Hvad søger du?

Litauen

Hovedstaden i Litauen, Vilnius, var europæisk kulturhovedstad i 2009. Den gamle bydel er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv på grund af sine bygninger.

 

På vej mod Vilnius er der et stop ved korshøjen Kryžiu Kalnas. Omkring 100.000 kors, krucifikser og religiøse statuer står på en høj og er måske verdens største af sin slags. Det er et katolsk pilgrimssted og stammer fra Middelalderen. Under det kommunistiske styre er korsene flere gange blevet fjernet og brændt, men nye kors er hver gang sat op.

Vilnius har sit eget ”Christiania”. Det er den lille kunstner-republik Užupis. Stedet blev i 1990’erne tilholdssted for  kunstnere og bohemer. I 1997 erklærede nogle beboere det for en republik - som blev anerkendt af landet. Republikken Užupis har egen regering, præsident, forfatning og et flag for hver årstid.

 

Viktors Farmor i Litauen

Tre lande på kun en uge – det lyder voldsomt, men på rejsen med Viktors Farmor til de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen er der ikke stress, men god tid til at beundre de flotte hovedstæder Tallin, Riga og Vilnius. Selv om afstandene ikke er store er landene ret forskellige. Oplev det hele på enten 7 eller 13 dages rundrejse.

Og hele tre ting på én gang er jo et tilbud, man næsten ikke kan sig nej til, vel?
 

  

Praktiske oplysninger Estland, Letland og Litauen

 • Danske statsborgere kan rejse visumfrit i indtil 90 dage til Estland - Letland - Litauen. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Euro. Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

 • De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger. Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken. Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører.

 • Landekoden til Estland er +372, landekoden for Letland er +371 for og landekoden for Litauen er +370.

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

  På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

 • Der bruges 220V - 50 hz – medbring adapter, da stiktyper kan variere.

 • Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

 • På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • Ravsmykker, kurve, keramik, folkekunst, strikvarer(uld) som ponchos, jakker og tørklæder. Blyinfattede pynteting til at hænge i vinduer eller på glasdøre.

 • Med forbehold for ændringer. Alle i Euro:

  Lille øl 2,5 – 3

  Stor øl 3,5 – 4

  Cola/vand 2

  Glas vin 5

  Salat 6 - 7

  Suppe 6

  Frokost 10 – 12

  Dessert 4 – 5

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • De baltiske lande har en blanding af tempereret kyst- og fastlandsklima. Der er generelt koldere om vinteren end i Danmark – op til 20 minusgrader. Men der kan også være ekstremer med lejlighedsvise hedebølger om sommeren.

 • Baltikum er en time foran i forhold til Danmark.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.