Hvad søger du?

Rejser til Uzbekistan

Den sagnomspundne by Samarkand i Uzbekistan ligger midt på den gamle Silkevej, hvor varer blev fragtet mellem Kina og Vesten. Denne tidligere Sovjet-republik har også meget andet at byde på.

Forestil dig at rejse 1000 år tilbage i tiden og vandre gennem bjergene med en karavane fra Kina til Uzbekistan. Kamelerne er pakket med silke, porcelæn og krydderier, der skal bringes frem til Middelhavet og Europa. Efter at have rejst gennem steghede ørkener, der undervejs skifter til høje, sneklædte pas, kan du pludselig se et lys i det fjerne.

Det er enten Samarkand, der lokker den rejsende til med svalende omgivelser for foden af bjergene. Eller oasebyen Bukhara midt i ørkenen. Begge disse byer i Uzbekistan har atmosfære af 1001 nat, hvor karavanerne for 1000 år siden kunne hvile ud efter den lange rejses strabadser.

Den dag i dag har Uzbekistan beholdt stemningen fra Silkevejens glansperiode. Gamle kunsthåndværk, eksotiske folkeslag og storslået arkitektur byder nutidens rejsende velkommen. Tag med på en unik rejse til Uzbekistan og oplev det hele fra første parket.
 

Besøg Uzbekistans hovedstad, Tashkent

Ved første øjekast rummer Uzbekistans hovedstad Tashkent ikke den samme charme som Samarkand og Bukhara, men byen byder på meget mere end først antaget. ”Byen af sten” har små 3 millioner indbyggere og indeholder både flot arkitektur, smukt bjerglandskab, rig kultur og spændende basarer.

Af samme grund indeholder alle vores rejser til Uzbekistan en byvandring i Tashkent, så du selv kan få lov at opleve den interessante hovedstad med en historie, der går mere end to tusind år tilbage i tiden.
 

Rejs til Uzbekistan med Viktors Farmor

Uzbekistan er 12 gange større end Danmark og ligger klemt inde midt i Centralasien. Viktors Farmor har rejst i landet siden 2001 og har oplevet, hvordan dette hidtil ukendte land nu er blevet et af vores mest populære rejsemål.

Landet er både historisk, kulturelt og politisk et spændende rejsemål, der pludselig dukkede op på landkortet efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Vi har et stort udvalg af rejser til Uzbekistan. Den klassiske rundrejse er Uzbekistans Silkevejsbyer. På en længere rejser, oplever du også Ørkenens Louvre. Fælles for rejserne er, at helpension er inkluderet i prisen. Uzbekistan er også med i en række kombinationsrejser til nabolandene Turkmenistan og Kirgisistan. Landet er desuden udgangspunkt for en rejse på Silkevejen fra Uzbekistan til Kina. Se alle rejser herunder.

Tag med til Silkevejens Centrum: Uzbekistan
 

  

Praktiske oplysninger Uzbekistan

 • For danske statsborgere gælder følgende:

  Visum fås ved indrejse. 

  Passet skal være gyldig i mere end 3 måneder efter hjemrejse.

  Fotokopi af passet sendes til Viktors Farmor senest 6 uger før afrejse.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Spørg egen læge eller Seruminstituttet www.ssi.dk/rejser - hvad der tilrådes. Det frarådes at spise frisk frugt og grønt. Det er meget almindeligt, at det for udlændinge giver store maveproblemer, selv om man er forsigtig. Det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt virkende midler på recept. Det kunne evt. være en koleravaccine eller et egnet antibiotikum. Rådfør dig med lægen.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Hvem flyver vi med til Uzbekistan?

  Vi benytter oftest med Turkish Airlines via Istanbul. 

  Der findes ingen direkte rute fra København til Tashkent.

  Uzbekistan er et muslimsk land, skal kvinder bære tørklæde?

  Nej, i Uzbekistan klæder man sig meget vestligt. Strop t-shirts og meget korte nederdele og shorts er dog ikke vel set mange steder.

  Er rejsen fysisk krævende, med lange vandreture.

  Der er ikke indlagt vandreture, medmindre det er angivet i dagsprogrammet, men der er byvandringer i roligt tempo og med mange stop.

  Der er en del trapper til f.eks. til Shah-i-Zinda og Ulugbeks observatorie. Fortove og veje kan være meget ujævne.

  Hvornår er vejret bedst?

  Statistikken siger at vejret er mest solrigt og uden alt for høje temperaturer i april og i starten af maj samt i slutningen af september og frem til midt oktober. I marts kan der stadig komme en regnbyge, men her står kirsebærtræerne ofte i fuld flor. I slutningen af oktober kan det blive mere blæsende og temperaturen falder.

 • Betalingsmidlet er ”Sum”. Kursen svinger meget, derfor angives ikke vekslekurs her. Det anbefales, at man tager USD med i kontanter.

  USD kan bruges på markeder, mens SUM bruges i butikker, på hoteller og på restauranter mv..

  Selvom der kommer flere og flere ATMér er det stadig svært at hæve penge i automaterne  og hvis det lykkedes, er det ofte mindre beløb.

  MasterCard kan stort set ikke bruges, kun Visa kort.

  Ønsker man at købe tæpper er det ligeledes også oftest betaling med kontanter som også vil være det billigste sammenlignet med at betale med visa kort.

  Dollars sedlerne skal være fra efter 2010.

 • Hvis man medbringer mere end USD 2000 skal der udfyldes 2 tolderklæringer. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Undlad at medbringe dyre smykker. Toldmyndighederne beholder det ene eksemplar. Det andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen sammen med en ny, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen.

 • Der benyttes pæne turistklasse hoteller med toilet og bad på værelserne.

  Serviceniveauet, interiør herunder senge samt rengøring på hotellerne er dog ikke som vi er vant til i Europa.

  Hvis der overnattes i jurter på den Uzbekistan rejse du har valgt  - sover man 3-6 personer i samme jurte. 

  Toilet og badefaciliteter er i separat bygning.

 • Det er billigst at telefonere fra posthuset. Samtalen skal bestilles, og der er i reglen ventetid, før der er forbindelse. Man kan ringe fra hotellerne, men det er ret dyrt. Dyrt er det også at sende billeder fra sin mobiltelefon.

 • Der er 220 volt. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben” der medbringes hjemmefra.

 • Man skal ikke drikke vandet i Uzbekistan. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Det tilrådes kun at drikke flaskevand. Vi anbefaler at bruge flaskevand ved tandbørstning også.

 • Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse, gives der et mindre beløb, f.eks. 8000 sum. Drikkepenge må meget gerne være i dollars, så det er også her en god idé at medbringe små dollarsedler.

  På de fleste af vores katalogrejser bliver drikkepenge til chauffør og guide betalt af Viktors Farmor. Se mere under den enkelte rejse.

  Men drikkepenge til stuepiger, tjenere mv. skal betales af deltagerne selv. På rejser for individuelle, betaler man selv drikkepenge til chauffør og guide.

 • Ved nogle af de større seværdigheder skal man af med gebyr på ca. SUM 5.000 - 10.000 for at fotografere.

  Hvis man vil fotografere personer bør man spørge om tilladelse først.

 • Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke velset at gå i korte shorts i byerne. Man kan dog udmærket gå i korte nederdele og solbluser. Landet er muslimsk, men meget vestligt, når det gælder påklædning. I marts/april samt oktober/november kan der forekomme store temperaturudsving, og der kan være meget koldt, også på hotellerne. Medbring sweater og/eller jakke.

 • Mange forretninger har åbent mandag til lørdag 9-19, men middagslukkede 13 til15.

  Det er ofte fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejder, kobber¬arbejder, hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere), keramik.

  Tæppeindkøb.

  Vær opmærksom på at alle tæpper som købes skal registreres med foto og kvittering før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler.

  Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Så det er ikke noget man skal vente med at købe til den sidste dag. Det er forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

  Det er oftest billigere at købe tæpper kontant end med kreditkort.

 • Der kan forekomme ændringer i programmet undervejs. Seværdigheder kan være under restaurering eller midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor anmoder om en vis overbærenhed overfor.

 • Prisniveau. Med forbehold for ændringer.

  Frimærker til Europa 3.500 SUM/ kr. 3,00

  Kaffe 10.000 SUM / Kr. 8,00

  Te 3.000 SUM / ca. Kr. 2,50

  Øl 25.000 SUM / ca. Kr. 20,00

  Vodka pr. glas 15.000 SUM / ca. Kr. 11,00

  Vin glas/flaske 25.000/120.000 - 150.000 SUM / ca. Kr. 20,00 / 87,00-110,-

  Cola 15.000 SUM / Kr.  11,00

  Juice 15.000 SUM / kr. 12,00

  Cappucino 25.000 SUM / Kr. 20,00

  Toiletbesøg 1000 SUM / kr 1,00

  kuffertservice på hoteller 1USD eller 8000 SUM / kr. 6,00

  Room service 1 USD eller 8000 SUM pr. dag

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Uzbekistan har tempereret til tørt fastlandsklima. På grund af afstanden fra havet og i ly af Pamir- og Himalayabjergene er det en temmelig tør region. Faktisk er landet blandt de tørreste i Centralasien.

  Mod vest er der store slette-områder og ørkenen Kizilkum. Mod øst er der bjerge. Somrene i den lave del af landet er lune til varme, men varmen er udholdelig ved den lave luftfugtighed. Vintrene er kolde, men generelt tørre og solrige i det meste af landet.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte (til håndtasken)

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

  - Shampoo, håndklæde mv. hvis din rejse til Uzbekistan indeholder overnatning i jurte.

  - Resorb (salt/sukker opløsning)

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden er: VFrejsende