Hvad søger du?

Værd at opleve i Nordmakedonien

Selvom Alexander den Store var født i den græske del af Nordmakedonien, har det ikke forhindret det lille Balkan-land i at rejse store flotte statuer af den verdenshistoriske personlighed i hovedstaden Skopje.  

Og netop i Skopje er der statuer nok at se på – over 100 statuer af helte, politikere, forfattere og helgener mellem store klassiske bygninger, som næsten får Skopje til at ligne en miniudgave af Rom for 2000 år siden. Alt sammen i et forsøg på at gøre det lille nu selvstændige land efter krigen i Ex-Jugoslavien til et eftertragtet rejsemål. Desuden findes i Skopje den berømte Mother Theresas barmdomshus. Hun var af albansk herkomst, men boede i Nordmakedonien hele sin barndom.  

Så selv om Nordmakedonien har det lidt svært med at bryste sig af store personligheder, er naturen i sig selv grund nok til at tage til Nordmakedonien. Ohrid-søen i det centrale bjergland har som et ud af få steder i verden den status at være på UNESCOs Verdenarvslister for henholdsvis natur og kultur.  

Ohrid er på naturverdensarvslisten, fordi søen er en af verdens ældste – 4 mio. år gammel. Og byen er på kulturlisten, fordi den rummer ikke mindre end 365 kirker. En for hver dag i året. Derfor kaldes den også for ”Balkans Jerusalem”.  

Som naturområde er søen et idyllisk badested og perfekt til sejlture. Det tidligere Jugoslaviens præsident Tito havde sit sommerhus her ned til søen. Det historiske og kulturelle Ohrid har smukke osmanniske huse, kirker såvel som moskeer.  

For enden af søen ligger Skt. Naum klosteret i smukke omgivelser. Bare ved at gå ind i det fredfyldte kloster får man en følelse af helbredelse. Og det siges, at kraften fra Skt. Naum endnu kan mærkes. Hvis man lægger øret til hans grav, vil man kunne høre hans hjerte banke. 

Søen har også givet navn til den helt særlige Ohrid-perle, der med tiden er givet til kongelige og internationale berømtheder over hele verden – heriblandt vores egen dronning Margrethe, da hun endnu kun var prinsesse. 

I 2019 skiftede landet navn fra Makedonien til Nordmakedonien efter en navnestrid med Grækenland, der havde varet i flere årtier. Navnene Makedonien og Nordmakedonien refererer således til samme land, når I kigger på vores rejser.

Landefakta

Areal:

25.713 km2

Hovedstad:

Skopje

Møntfod:

Denar - forkortes MKD

Sprog:

Nordmakedonsk (off.), albansk, tyrkisk

Tidsforskel fra DK:

Ingen forskel

Viktors Farmor i Nordmakedonien

Viktors Farmor har to rejser, hvor vi besøger Nordmakedonien. På rejsen Mosaik af 3 lande bruger vi de første tre dage i Nordmakedonien. Vi besøger Skopje med den tyrkiske bazar og ser den mægtige statue af Alexander Den Store – samt den historiske by Ohrid, der ligger smukt ned til en bjergomkranset sø. 

På rejsen Balkans højdepunkter har vi også tre dage til at besøge Ohrid og Skopje.

Vidste du det om Nordmakedonien?

Ohrid-søens berømte perler er slet ikke ”rigtige” perler, men er fremstillet af fiskeskæl

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Nordmakedonien.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Nordmakedonien?

Nordmakedonien er en lille stat midt på Balkanhalvøen, der er lidt mere end halvt så stort som Danmark. Det består af et bjergrigt landskab med dybe floddale. Landet har et varmt middelhavsklima med lidt nedbør. 

Imellem bjergene findes også højsletter, hvor der er et overvejende tørt kontinentalt tempereret klima, som er mildere i dele af den centrale Vardardal, hvor de vigtigste landbrugsområder findes.  

Det bedste rejsetidspunkt er mellem april og oktober.

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Nordmakedonien

Gode turistklassehoteller

I Nordmakedonien bor vi på gode turistklassehoteller. På alle vores rejser prøver vi så vidt muligt at finde mindre lokale hoteller og pensioner med charme og personlighed fremfor store internationale hotelkæder.

Skopje er en smuk by med amnge statuer, herunder en statue af Alexander den Store. Foto Mie Ellen Gynther

Typiske spørgsmål før rejsen til Nordmakedonien

På restauranterne får man ofte serveret blandet grillet kød, salat og brød. Man starter med en salat, der typisk indeholder peberfrugter og tomater.  

Det er også populært at bestille en "daska" - en tallerken med enten kød eller ost med tilbehør. Sidstnævnte næsten altid friturestegt.   

Så er der tavche-gravche - en bønnegryde. Græsk salat findes også i en nordmakedonsk udgave med revet ost i stedet for feta. Der fås dolmer i forskellige udgaver, men lavet på kål og ikke vinblade. Dertil producerer Nordmakedonien fremragende vine. 

Frokost med en soft-drink/øl: ca. 40-50 kr. I supermarkederne koster 1 liter drikkevand 5-6 kr. En kop kaffe på en café: 12-15 kr.En lokal øl på café: 15-17 kr. 

Nogle af de bedste køb i Nordmakedonien er vin, Ohrid-perler og briller. Nordmakedonien producerer faktisk meget vin, som de færreste nok ved. Og i meget gode og velsmagende kvaliteter. Det kan være værd at finde plads til en flaske i sin kuffert.  

Ohrid-perlerne er en helt unik souvenir, du kan købe, når du besøger Ohrid.  

Derudover laver de også en masse smukke ting i keramik som skåle, kopper og fade med fine mønstre på.

Det er sikkert at gå rundt - luk taskerne alligevel. Man går meget op i hygiejnen på restauranter. Der er håndsprit alle steder.

Det er bedst at medbringe Euro, og så omveksle til denar (MKD) efter ankomst. 

Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt.

Bradts guidebooks, North Macedonia, 2019. 

Ancient Macedonia, Miltiades Basilieios Hatzopoulos, 2020. Bogen belyser bl.a. følgende spørgsmål: Hvor lå/ligger Makedonien præcist? Hvor kom makedonerne fra? Hvilket sprog talte de? Hvilke kulter praktiserede de? 

Sven Kuchler Poulsen, Det urolige Balkan. Grundig og meget detaljeret historie om Balkans historie fra oldtiden til i dag, Forlaget Å-dalen, 2008. 

5 nedslag i Nordmakedoniens historie

6200-5400 f.Kr.
Befolket af bondekulturen Starcevo, der hører til de ældste i Europa.

346-335 f.Kr.
Det meste af Makedonien er under Filip 2.s og Alexander den Stores rige.

1430
Makedonien bliver indlemmet i Osmannerriget.

1918-1991
Makedonien var en del af Jugoslavien.

12. juni 2018
Aftale mellem Makedonien og Grækenland, som ændrer navnet til Republikken Nordmakedonienfra 2019.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Nordmakedonien

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

Der er mulighed for at omveksle Euro til lokalvaluta i de enkelte lande.

I Montenegro, Kroatien og Kosovo er møntfoden Euro. De andre lande har følgende valuta:

Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

Bosnien: Konvertibel mark. 100 BAM = 380 kr.

Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

Der er ingen tidsforskel.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Paraply/regntøj

- Vådservietter

- Kasket eller solhat + solbriller

- Lille dagtursrygsæk

- Gode vandresko

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge) 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.