Hvad søger du?

Rejser til Nepal

Med bjergtinder på mere end 8800 meter ligner Nepal mest et iskoldt bjergland. Men der er også jungle og frodigt lavland med en alsidig kultur.

Nepal er mest kendt som hjemsted for verdens højeste punkt Mount Everest på 8.848 meter. Desuden har landet otte ud af verdens 10 højeste bjerge indenfor sit territorium, og derfor bliver Nepal ofte synonym med det alpine bjergland i Himalaya.

Men der er store variationer. Der er også subtropisk lavland på niveau omkring havets overflade, hvor maden skal dyrkes til den store og hastigt voksende befolkning – ca. 28 millioner mennesker på nuværende tidspunkt.

Indtil fornylig var Nepal også et af verdens ældste kongedømmer. Det sluttede dog brat i år 2008 efter årtiers kamp med maoistiske oprøre, og en massakre i kongefamilien, hvor en prins dræbte sine forældre, kongen og dronningen.

Hovedparten af befolkningen er hinduer. Siddharta Gautama – bedre kendt som den jordiske Buddha - er født i Nepal. På trods heraf er kun ca. 9 procent buddhister, som følger den tibetansk-buddhistiske retning.

Men ellers findes en lang række minoritetsgrupper med hver deres særlige sprog. Særlig kendt er gurkhaerne og sherpaerne. Begge bjergfolk, hvor gurkhaerne er berygtet for at være meget udholdende og modige soldater. Sherpaerne er kendt som de bedste bjergbestigere i verden.

Nepal er fattigt og kæmper ofte med sultkatastrofer og senest med følgerne af et jordskælv. Men landet rejser sig hver gang og er i dag et af verdens mest poplære rejsemål.

 

Viktors Farmor i Nepal

På vores Nepal rundrejse bevæger vi os udenfor turismens hovedstrøg og rejser gennem landets utroligt varierede og storslåede natur. Blandt andet til junglen, højlandet og til de sneklædte Himalayabjerge. På rejsen kommer man maks. op i 1600 meters højde.

Man besøger bl.a. Tamang-, Tharu- og Gurung-folket i deres landsbyer i lavlandet. Man oplever de største og vigtigste buddhistiske og hinduistiske helligdomme i Kathmandu-dalen og Buddhas fødested i Lumbini. På en safari i Bardia nationalparken er der chance for at se bl.a. bengalske tigere og vilde elefanter.

På rejsen Nepal vandreferie opleves fascinerende nepalesiske og tibetanske kulturer i det smukke Annapurna område med fantastiske udsigter til Annapurna bjergene, heriblandt ”Fiskehalebjerget”. Undervejs bor vi på lokale bjerghoteller og i hyggelige homestays og får nærkontakt med landbefolkningen. Vandreturen går maks op i 2.150 meters højde.

Endelig arrangeres også en af de særlige pigeture – rejser kun for kvinder – til Nepal. Den store oplevelse på denne rejse er uden tvivl  Teej, en kvindefestival, hvor op til en halv million kvinder samles foran et Shiva tempel, i røde sarier og med deres fineste smykker. De ofrer i templet og beder for velsignelse af mænd og familier.

Tag med Viktors Farmor til landet, der huser verdens tag. Se vores rejser til Nepal herunder.
 

  

Praktiske oplysninger Nepal

 • Der kræves visum til Nepal, som ansøges efter anvisning fra Viktors Farmor. Pas skal være gyldigt ½ år efter udrejse. Passet bør altid medbringes eller opbevares i hotellers sikkerhedsbokse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Nepals valuta er Nepali Rupee (NPR). Der går ca. 6-7 danske kroner på 100 rupees. Medbring USD til veksling og evt. kreditkort.
  Der findes flere banker, vekselkontorer og pengeautomater i Kathmandu og Pokhara
  Sørg for at medbringe Nepali Rupees til rejsen uden for disse to byer. Der kan dog betales med kreditkort i restauranter og turistshops de fleste steder undervejs på rejsen.
  Ønsker du at veksle overskydende rupee om til US dollars, når du forlader landet, er det vigtigt at gemme kvitteringerne fra banken.

 • På nogle hoteller varmes vandet op med solfangere. Det kan betyde, at vandet i bruseren ikke er varmt om morgenen.

 • Telefoni. Nepal har selvvalg fra Danmark. Tryk 00977 + omr.nr + abn.nr. En dansk mobil kan som regel bruges i Kathmandu og Pokhara.

  Mange steder kan der købes et lokalt SIM kort til din mobil, hvilket gør det forholdsvist billigt at ringe hjem. Det er ligeledes billigt at ringe hjem til Danmark fra telefoner i telefonkiosker, der findes i de fleste byer. Her koster det ca. 10 kroner pr minut at ringe til et dansk fastnetnummer.

 • Elektricitet Strømstyrken er 220 volt. Der bruges samme type stik som i Danmark. Spændingen kan svinge, og der kan forekomme strømafbrydelser.

 • Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt, og koster ca. 2 kr. På restauranterne koster en øl ca. 25-35 kr. og mineralvand/sodavand ca. 8-10 kr.

 • På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. På individuelle rejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider ikke inkluderet i rejsens pris.

 • Nepal er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.

 • Vær opmærksom på, at nepaleserne er konservative i forhold til tøj, især i de fjerntliggende områder og bjergområder. Du vil finde, at den måde, du klæder dig på, ofte vil afgøre graden af respekt, du modtager. Sørg for at medbringe tøj, der dækker skuldre og knæ. Du bør ikke gå i korte nederdele/ bukser eller t-shirts uden ærmer. Husk at tage skoene af, inden du går ind i et tempel eller privat hjem. Der er stor forskel på dags- og nattetemperaturen, så sørg for at have varmt tøj til om aftenen og morgenen.

 • Man kan med fordel købe smykker, ægte silketæpper, pashmina-tørklæder, læderjakker og bukser samt religiøse souvenirs. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen.

 • Medbring højst 20 kg. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Det bedste rejsetidspunkt er midt i september til midt i maj. Det er generelt koldest i december og januar og varmest i maj og juni. Se særskilt punkt for særlige oplysninger om pigeturen.

 • Når vi har sommertid her i Danmark er Nepal 3 timer og 45 minutter foran os. I vintertiden er tidsforskellen + 4,45 timer.

 • Nepal er et tredje verdens land med alt hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde mm. Indenrigsfly flyver ikke altid lige til tiden.

  Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser i Nepal. Livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.

 • Den venstre hånd anses for uren. Derfor bør du huske at bruge din højre hånd til at give, modtage, give hånd og spise (hvis der ikke er bestik). Du bør også bemærke, at kysse og holde hånd generelt ikke er acceptabelt, selvom du vil se nepalesiske mænd holde hinanden i hænderne (dette er et tegn på venskab eller 'broderskab' i stedet for seksualitet). Du bør også undgå at pege på og røre ved folk med dine fødder.

 • Toiletpapir, kleenex og vådservietter er altid gode at have med i tasken. Det sker, at der på restauranter o.lign. findes toiletter, hvor der ikke er papir. På mange hoteller og offentlige toiletter står der affaldsspande til toiletpapir. Det må ikke smides i toilettet, da kloaksystemet i Nepal ikke er beregnet til det.

 • Vi skal være 14 dage i en anderledes kultur mht. mad og drikke, og det sker, at nogen får problemer med maven. Så det kan være en god ide, at tage en effektiv "stopmedicin" med. Det kan købes på apoteket i håndkøb, eller efter samråd med lægen.

 • Danske maver kan være "utålmodige". Tag lidt müsli barer, kiks, rosiner eller lignende med i tasken, som kan suppleres op undervejs. Vi har nogle køreture i bussen, hvor det måske er rart med lidt til maven.

 • Klima og påklædning

  En af de helt store oplevelser på rejsen er den enestående kvindefestival Teej. Den falder i slutningen af den såkaldte monsun (regntid), som varer fra medio juni til medio september måned. Det kan derfor godt betale sig at medbring et regnslag eller en lille paraply. Derimod er det for varmt til egentlig regntøj eller gummistøvler. Et par åbne sandaler, gerne med skridsikker sål, er ofte det mest behagelige. At det er regntid betyder ikke, at det er gråvejr og regner hele dagen. Det meste af nedbøren kommer nemlig om natten og tidlig på morgenen. Om dagen er der derimod ofte varmt og solskin med omkring 25-30 grader. Men der kan forekomme kraftige regnskyl, som betyder, at der må laves små ændringer i programmet undervejs. Til gengæld vil vi møde færre turister og dermed få en mere autentisk oplevelse. Regntiden medfører højere luftfugtighed, som kan medføre, at ting lugter lidt mørbanket og kan føles lidt fugtigt.

  Vær opmærksom på, at nepaleserne er konservative i forhold til tøj. Du vil finde, at den måde, du klæder dig på, ofte vil afgøre graden af respekt, du modtager. Det anbefales at medbringe tøj, der dækker skuldre og går ned til knæene. Det er ikke velset at gå i korte nederdele/ bukser eller t-shirts uden ærmer. Du vil dog på rejsen møde turister i Kathmandu, der har valgt ikke at tage hensyn til dette. Og nepaleserne er efterhånden ved at vænne sig til det. Husk at tage skoene af, inden du går ind i et tempel eller privat hjem.

  Elektricitet

  Et af de største problemer i Kathmandu er at sikre en fast og stabil forsyning af elektricitet til hele byen. Man har derfor indført såkaldte ”planlagte strømafbrydelser, hvor hvert område efter et fast skema ikke har elektricitet”. De større hoteller og nogle af turistrestauranterne har deres egen generatorer, som sikrer en fast strømforsyning. Vi vil derfor, når vi er på hotellet og de større restauranter ikke mærke meget til det. Ikke desto mindre kan det være en god ide at medbringe en lille pandelampe eller lommelygte som en back up bare for at være på den helt sikre side.

  Indkøb

  Nepal er nok mest kendt for pashmina sjaler, som findes i alle farver og størrelser. Nepalesere er kendt som nogen af verdens bedste skræddere, og man kan få håndsyet tøj til meget rimelige penge, tegnet efter billeder eller fotos man selv medbringer. Desuden kan man købe flotte silke- og bomuldsstoffer i metermål. Det kan derfor være en god ide på forhånd at skimte dameblade og modemagasiner igennem for tøj, man gerne vil have syet. Af øvrige ting, som er værd at købe, kan nævnes te, sølvsmykker, håndlavet rispapir, div. træudskæringer, religiøse statuer og de flotte mandala (en særlig form for håndlavede buddhistiske tegninger).

  Foto

  Der er mange søde fotogene aber ved templerne, og de kan være meget nærgående. Derfor er det vigtigt ikke at spise eller drikker i nærheden af dem (eller at have mad i tasken), når vi besøger templerne.

   

   

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  • Kikkert (ikke pigetur)
  • Varmt tøj, fleece og vindjakke (ikke pigetur)
  • Vandresko eller -støvler (ikke pigetur)
  • Solbriller samt kasket eller solhat
  • Myggespray
  • Solcreme
  • Vækkeur
  • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Salttabletter
  • Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
  • En rulle toiletpapir eller kleenex
  • Lommelygte (evt. pandelampe) + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

  Særligt for pigetur:

  • Regnslag eller lille paraply
 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.