre grupper større oplevelser

 • Inkl. drikkepenge til guider og chauffører