Rejser til Laos

Med sine buddhistiske templer, jungleklædte bjerge, charmerende kolonitidsbyer, lækre lokale køkken og mange etniske minoriteter er Laos uden tvivl et af Asiens mest oversete rejselande. 

Værd at opleve i Laos

Det er stort set umuligt at være stresset i Laos. Man mærker med det samme den afslappede stemning i landet, og inden længe er man selv så langt nede i tempo, at indtrykkene for alvor siver ind. Og indtryk er der mange af på en rejse til Laos. Det kunne være den gamle kongeby Luang Prabang, hvis bymidte næsten udelukkende består af franske kolonitidsbygninger og aktive templer. På sandbankerne langs Mekong-floden lægger træskibe til, og når mørket falder på, kommer folk fra de omkringliggende minoritetslandsbyer ind til byen for at omdanne den lille hovedgade til et hyggeligt natmarked.  

Andre højdepunkter er den mystiske Krukkeslette, hvis betydning, man stadig ikke helt forstår. Der er også den lille hovedstad Vientiane med sine museer, markeder og smukke helligdomme. Helt andre oplevelser venter i det sydlige Laos, hvor Mekong-floden brydes af småøer, klippeskær og sandbanker, hvilket har givet området navnet Si Phane Don, hvilket betyder 4000 øer. Det er også her nær Pakse, at Laos største ruinby Wat Phou fortæller historien om khmererne og deres mægtige rige, der strakte sig over store dele af Sydøstasien fra omkring år 800 og 600 år frem.  

Læg dertil den imødekommende befolkning, masser af smuk, tropisk natur samt et køkken, der er inspireret af både Thailand og Vietnam, og scenen er sat for en eventyrlig rejse. Rejsen går gennem det traditionelle Asien i et af Østens mest afsides og sjældent besøgte lande.  

Laos og Cambodia - Luang Prabang - Vientiane - Pakse - Ratanakiri - Kratie - Phnom Penh - Siem Riep - Angkor Wat - Tonle Sap

Landefakta

Areal: 236.800 km2

Hovedstad: Vientiane

Møntfod: Kip - forkortes LAK

Sprog: Lao (off.) og andre thai-sprog

Tidsforskelfra DK: Sommer: + 5 timer, vinter: + 6 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Laos?

Tørtiden fra november til april er det bedste tidspunkt at rejse i Laos. Temperaturerne er tropiske omkring de 30 grader, men det regner mindre i disse måneder, og luftfugtigheden er lavere. Det er muligt at rejse i Laos på andre tidspunkter af året, hvis man er forberedt på et par tropiske regnskyl og mudrede biveje. Til gengæld kan man glæde sig over grønne, frodige landskaber og meget få udenlandske turister.

Hvem møder du i Laos?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Laos har ca. 7,2 millioner indbyggere, som regeringen officielt inddeler i tre grupper: Lavlands-laoter (68%), oplands-laoter (22%) og højlandslaoter (9%). Højlandslaoterne tæller blandt andet de mange etniske minoriteter, der lever i bjergene mod nord.

 • Wat Xieng Thong templet i Luang Prabang. Foto Viktors Farmor

  Oplev Luang Prabang

  Luang Prabang er på samme tid en tidløs lomme og en turistattraktion. Den gamle hovedstad i et la...
  Wat Xieng Thong templet i Luang Prabang. Foto Viktors Farmor

  Oplev Luang Prabang

  Luang Prabang er på samme tid en tidløs lomme og en turistattraktion. Den gamle hovedstad i et la...

Typiske spørgsmål før rejsen til Laos

 • Hvad spiser vi i Laos?

  Mødet med det laotiske køkken er en af fornøjelserne ved at rejse i Laos. Køkkenet minder meget om det, man finder i det nordøstlige Thailand, da Laos gennem århundreder har haft handelsforbindelser med Lanna-riget og hovedstaden Chiang Mai. Men tiden under Fransk Indokina har også sat sine spor, og man fornemmer inspirationen fra Frankrig. Eksempelvis spiser man ofte flütes i Laos. Det gør man ikke i Thailand.  

  Maden i Laos er i høj grad baseret på, hvad man kan finde, fange og dyrke i nærområdet. Langs Mekong-floden er fisk en vigtig bestanddel af måltiderne. Det samme er ris, der dyrkes på marker overalt i landet. Kylling er ligeledes populært. Det i en sådan grad, at kylling er hovedingrediensen i det måske mest klassiske af alle laotiske måltider:  

  En halv kylling gnubbes ind i citrongræs, koriander, hvidløg, knust peber og en smule fiskesauce. Derefter trykkes den flad og fastgøres mellem to bambuspinde, hvorefter den steges over åben ild. Kyllingen serveres med de klistrede sticy rice, som man spiser med fingrene. Menuen komplimenteres af som tam: En syrlig papayasalat bestående af grøn papayafrugt, agurker og løg. Det hele knuses i en morter og blandes sammen med chili og lime. Nogle tilfører desuden en håndfuld tørrede rejer, lidt ristede peanuts og en ordentlig omgang fiskesauce.  

  En anden unik ret i denne del af Asien er laap. Laap er en form for salat lavet på limejuice, friske mynteblade, forårsløg og khao khuua pón. Sidstnævnte ingrediens er ukogte ris, der er blevet tørstegte på en pande, indtil de begynder at blive brune. Herefter knuses de i en morter. Til sidst tilsættes grillet kød, rigeligt med chili samt upasteuriseret fiskesauce kendt som plaa ráa. Kødet kan være både oksekød, fisk eller kylling. Sågar andekød og kalkun bruges af og til, men så tilsættes retten gerne lidt hvidløg. Nogle laap-entusiaster udskifter hellere end gerne det grillede kød med rå, hakket kød. Også råt fiskekød eller vandbøffelblod bruges af og til for at give laap sin særlige smag. 

  Lyder dette lige grænsesøgende nok, byder landets restauranter også på et væld af mere almindelige nudel-, ris og karryretter, der minder om det, man får i Vietnam og Thailand. Sikkert er det i hvert fald, at man spiser godt i Laos – og så gør det jo heller ikke noget, at den lokale Beer Lao anses for at være blandt Asiens bedste øl.  

 • Hvad er prisniveauet i Laos?

  Laos er et billigt land at rejse i, og da både hoteller, sightseeing og mange måltider er med i rejsens pris, er det ikke mange ekstra penge, man skal have op af lommen i løbet af rejsen. Mad er relativt billigt, og man spiser glimrende for under 100 kr. på en god restaurant. Det er naturligvis også muligt at betale mere på landets bedste restauranter, ligesom et væld af lokale spisesteder og gadekøkkener serverer måltider til langt under 50 kr. Drikkevarer er ligeledes billigt. Vand på flaske kan købes for få kroner overalt i landet, og en øl eller sodavand på en restaurant koster sjældent over 10 kr. Juice kan koste lidt mere. Det samme kan en kop lokal produceret kaffe på en trendy café i Luang Prabang eller Vientiane.  

  Den største udgift kan meget vel vise sig at være souvenirs og kunsthåndværk. Der er nemlig rigtig gode muligheder for at shoppe i Laos. Det gælder ikke mindst på natmarkedet i Luang Prabang, hvor folk fra de omkringliggende landsbyer kommer for at sælge alt fra håndværk til mad. Prisen svinger meget alt efter kvalitet, efterspørgsel og ikke mindst køberens evne til at handle om prisen. Går man til opgaven med humor og smil, bliver prisen som regel bedst. Og husk, at et par kroner sandsynligvis betyder langt mere for de lokale sælgere, end de gør for dig. 

  Dertil kommer drikkepenge. Som altid på Viktors Farmors rejser, er drikkepenge til guider og chauffører inkluderet i prisen. Men man skal beregne lidt drikkepenge i andre situationer. Det vil uden tvivl blive værdsat, hvis man lægger cirka 10% i drikkepenge i restauranter. Kuffertdragere forventer typisk en amerikanske dollar pr. kuffert, hvis bagagen bæres op på værelset.  

 • Hvad køber man i Laos?

  Traditionelt håndværk har gode kår i Laos, og mange håndværk holdes stadig i hævd i de små landsbyer. Nogle landsbyer omkring Luang Prabang specialiserer sig ét håndværk, som mange af byens familier er involveret i. Det kunne eksempelvis være håndlavet papir, der laves af barkfibre, der bankes, flades ud og tørres i solen. I andre landsbyer laver man keramik eller riskager, mens endnu andre landsbyer er berømte for sine tekstiler i uld og silke.  

  Andre gode køb kunne være træskærerarbejde eller flettede kurve og tasker. Der er sågar landsbyer, der producerer hjemmelavet alkohol tilsat en skorpion eller en slange for at gøre drikken ekstra potent. Alt dette – og meget mere – kan købes på natmarkedet i Luang Prabang, når landsbyboerne om aftenen omdanner hovedgaden til et stort gademarked. Det kan naturligvis også købes på markeder mange andre steder i landet.   

  Guld og sølv kan også ofte købes med fordel, og har man fået smag for den laotiske kaffe, er der mulighed for tage en pakke eller to med hjem. Langt størstedelen af Laos’ kaffe kommer fra Bolevan-plateauet i den sydlige del af landet.  

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Laos?

  Laos har uden tvivl haft en turbulent nyere historie. Men siden afslutningen på Vietnam-krigen i 1975 har freden sænket sig over landet, og Laos er i dag et af de mest fredelige lande i Sydøstasien. Kriminalitet findes naturligvis her som alle andre steder. Men tager man de normale forholdsregler, vil de færreste opleve problemer på en rejse til landet.  

  Tidligere var ikke-detonerede sprængstoffer fra Vietnam-krigen et stort problem, men man har gjort en ihærdig indsats for at fjerne disse, så ulykker i dag er sjældne. Det er ikke noget, man skal være bekymret for de steder, vi kommer.   

  Hygiejnen i Laos er ikke helt på højde med den danske, og bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Derfor er det en god ide at vaske hænder ofte, bruge håndsprit og være lidt forsigtig med, hvad man spiser og drikker.  

  Drik ikke postevand fra hanen, men køb i stedet vand på flaske. Undgå isterninger, spis frugter, der kan skrælles, og undgå mad, der ikke er varmet igennem. Skulle uheldet alligevel være ude, er det en god ide at medbringe medicin mod maveproblemer. 

 • Hvor fysisk krævende er rejsen til Laos?

  Den store rejse gennem Laos og Cambodia fører os gennem afsidesliggende områder, hvor vejene til tider kan være ujævne grusveje. Fortov findes ikke mange steder i Laos, så når vi går rundt, sker det typisk på brolagte veje eller stier. Vi går noget i forbindelse med sightseeing, så det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen. Det er også vigtigt at kunne komme ind og ud af en båd på Mekongfloden. Men det sagt, vil de fleste i almindelig god form sagtens kunne være med.  

 • Hvem flyver vi med til Laos?

  Det kan variere fra tur til tur, men typisk flyver fra via Bangkok til Luang Prabang og hjem fra Siem Reap via Bangkok til Danmark. Turen til og fra Danmark foregår i så fald med Thai Airways, mens turene mellem Bangkok og henholdsvis Luang Prabang og Siem Reap typisk flyves med Bangkok Airways.  

 • Kan jeg hæve eller veksle penge i Laos?

  I byer som Luang Prabang og Vientiane er det som regel muligt at hæve kontanter på kreditkort. Men andre steder i landet, skal man ikke regne med den mulighed. Derfor er det en god ide at medbringe kontanter i amerikanske dollars. Disse kan let veksles de fleste steder i Laos. Betaling med kreditkort hører stadig til sjældenhederne i Laos. Så sørg for at have kontanter.  

 • Guidebøger, litteratur og film

  Den nyeste rejseguide er fra Lonely Planet og kan fås i de fleste boghandler eller online.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Laos

Gode turistklassehoteller

Vi bor på gode turistklassehoteller på vores rejser. En god beliggenhed er vigtigere for os, når vi vælger hoteller, end en masse faciliteter, og vi undgår om muligt vestlige kædehoteller. Derfor bor vi typisk på mindre, lokaleejede pensionater.

Vidste du det om Laos?

Laos fejrer nytår hvert år midt i april. Festlighederne hedder Pi Mai (til tider bruges det thailandske navn Songkran) og byder på optog, buddhistiske ceremonier og ikke mindst en gigantisk vandkamp, hvor alle er mod alle. April er typisk en af årets varmeste måneder, så det er meget populært at deltage.

Viktors Farmors rejser i Laos

Opdag Laos i kombination med Cambodia – to af de mindre besøgte lande i Sydøstasien. På en rejse til Laos og Cambodia får vi alle højdepunkterne med - som khmertemplet Angkor Wat i Cambodia, Laos’ gamle kongeby Luang Prabang fyldt med farverige markeder, templer og vandfald, og så besøger vi flere forskellige etniske minoritetsgrupper i deres landsbyer. Vi nyder også landenes hovedstæder Vientiane og Phnom Penh. Vientiane rummer bl.a. templet Wat Sisaket, hvor væggene er prydet med små nicher med mere end 10.000 Buddhafigurer. Phnom Penh oplever i dag en ny opblomstring og er blevet en dynamisk storby med blikket rettet mod fremtiden. Rejsen til Laos og Cambodia er en Adventurerejse, så vi gør plads til de spontane oplevelser, og man skal som rejsende være forberedt på længere køreture i nogle gange ujævnt terræn. Men når man for alvor giver plads til eventyret, så er det også her, at der opstår de unikke oplevelser, som måske ligger udenfor det planlagte program og giver minder for livet.

6 nedslag i Laos' historie

1353
Kongeriget Lan Xang Hom Khao (hvis navn betyder En million elefanter og hvide parasoller) grundlægges i det, der i dag er det nordlige Laos. Over de næste 350 år er det et af de største og mægtigste riger i Sydøstasien. Det er i denne periode, at theravada-buddhismen gøres til statsreligion. Dette var en guldalder, der anses for at være kimen for det moderne Laos’ historiske og kulturelle identitet.

1828
I slutningen af 1700-tallet begynder Siam (det nuværende Thailand) at erobrer dele af det nuværende sydlige Laos. Det endelige stød kom i 1828, hvor den overlegne siamesiske hær erobrer og ødelægger store dele af Vientiane.

1893-1952
Franskmændene regerer som koloniherrer i Fransk Indokina, der dækkede det område, vi i dag kender som Vietnam, Cambodia og Laos. Levn fra denne periode ses stadig i landet i form af kolonitidsbygninger og i maden, der er inspireret af Frankrig. 

1953
Franskmændene trækker sig ud af Indokina og efterlader Laos delt mellem royalistiske styrker på den ene side og de venstreorienterede Pathet Lao på den anden. Det bliver starten på en lang borgerkrig.

1955
Vietnam-krigen bryder ud mellem de kommunistiske styrker i nord og de amerikansk støttede styrker i syd. Med tiden bliver Laos blandet ind i konflikten. Ikke mindst fordi, de kommunistiske styrker bruger den såkaldte Ho Chi Minh Sti samt andre ruter i landet som forsyningsvej. 

1975
Vietnam-krigen slutter, og den moderne laotiske stat dannes. Kongefamilien sendes i eksil i det nordlige Laos – officielt for at blive efteruddannet i den kommunistiske styreform – men de forsvinder hurtigt. Man ved stadig ikke med sikkerhed, hvor de blev af, men man regner med, at de blev dræbt. Laos er ikke længere et kongerige, men en kommunistisk republik.  

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Laos.

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder det at passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejse datoen. Visum til Laos koster p.t. 37 USD, og der skal medbringes 2 pasfotos. Der skal være min. 3 blanke sider i passt.Visum udstedes ved ankomsten til Laos. Det er altid en god idé at medbringe et par ekstra pasfotos og kopi af billedsiden i jeres pas.

 • Vaccination

  Det er normalt med en periode med maveproblemer. Der er en ganske anden bakterieflora i Laos. Problemet kan løses med piller, eller ved at være særlig forsigtig i starten og tage det som det kommer. Tag derfor gerne en rulle toilet papir eller tilsvarende med rundt.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

 • Valuta

  Den lokale møntfod i Laos hedder kip (1 dansk krone = 1600 kip). Landets anden valuta er US dollars, som accepteres overalt ($1 = ca. 8.500 kip). Den tredje valuta er thailandske baht. Medbring en mindre kontant beholdning af små dollarsedler (1, 5, 10, 20). Disse kan bruges og veksles overalt. I Luang Prabang og Vientiane er der mulighed for at hæve kontanter på VISA og MASTER cards (2-5 % kommission) – og evt. rejsechecks. Bær ikke store kontante beløb på dig.

 • Måltider

  Laos er en gammel fransk koloni, og dette kan stadig nydes i det laotiske køkken. Som det eneste land i Sydøstasien er det næsten alle steder i Laos muligt at købe både ost og brød udover de mange asiatiske specialiteter. Begge dele kan købes som hele måltider for ganske få kroner. Der er et stort, varieret og velsmagende udbud. I modsætning til thailandsk mad er laotisk mad normalt ikke særlig krydret. Pas på med grøntsager, som altid bør være kogte eller vaskede i renset vand.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Drikkevand

  Vand købes renset på flaske. Man drikker under ingen omstændigheder vand fra hanen.

 • Påklædning

  Det vigtigste, du skal forberede dig på, er solen og varmen. Derfor bør du klæde dig så let som muligt – i lyse bomuldsstoffer, helst ingen strømper og tunge, lukkede lædersko, men åbne, lette sandaler, som sidder godt på fødderne.

  Hvis du vil undgå solskoldninger, skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær altid hat i dagtimerne, gerne med bred skygge. Hvis din hud er lys og sart, bør du også medbringe en god solcreme.

  Når solen forsvinder, kommer myggene frem og kan være meget generende. Derfor bør du medbringe en god myggebalsam (kan også købes lokalt) og altid påsmøre et tyndt lag på alle udækkede hudflader, specielt fødder og ankler. Hvis du bærer meget tyndt tøj, kan det være nødvendigt også at smøre sig under tøjet, for de sultne bæster stikker igennem, hvis de kan.

  Laos er overvejende et buddhistisk land. Der er en udbredt tolerance og afslappede omgangsformer. Blufærdigheden er dog større end i Danmark og især i templer og på offentlige steder bør man ikke klæde sig for udfordrende. Den traditionelle hilsen er at man fører hænderne sammen foran brystet og bøjer hovedet let. I templer aftages hovedbeklædning.

 • Bagage

  Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Klimaet i Laos er meget varieret. De nordlige egne er kølige, mens de sydlige egne har tropisk klima. Fra maj til oktober er der regntid. Den tørre sæson ligger fra november til april. Sidst i den tørre periode topper temperaturen med op til 40°. Den køligste periode ligger fra november til februar.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller

  - Håndklæde

  - Badetøj

  - Kasket eller solhat

  - Langærmede, hurtigttørrende skjorter

  - Lange, hurtigttørrende bukser

  - Trøje til bjergene

  - Regnfrakke eller paraply

  - Myggespray

  - Solcreme

  - Vækkeur

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge

  - Salttabletter

  - En rulle toiletpapir eller Kleenex

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil)  

 • Transport

  Selv om mange veje er blevet udbedret og asfalteret i de senere år, bærer Laos præg af at være infrastrukturmæssigt i væsentlig ringere stand end eksempelvis Thailand og Vietnam. Jo længere vi kommer væk fra hovedfærdselsårerne og turiststrømmen, jo dårligere bliver vejene generelt. Hvis man har tendens til køresyge, er det en god idé at medbringe medicin herimod til anvendelse ved bjergkørsel.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Laos.
Ring til os 86 22 71 81