Logo

Kirgisistan

Centralasiens Schweiz er en gave fra Gud til kirgiserne, siges det. Oplev selv det smukke land og bo i en jurte blandt nomaderne.

 

Kirgisistan er et af de fattigste lande i Centralasien: Men hvad de mangler i penge opvejes til fulde af den rige natur. Snehvide bjergtoppe med grønne dale i mellem gør Kirgisistan til et af de smukkeste lande i verden. Så smukt, at en lokal legende fortæller at kirgiserne fik landet af Gud, der ellers havde reserveret det til sig selv som sin egen bolig her på Jorden!

I modsætning til naboerne Uzbekistan og Tajikistan er kirgiserne som folk nærmest født på en hest og til nomadens frie liv. Derfor er landet, som ofte kaldes for Centralasiens Schweiz, ikke et sted der vrimler med arkitektoniske monumenter, da kirgiserne traditionelt ikke har bosat sig i byer.

De mest almindelige boliger udover Sovjettidens højhusbyggeri er de mange jurter, som ses overalt i bjergdalene. Store filttelte, hvor den daglige tilværelse kan leves med alt, hvad man behøver. Og det gør nomaderne – ikke for turisternes skyld, men fordi mange er vendt tilbage til nomadelivet efter Sovjetunionens sammenbrud.

 

Viktors Farmor i Kirgisistan

Betagende natur og ægte nomadeliv kombineret med demonstration af ørnejagt hører til højdepunkterne på de klassiske rundrejser i landet. Ophold i jurtelejre med besøg hos lokale, vandreture og evt. en ridetur vil også være en del af oplevelsen.

Mod øst ligger en af verdens højest beliggende søer - Issyk Kul - hvor kurbadesteder kombineret med strandhoteller ud til søen har været et populært feriested i et halvt århundrede.

På nordsiden af Issyk Kul-søen findes de berømte petroglyffer. En stor samling af helleristninger på granitsten fundet rundt i terrænet. Stenene er fra forskellige tidsaldre og viser dyr, jagt og folk, der kom her forbi gennem årtusinder.

Mod syd kommer de høje Tien Shan bjerge med evig sne på toppen. Det Højeste bjerg Lenin Peak er på mere end 7.100 meter. Et ophold i basecamp for foden af dette bjerg er indlagt på rejsen Tajikistan-Kirgisistan.

Deltager man i den store Silkevejsrejse fra Uzbekistan gennem Kirgisistan og til Kina kommer man igennem verdens smukkeste bjergpas Torugart. At se morgensolen stå op over de pastelfarvede bjerge i alle nuancer er en oplevelse for livet.

Oplev nomadeliv i smukke bjerge med Viktors Farmor i Kirgisistan.

Viktors Farmor baggrundsbillede