Logo

Litauen

Hovedstaden i Litauen, Vilnius, var europæisk kulturhovedstad i 2009. Den gamle bydel er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv på grund af sine bygninger.

 

På vej mod Vilnius er der et stop ved korshøjen Kryžiu Kalnas. Omkring 100.000 kors, krucifikser og religiøse statuer står på en høj og er måske verdens største af sin slags. Det er et katolsk pilgrimssted og stammer fra Middelalderen. Under det kommunistiske styre er korsene flere gange blevet fjernet og brændt, men nye kors er hver gang sat op.

Vilnius har sit eget ”Christiania”. Det er den lille kunstner-republik Užupis. Stedet blev i 1990’erne tilholdssted for  kunstnere og bohemer. I 1997 erklærede nogle beboere det for en republik - som blev anerkendt af landet. Republikken Užupis har egen regering, præsident, forfatning og et flag for hver årstid.

 

Viktors Farmor i Litauen

Tre lande på kun en uge – det lyder voldsomt, men på rejsen med Viktors Farmor til de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen er der ikke stress, men god tid til at beundre de flotte hovedstæder Tallin, Riga og Vilnius. Selv om afstandene ikke er store er landene ret forskellige.

Og hele tre ting på én gang er jo et tilbud, man næsten ikke kan sig nej til, vel?

Viktors Farmor baggrundsbillede