Hvad søger du?

Værd at opleve på Madagaskar

Madagaskar har udviklet sig helt anderledes end Afrika pga. sin adskillelse fra det afrikanske kontinent for hundreder af millioner af år siden.  

Her findes hverken løver, giraffer eller andre af de pattedyr, man normalt finder i Afrika. Derimod oplever vi det største pattedyr på øen: den lille halvabe lemur, som er helt særlig, og findes i mange forskellige arter. Og så er den endemisk – den findes kun på Madagaskar.  

Øen har et skær af Jurassic Park over sig. Selv om dinosaurerne er væk, findes endnu fossiler efter dem. Den uddøde Elefantfugl – verdens største fugl - levede her. Det var en strudseart, der har efterladt rester af sine kæmpestore æg på øen. 

Befolkningen er heller ikke, hvad man typisk forbinder med afrikansk, derimod er den af malaysisk/indonesisk afstamning. De oprindelige indbyggere tilbad naturreligioner og en forfædrekult, som stadig praktiseres. Senere kom arabere og afrikanere, der bosatte sig i kystområderne med både deres kultur og religioner. Da portugisere og siden franskmænd koloniserede øen, bragte europæerne deres kultur og religion, sprog og francen som møntfod med sig. 

Ligesom dyrelivet består af 80 procent endemiske arter, der kun ses her, er også plantelivet helt specielt. For eksempel baobabtræet. Med sin rodlignende krone ligner det et omvendt træ. Og bregner er ikke blot små busklignende vækster, men store som træer.  

Det er et af verdens fattigste lande, men alligevel med venligt smilende mennesker i fiskerlandsbyer, små safirminer og i landsbyer, hvor man også kan få et indtryk af deres animistiske religion. De palmeklædte badestrande ud til Det indiske Ocean får øen til at minde om et glemt paradis.  

Landefakta

Areal:

587.000 km2

Hovedstad:

Antananarivo

Møntfod:

Ariary (a 5 iraimbilanja) - forkortes MGA

Sprog:

Fransk, malagassisk

Tidsforskel fra DK:

Sommer: +1 time (GTM +3, ingen sommertid)

Viktors Farmor på Madagaskar

Viktors Farmor har en rundrejse til Madagaskar, hvor man især ser forskellige nationalparker og en stor variation af lemurer, farvestrålende kamæleoner, baobabtræer og andet speciel natur. Lokalbefolkningen besøges i forskellige egne af landet især mod øst og den sydvestlige del af den kæmpestore ø. Udover både bjerg- og lavlands regnskov besøger vi et ørkenområde og vandrer i Isola Nationalparken med små billedskønne grønne oaser og en kløft, der tåler sammenligning med Grand Canyon. 

Vidste du det om Madagaskar?

I nogle områder findes særlige manddomsprøver – fx at man skal stjæle en ko fra naboen. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Madagaskar.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Madagaskar?

Madagaskar har subtropisk klima, men med store variationer i temperaturer pga. sin langstrakte form. Den bedste tid at besøge øen på er oktober til april uden for de varmeste og mest regnfulde perioder.

Da størstedelen af landet ligger over 900 meter, er klimaet relativt mildt. Der falder gennemsnitligt 60 mm regn i oktober, og temperaturen ligger typisk mellem 18 og 30 grader C. Nogle dage kan temperaturen komme op på 30-40 ºC midt på dagen.

Her skal du bo

Hotel og overnatning på Madagaskar

Gode turistklassehoteller

Viktors Farmor bor på gode turistklassehoteller eller lodges med alle bekvemmeligheder. Internetforbindelser kan være lidt svingende. På den sydlige del af øen ved Isola bor man i en af verdens bedste lodges i smuk natur.

I midten af hovedstaden Antananarivo ses det gamle Dronningens palads, som er bygget højt over resten af byen. Foto Hanne Christensen

Typiske spørgsmål før rejsen til Madagaskar

Kylling, oksekød eller fisk med søde kartofler, ris og forskellige grøntsager er hovedmåltiderne. I turistområder findes også ”europæisk” mad. Det madagaskiske folk er nogle af dem, der spiser mest ris i hele verden. Så de har naturligvis mange forskellige versioner af risretter.   

Som et krydderiproducerende land er krydderier i madlavningen almindeligt, men ikke stærkt som i Indien.  

Frisk frugt som for eksempel bananer er meget udbredt. Madagaskar dyrker selv kaffe, og man kan få en friskristet kaffe på små steder til en billig penge. 

Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr. En øl koster ca. 6-15 kr., og en sodavand/drikkevand ca. 6-8 kr. 

Noget af verdens bedste vanilje og peber kan købes sammen med andre krydderier i landet. Så det er helt sikkert værd at holde øje med og evt. købe med hjem til køkkenet eller som en gave.  

Skaller af Elefantfugleæg kan købes og må gerne udføres. Træskærerarbejder og evt. natursilke – det vil sige fra vilde og indsamlede silkeorme, er også meget smukt og specielt for landet.  

Det er trygt og sikkert at rejse i landet. Men som et de mest fattige lande, skal man passe på sine penge på markeder o. lign. Og i øvrigt er det ikke en god idé at gå med dyre ure og smykker etc. Hygiejnen er god i alle turistområder på hoteller og restauranter. Mad fra gadekøkkener skal undgås, ligesom man bør drikke vand fra flaske. 

Alle i almindelig god form kan deltage. Men det er vigtigt at drikke meget vand, hvis temperaturen i åbne landskaber pludselig bliver høj. Drik meget og søg skygge for at undgå dehydrering. 

Hæveautomater - ATM - virker kun sporadisk, så tag kontante euro eller US dollars med og veksl lokalt. 

Både Bradts og Lonely Planet har fremragende guidebøger om Madagaskar. Bradt har en særlig guide om dyrelivet. Pt findes ingen danske guidebøger. 

Kærlighedsromanen Pigen fra Madagaskar af den norske succes-forfatter Frid Ingulstad. Den handler om en pige, der findes som hittebarn på en strand i Madagaskar og bringes til Norge. Hun spørger bestandigt sig selv, hvem er jeg og hvor kommer jeg fra. Hun rejser på en norsk fragtbåd tilbage til sit hjemland i søgen efter sin fortid og svaret på, hvorfor hun blev forladt. Udgivet på dansk af Lindhardt og Ringhof 2017. Fås som E-bog. 

Animationsfilmen Madagaskar fra 2006, fra Dreamworks, er en sød historie om skibbrudne dyr fra en amerikansk zoologisk have, der bortføres og sendes mod Afrika. De strander undervejs på Madagaskar. Her møder de lemurkongen Julien og finder ud af, at de hverken er i en zoologisk have eller Afrika.

6 nedslag i Madagaskars historie

500-tallet
De første malaysiske og indonesiske søfolk bosætter sig på Madagaskar. De næste par hundrede år støder afrikanere og arabere til.

1200-tallet
Den opdagelsesrejsende Marco Polo døber øen Madageiscar. 

1500-tallet
De første portugisere opretter forter og handelsstationer. 

1700-tallet
Piraternes guldalder begynder med europæiske søfolk, der deserterer og opretter piratskjulesteder på øen. 

1896
Madagaskar bliver en koloni under Frankrig. 

1960
Madagaskar bliver selvstændig. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Madagaskar

Download FAQ

Visum fås ved ankomst og koster 35 EUR, hvilket betales kontant. Passet skal være gyldigt 6 måneder udover opholdet.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden hedder Malagasi Ariary (MGA). Der går ca. 2,8 kr på 1000 MGA. Kreditkort kan kun benyttes i store butikker og på hoteller, så det er en god idé at have kontanter på sig. Medbring Euro eller Dollars til veksling. Der er hæveautomater i Antananarivo, Antsirabe, Manakara, Fianarantsoa og Tulear.

Vær obs på i forbindelse med hjemrejsen, at der ikke kan bruges lokal valuta i afgangshallen, så husk at få brugt kontanterne eller få dem vekslet tilbage, inden I går gennem security. 

Der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på, at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende.

På grund af vandreturene i nationalparkerne er det nødvendigt med almindelig god fysisk form.

Telefoni. Landekoden for Madagaskar er 261. Den udgående internationale kode er 00. Skal man ringe fra Madagaskar til Danmark trykkes først 16 og efter ny klartone 45 samt nummeret.

Mobiltelefon. Netværksdækningen er 70-90 % med den bedste dækning hos selskaberne Zain og Telma. Det koster over 20 kr. i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og er gratis at modtage.

Der er 127/220 volt i lysnettet. Danske el-stik er brugbare.

På grupperejser betales drikkepenge til lokalguider og chauffører af Viktors Farmor – dog ikke på pousse pousse turen i Antsirabe. På restauranter og hoteller kan man give lidt ekstra, hvis man har været tilfreds. Det er bedst at give drikkepenge i Ariary, den lokale valuta.

Lufthavne, politi, broer, regeringsbygninger og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr. En øl koster ca. 6-15 kr., og en sodavand/drikkevand ca. 6-8 kr.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Madagaskar har et tropisk klima, men på grund af at størstedelen af landet ligger over 900 meter er klimaet relativt mildt. Der falder gennemsnitligt 60 mm regn i oktober, og temperaturen ligger typisk mellem 18 og 30 ºC. Nogle dage kan temperaturen komme op på 30-40 ºC midt på dagen. 

Der kan være varmt og fugtigt på vandreturene:
- Sørg for rigelig indtagelse af saltholdig væske (mindst tre til fem liter i døgnet (ikke alkohol)).
- Sørg for supplerende salttilførsel (for eksempel chips og/eller salttabletter).
- Klæd dig i let, luftig og løstsiddende beklædning (lette bomuldsstoffer).

I oktober er Madagaskar en time foran Danmark.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Varm trøje til de kølige aftener

- Evt. regntøj/regnslag

- Lette vandrestøvler eller vandresko

- Rejsedokumenter (f.eks. forsikring og fotokopi af pas (opslaget med foto))

- Lommelygte

- Kikkert

- Insektspray

- Vådservietter el. desinfektionsgel

- Sollotion med høj faktor

- Kasket eller solhat og solbriller

- Badetøj

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- Malariaforebyggende medicin

- Salttabletter

- Dagtursrygsæk til at bære vand på vandreturene

Vores lokale guider og kontaktpersoner i Madagaskar snakker både engelsk og fransk.

Selvom man har fået bekræftet tiderne på det bestilte indenrigsfly, sker det ofte at flytiderne ændres med kort varsel. Man kan således f.eks. komme ud for at skulle flyve om eftermiddagen i stedet for om morgenen og omvendt. Desuden er der ofte forsinkelser og aflysninger på indenrigsflyene.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.