Logo

Artikler om Centralasien

 
"Stan" betyder groft oversat "land". Og de fem "stan"-lande i det tidligere Sovjet: Uzbekistan, Kirgisistan, Tajikistan, Turkmenistan og Kazakhstan har meget at byde på.

Kollektivt kalder vi disse fem lande for Centralasien. Centralasien har haft en afgørende bestydning for verdensøkonomien pga Silkevejen: den romantiske betegnelse for det net af handelsruter, der forbandt Kinas markeder med markederne i Mellemøsten og Europa

Fra den eventyrlige Silkevej over ørken til maleriske bjerge - Centralasien har det hele. Læs vores artikler her.

 

Læs artikler om

Uzbekistan - Kazakhstan - Kirgisistan - Turkmenistan - Silkevejen - Centralasien

 

Uzbekistan

 

Arkitektur og keramik i Uzbekistan

Vigtige kulturelle bygningsværker er dekoreret med keramisk kunst og keramikværkstederne er familieforetagender, hvor teknikken går i arv gennem generationer.

Læs artiklen her

Guldsmede skeler til gammel folketro

Både rige og fattige købte smykker. De fattige som amuletter for at beskytte sig mod det onde

Læs artiklen her

På sporet af Silkevejen

Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej, og den dag i dag er det stadig en fantastisk by, der både rummer simple lerhuse og imponerende arkitektur.

Læs artiklen her

Samarkand og Bukhara 

De legendariske byer midt på Silkevejen giver en stemning af fortidens liv på karavaneruten.

Læs artiklen her

Termez

I de allersydligste egne af Uzbekistan – lige på grænsen til Afghanistan – finder vi byen Termez, hvis rødder kan spores langt tilbage i historien.

Læs artiklen her

Ørkenens Louvre

Et unikt museum for avantgardekunst blev skabt af kunstneren Igor Savitsky i og det regnes til at have en af hele Asiens fineste samlinger.

Læs artiklen her

Den guldtandede Imam

I Uzbekistan betages man af fabelagtig arkitektur, men mindst ligeså spændende er mødet med uzbekerne. Læs rejseleder Beate Jekatarina Sørensens portrætter af nogle af de lokale, hun har mødt på rejse til Uzbekistan.

Læs artiklen her

Slave- og filmbyen Khiva

Khiva har en historie, der går flere tusinde år tilbage, og byen var engang hovedstad i det store Khorezm-rige. Meget af den oprindelige arkitektur er bevaret, hvorfor byen er en populær kulisse for historiske film.

Læs artiklen her
 

Kazakhstan

 

Kæmpen Kazakhstan

Kazakherne er først og fremmest et rytter- og nomadefolk, hvis kultur og traditioner stadig holdes i hævd.

Læs artiklen her

 

Kirgisistan

 

Beshik Toi

Efter 40 dage lægges barnet i en vugge lavet af enebær træ, som regnes for at være helligt og i stand til at jage dårlige ånder væk. Bagefter er der fest.

Læs artiklen her

Guds eget sommerhus

Ved Kirgisistans højeste bjerg Lenin Peak, omkranses den sneklædte bjergtop af en farveskala, der spænder fra kridhvid til purpur og kulsort.

Læs artiklen her

Hvor nomadelivet kom tilbage

Kirgisistan har fået tilnavnet Asiens Schweiz på grund af de smukke grønklædte bjerge med hvide toppe. Og her leves stadig ægte nomadeliv.

Læs artiklen her
 

Turkmenistan

 

Marmorfeber i ørkenen

Hovedstaden i Turkmenistan har rekord som den by i verden, der har flest marmorbygninger – 543 paladslignende bygninger i kridhvidt.

Læs artiklen her

Verdens flotteste heste

De elegante Akhal Teke heste er berømte for smidighed, udholdenhed og den skinnende  fremtoning. De  har hjemsted i ørkenstaten Turkmenistan.

Læs artiklen her

 

Silkevejen

 

Silkevejen forbandt Østen og Vesten

Via de gamle handelsruter blev nye ideer, nye religioner og ny teknologi spredt mellem verdensdelene. Viktors Farmor har rejser til mange afsnit af Silkevejen.

Læs artiklen her

Silkevejen begyndte med jagten på heste

Den største betydning, Silkevejen har haft, er kulturmødet, hvor opfindelser, viden og ikke mindst religioner ”vandrede” med opdagelsesrejsende, missionærer og erobrere

Læs artiklen her

 

Centralasien

 

Olufsens færge var af gedehud

Den danske premiereløjtnant Ole Olufsen kortlagde i 1896 de vanskeligt passable bjergegne i Centralasien og indsamlede viden om nomadelivet. Hans samling er udstillet på Nationalmuseet.

Læs artiklen her