Hvad søger du?

Rejser til Japan

Sushi, sumo, samurai, kalligrafi, kimono, karate. Toyota, Mazda, Honda, Fujitsi - tsunami.

Vi omgiver os med mange japanske ord, og det er ikke sært, for den japanske kultur er fascinerende. Både den del, der rækker bagud til hundredårgamle traditioner, og den nyere del, der har givet verden billige stereoanlæg, fotoapparater og bilmærker.

Japan er en del af den vestlige verden, og dog forskelligt på mange parametre. Højhastighedstogene afgår til tiden og standser med millimeters præcision ud for perronens afmærkninger. Har man brug for en varm kaffe, et par underbukser eller en hummer til frokost – ja, så findes det alt sammen i automater, der er opstillet overalt

Høfligheden er legendarisk. Det samme er arbejdsmoralen. Men det er også tilladt at tage et power-nap på arbejde, når bare man gør det i oprejst stilling. Og man kan sagtens finde mænd i jakkesæt, der slubrer nudelsuppe i sig. Højlydt slubren er nemlig et tegn på nydelse.

Japan måtte på mange måder genopbygges efter 2. verdenskrig. Og det skete med raketfart. I dag er Japan et unikt miks af gammelt og nyt. Det gør kun landet endnu mere dragende.


Viktors Farmor i Japan

Vores rundrejse i Japan går til byerne Tokyo, Kyoto og Hiroshima, som man bare skal opleve på et besøg i Japan. Dertil har rejsen et par twist, der gør, at vi kommer dybere ned i samfundet end på den gængse turistrejse. 

Vi møder en tidligere professionel sumo-bryder, der sætter os ind i kampsportens mysterier. Vi bor en nat hos private familier. Og vi besøger Mazda-fabrikkerne. Der er halvpension på vores rundrejse i Japan.

Solens rige venter - vil du med?
 

  

Praktiske oplysninger Japan

 • Danske statsborgere er visumfri i 90 dage ved besøg i Japan. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Man skal være forberedt på at afgive biometriske data i form af fingeraftryk og foto, udover interview, i immigrationen ved ankomst.

 • Unødvendige ud over den almindelige stivkrampevaccination, da man kan komme ud for et uheld overalt. Se evt. på Statens seruminstituts hjemmeside.

 • Japan er 8 timer foran Danmark (v. sommertid 7 timer).

 • Som alt i Japan er trafikken velordnet og reguleret og vejsystemet meget udbygget. Men da japanerne er ligeså glade som danskerne for at køre i bil og de har forholdsvis meget mindre plads til at gøre det på, kan der på trafikerede ruter og tæt på de store byer forekomme trafikpropper.

 • Den japanske valuta er yen. 1 yen er 0,06 kroner – eller lidt mere konkret: 1000 yen er 60 kroner. Yen findes i sedler som 1.000, 2.000, 5.000 og 10.000, og i mønter som 1, 5, 10, 50, 100 og 500 yen.

  Den foretrukne betalingsform er stadig kontant. Der er dog flere og flere steder, der accepterer kreditkort, især i de store byer, hvor store forretninger og restauranter normalt tager imod kreditkort-betaling.

  Dollars accepteres i banker og store hoteller. Medbring eventuelt nogle USD eller EUR i kontanter.

 • Priser i Japan ligger lidt over danske. I 2016 har man beregnet forskellen til at være 4,34%.

  Et par eksempler på priser:

  • En flaske vand i butik(1,5 liter): 8-9 kroner.
  • En flaske vand på restaurant (0,3 l): 6-7 kr.
  • En øl i butik:  18-20 kroner
  • En øl på restaurant: 25 kr.
  • Et måltid på alm. restaurant: 50 kr
  • En menu på god restaurant: 250 kr.
 • 100 V. Stik har to flade og tæt-siddende ben (som i Nord- og Sydamerika). Adapter kan købes i stormagasiner eller hos isenkræmmere.

 • Internet

  Der er Wi-Fi på mange af hotellerne.

  Telefon

  Danske smartphones virker som regel, men almindelige mobiltelefoner virker oftest ikke i Japan. Ved opkald til Japan fra Danmark trykkes 0081+områdenummer uden det første 0 + abn. nr.
  Man kan også købe KDDI telefonkort til 1000, 3000 eller 5000 ¥ (Kan købes i de fleste døgnkiosker samt i visse stormagasiner). Man skraber et felt og følger anvisningerne på kortet. Danmarks landekode er 0045.

 • Bankerne er åbne mandag-fredag 9:00-15:00, og hæve-automater på post-kontorer alle dage 9:00-17:00.

  Almindelige forretninger er åbne 10:00-20:00, stormagasiner 10:00-20:00 og døgnkiosker i princippet altid.

 • Vandet i hanerne smager ikke godt. Mineralvand kan købes overalt.

 • De fleste steder er hotellerne af vestlig standard. Værelserne er dog ofte forholdsvis små. Undtagelsen er nætterne på ryokan, hvor vi sover på traditionel vis på futon på gulvet. Her sidder vi også på gulvet og spiser ved lave borde. 

 • Bruges ikke. Hvis man har lyst, kan man fra Danmark medbringe nipsting, postkort eller lignende til at forære til folk, man kommer til at kende, som f.eks. vores chauffører eller guiden.

 • Her er ingen særlige påbud eller forbud, så man kan gå i det tøj, man går i derhjemme. Der er heller ingen særlige forholdsregler i forbindelse med at besøge templer. Dog, i så vidt omfang det overhovedet er muligt, så medbring fodtøj, der ikke skal snøres, da man altid efterlader sine sko ved indgangen til huse, templer og mange andre steder, heriblandt visse hoteller og restauranter. Nogle af dagene skal vi have skoene af og på mange gange!

  I tilfælde af våde paraplyer, så efterlades disse også, med mindre, der er poser til formålet ved indgangsdøren. Det er rart at have både et par vandresko og et par sandaler med blød sål at skifte imellem. Kan man lide det, kan man medbringe lidt ”pænt” tøj til middagene.

  Det kan være køligt om aftenen og natten i Takayama, så det er værd at overveje at medbringe et sæt skiundertøj eller som minimum en varm trøje eller fleeze. 

 • Tilladt næsten overalt på de store turistattraktioner. Og hvis billetmanden eller kvinden, der serverer teen smiler stort til os, kan vi nok også få lov at tage billeder af dem. Men spørg først.

  Der kan være restriktioner, bl.a. på nogle museer, hvor lysfølsomme genstande er udstillet, eller hvor folk nødigt vil gå glip af indtægten ved at sælge postkort og kataloger. Visse steder må man gerne tage billeder uden blitz. Kig altid efter skilte med kamera-symbol.

 • Japan er et service-land og folk, vi møder, vil som regel stå på pinde for, at vi skal have det godt. Derfor er de, der skal hjælpe os også yderst følsomme overfor kritik, og de vil føle sig personlige skyldige, hvis de har indtrykket af, at en middag eller en udflugt ikke falder i god jord. Det betyder, at vi ikke skal diskutere en sag støjende eller vise utilfredshed i situationer, hvor vi f.eks. er ved at blive betjent på en restaurant, eller hvor nogen er ved at forklare os noget, for selvom sagen ikke har noget med dem at gøre, vil de tro det. Til gengæld kan man med smil og et glimt i øjet opnå en næsten uudtømmelig velvilje og hjælpsomhed fra de flestes side.

 • Forekommer så godt som aldrig. Pas dog på med åbne tasker i de større byer, hvor der er andre turister!

 • Det bedste tidspunkt at besøger Japan er april og maj samt oktober og november.

 • Hvordan er vejret typisk?

  De bedste tidspunkter at rejse til Japan er i perioderne fra marts til maj samt oktober til november. I disse perioder er klimaet mildt med temperaturer i Tokyo og Kyoto mellem 10 og 23 grader. Sne kan dog forekomme i bjergene omkring Takayama samt ved Fuji. Så medbring en god fleecetrøje eller let jakke for en sikkerheds skyld.

  Hvornår springer kirsebærblomsterne ud?

  Det præcise tidspunkt varierer lidt år for år alt efter klimaet. Men typisk er sidste uge af marts og starten af april det bedste tidspunkt at se dem i Tokyo og Kyoto. De springer typisk ud en uge eller to senere i Takayama samt ved Fuji og lidt tidligere i Hiroshima.

  Hvornår kan man se efterårsfarver?

  Efterårsfarverne er på sit højeste i Kyoto i november. I bjergene begynder bladene at skifte farve lidt tidligere.

  Kan jeg hæve penge i Japan?

  Ja. Det er sjældent et problem at hæve penge på kreditkort i Japan. Det til trods for, at langt de fleste hæveautomater i Japan ikke tager udenlandske kort. Det er heller ikke muligt at betale med udenlandske kort ret mange steder steder. Så det er vigtigt at have kontakter på dig. Heldigvis tager hæveautomaterne i de allestedsnærværende 7-11 udenlandske kort. Så her kan du hæve kontanter, som du kan bruge til at betale med. Der er også hæveautomater i lufthavnene, der tager udenlandske kort.

  Hvor mange penge, skal jeg tage med?

  Det er meget rart at have lidt yen med hjemmefra, så du ikke behøver at skulle hæve som det første ved ankomsten til Japan. Hvis du medbringer 15.000 til 20.000 yen, har du i hvert fald til et stykke tid. Derefter kan du hæve flere penge i 7-11 i løbet af rejsen.

  Hvem flyver vi med?

  Det varierer lidt. Men typisk er det KLM via Amsterdam. At vi ikke flyver direkte med SAS skyldes, at de ikke flyver hjem fra Osaka.

 • I Japan er det skik, at man tager skoene af, inden man går ind i templer, huse og sågar nogle restauranter. Derfor er det en god ide at have sko med, der er lette at få af og på. 

  Vi spiser jævnligt på små, lokale restauranter. Her skal vi som regel tage skoene af ved indgangen, og vi sidder på gulvet. En del restauranter har dog hul i gulvet under bordene, hvor vi kan have benene. Så vi behøver ikke at sidde på knæ under hele måltidet.

  Langt de fleste måltider i Japan spises med pinde, og nogle lokale restauranter har ikke knive og gafler. Vil du være sikker på at kunne spise med kniv og gaffel, kan det anbefales at medbringe bestik fra Danmark. 

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.