Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Chile

Det langstrakte land i Sydamerika er berømt for sine vidunderlige vine og for digteren Pablo Neruda – men Chile er meget mere end det: gejsere, vulkaner, særpræget ørken og venlige mennesker. 

Værd at opleve i Chile

På vej til Månedalen er der en kløft, hvor man kan høre klipperne sprække. Månedalen er et af de mest specielle fænomener i Atacama-ørkenen med nærmest bizarre klippeformationer. De måneagtige landskaber er betagende med mærkelige figurer dannet af salt og ler, som ved solnedgang bades i et lyserødt skær. Tidligt om morgenen er El Tatio gejserne i 4400 meters højde mest aktive, og det er et imponerende syn at se de voldsomme dampsøjler. 

Hovedstaden Santiago er kendt for Plaza de Armas, der er omgivet af historiske bygninger. Der er et livligt folkeliv omkring det store springvand, og her er ofte kunstnere, der udstiller deres værker. 

6435 km kystlinie til Stillehavet gør Chile til verdens længste land. Til gengæld er det kun et par hundrede kilometer bredt. Påskeøen (Rapa Nui) og en række andre øer i Stillehavet hører også til landet. Chile grænser op til Peru, Argentina og Bolivia. 

Rejse til Chile og Påskeøen

Landefakta

Areal: 756.102 km2

Hovedstad: Santiago

Møntfod: Peso (a 100 centavos) - forkortes CLP

Sprog: Spansk

Tidsforskelfra DK: Sommer: -6 timer, vinter: -4 timer. (Påskeøen hhv. -8 og -6 timer)

Klima og vejr

Hvornår besøger man Chile?

Chile er 4.200 km langt, og der er 3.800 km fra Santiago til Påskeøen, og derfor varierer klimaet naturligvis efter, hvor man befinder sig i landet. Derudover kan man også komme op i højderne flere stedet. Alt det er med til at skabe et meget varierende klima. Det centrale Chile minder om middelhavsområdet: sommeren er tør og varm, mens vintermånederne (fra april til september) er milde og kun moderat fugtige. I Atacamaørkenen er der som regel altid strålende solskin og behagelige grænsende til varme temperaturer på de tidspunkter, vi er der. På Påskeøen svinger temperaturerne ikke meget over året og er gerne omkring de 20 grader. Her kan man godt opleve regn.

Hvem møder du i Chile?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Chiles meget aflange form har skabt flere regioner, som er isoleret fra hinanden, på den måde kan man sige, at Chile er flere små lande i et. Landet består af ca. 18 mio. mennesker, hvoraf 55% er romersk-katolske, 13% er protestanter og 25% erkender sig som ateister. Der er knap 700.000 mapuche-folk.

 • De mystiske moai-statuer sørger for, at man aldrig glemmer Påskeøen. Foto Luis Valiente

  Stillehavets stenfigurer - og en tur i biffen

  Er du til fantastiske myter, uforklarlig mystik, polynesisk stemning, subtropiske temperaturer og...
  Se mere
  De mystiske moai-statuer sørger for, at man aldrig glemmer Påskeøen. Foto Luis Valiente

  Stillehavets stenfigurer - og en tur i biffen

  Er du til fantastiske myter, uforklarlig mystik, polynesisk stemning, subtropiske temperaturer og...

Typiske spørgsmål før rejsen til Chile

 • Hvad spiser vi i Chile?

  Chile har et traditionelt køkken og et fusionskøkken. Fusion med det japanske køkken ser man flere steder og er også kendt fra Peru.   

  En ret, som landet mestrer, er ceviche – sammen med Peru. Der er intern debat om, hvor retten stammer fra. Det er råmarineret fisk i lime, chili, koriander, løg og salt. Det er ofte en hvid fisk, man benytter, men retten findes i et væld af udgaver – også vegetariske.  

  Ingredienser, som ofte går igen, er grillkød, kartofler, søde kartofler, salat, avocado, tomat og løg. En af Chiles traditionelle retter er caldillo de congrio, som er en stuvning med havål, kartofler, løg, hvidløg, rød peber og hvidvin. Derudover merluzas som er torsk med diverse grøntsager og sovse. Lengua de vacuno er endnu en spændende ret bestående af oksetunge med kogte kartofler.  

  Fisk og skaldyr naturligvis en delikatesse med så meget kystlinje – og chilenerne mestrer deres mangeartede fiskeretter.  

  Derudover kender mange nok også Chile som et vinland. Vinen kom til landet via katolske munke i 1548, og i dag findes der et væld af udsøgte chilenske vine.  

  Vi anbefaler ikke, at man drikker vand fra hanen, men køber vand på flaske.  

 • Hvad er prisniveauet i Chile?

  Et måltid mad på en restaurant koster typisk 100-150 kr. – dyrest på Påskeøen, hvor en god ceviche er anbefalelsesværdig. Øl koster fra ca. 20 kr., vin ca. 60-100 kr. og sodavand ca. 10-15 kr. Drikkevand i en kiosk/supermarked koster ca. 5-10 kr.  

  På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse, giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 USD.   

  Møntfoden i Chile hedder Peso (CLP). 100 Peso svarer til ca. 1 DKK (pr. juni 2017). I kontant valuta anbefales det, at man medbringer Pesos (kan købes f.eks hos Forex) og evt. US Dollars eller EURO som nødreserve. Kreditkort, kan anvendes i byerne, og der findes sågar hæveautomater på Påskeøen. 

 • Hvad køber man i Chile?

  Chile har mange smukke souvenirs, som kan finde vej ned i kufferten. En klassiker er en af deres smukke ponchoer i flotte farver og mønstre.  

  Tøj i alpaca-uld er værd at holde øje med. Det er lunt og blødt og fås flere steder som trøjer, halstørklæder etc. Det er skønt, hvis man befinder sig i højderne, hvor det kan være køligt om aftenen.  

  Vin skal også nævnes. Hvis man har mod på at pakke en flaske ned tasken (sørg for, den er pakket ind i noget vandtæt. Chile producerer et væld af spændende og lækre vine.  

  Håndværk som smykker er også populært og fas i et væld af farver og kvaliteter. Sten går typisk igen i mange smukke farver og nuancer.  

  Typiske souvenirs, brugskunst, læder, alpaca, krydderier, nødder etc 

  Måske også hvilke eksotiske varer man ikke må tage med hjem (flodhestetænder, koraller, antikke mønter) 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Chile?

  Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag-programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet og bemærk, at man om formiddagen ved El Tatio gejserne befinder sig over 4.200 meter over havet. I højderne er vigtigt at drikke rigeligt med væske. Tal evt. med egen læge, hvis man har problemer med højder.  

  Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lomme.  

 • Hvad skal jeg pakke i kufferten til Chile?

  Vi anbefaler regntøj, vaccinationskort, lag på lag-tøj, varmt tøj, gode vandresko/støvler, solbriller, solhat, solcreme og evt. badetøj.  

 • Kan jeg drikke vandet fra hanerne?

  Vi anbefaler ikke, at man drikker vand direkte fra hanerne, men køber det på flaske.  

 • Hvad er tidsforskellen?

  Chile og Danmark har forskellige dage på året, hvor uret sættes frem eller tilbage. Chile er ca. mellem 4 og 8 timer bagud afhængigt af hvor du befinder dig og på hvilket tidspunkt. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Bog: Isabel Allende, Åndernes hus, 1985. Fantastisk slægtsroman om livet i Chile fra ca. 1920-1973 og militærkuppet. Bogen væver magisk realisme sammen med politiske realiteter og giver et dybt indblik i et Chiles historie gennem forskellige slægter og hovedpersoner.  

  Rejseguide: Turen går til Argentina og Chile. Den er ikke helt up to date, men giver stadig et fint indblik i landet.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Chile
Santiago rummer en blanding af moderne og historiske bygninger. Foto Ulrik Nielsen

Gode turistklassehoteller

Generelt bor vi på gode turistklassehoteller i Chile. Når vi overnatter i større byer, sørger vi for, at vi er placeret nogen lunde centralt, så vi kan komme rundt til de forskellige seværdigheder.
Utrolig smuk udsigt fra toppen af Campanario bjerget. Foto Ulrik Nielsen

Bo i de køligere højder

Når vi befinder os lidt oppe i højderne, er det en god idé at få pakket en varm trøje med i tasken. Specielt til om aftenen, hvor det godt kan blive køligt.

Vidste du det om Chile?

Atacama-ørkenen er den tørreste ørken på Jorden. Visse steder har man ikke registreret nedbør overhovedet. 

Viktors Farmor i Chile

På rejsen Chile og Påskeøen oplever du både byerne Santiago og Valparaiso, verdens tørreste ørken, og besøger de mystiske moaier på den lille Påskeø langt ude i Stillehavet. 

Viktors Farmor besøger også Chile på rejsen "Patagonien", hvor oplevelserne i bl.a. nationalparken Torres del Paine krydres med besøg i Argentina.  

Vores adventurerejse Chile-Peru-Bolivia er tilbage i programmet. Oplev hovedstaden Santiago og boheme-byen ved kysten, Valparaiso, inden afgang til det nordlige Chile og San Pedro de Atacama. Omgivet af vulkaner er byen udgangspunktet, når vi tager ind i Månedalen med de fantastiske formationer af klipper, salt og ler. Se voldsomme dampsøjler strømme ud fra sprækker og åbninger en tidlig morgen ved gejserne El Tatio, og lun dig i Puritamas varme kilder.  

På rejsen Sydamerika på tværs kommer vi også til Chile, hvor vi bl.a. besøger landets ældste nationalpark, Perez Rosales, med smukke vandfald, og oplever den pulserende storby Santiago.  

Tag med til "det lange land" i Sydamerika. 

6 nedslag i Chiles historie

1480
Inkaimperiet breder sig. Helt til det nordlige og centrale Chile, men det oprindelige folkeslag Mapuche holder stand i syd. 

1541
Spanieren Pedro de Valdivia ankommer til området og grundlægger Santiago de Chile.

1818
Chile udråbes til en uafhængig republik. 

1970
Salvador Allende (Isabel Allendes onkel) bliver Latinamerikas første demokratisk valgte socialistiske regeringsleder.

1973
Militærkup, støttet af CIA, vælter Allende, og general Augosto Pinochet overtager magten. 

2020
Chilenerne stemte ja ved en folkeafstemning til en ny forfatning og brød dermed med den tidligere diktator Augosto Pinochet, som fik vedtaget den forrige forfatning. Derudover er det vedtaget, at forfatningen skal skrives af en folkevalgt gruppe bestående af mænd, kvinder og oprindelige folk.  

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Chile.

 • Pas og visum

  Danskere er visumfri i Chile i indtil 90 dage. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter udrejsedato.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Kopien skal opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccinationer og helbred

  Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet og bemærk, at man om formiddagen ved El Tatio gejserne befinder sig over 4.200 meter over havet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Møntfoden i Chile hedder Peso (CLP). 100 Peso svarer til ca. 1 DKK (pr. juni 2017). I kontant valuta anbefales det, at man medbringer Pesos (kan købes f.eks hos Forex) og evt. US Dollars eller EURO som nødreserve. Kreditkort, kan anvendes i byerne, og der findes sågar hæveautomater på Påskeøen.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af kreditkortene, samt tlf. nr. til kortspærring.

 • Telefoni

  Telefoni. Landekoden i Chile er 0056.

  Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort.

   

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. Der bruges samme stik som i Danmark.

 • Vand

  Det anbefales, at man drikker mineralvand på flaske.

 • Drikkepenge

  På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 USD. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og guider af Viktors Farmor.

 • Foto

  Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først.

 • Prisniveau

  Et måltid mad på en restaurant koster typisk 100-150 kr. – dyrest på Påskeøen, hvor en god ceviche er anbefalelsesværdig. Øl koster fra ca. 20 kr., vin ca. 60-100 kr. og sodavand ca. 10-15 kr. Drikkevand i en kiosk/supermarked koster ca. 5-10 kr.

 • Tyveri

  Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lomme.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Der må ikke indføres ferskvarer eller landbrugsprodukter i Chile.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Chile er 4.200 km langt, og der er 3.800 km fra Santiago til Påskeøen, og derfor varierer klimaet naturligvis efter, hvor man befinder sig i Chile. Det centrale Chile minder om middelhavsområdet: sommeren er tør og varm, mens vintermånederne (fra april til september) er milde og kun moderat fugtige. I Atacamaørkenen er der som regel altid strålende solskin og behagelige grænsende til varme temperaturer på de tidspunkter, vi er der.

  På Påskeøen svinger temperaturerne ikke meget over året og er gerne omkring de 20 grader. Her kan man godt opleve regn.

 • Tidsforskel

  Chile og Danmark har forskellige dage på året, hvor uret sættes frem eller tilbage. Chile er ca. mellem 4 og 8 timer bagud afhængigt af hvor du befinder dig og på hvilket tidspunkt.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Regntøj

  - Vaccinationskort

  - Vækkeur

  - Varmt tøj

  - Gode vandresko/-støvler

  - Solbriller

  - Solcreme

  - Kasket/hat

  - Evt. badetøj og håndklæde til de termiske bade i Atacama

  - Feltflaske / flaske til vand

  - Evt. lommelygte

  - Vådservietter

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Chile.
Ring til os 86 22 71 81