Hvad søger du?

Azerbaijan

Ild og olie er dominerende overalt i den lille Kaukasus-republik. Men der er også andre spændende seværdigheder. For eksempel Nobels hus og urgamle helleristninger.

 

Lidt uden for Baku – hovedstaden i Azerbaijan – kan man se en græshøj i flammer. Gas siver op fra undergrunden, som holder liv i evige flammer 

Det er intet under, at netop Azerbaijan – det sydligste land i Kaukasus ved porten til Iran og Mellemøsten - har fået sit navn fra ilden. Azerbaijan betyder helt bogstaveligt ”Landet med den hellige ild”.

Siden det 3. og 4. årh. har man kendt til olie og gas fra undergrunden som et middel til at skabe ild og varme og siden energi til industrier. Azerbaijan er ganske simpelt olieindustriens vugge.

Bakus vartegn, ”Flame Towers”, tre flammelignende højhuse, der rummer såvel et luksushotel som forretningskontorer, er derfor også helt bevidst udformet som et brændende bål.

Ilden var også et religiøst symbol for Zarathustra, der grundlagde den ilddyrkende religion Zarathustrisme, der var fremherskende før Islam. Der findes stadig ruiner af ildtempler, hvoraf nogle er tusinder af år gamle.

I dag er Azerbaijan et sammensurium af religioner. Kristne, shia- og sunnimuslimer, jøder og kurdiske befolkningsgrupper findes i landet.

Det er også et af de første steder, hvor mennesket kom efter ”udvandringen” fra Afrika. Fossiler af tidlige mennesketyper (homo sapiens), helleristninger og hulemalerier findes i landet. I rigeligt mål i Gobustan, der ligger ca. 60 km syd-vest for Baku. Nogle af dem er over 10.000 år gamle.

I en særlig region i bjergene findes en dal med en stor koncentration af verdens ældste befolkning samlet på et sted. En landsby hvor flere er blevet over 100 år gamle – nogle endda 137 år.

 

Viktors Farmor i Azerbaijan

Vi besøger landet på flere rejser. På rejsen "Azerbaijan" ser vi bl.a. indstifteren af Nobelprisen, Alfred Nobels hus i Baku. Vi bor i den charmerende bjerglandsby Lahic med brolagte gader og persisktalende befolkning. Og i Gobustan ser vi de berømte klippetegninger.

Rejsen "Azerbaijan og Georgien" snor sig fra Baku ved Det Kaspiske Hav gennem charmerende byer i begge lande, over Kaukasusbjergene,  inden vi når frem til Tblisi i Georgien.

Enklaven Nagorno Karabakh, der tidligere lå i Azerbaijan men blev erobret af Armenien, kan opleves på rejsen ”Armenien – Nagorno Karabakh – Georgien”.

Tag med til Azerbaijan - Det brændende land.
 

  

Praktiske oplysninger Azerbaijan

 • Pas skal være gyldigt 3 måneder efter udrejse fra landet.

  Der er visumpligt i Azerbaijan. Der søges online om visum. Det koster pt. 35 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse. 
  Viktors Farmor kan mod 950 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visum. 

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Møntfoden hedder Manat (MaH). 1 manat svarer til ca. 3,98 danske kroner. 

  Det anbefales at medbringe EURO eller US dollars. VISA-kort kan bruges i Baku.

  Brug af kredit kort på restauranter er ikke altid muligt.

 • Telefoni. Landekoden er 00-99

  Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Azerbaijan. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

  Der er internetadgang på de fleste hoteller. 

 • 220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.

 • Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand.

 • Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

 • Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.

 • På alm. restaurant: Et måltid mad koster 8-10 MaH. På pænere restaurant fra 40 MaH. Lokal øl koster 1.70 MaH, importeret øl koster fra 3 MaH. Cola 0.75 MaH. Vand 0.40 MaH for en lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 0.75 MaH. En flaske vin fra 8 MaH

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. 

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Landets klima er subtropisk i de østlige og centrale dele – og næsten tropisk om sommeren. I bjergområder svarer klimaet til klimaet i alperne. Den sydøstlige del af landet har et fugtigt subtropisk klima. Den gennemsnitlige nedbør for det meste af landet, er kun omkring 150 til 250 mm. Men i højlandet i Kaukasus og lavlandet i Länkäran, kan årlig nedbør overstige 100 cm.

  I Azerbaijan er det ikke normalt at se folk i shorts. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne.

 • Azerbaijan skifter også til sommer/vinter tid og er 2 timer foran Danmark.

   

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Lommelygte

  - Insektspray

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.