Logo

Azerbaijan

Ild og olie er dominerende overalt i den lille Kaukasus-republik. Men der er også andre spændende seværdigheder. For eksempel Nobels hus og urgamle helleristninger.

 

Lidt uden for Baku – hovedstaden i Azerbaijan – kan man se en græshøj i flammer. Gas siver op fra undergrunden, som holder liv i evige flammer 

Det er intet under, at netop Azerbaijan – det sydligste land i Kaukasus ved porten til Iran og Mellemøsten - har fået sit navn fra ilden. Azerbaijan betyder helt bogstaveligt ”Landet med den hellige ild”.

Siden det 3. og 4. årh. har man kendt til olie og gas fra undergrunden som et middel til at skabe ild og varme og siden energi til industrier. Azerbaijan er ganske simpelt olieindustriens vugge.

Bakus vartegn, ”Flame Towers”, tre flammelignende højhuse, der rummer såvel et luksushotel som forretningskontorer, er derfor også helt bevidst udformet som et brændende bål.

Ilden var også et religiøst symbol for Zarathustra, der grundlagde den ilddyrkende religion Zarathustrisme, der var fremherskende før Islam. Der findes stadig ruiner af ildtempler, hvoraf nogle er tusinder af år gamle.

I dag er Azerbaijan et sammensurium af religioner. Kristne, shia- og sunnimuslimer, jøder og kurdiske befolkningsgrupper findes i landet.

Det er også et af de første steder, hvor mennesket kom efter ”udvandringen” fra Afrika. Fossiler af tidlige mennesketyper (homo sapiens), helleristninger og hulemalerier findes i landet. I rigeligt mål i Gobustan, der ligger ca. 60 km syd-vest for Baku. Nogle af dem er over 10.000 år gamle.

I en særlig region i bjergene findes en dal med en stor koncentration af verdens ældste befolkning samlet på et sted. En landsby hvor flere er blevet over 100 år gamle – nogle endda 137 år.

 

Viktors Farmor i Azerbaijan

Vi besøger landet på flere rejser. På rejsen "Azerbaijan" ser vi bl.a. indstifteren af Nobelprisen, Alfred Nobels hus i Baku. Vi bor i den charmerende bjerglandsby Lahic med brolagte gader og persisktalende befolkning. Og i Gobustan ser vi de berømte klippetegninger.

Rejsen "Azerbaijan og Georgien" snor sig fra Baku ved Det Kaspiske Hav gennem charmerende byer i begge lande, over Kaukasusbjergene,  inden vi når frem til Tblisi i Georgien.

Enklaven Nagorno Karabagh, der tidligere lå i Azerbaijan men blev erobret af Armenien, kan opleves på rejsen ”Armenien – Nagorno Karabagh – Georgien”.

Tag med til Azerbaijan - Det brændende land.

Rejser til Azerbaijan

Viktors Farmor baggrundsbillede