Hvad søger du?

Værd at opleve i Cambodia

Det 8. vidunder er nemlig tempelkomplekset Angkor Wat. En seværdighed, man ikke bør snyde sig selv for at opleve. Nogle af templerne i komplekset er delvis overgroet af jungle, som taget ud af en adventurefilm. 

Befolkningen i mindre landsbyer trækker deres vandbøfler ud på markerne, og i små ædelstensminer graver man på primitiv vis safirer, smaragder og andre værdifulde sten ud af gruset i små skakter. 

I hovedstaden Phnom Penh fornægter den franske kolonitid sig ikke med gamle franske palæer. Måske også derfor den kaldes Phnom Penh ”Orientens Paris”. Hovedstaden rummer utallige buddhistiske guldbelagte pagoder – den kendte sølvpagode har et gulv af rent sølv.  

I byerne myldrer folk imellem tøffende tuk-tukker og falbyder frugter og små måltider i boderne. Der tilbydes også gerne tørret slange- eller skildpaddekød. 

Mekong-floden skærer sig gennem både Laos og Cambodia langs palmeklædte bredder. Her holder stadig de særlige floddelfiner til. Omkring byerne findes også flydende landsbyer, som kun kan nås med små både. 

Landet er trods sine seværdigheder ikke nær så turistet som nabolandet Thailand, og man kan derfor mærke et mere ægte folkeliv. Badestrandene er ligeså dejlige som Thailands, men ikke nær så overfyldte.  

Historisk er der mindelser fra Vietnam-krigen, som også påvirkede Cambodia. Men især historien om de Røde Khmerers rædselsregime er en uundgåelig del af Cambodias fortid. 

Landefakta

Areal:

181.035 km2

Hovedstad:

Phnom Penh

Møntfod:

Riel (a 100 sen) - forkortes KHR

Sprog:

Khmer

Tidsforskel fra DK:

Sommer: + 5 timer, vinter: + 6 timer

Viktors Farmor i Cambodia

Viktors Farmor byder på en Eventyrrejse i Cambodia på 15 dage, hvor man besøger afsidesliggende templer og etniske minoriteter i pælehytter og landsbyer. Her er der også mulighed for at besøge kysten i syd ud mod Det sydkinesiske hav. Og der er sejltur på Mekongfloden. De berygtede Killing Fields besøges også for at få et indtryk af landets blodige fortid. 

Vidste du det om Cambodia?

Bayon–templet har en hinduistisk forside og en buddhistisk bagside.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Cambodia.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Cambodia?

Cambodia har to monsunsæsoner. Nordøst-monsunen fra november til marts, hvor der kun falder lidt regn og temperaturer mellem 25-30°. Fra maj til oktober kommer sydvest-monsunen med hård vind, høj luftfugtighed og regn. Her er temperaturer på omkring 30°, der på grund af den høje luftfugtighed føles meget varmere. De bedste måneder at besøge Cambodia er november til februar.

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Cambodia

Gode 3-4 stjernede hoteller

Der overnattes på gode 3-4 stjernede hoteller på vores rejser i landet, så der er god mulighed for at få slappet af oven på alle de mange oplevelser.

Typiske spørgsmål før rejsen til Cambodia

Risretter med grøntsager og for eksempel ingefær som indslag er det mest almindelige. Mange retter ligner det vietnamesiske eller thailandske køkken. Der bruges også kokosmælk i flere retter (f.eks. ris), som nogle gange serveres i fine bananblade.  

Svinekød er almindeligt, men også fiskeretter og rejer fra dambrug er på menuen. Man får også tit serveret supper i forskellige former, typisk med en masse friske grøntsager eller med nudler.  

Dessert består ofte af frisk frugt. Så der er nok at smage på og dufte til!  

Sodavand/øl koster på restaurant ca. 8 kr. Et måltid mad på restaurant fås fra ca. 50 kr. En flaske vin fås fra 100-200 kr. på restaurant. Små gadekøkkener serverer meget billige småmåltider, som man dog skal passe på med som vestlig turist at spise. 

Kurveflet eller andet kunsthåndværk kan købes på lokale markeder i mange former og farver – så der er nok at falde for. Skorpioner eller slanger, der er konserveret i sprit, er måske en sjov souvenir, men medvirker til at der fanges endnu flere, hvis man falder for det.  

På markeder kan købes et væld af forskellige og duftende krydderier, ind i mellem kan man også finde silkestoffer og flotte træmasker. Der er billigt producerede guidebøger (kopieret) af Lonely Planet over hele verden. Men dog af meget dårlig kvalitet. 

Der er risiko for malaria hele året i den nordøstlige del af landet grænsende til Thailand, Laos og Vietnam. Der er dog ingen malariarisiko omkring Phnom Penh, Tonle Sap og i turistområdet ved Angkor Vat nær Siem Reap.  Man bør kontakte læge eller vaccinationsklinik inden rejse til Cambodia. 

På hoteller er der god turist-standard, og lokale og moderne cafeer med god hygiejne. Mad fra gadekøkkener skal man være varsom med. Tyveri forekommer sjældent, men på markeder skal man alligevel have sine penge et sikkert sted. 

De cambodianske myndigheder har udstedt kodeks for besøgende til Angkor Wat og andre religiøse steder. Her bør kvinder ikke bære nederdele eller bukser/shorts over knæet eller toppe, der afslører bare skuldre. 

Der findes ikke guidebøger på dansk, men flere udgaver på engelsk – fx fra Lonely Planet. 

Den berømte Hollywood-film - Killing fields – giver indblik i de Røde Khmerers rædselsregime. Filmen fra 1984 kan ses på Youtube.  

5 nedslag i Cambodias historie

10. til 13. århundrede
Angkor-riget befolket af khmerer har sin storhedstid.

1863-1953
Cambodia kommer under fransk overherredømme kun afbrudt af 2. Verdenskrig, hvor japanerne besætter landet.

1955-1975
Vietnamkrigen rammer også Cambodia med amerikanske bombardementer af den såkaldte Ho Chi Min sti i Cambodia. 

1975-1979
De røde Khmerer – en ultrakommunistisk bevægelse ledet af Pol Pot - hærger og begår massive massakrer på sin egen befolkning. Mere end 1,5 mio. mennesker mister livet, indtil vietnameserne griber ind og stopper regimet. De røde Khmerer fortsætter deres angreb fra skjulesteder i junglen til langt op i 1980-erne.

1993
Cambodia bliver et parlamentarisk monarki. Konge siden oktober 2004 er Norodom Sihamoni.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Cambodia

Download FAQ

For danske statsborgere gælder flg.:

Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen og have mindst 1 blank side. Visum til Cambodia koster p.t. ca. 30 amerikanske dollars, og der skal medbringes 2 pasfoto. Visum udstedes ved grænsen eller i lufthavnen. Det er altid en god idé at medbringe et par ekstra pasfotos og en kopi af billedsiden af jeres pas. Beløbet på de 30 amerikanske dollars skal betales kontant ved ankomsten til Cambodia. Det er vigtigt at medbringe dette beløb i kontanter og meget gerne i rede penge om muligt, så der ikke skal gives byttepenge tilbage. 

Vaccinationer mod leverbetændelse og stivkrampe anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Den lokale møntfod i Cambodia er riel. Cambodias anden valuta er US dollars, som accepteres overalt. Den tredje valuta er thailandske baht. Medbring en mindre kontant beholdning af små dollarsedler (1, 5, 10, 20). Disse kan bruges og veksles overalt. I Battambang, Siem Reap og Phnom Penh er der mulighed for at hæve kontanter på VISA og MASTER cards (2-5 % kommission). Bær ikke store kontante beløb på dig.

I modsætning til thailandsk mad er cambodiansk normalt ikke særlig krydret. 

Vand købes på flaske. Man drikker under ingen omstændigheder vand fra hanen.

For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

I de større byer er der udmærket dækning. Det koster over 20 kr i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og 0 kr. at modtage. MMS er ikke muligt. At bruge data i udlandet kan være dyrt. Derfor kan det være en god ide at slå data i udlandet fra på din telefon allerede ved afrejse fra Danmark.

Der er tre typer stik i Cambodia:

Stik til 3 flade ben (som de engelske)

Stik med 2 flade ben

Stik til to runde og tynde ben, som vi kender dem her i Danmark.

Medbring adapter

På restauranter og hoteller er drikkepenge inkluderet. Er man meget tilfreds med servicen, kan 10 % lægges til regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

Det vigtigste, du skal forberede dig på, er solen og varmen. Derfor bør du klæde dig så let som muligt – i lyse bomuldsstoffer, helst ingen strømper og tunge, lukkede lædersko, men åbne, lette sandaler, som sidder godt på fødderne. Hvis du vil undgå solskoldninger, skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær altid hat i dagtimerne, gerne med bred skygge. Hvis din hud er lys og sart, bør du også medbringe en god solcreme.

Cambodia er overvejende et buddhistisk land. Der er en udbredt tolerance og afslappede omgangsformer. Blufærdigheden er dog større end i Danmark og især i templer og på offentlige steder bør man ikke klæde sig for udfordrende. Den traditionelle hilsen er at man fører hænderne sammen foran brystet og bøjer hovedet let.

De Cambodianske myndigheder har pr 8. august 2016 udstedt kodeks for besøgende til Angkor Wat og andre religiøse steder – besøgende bør ikke bære nederdele eller bukser/shorts over knæet eller toppe, der afslører bare skulder. Følger man ikke denne dress-code kan man nægtes adgang.

Cambodia er et gammelt krigsområde. Store områder er stadig minerede. Men disse er klart afmærkede og vi kommer slet ikke i nærheden af dem. Vi vil dog ikke kunne undgå at komme i kontakt med mine-ofre og andre krigsinvalider. Disse findes overalt og overlever hyppigt ved at tigge. Da der ikke findes pensioner og anden offentlig støtte, kan man overveje at praktisere lidt privat velgørenhed.

Med forbehold for ændring. Sodavand ca. 1 USD Øl ca. 1 USD Juice ca. 2 USD

Måltid mad på restaurant fra ca. 6-7 USD. En flaske vin 15-30 USD.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Cambodias veje bærer stadig præg af at have været igennem flere årtiers krig og borgerkrig. Jo længere vi kommer væk fra hovedfærdselsårerne og turiststrømmen, jo dårligere bliver vejene generelt. Hvis man har tendens til køresyge, er det en god idé at medbringe medicin herimod til anvendelse ved bjergkørsel.

På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk 

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Den tørre og mindre varme periode er fra november til februar. Om dagen vil der være ca. 30 grader og om natten ca. 20 grader. Den tørre og varme periode er fra marts til maj.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Solbriller

- Håndklæde

- Badetøj

- Kasket eller solhat

- Langærmede, hurtigttørrende skjorter

- Lange, hurtigttørrende bukser

- Regnfrakke eller paraply

- Myggespray (bør købes i Cambodia)

- Solcreme

- Vækkeur

- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- evt. trekking sko/støvler

- Salttabletter

- Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

- Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.