Hvad søger du?

Artikler om Centralasien

 
"Stan" betyder groft oversat "land". Og de fem "stan"-lande i det tidligere Sovjet: Uzbekistan, Kirgisistan, Tajikistan, Turkmenistan og Kazakhstan har meget at byde på.

Kollektivt kalder vi disse fem lande for Centralasien. Centralasien har haft en afgørende bestydning for verdensøkonomien pga Silkevejen: den romantiske betegnelse for det net af handelsruter, der forbandt Kinas markeder med markederne i Mellemøsten og Europa

Fra den eventyrlige Silkevej over ørken til maleriske bjerge - Centralasien har det hele. Læs vores artikler her.

 

Læs artikler om

Uzbekistan - Kazakhstan - Kirgisistan - Turkmenistan - Tajikistan - Mongoliet  

 

Olufsens færge var af gedehud

Det var en dansk officer, der kortlagde store dele af verdens tag og gav os viden om Centralasiens nomader.

Læs artiklen her
 

Silkevejen begyndte med jagten på heste

En rejse langs verdens første store hovedvej giver mindelser om en svunden tid, hvor karavaner, lastet med silke og andre værdifulde varer, rejste tværs gennem Asien.

Læs artiklen her
 

Silkevejen forbandt Østen og Vesten

Silkevejen er den romantiske betegnelse for et net af handelsruter, der forbandt Kinas markeder med markederne i Mellemøsten og Europa.

Læs artiklen her
 

 
Kirgisistan

 

Omkring Issyk Kul

Kirgisistans højdepunkter samlet på ét sted. Helleristninger, nomader og ørnejagt er noget af det, man kan opleve omkring bjergsøen Issyk Kul.

Læs artiklen her
 

Æresgæsten får fåreøjet

Som nomadekultur har kirgiserne ikke selv udviklet de store gastronomiske specialiteter, men har udfra en række basale råvarer og produktion skabt et køkken heraf.

Læs artiklen her
 

Kirgisistan - hvor nomadelivet kom tilbage

Hvorfor tage til et fjernt land for at opleve flot natur, der også kan ses i Europa? Svaret er ægte nomadeliv!

Læs artiklen her
 

Guds eget sommerhus

Nu skal du høre, sagde Gud til kirgiseren. Jeg har gemt et land, som egentlig skulle have været reserveret til mit sommerhus – et lille paradis på jord. Det kan du få.

Læs artiklen her
 

Beshik Toi

Beshik Toi er en tradition, der er tilknyttet et helt specielt ritual, hvor man lægger babyen i en vugge og efterfølgende holder en stor fest.

Læs artiklen her
 

 
Uzbekistan

 

Pilaf, tørret yoghurt og stemplet brød

Uzbekistan er som knudepunkt på den gamle Silkevej beboet af flere end 100 forskellige etniske grupper, der selvfølgelig også præger det lokale køkken.

Læs artiklen her
 

Silkevejens metropol

Uzbekistan ligger lige midt på den 8.000 km lange silkevej og har været centrum for både handel og kulturudveksling mellem øst og vest.

Læs artiklen her
 

Den sidste emirs hovedstad

Bukhara er ofte den mest populære by i Uzbekistan med intens stemning fra Silkevejens tid. Man kan gå i flere timer fra den ene seværdighed til den anden uden at møde biler og busser.

Læs artiklen her
 

På sporet af Silkevejen

Bukhara og Samarkand. Alene navnene på de gamle silkevejsbyer er nok til at pirre rejselysten, og når ønsket er orientalsk eventyr, giver Uzbekistan fuld valuta for pengene.

Læs artiklen her
 

Slave- og filmbyen Khiva

På en rejse til Uzbekistans silkevejsbyer er det ofte sagnomspundne Samarkand og oasebyen Bukhara, der er højdepunkterne. Men den lille ørkenby Khiva er også et besøg værd.

Læs artiklen her
 

Arkitektur og keramik i Uzbekistan

I Uzbekistan er der rig mulighed for at lade sig betage af flotte bygningsværker. Traditionen med at dekorere de vigtigste kulturelle bygningsværker går helt tilbage til det 9. århundrede e.Kr.

Læs artiklen her
 

Uzbekistan er Silkevejens magiske epicenter

Krydderier, ældgammel kultur og avantgardekunst får magien til at leve i silkevejslandet Uzbekistan, hvor bazarer og islamisk arkitektur fuldender eventyret.

Læs artiklen her
 

Den guldtandede Imam

Portrætter fra Uzbekistan – fortalt af rejseleder Beate Jekaterina Sørensen.

Læs artiklen her
 

Ørkenens Louvre

Langt, langt, langt ude i den uzbekiske steppe-ørken, i en by ingen har hørt om, ligger en verdenssensation: Et museum for avantgarde kunst.

Læs artiklen her
 

Samarkand og Bukhara

Gælder det orientalsk stemning langs den gamle Silkevej, så tag til legendariske Samarkand og Bukhara. De to berømte karavanebyer i Uzbekistan ligger midt på Silkevejen.

Læs artiklen her
 

Guldsmede skeler til gammel folketro

Guldsmedefaget i Uzbekistan har en spændende historie og var allerede et etableret håndværksfag i begyndelsen af det 19. århundrede.

Læs artiklen her
 

Termez

I de allersydligste egne af Uzbekistan – lige på grænsen til Afghanistan – finder vi byen Termez, hvis rødder kan spores langt tilbage i historien.

Læs artiklen her
 

 
Kazakhstan

 

Steppekløfter, skovsøer og syngende sand

Kæmpelandet Kazakhstans naturperler findes i bjerge, kløfter og skove. De uendelige stepper kan være et flot syn i sig selv.

Læs artiklen her
 

Kæmpen Kazakhstan

Landet med den store, den mellemste og den lille horde. Gigantiske Kazakhstan midt inde i Asien er på størrelse med hele Vesteuropa og er verdens 9. største land.

Læs artiklen her
 

 
Tajikistan
 

På ekspedition til verdens ende

Elsker du ekspeditionsagtige rejser, hvor eventyret står i højsædet? Så tag med til Tajikistan, der ligger så langt væk fra alting, at man tror man er kommet til verdens ende!

Læs artiklen her
 

 
Turkmenistan

 

Verdens flotteste heste

Ørkenstaten Turkmenistan er hjemsted for de berømte og smukke Akhal Teke heste, der hører til blandt verdens fineste.

Læs artiklen her
 

Marmorfeber i ørkenen

Man kniber sig i armen når man besøger Turkmenistans hovedstad. Men den er god nok – byen sidder på en verdensrekord.

Læs artiklen her
 

 
Mongoliet
 

Steppelandet, der erobrede verden

Solskin, smuk natur og spændende nomadekultur har afløst fortidens hærgende horder i Mongoliet. Landet har et rigt dyreliv med bl.a. przvalski heste og Argali får.

Læs artiklen her