Hvad søger du?

Chile

Det langstrakte land i Sydamerika er berømt for sine vine og for digteren Pablo Neruda. Men Chile er meget andet: gejsere, vulkaner, særpræget ørken og venlige mennesker.

På vej til Månedalen er der  en kløft, hvor man kan høre klipperne sprække. Månedalen er et af de mest specielle fænomener i Atacama Ørkenen med nærmest bizarre klippeformationer. De måneagtige landskaber er betagende med mærkelige figurer dannet af salt og ler, som ved solnedgang bades i et lyserødt skær.

Tidligt om morgenen er El Tatio gejserne i 4400 meters højde mest aktive, og det er et imponerende syn at se de voldsomme dampsøjler.

Hovedstaden Santiago er kendt for Plaza de Armas, der er omgivet af historiske bygninger. Der er et livligt folkeliv omkring det store springvand, og her er ofte kunstnere, der udstiller deres værker.

6435 kilometer kystlinie til Stillehavet gør Chile til Verdens længste land. Til gengæld er det kun et par hundrede kilometer bredt. Påskeøen (Rapa Nui) og en række andre øer i Stillehavet hører også til landet. Chile grænser op til Peru, Argentina og Bolivia.

 

Viktors Farmor i Chile

På rejsen Chile og Påskeøen oplever du både byerne Santiago og Valparaiso, verdens tørreste ørken og besøger de mystiske moaier på den lille Påskeø langt ude i Stillehavet.

Viktors Farmor besøger også Chile på rejsen "Patagonien", hvor oplevelserne i bl.a. nationalparken Torres del Paine krydres med besøg i Argentina.

I 2022 er vores adventurerejse Chile-Peru-Bolivia tilbage i programmet. Oplev hovedstaden Santiago og boheme-byen ved kysten, Valparaiso, inden afgang til det nordlige Chile og San Pedro de Atacama. Omgivet af vulkaner, er byen udgangspunktet, når vi tager ind i Månedalen med de fantastiske formationer af klipper, salt og ler. Se voldsomme dampsøjler strømme ud fra sprækker og åbninger en tidlig morgen ved geyserne El Tatio, og lun dig i Puritamas varme kilder. 

Tag med til "det lange land" i Sydamerika.

 

  

Praktiske oplysninger Chile og Påskeøen

 • Danskere er visumfri i Chile i indtil 90 dage. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter udrejsedato.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Kopien skal opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet og bemærk, at man om formiddagen ved El Tatio gejserne befinder sig over 4.200 meter over havet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Møntfoden i Chile hedder Peso (CLP). 100 Peso svarer til ca. 1 DKK (pr. juni 2017). I kontant valuta anbefales det, at man medbringer Pesos (kan købes f.eks hos Forex) og evt. US Dollars eller EURO som nødreserve. Kreditkort, kan anvendes i byerne, og der findes sågar hæveautomater på Påskeøen.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af kreditkortene, samt tlf. nr. til kortspærring.

 • Telefoni. Landekoden i Chile er 0056.

  Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort.

   

 • Der er 220 volt. Der bruges samme stik som i Danmark.

 • Det anbefales, at man drikker mineralvand på flaske.

 • På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 USD. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og guider af Viktors Farmor.

 • Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først.

 • Et måltid mad på en restaurant koster typisk 100-150 kr. – dyrest på Påskeøen, hvor en god ceviche er anbefalelsesværdig. Øl koster fra ca. 20 kr., vin ca. 60-100 kr. og sodavand ca. 10-15 kr. Drikkevand i en kiosk/supermarked koster ca. 5-10 kr.

 • Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lomme.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Der må ikke indføres ferskvarer eller landbrugsprodukter i Chile.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Chile er 4.200 km langt, og der er 3.800 km fra Santiago til Påskeøen, og derfor varierer klimaet naturligvis efter, hvor man befinder sig i Chile. Det centrale Chile minder om middelhavsområdet: sommeren er tør og varm, mens vintermånederne (fra april til september) er milde og kun moderat fugtige. I Atacamaørkenen er der som regel altid strålende solskin og behagelige grænsende til varme temperaturer på de tidspunkter, vi er der.

  På Påskeøen svinger temperaturerne ikke meget over året og er gerne omkring de 20 grader. Her kan man godt opleve regn.

 • Chile og Danmark har forskellige dage på året, hvor uret sættes frem eller tilbage. Chile er ca. mellem 4 og 8 timer bagud afhængigt af hvor du befinder dig og på hvilket tidspunkt.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Regntøj

  - Vaccinationskort

  - Vækkeur

  - Varmt tøj

  - Gode vandresko/-støvler

  - Solbriller

  - Solcreme

  - Kasket/hat

  - Evt. badetøj og håndklæde til de termiske bade i Atacama

  - Feltflaske / flaske til vand

  - Evt. lommelygte

  - Vådservietter

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.