Rejser til Israel

Når du hæver din drik, siger du "L'chaim", som bogstaveligt talt betyder: "Til livet". Og i bægeret, der hedder Israel, er der i sandhed liv.

Værd at opleve i Israel

Du vil finde en cocktail af kultur, historie og religion krydret med politik, og samtidig smider vi lige et moderne land med nye impulser og dynamik oveni. Alt sammen i et af verdens mindste lande, der ikke er meget større end Jylland. 
Så det er et land med kontraster? Så absolut. De tre store religioner:

Jødedom, kristendom og islam har alle nogle af deres mest hellige steder i Israel, ikke mindst i Jerusalem, hvor du vil møde pilgrimme fra hele verden. Og så er det et moderne land med en ungdom, som er meget fremadseende. Så højspændingskontakten er på ’on’.  

Det absolutte lavpunkt er selvfølgelig Det Døde Hav. Det er jordens lavest beliggende punkt: 423 m. under havets overflade. Husk badetøj og avis. For du kan ikke synke, mens du ligger der i overfladen og læser dagens nyheder.  

Omkring Det Døde Hav findes også Masada-fæstningen, hvor jøder kæmpede mod den romerske overmagt i 1. årh. En romersk armé på 15.000 belejrede fæstningen med 1000 mænd, kvinder og børn i flere år. Forsvarerne endte med at begå kollektivt selvmord. 

Hvad siger vores gæster

Tel Aviv - Jerusalem - Det Døde Hav - Negev-ørkenen - Nazareth - Haifa

Landefakta

Areal: 20.770 km2

Hovedstad: Jerusalem/Tel Aviv

Møntfod: Shekel (a 100 agorot) - forkortes ILS

Sprog: Hebraisk (off.), arabisk (off.)

Tidsforskelfra DK: + 1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Israel?

Israel er et meget forskelligartet land rent geografisk. På et areal cirka halvt så stort som Danmark finder man både ørken, snedækkede bjerge og smukke koralrev. For ikke at glemme Det Døde Hav på verdens laveste punkt 423 meter under havets overflade. Derfor er der meget stor forskel på klimaet fra område til område. Jo længere mod syd man kommer, jo varmere og mere tørt bliver det.  Det bedste tidspunkt at rejse til Israel er i efteråret og i foråret. I foråret ligger temperaturen på omkring 20-25 grader. Om efteråret er dagtemperaturen på omkring 27 grader i oktober og 24 grader i november. Der er ikke meget nedbør mellem juni og september, og badesæsonen er fra maj til december, hvor vandets temperatur typisk ligger på 20-28 grader. Sommeren er varm og solrig. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. Det meste nedbør falder i vintermånederne, men oftest kommer det i korte kraftige byger. Nogle steder falder nedbøren endda som sne. Der kan også være stor forskel på temperaturen om dagen og om natten. Så det er altid en god ide at medbringe en fleecetrøje til de køligere morgen- og aftentimer.

Hvem møder du i Israel?

Når du rejser med Viktors farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. I Israel er ca. 75% jøder, 20% er palæstinensere, og resten er minoriteter. Hovedreligionen er jødedommen, og ca. 17% af befolkningen er muslimer. Derudover møder vi kristne og drusere.

  • Gravkirken i Jerusalem, lige der hvor Jesus blev korsfæstet. Foto Anders Stoustrup

    Formiddagstur i Jerusalem

    En muslimsk familie har nøglerne til den mest hellige kirke i den kristne verden.
    Gravkirken i Jerusalem, lige der hvor Jesus blev korsfæstet. Foto Anders Stoustrup

    Formiddagstur i Jerusalem

    En muslimsk familie har nøglerne til den mest hellige kirke i den kristne verden.
  • Med sin utrolige historie er Masada et højdepunkt på rejser til Israel

    Majestætiske Masada

    På toppen af en enorm klippe, og med udsyn over det Døde Hav, knejser fortet Masada majestætisk....
    Med sin utrolige historie er Masada et højdepunkt på rejser til Israel

    Majestætiske Masada

    På toppen af en enorm klippe, og med udsyn over det Døde Hav, knejser fortet Masada majestætisk....
  • Både falafel og hummus er lavet af kikærter.

    Mad i Israel: Et ungt køkken med inspiration fra hele verden

    Israel er en ung stat, hvor landets køkken er blevet skabt ved at jøder er indvandret fra hele ve...
    Både falafel og hummus er lavet af kikærter.

    Mad i Israel: Et ungt køkken med inspiration fra hele verden

    Israel er en ung stat, hvor landets køkken er blevet skabt ved at jøder er indvandret fra hele ve...
  • På Masada-klippen holdt knap 1000 jøder efter sigende stand mod romerne i flere år. Foto Viktors Farmor

    Ørkenfæstningens hemmeligheder

    På få minutter fører en moderne tovbane direkte til toppen af Masada. Så nemt og ubesværet var...
    På Masada-klippen holdt knap 1000 jøder efter sigende stand mod romerne i flere år. Foto Viktors Farmor

    Ørkenfæstningens hemmeligheder

    På få minutter fører en moderne tovbane direkte til toppen af Masada. Så nemt og ubesværet var...

Typiske spørgsmål før rejsen til Israel

  • Hvad spiser vi i Israel?

    Det israelske køkken er unikt, for det blander det originale arabiske køkkens gamle skikke og traditioner med moderne indslag fra Middelhavet, Mellemøsten, Østeuropa og så af alle lande: Tyskland. Det er fuldstændig umuligt ikke at blive forelsket i madkulturen som en skøn fusion af mad fra hele verden.   

    Prøv fx Hachapuria (som minder om georgiske ostebrød), hummus, Knafeh (kage af stegte nudler, gedeost og sukkervand) og Malai (budding med mælk, rosenvand og pistacienødder).  

    Man finder noget til både kødspiserne og vegetarerne. Faktisk er landet et særdeles godt land at rejse i som vegetar, og ofte finder man f.eks. Shakshuka (En tomatgryde med æg ovenpå) på menukortet.  

    Til frokost gør vi ofte som de lokale og spiser en hurtig pita med kød eller falafel. Aftensmåltiderne tager vi os dog god tid til, så vi kan vende dagens højdepunkter og glæde os til morgendagen.  

  • Hvad er prisniveauet i Israel?

    Nogenlunde det samme som i Danmark. Vand: 10 kr. Øl: 50 kr. Frokost med en drikkevare: 100 kr.  

    Det er normalt at give drikkepenge på restauranter og caféer. Du bør lægge 10-15 %. Enkelte steder lægger de automatisk drikkepenge på regningen, og så skal du selvfølgelig ikke lægge yderligere.  

  • Hvad køber man i Israel?

    Det er oplagt at købe souvenirs med religiøse motiver, nu man er i dette verdensreligiøse centrum. Men herudover kan købes skønheds- og helseprodukter med salte og mineraler fra Det Døde Hav. Krydderier og nødder, julepynt, glaskugler, ting skåret i oliventræ og keramik kan være andre gode souvenirs at tage med hjem 

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Israel?

    Det er trygt og sikkert at rejse i Israel, og sikkerheden er i top. Der er lav kriminalitet.  

    Hospitaler og sundhedsvæsenet er på niveau med EU-landenes. 

  • Kan jeg rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

    Ja, det er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en gæst ikke måtte rejse til eller fra landet på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande. 

  • Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

    Rejserne er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs. 

  • Skal jeg veksle valuta hjemmefra?

    Det er de færreste, der medbringer israelske sheqel hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve sheqel som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars i kontanter, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder kan man også betale i dollars. På hoteller og i større butikker kan man bruge kendte kreditkort. 

  • Er der nogle retningslinjer for beklædning i Israel?

    Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt gøres nemt ved hjælp af et par tørklæder. 

  • Litteratur og rejseguider

    Biografi: Mit Liv, Golda Meir. 1975. Israels første kvindelige premierminister fortæller ærligt om sit liv. 

    Guidebog: Turen Går Til Israel og Palæstina, Politikens Forlag 2017. 

    Bog: En Fortælling om Kærlighed og Mørke, Amoz Oz. 1988  
    Klassiker om en jødisk drengs opvækst i Jerusalem og Israels forhold til Europa. 

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Israel

Pæne og rene turistklasse-hoteller

Hotellerne i Israel er fine, og vi bor på pæne og rene turistklasse-hoteller på flere af vores rejser.

Kibbutz-hotel

På alle rejserne i landet på nær ”Smuttur til Israel” og ”Jerusalem og Jordan” overnatter vi på et Kibbutz-hotel. Kibbutzer blev oprindeligt etableret som landbrugs- eller produktionskollektiver under tilblivelsen af den israelske stat.

Kibbutznikernes egne boliger

Indkvarteringen er basal og svarer til kibbutznikernes egne boliger, men de har en god kvalitet og giver et godt indblik i denne side af landet. Mange nævner i deres evalueringer efter en rejse, at denne overnatning var en særdeles sjov oplevelse.

Vidste du det om Israel?

Israel er de førende i verden til at genbruge spildevand. De renser omkring 75% af deres spildevand. Til sammenligning genbruger Spanien 12% af deres spildevand og er dermed verdens næstbedste.  

5 nedslag i Israels historie

År 4-7
År 0 opgives ofte som Jesu fødselsår. Men der er konsensus blandt de fleste bibelkyndige om, at Jesus fødes år 4, nogle mener år 7. Tilsvarende dør Jesus mellem år 30 og 33.

1896
Udgivelsen af Der Judenstaat af Theodor Herzl ses af mange som begyndelsen på den moderne zionisme det politiske grundlag og drømmen om en stat for jøder.

1939-1945
2. Verdenskrig, hvor 6 millioner jøder omkommer i Holocaust. 

1948
D. 14. maj erklærer premierminister David Ben-Gurion staten Israel. 

1967
Seksdageskrigen, hvor Israel erobrer Gazastriben, Sinai-halvøen, Vestbredden, Østjerusalem og Golanhøjderne. I 1979 overgiver de Sinai til Egypten.

Praktiske oplysninger

Her finder du praktiske oplysninger om rejser til Israel.

  • Pas og visum

    Danske statsborgere behøver ikke visum. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejsedato. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    NB: Man får ikke længere et israelsk stempel i sit pas ved ind- og udrejse til Israel. I stedet får man et indrejsekort, som vi anbefaler, at man opbevarer sikkert, indtil man forlader Israel. Hvis du har stempler fra f.eks. Iran eller andre mellemøstlige lande, kan du blive stillet et par ekstra spørgsmål i sikkerhedskontrollen. Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en deltager er blevet afvist grundet stempler i passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Sikkerhed

    Nogle er nervøse for at rejse til Israel på grund af de urolige forhold, som ofte omtales i medierne. Man bliver imidlertid forbløffet over hvor rolig og afslappet hverdagen foregår. Siden staten Israels oprettelse i 1948, har soldater været en dominerende del af gadebilledet. Men det virker ikke anspændt og farligt. Har man opholdt sig i landet, som mange danskere har, kommer man gerne tilbage. Befolkningen er åben, humoristiske og imødekommende. Ingen tvivl om, at der er områder på Vestbredden og ikke mindst i Gaza striben man skal holde sig langt væk fra. Men vi kommer ingen af stederne.

    I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.

  • Valuta

    Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 19 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb til sidst på rejsen. 

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni

    Telefoni. Landekoden for Israel er 972. Den udgående internationale kode er 00.

    Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

  • Elektricitet

    Strøm 230 volt. Det er ikke nødvendigt at medbringe adapter.

  • Drikkevand

    Vandet kan drikkes fra hanen, men har smag af klor, så køb evt. mineralvand.

  • Drikkepenge

    På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Ligeledes bør fotografering undgås ved grænseovergange, checkpoint og øvrige militære bygninger.

  • Prisniveau

    Prisniveauet i Israel er højere end de fleste andre lande i Mellemøsten. Mange ting koster nogenlunde det samme som i Danmark, og nogle ting kan endda være en smule dyrere. Et måltid mad på en restaurant koster eksempelvis fra ca. 200 kr. En øl koster ca. 50 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 15-20 kr. En snack som f.eks. en falafel-sandwich med en sodavand kan fås til ca. 100 kr.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv til/fra hotelværelserne.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima og sæson

    Sommeren er varm og solrig. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. Fra april til oktober ligger temperaturen om dagen mellem 22 og 30 grader, dog varmere i juli og august.

    Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Temperaturen om dagen ligger typisk mellem 15 og 25 grader, og køligst i januar og februar. Tag regntøj med, som er let at pakke ned.

    Antallet af turister i Israel stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

    Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i naturen og byerne. 

  • Påklædning

    Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

    Det er godt at have tøj med, der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

  • Tidsforskel

    Israel er en time foran Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Vådservietter

    - Sollotion med høj faktor

    - Læbepomade

    - Kasket eller solhat

    - En rulle toiletpapir eller kleenex

    - Gode vandresko eller –støvler

    - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

    - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndsprit (fås på apoteker eller hos Matas)

  • Badning i Det Døde Hav

    Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

  • Værd at vide

    Er det et problem at rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

    Nej, dette er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men ellers er der ingen problemer. Viktors Farmor har aldrig oplevet at en gæst ikke måtte rejse til eller fra Israel på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande.

     

    Hvordan er hotellerne i Israel?

    Hotellerne i Israel er fine, rene turistklasse-hoteller. Israel er et lille land med en stor turistindustri, og der er langt fra turistklasse til det næste trin, og derfor bor vi oftest på 3-stjernede hoteller i Israel.

     

    Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

    Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs.

     

    Skal jeg have vekslet valuta hjemmefra?

    Det er de færreste, der medbringer israelske sheqel hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve sheqel som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder man også betale i dollars.

     

    Hvor meget går vi på turen?

    De fleste dage bliver vi kørt fra sted til sted og skal derfor ikke gå mere end et par timer rundt på de enkelte seværdigheder. Byvandringen i Jerusalem foregår dog til fods og derfor skal man være i almindelig god fysisk form for at kunne være med på denne dag. Man skal desuden kunne klare at gå på trapper og på underlag, der til tider er ujævnt.

     

    Er der nogle retningslinjer for beklædning i Israel?

    Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

     

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Israel.
Ring til os 86 22 71 81