Hvad søger du?

Artikler om Europa

Variationerne er enorme og oplevelserne store. Eventyret er tættere på os, end vi måske lige går og tror.

Fra vandringer i Spanien, over vulkaner i Italien, til naturrejser i Island. Mulighederne for spektakulære rejser i Europa er mange. Eventyr findes - også på vores breddegrad.

 

Læs artikler om

Finland - GrækenlandIsland - Italien - Baltikum - Ukraine - Rusland - KaliningradPolen - Slovakiet - Slovenien - Hviderusland - Spanien  

 

Finland 
 

Nordlys – gudernes hegn?

Så snart man bevæger sig nord for Polarciklen om vinteren er der mulighed for at se de flotte nordlys. Lystæpper i grønt, gult, rødt og lilla, der bevæger sig tyst henover himlen.

Læs artiklen her 
 

På sporet af julemanden

Vi kender ham alle - den rødklædte mand med det store hvide skæg, der kommer med gaver juleaften: Julemanden! Men hvor kommer han egentlig fra?

Læs artiklen her
 

  
Grækenland

 

Grækenland – hvor vores verden begyndte

Det var her, den vestlige verden har sin begyndelse. Det var her demokratiet opstod. Og det var her verdens største hærfører Alexander d. Store skabte Europas første stormagt.

Læs artiklen her
 

En rejsebeskrivelse fra Grækenland

Det er en varm dag sidst i september på Peloponnes i Grækenland. For enden af en lang nedkørsel fra bjergene ligger den lille by Limeni ud mod bugten. Vandet er turkis-klart. Uden for byen er der en lille strand. Det går fint at bade. 

Læs artiklen her
 

 

Island

 

Huldufolk og den magiske verden på Island

Vølven, huldufolk, alfer og ellefolk er blot nogle af de skabninger, som mange islændinge stadig tror på eksisterer.

Læs artiklen her
 

Mere end varme kilder

Ekstrem varme og isnende kulde. Frodige sletter og sneklædte bjerge. Fritgående får og topmoderne teknologi. Island er fuld af spændende kontraster.

Læs artiklen her 
 

De har alle skrevet en bog

Her kunne man være de første mennesker. Og her. Og her. Islands storslåede natur sætter gang i fantasien. Men man skal ikke overse kulturen.

Læs artiklen her
 

Hvalsafari i Island

Mere end en fjerdedel af verdens hvalarter findes omkring Island. På hvalsafari i Faxaflói bugten ud for Reykjavik får du en oplevelse for livet i mødet med nogle af disse havets kæmper.

Læs artiklen her
 

 

Italien

 

Den venlige vulkan

Etna, Siciliens 3350 høje skjoldvulkan er en af Europas mest omtalte - og kendt for sin livlige aktivitet med forholdsvis korte intervaller.

Læs artiklen her 
 

Ild-øen Stromboli

"Vi lever i harmoni med vores vulkan. Vulkanen er som en ballerina, der danser og vi må danse med hende". Vulkanøen ligner en pukkel, der som den ene ud af de syv Lipariske Øer ligger i havet midt imellem Napoli og Sicilien.

Læs artiklen her
 

Miniguide til Middelhavets mad

På enhver rejse er det lokale køkken en stor del oplevelsen. Ikke mindst i Middelhavsområdet. Tag på en gastronomisk rejse til Spanien, Grækenland og Italien.

Læs artiklen her 
 

 

Baltikum

 

Tallinn – danskernes by

Det er velkendt for de fleste, at det var i Estland, Dannebrog iflg. legenden faldt ned fra himlen og dermed gav os vores flag for over 800 år siden.

Læs artiklen her
 

Handelsbyen Riga: Et oprørsk knudepunkt

Riga, hovedstaden i Letland, er et kulturelt knudepunkt med levn fra sin tid som blandt andet Hansestad og besat af Sovjetunionen.

Læs artiklen her
 

Letland: Sorthoveder og sang

Balterne synger hele tiden. Hvert femte år holdes store sangfestivaller på skift i de baltiske lande. Alene i Letland er der mere end 1,2 millioner folkesange på 300.000 forskellige melodier.

Læs artiklen her
 

Litauen: De baltiske landes kæmpe

Tilbage i 1400-tallet strakte Litauen sig fra Østersøen til Sortehavet med det nuværende Hviderusland og Ukraine som en del af riget.

Læs artiklen her
 

Kors hvor er der mange kors

De baltiske lande er velsignet med historiske monumenter. Et af de mest utrolige findes i Litauen – på en bakke udenfor byen Siauliai.

Læs artiklen her
 

 

Ukraine
 

Tjernobyl: Byen uden indbyggere

Uden pas og langærmede bukser og skjorte, ingen adgang. Der er helt særlige krav for at komme ind i den såkaldte ”exclusion zone” ved det gamle Tjernobyl-atomkraftværk.

Læs artiklen her
 

 

Rusland

 

Skt. Petersborg i Kejserinde Dagmars fodspor

Skt. Petersborg indeholder mere end 200 museer med blændende kunstskatte, charmerende byliv med kanaler og imponerende metrostationer.

Læs artiklen her
 

 

Kaliningrad

 

Kaliningrad: Verdens ravhovedstad

Kaliningrad er både en by og et lille land på ca. en tredjedel af Danmarks størrelse. Lige siden vikingetiden har det haft stor betydning som handelsplads for rav – Nordens guld.

Læs artiklen her
 

Kaliningrad (Königsberg)

Königsberg er en af de byer på den baltiske kyst som blev grundlagt af riddere af Den Tyske Orden under deres erobringer i 1200-tallet.

Læs artiklen her
 

 

Polen

 

Besøg en bison i Bialowieza

Store flokke af bisoner forbinder vi normalt med Westernfilm. Men de findes også i Europa. Og med lidt held kan du selv opleve den på rejse med Viktors Farmor.

Læs artiklen her
 

De gamle preussere

Preusserne forbindes ofte med Jernkansleren Bismarck og de pikkel-hjelmede tyskere, som påførte os det forsmædelige nederlag i 1864. Men de gamle preussere var i virkeligheden et baltisk folk, som samlede rav ved kysten af Østersøen.

Læs artiklen her
 

 

Slovakiet
 

Kærlighedslandet i Europas hjerte

Da Tjekkoslovakiet blev delt i 1993 var det som om den ene del – Slovakiet – faldt i glemslens skygge. Og det er en skam!

Læs artiklen her
 

 

Slovenien

 

Europas spirende grønne hjerte

Vidste du, at Slovenien, næsten lige i midten af Europa, gemmer på et af de mest skovrige områder? Landet er en lille grøn plet i Europa, hvor naturen dyrkes og får lov at vokse.

Læs artiklen her
 

 
Hviderusland
 

Landet med en kommunal lygtetænder

Hvis man går og ærgrer sig over, at man aldrig fik oplevet Sovjetunionen, er der råd for det: Midt i Europa ligger et land, hvor tiden på synes at have stået stille.

Læs artiklen her
 

 
Spanien
 

Kongernes heste – Andalusisk fuldblod og Lipizzanere

Et besøg på Den Kongelige Andalusiske Rideskole burde give åndenød af beundring – selv for de, der ikke interesserer sig for heste.

Læs artiklen her
 

Gudiks Picos de Europa

De takkede, sprækkede, skrævende bjerge Picos de Europa er en af Europas velbevarede hemmeligheder. Tag med på vandreferie med afsondrede landsbyer og tapas-tur i Bilbao.

Læs artiklen her