Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Indonesien

Det tropiske ø-rige byder velkommen! På en rejse til Indonesien spejder vi efter orangutanger, komodovaraner og oplever langhuse og traditionel levevis. Bliv klogere her. 

Værd at opleve i Indonesien

Hvad er tre meter langt, vejer 90 kilo og ligner noget fra fortiden? Svaret er en velvoksen komodovaran. Og hvis man gerne vil se sådan en, må man nødvendigvis rejse til den indonesiske ø Komodo, for de lever ikke andre steder. Komodo-øerne er på UNESCOS liste over verdens naturarv og er udnævnt til et af verdens 7 natur-vidundere. Ikke så sært, for her får man - på et lille område – alt, lige fra savanne og regnskov til hvide sandstrande, koralrev og dramatiske klipper. Dyrelivet tæller bøfler, hjorte, vildsvin, aber, masser af fugle. Og så denne: Verdens største øgle, komodovaranen, der populært også omtales som komodo-dragen. Selv om den altså hverken spyr ild, flyver eller kaster forbandelser over dig, som andre drager.

På Sumatra lever orangutanger i det fri - som er nært beslægtet med os mennesker. Faktisk har forskning vist, at orangutangens DNA er 97% identisk med menneskets. Der er blevet lavet en stor indsats på øen for at beskytte de vilde dyr. Man siger, at en orangutang har samme kræfter som 7 voksne mænd – men den er ikke aggressiv. På en rejse til Indonesien spejder vi efter de store dyr i træerne, hvor de oftest holder til. 

Indonesien er hjem for over 300 etniske grupper. Batak-folket, som er en kollektiv betegnelse for specifikke etniske grupper i det nordlige Sumatra, holder fast ved deres traditionelle langhuse med plads til 12 familier, og de tager gæstfrit imod og fortæller om deres levevis. De menes at stamme fra både Indien og det nordlige Burma, hvorfra de sejlede for over 1.500 år siden til det nordlige Sumatra.

Når vi snakker Indonesien, er det svært at komme udenom Bali. Den er blandt andet kendt for smukt og særpræget kunsthåndværk, og det kan være svært at få plads i kufferten til alle de smukke træskærerarbejder, man gerne vil have med hjem. Men de flotte sølvsmykker fylder heldigvis ikke nær så meget. På en rejse til Indonesien er Bali bestemt også værd at lægge vejen forbi. 

Kort over Indonesien med øerne Sumatra, Bali, Flores og Komodo fremhævet.

Landefakta

Areal: 1.904.569 km2

Hovedstad:  Jakarta

Møntfod: Rupiah (a 100 sen) - forkortes IDR

Sprog: Indonesisk (off.), samt en række lokalsprog

Tidsforskelfra DK: Der er tre tidszoner i Indonesien, og tidsforskellen ligger mellem +8 og +11 timer.

Klima og vejr i Indonesien

Hvornår besøger man Indonesien?

Indonesien byder på et tropisk klima med varme temperaturer året rundt, opdelt i en våd sæson fra november til marts og en tør sæson fra april til oktober. Den tørre sæson er mest ideel at rejse til Indonesien i med flere solskinstimer. Gennemsnitstemperaturen året rundt ligger på 28 grader. Ubud på Bali er kendt for sit mildere klima og frodige landskaber. Selv under den våde sæson forbliver Ubud indbydende med solskinsglimt her og der. Den tørre sæson er perfekt til kulturel udforskning i behageligt vejr. Sumatra præsenterer en imponerende klimatisk diversitet fra kølige højlande til fugtige regnskove. Her er den tørre sæson også et godt udgangspunkt for en rejse til at udforske øens unikke økosystemer. Komodoøen tiltrækker med sit tørre og varme klima, især i den tørre sæson, hvilket gør øen perfekt til natur- og dyreoplevelser, herunder dykning i det krystalklare vand.

Rejseinspiration om Indonesien

Læs med i vores spændende artikelunivers med en bred vifte af artikler om Indonesien og rejser til Sumatra, Komodo og Bali med komodovaraner og orangutanger.

  • Indonesien har over 300 etniske grupper.

    Sumatra - Batakerne

    Har du interesse for Indonesien, ved du måske allerede, at landet har over 300 etniske grupper. M...
    Se mere
    Indonesien har over 300 etniske grupper.

    Sumatra - Batakerne

    Har du interesse for Indonesien, ved du måske allerede, at landet har over 300 etniske grupper. M...
  • Byggestilen med sylespidse tage er særlig for byen Bukittinggi. Foto Jesper Bidstrup

    Sumatra - Minangkabau

    Det muslimske Minangkabau-folk lever på Sumatras vestkyst i et smukt, bjergrigt højland med aktiv...
    Se mere
    Byggestilen med sylespidse tage er særlig for byen Bukittinggi. Foto Jesper Bidstrup

    Sumatra - Minangkabau

    Det muslimske Minangkabau-folk lever på Sumatras vestkyst i et smukt, bjergrigt højland med aktiv...
  • Vi spejder efter de nært beslægtede orangutanger på Sumatra. Foto Jester Bidstrup

    Jungles VIP

    Very Important Person. Det er blot et af de kælenavne, der gennem tiden er hæftet på orangutangen...
    Se mere
    Vi spejder efter de nært beslægtede orangutanger på Sumatra. Foto Jester Bidstrup

    Jungles VIP

    Very Important Person. Det er blot et af de kælenavne, der gennem tiden er hæftet på orangutangen...

Typiske spørgsmål før rejsen til Indonesien

  • Hvad spiser man i Indonesien?

    Det indonesiske køkken, som er lige så farverig og varieret som landets mange øer, er blevet formet af en lang historie med handel og kulturelle interaktioner. Det har betydet, at maden har taget inspiration fra indiske, kinesiske, arabiske og europæiske køkkener.

    Gastronomien er kendt for sin intense smag - med en god blanding af søde, sure, krydrede og salte smagsoplevelser. Generelt adskiller smagsprofilen sig fra andre køkkener i Sydøstasien, og retterne er ofte vegetariske. I mange af retterne finder du tempeh, som er lavet af naturligt gærede sojabønner og er en vigtig ingrediens.

    Den indonesiske nationalret er Nasi Goreng. Selve retten opstod som en løsning til at genbruge rester af ris og grøntsager. Nasi Goreng bliver ofte serveret med æg, kylling, rejer og grøntsager, som så bliver krydret med sød sojasovs, hvidløg og chili. Det er en ret man bør smage på en rejse i Indonesien. 

    Noget af det bedste mad i Indonesien fås i de populære gadekøkkener, også kaldet Warungs. Warungs er små gadekøkkener, der er placeret på fortove og langs vejen. 

    Saray er en populær ret, der netop kan fås i de indonesiske gadekøkkener. Retten består af marinerede grillspyd med enten kylling, lam eller oksekød, som bliver serveret med en jordnøddesovs. 

    Er man mere til vegetariske retter, så er Gado-Gado et godt bud. Retten består af en salat, der bliver serveret med tofu, tempeh, æg og en jordnøddesovs. Så er der ikke andet at sige end velbekomme!

  • Hvor fysisk krævende er en rejse til Indonesien?

    For at sikre at alle gæster får den bedste oplevelse på rejsen "Sumatra, Komodo og Bali", er det vigtigt, at man har en almindelig god fysisk form. Det forventes derfor, at man kan gå mindst 5 km om dagen og håndtere egen bagage. Rejsen er derfor ikke beregnet for bevægelseshæmmede.

    Et af højdepunkterne på rejsen er vandreturen i junglen omkring Bukit Lawang. Her forventes vandreturen at vare omkring 3 timer i høj luftfugtighed og på de ufremkommelige stier, som junglen byder på. 

  • Hvem møder du i Indonesien?

    På en rejse med Viktors Farmor til Indonesien har vi altid fokus på mødet med lokalbefolkningen. Landet har over 300 etniske grupper og består af mere end 17.000 øer. På en rejse til Indonesien møder man en utrolig diversitet af lokale folkefærd. 

    Blandt disse folkefærd er det muslimske Minangkabanau-folk, der lever på Sumatras vestkyst. De har en meget unik kultur, som har en tradition for smuk arkitektur. 

    I det nordlige Sumatra lever en række etniske grupper, der består af 6 stammer. De bliver til sammen kaldt "batak". De 6 stammer har meget til fælles, men alligevel adskiller de sig fra hinanden på forskellige områder. Stammerne består af: Karo, Pakpak, Simalungun, Toba, Angkola og Mandailing. 

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Indonesien?

    Det er ikke altid at hygiejnen er i top ved de lokale gadekøkkener. Indonesisk mad er dog ofte gennemstegt, og det vil derfor anbefales at vælge retter, som er tilberedt. 

    Det er ikke sikkert at drikke vand direkte fra vandhanen i Indonesien. Det vil være muligt at købe vand på flaske i de forskellige supermarkeder eller på hotellet.

    På grund af det varme klima og den tætte fugtighed i Indonesien, anbefales det at man vælger beklædning, der er så let og åndbart som muligt. For at undgå at blive solbrændt bør man tildække hovedet, arme, ben, skuldre og hals. Det er essentielt at medbringe solcreme, for at beskytte huden mod de kraftige UV-stråler på en rejse i Indonesien. 

    Solen går ned omkring 18-tiden og her begynder myg og andre insekter at blive aktive. Det vil derfor være klogt altid at have myggebalsam med sig for at undgå at blive generet af myg og andre insekter. Myggebalsam kan købes lokalt, og man bør være opmærksom på fødder og ankler, hvor myg ofte bider. Det kan være nødvendigt at anvende myggebalsam under tøjet, for at mindske myggestik. 

  • Hvordan er prisniveauet i Indonesien?

    Prisniveauet i Indonesien er lavere end i Danmark. Valutaen er indonesiske Rupiah. 1 DKK svarer til ca. 2200 Rupiah (IDR). De fleste foretrækker at veksle deres penge til indonesiske Rupiah, når de ankommer til Indonesien. Her vil det være muligt at veksle sine valutaer i banker og valutavekslingskontorer rundt omkring i landet.

    Selvom Rupiah er den officielle valuta i Indonesien, vil det være muligt at betale med euro og amerikanske dollars i nogle turistområder. Det anbefales dog altid at have indonesiske Rupiah på sig til småkøb og steder, der ikke tager imod kreditkort.

    Gadekøkkener og lokale restauranter tilbyder måltider til en meget lav pris i forhold til Danmark. Prisen på et måltid i Indonesien vil variere afhængende af, hvor man vælger at spise. I turistområderne vil et måltid koste ca. 50 kr.

  • Hvad er tidsforskellen?

    Indonesien er fordelt over et stort område, hvor der er forskellige tidszoner afhængigt af, hvilken region man befinder sig i. Indonesien er opdelt i 3 tidszoner. Landet befinder sig primært i tidszonen "Indonesien Vesttid", som er 7 timer foran Danmark, når vi har vintertid. 

  • Hvad køber man i Indonesien?

    Indonesien er kendt for sit dygtige håndværk inden for træarbejde, sølvarbejde og keramik. Man vil derfor have mulighed for at købe alt lige fra træfigurer, træmasker, sølvsmykker og farverig keramik med hjem fra sin rejse i Indonesien. 

    Landet er også kendt for sin batik. Batik er en metode til at farve stof ved hjælp af voks, som giver nogle specielle mønstre og designs. Batik vil kunne købes i form af tøj og kunsthåndværk af lokale kunstnere. 

    Er man kaffeelsker, er Indonesien interessant at besøge. Indonesien er nemlig en af verdens største kaffeproducenter med kaffetypen Kopi Luwak, som tilmed er en af verdens dyreste.

    Hvis man vil krydre sin mad op derhjemme, kan man blandt andet købe vanilje, kanel og muskatnødder for at bringe en smag af Indonesien med sig hjem. 

    Indonesien er rig på naturlige ingredienser, der bliver brugt i skønhedsprodukter: Kokosolie, essentielle olier og forskellige sæber.

Her skal du bo på din rejse til Indonesien

Vi bor på flere forskellige øer på vores rejse i Indonesien. Bl.a. bor vi på øen Samosir midt i Toba-søen. Generelt har overnatningsstederne en god standard på øerne.

3-4 stjernede hoteller og resorts

Nyd komfortable overnatninger i Indonesien, hvor vi nøje har udvalgt gode 3-4 stjernede hoteller og resorts. Efter dagens eventyr tilbyder overnatningsstederne den ideelle ramme for afslapning og genopladning. Her kombineres kvalitet og komfort, så du er klar til nye oplevelser dagen efter.

Vidste du det om Indonesien?

Det eneste sted i verden, du har mulighed for at opleve de enorme komodovaraner er på Komodo i Indonesien. Komodo-øerne er på UNESCOS liste over verdens naturarv og er udnævnt til et af verdens 7 natur-vidundere.

Viktors Farmor rejser i Indonesien

Der er omkring 3000 øer – mange bittesmå og ubeboede – i Indonesien. På vores rejse til Indonesien er det hovedsagligt to af hovedøerne: Sumatra og Komodo, vi koncentrerer os om, men vi besøger også Bali og den mindre ø Flores. Vi skal ud i den tætte jungle og spejde efter orangutanger, og på Komodo-øen venter fortidsøglerne os - de op til 3 meter lange komodovaraner. Derudover besøger vi Batak-folket, som stadig bor i traditionelle langhuse. Vi overnatter også på en ø i Toba-søen, der ligger i et enormt vulkankrater. Vi rejser rundt i 14 dage og udforsker det tropiske ø-rige Indonesien. 

5 nedslag i Indonesiens historie

8-9. århundrede

I perioden blev to af Indonesiens mest betydningsfulde religiøse monumenter opført på Java. Borobudur, som er verdens største buddhistiske tempel, blev opført mellem 800- og 900-tallet. Kort tid efter i 900-tallet blev Prambanan bygget, som er et storslået hinduistisk tempel.

1293

Grundlæggelsen af Majapahit-riget, et af de mægtigste riger i Indonesiens historie, som på sit højeste kontrollerede store dele af det, der i dag er Indonesien, Malaysia og Singapore.

1522

De første europæiske kontakter var portugiserne, der indgik en aftale med sultanen af Sunda. Det markerede begyndelsen på europæisk indflydelse i Indonesien. 

1602

Hollandsk Østindiske Kompagni etableres, hvilket var grundlaget for flere århundreders hollandsk kolonisering af Indonesien.  

17. august 1945 

Indonesien begyndte at proklamere sin uafhængighed fra Holland, hvilket markerede starten på en fireårig uafhængighedskrig.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Indonesien.

  • Pas og visum

    Der fås visum ved indrejse. Visum for ophold i max. 30 dage er gratis.

    Passet skal være gyldigt minimum 6 måneder efter udrejsedato. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Der skal betales Bali turistskat ved hver ankomst til Bali, dvs 2 gange. Det koster ca. 70 kr. pr. indrejse, dvs 140 kr. i alt, og betales online. Nærmere info følger tættere på afrejse.

  • Vaccination

    Vaccinationer mod smitsom leverbetændelse, stivkrampe og difteri anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    Der er en ganske anden bakterieflora i Indonesien og derfor er det normalt med en periode med maveproblemer. Det kan evt. løses med piller, men tal med din læge. Tag derfor gerne en rulle toiletpapir eller tilsvarende med rundt. Medbring evt. renseservietter til hænder og ansigt.

  • Valuta

    Den lokale møntfod hedder Indonesiske Rupiah (IDR). Der går ca. 5 øre på 100 IDR. Der er mulighed for at hæve kontanter på VISA- og MASTER kort i mange mellemstore byer. På Sumatra er ATMs dog sjældne og kan være ustabile. Det anbefales at tage USD med som kan veksles til IDR i banker og vekselkontorer. Den bedste kurs fås i lufthavnen. Bær dog ikke store kontante beløb på dig.

  • Mad og drikkevand

    Indonesiens mad er udsøgt og farverig. Der er et stort, varieret og velsmagende udbud.

    Vand købes renset på flaske. Man bør under ingen omstændigheder drikke vand fra hanen.

  • Telefoni

    Telefoni. Telefon til Indonesien: 0062+ omr.nr. + abnnr. Telefon til DK: 0045 + abnnr.

    Mobiltelefon. Der er roamingaftaler, men det er meget dyrt: over 30 kr i minuttet for at ringe til Danmark og over 15 kr for at modtage opkald. Undersøg evt. selv hos din teleudbyder. Der kan eventuelt købes lokale taletidskort. Afsendelse af sms koster ca 2,50 kr. MMS er ikke muligt.

  • Elektricitet

    Der benyttes 220 volt og stik med to ben som vi kender det her i Danmark. Det er dog både de ”tynde”- og de ”tykke” ben, så har du udstyr med tykke ben, skal du evt. medbringe adapter.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig god fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

    Vandreturen i junglen ved Bukit Lawang har kraftige stigninger og det er nødvendigt at man kan gå i 3 timer i høj luftfugtighed og ad relativt ufremkommelig vej.

     

  • Påklædning, adfærd og sikkerhed

    Det vigtigste man skal forberede sig på i dagtimerne, er solen, varmen og fugtigheden. Derfor bør man klæde sig så let som muligt. Dog bør man som kvinde ikke gå i toppe og korte nederdel/shorts. I varmen er det praktisk at have tøj der er svedtransporterende. På udflugter, der ikke indebærer direkte trekking anbefales åbne sandaler, som sidder godt på foden. På vandreturene i Bukit Lawang anbefales vandresko eller -støvler.

    Hvis du vil undgå solskoldninger skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær hat i dagtimerne, og gerne en med bred skygge. Du bør også medbringe en god solcreme. Når solen forsvinder – hvilket den gør ved 18-tiden – kommer moskitoerne frem og kan være meget generende.

    Derfor bør du medbringe en god myggebalsam (kan også købes lokalt) og altid påsmøre et tyndt lag på alle udækkede hudflader, specielt fødder og ankler. Hvis du bærer meget tyndt tøj, kan det være nødvendigt også at smøre sig under tøjet.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Transport

    Indonesiens infrastruktur er meget varierende. Nogle steder vil der være asfalteret og andre steder køres der på grus, hvilket godt kan være lidt bumpende. Men bilerne der køres i er upåklagelige.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Indonesien ligger på ækvator og har tropisk klima, så temperaturen er relativ jævn henover året.

    Klimamæssige udsving er bestemt af regntiden og monsunen. Fra november til marts er det den nordlige monsun (fra Kina), og mellem maj og september er det den sydlige monsun (fra det indiske ocean). Monsunregnen består oftest af korte kraftige regnskyl, oftest om eftermiddagen eller natten. Der er varmt og fugtigt. Temperaturen er mellem 27ºC og 32ºC. Luftfugtigheden ligger omkring 90 %.

  • Tidsforskel

    Indonesien er 7 timer foran Danmark, når vi har vintertid.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Gode vandresko/-støvler

    - Evt. vandrestave

    - Solbriller, Solcreme

    - Kasket/hat

    - Evt. let regntøj

    - Evt. piller mod maveinfektio

    - Toiletpapir, servietter

    - Feltflaske / flaske til vand

    - Hurtigttørrende tøj (bukser, skjorte)

    - Regnslag

    - Trøje til kølige aftener

    - Myggemiddel

    - God kikkert

    - Lommelygte

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Indonesien.
Ring til os 86 22 71 81