Rejser til Estland

Estland er et spændende og kontrastfuldt land. Esternes historie går tusindvis af år tilbage, og esterne er et stolt folkefærd, der holder både gamle og nye traditioner ved lige. 

Værd at opleve i Estland

Udover at være et traditionsrigt land, er Estland samtidigt et ultra-moderne land, der ofte går forrest, når det kommer til teknologiske nybrud og opfindelser.  

I hovedstaden Tallinn findes begge dele: Moderne restauranter og it-virksomheder ligger side om side med de historiske bygninger, og byen har både gammeldags charme og en moderne stemning. Tallinn byder desuden på et væld af interessante og unikke seværdigheder: Man kan bl.a. besøge Alexander Nevsky katedralen eller lægge vejen forbi stedet, hvor det danske flag efter sigende faldt ned fra himlen under et korstog i 1219.  

Tallinn betyder i øvrigt danskernes by eller borg. Og i den gamle bydels inderste kerne findes en del ”danske” seværdigheder – bl.a.  Den Danske Konges Have med Cafe Dannebrog, der har vores danske flag som kendetegn. Den skandinaviske forbindelse ses også ved, at møntfoden i Estland, indtil landet i 2011 indførte euroen, hed kroon, altså kroner som i det øvrige Skandinavien. 

Desuden er Tallinn en hyggelig og charmerende lille storby med massevis af krogede, brostensbelagte gader. 

Rejser man udenfor storbyen, er der spredt omkring i landet adskillige smukke herregårde og slotte. For eksempel Kadriorg slottet, der blev opført i 1718 af den russiske zar, Peter den Store. Desuden er omkring halvdelen af Estland dækket af skov, og dette giver mulighed for et fantastisk dyreliv: brune bjørne, elge, bævere og vildsvin for at nævne nogle. Landet har i alt fem nationalparker, og i mange af disse findes store moser. Over moserne er der ofte lagt stier, så man kan udforske dem uden at få våde sko.  

De mange moser og lavtliggende sumpområder danner tørv og spagnum, der også finder vej til danske haver gennem firmaet Pindstrup Mosebrug, som har datterselskaber i Estland og Letland. 

Tallinn - Saaremaa - Muhu - Tartu - Narva - Tallinn - Helsingfors

Landefakta

Areal: 45.228 km2

Hovedstad: Tallinn

Navnet, Tallinn, betyder "danskernes by" eller "danskernes borg"

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes til EUR

Sprog: Estisk (off.), russisk, ukrainsk, finsk, estlandssvensk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Estland?

Estland er et lille land på størrelse med Danmark. Landet har en lang kyststrækning ved Østersøen og den Finske Bugt og omkring 1500 øer. Det er overvejende fladt, men i syd er der bakkede områder. Næsten en tredjedel af landet er sumpjord. Mere end 40 % er dækket af skov, og derfor finder man et meget varieret og spændende fugle- og dyreliv i landets natur. Estland har over tusind søer, hvoraf Peipus er den største, og sammen med floden Narva danner en slags grænse til Rusland i øst. Der strides dog om grænserne mellem de to lande.  Estland har både kyst- og fastlandsklima, og der er fire lige store årstider. Hvis man ikke ønsker at pakke sig helt ind i varmt vintertøj, kan man besøge landet fra april til oktober måned. I foråret og efteråret ligger dagtemperaturerne omkring de 10-15 grader, mens juni-august er en smule varmere med gennemsnitstemperaturer omkring de 19 grader.

Hvem møder du i Estland?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. I Estland finder man cirka 69% etniske estere og 25% etniske russere – derudover kommer mindretal af finner, hviderussere og ukrainere.

 • Tallinn - danskernes by

  Det er velkendt for de fleste, at det var i Estland, Dannebrog iflg. legenden faldt ned fra himle...

  Tallinn - danskernes by

  Det er velkendt for de fleste, at det var i Estland, Dannebrog iflg. legenden faldt ned fra himle...
 • Fridag i Tallinn

  Mulighederne er mange i Tallinn, der byder på et væld af spændende oplevelser. Her er 10 bud på,...

  Fridag i Tallinn

  Mulighederne er mange i Tallinn, der byder på et væld af spændende oplevelser. Her er 10 bud på,...

Typiske spørgsmål før rejsen til Estland

 • Hvad spiser vi i Estland?

  På begge rejser til Baltikum prioriterer vi at spise på lokale restauranter, og derigennem stifter vi et bredt bekendtskab med de baltiske madtraditioner. Måske finder man elg eller vildsvinekød på menuen i Estland.  

  Vi anbefaler desuden, at man smager den estiske nationallikør Vana Tallinn, der er en sød, rombaseret likør.  

  Har man en sød tand, kan man bestille en skål kama. Det er en sød, grød-agtig dessert, der er baseret på yoghurt og en række mel-sorter.

 • Hvad er prisniveauet i Estland?

  Et frokostmåltid koster omkring 75-100 kr. Sodavand for cirka 15 kr og en stor øl til omkring 30 kr.  

 • Hvad køber man i Estland?

  Likøren Vana Tallinn (en rombaseret, sød likør) er værd at finde plads til i kufferten, derudover finder du mange ravsmykker og smukt kunsthåndværk. Chokolade og marcipan fås også i rigtig god kvalitet.  

  Smykker samt strikkede sokker og sweatre er der også rig mulighed for at finde. Der er nok at blive fristet af i landet! 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Estland?

  Estland er et meget trygt land at rejse i, og man kan sagtens begive sig på eventyr på egen hånd.  

 • Hvor mange penge skal jeg have med?

  Estland bruger euro. På Viktors Farmors rejser til Estland er morgenmaden og enten frokost eller aftensmad inkluderet langt de fleste dage. Derfor er det nok at skulle købe et enkelt måltid de fleste dage. Restaurantpriserne er typisk lidt billigere end i Danmark. Dertil kommer lidt penge til eventuelle souvenirs og køb af drikkevarer.  

 • Er rejserne til Estland specielt fysisk krævende?

  Nej, rejserne til Baltikum er ikke specielt fysisk krævende. Det er godt at have bentøjet i orden til at kunne klare byvandringer på nogle timer. I de gamle bydele vil underlaget tit være brosten, og derfor kan det være en god idé af medbringe et par kondisko eller andet passende fodtøj.  

 • Guidebøger, litteratur og film

  Bog: Turen går Til Estland, Letland og Litauen, Karin Larsen, Politikens Forlag 2020

  Grænsen - En rejse rundt om alle Ruslands grænselande. Herunder Estland, Letland og Litauen, Reportager og rejsebeskrivelser af Erika Fatland, Informations Forlag 2018. Giver et utroligt godt indblik i landene og deres historier. Derudover smukke rejsebeskrivelser. 

  Den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanens roman Renselse, Rosinante 2013, er et moderne, estisk mesterværk, der har modtaget priser i flere lande. Romanen omhandler de to kvinder Aliide og Zara, men er samtidigt en fortælling om Estland og Estlands historie.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Estland

3- og 4-stjernede hoteller

På 7-dages rejsen til Estland, Letland og Litauen, bor vi på 3-stjernede turistklassehoteller. På 13-dages rejsen, hvor vi har lidt mere fritid og et mindre stramt program, har vi bedre tid til at nyde gode hoteller, og derfor bor vi her på 4-stjernede hoteller, der i flere tilfælde har spa.

Vidste du det om Estland?

Det populære online samtaleprogram Skype blev opfundet i Estland af en ester og en dansker i fællesskab. 

Viktors Farmor i Estland

Viktors Farmor har to forskellige rejser til Estland – i kombination med Letland og Litauen. 

På den 7-dage lange rejse Estland – Letland – Litauen starter vi i Estland, hvor vi bl.a. skal bruge tid i Tallinn og besøge Kadriorg. I Letland oplever vi bl.a. Riga, en nationalpark og den spændende borgruin Sigulda. Vi slutter i Litauen, hvor vi besøger en helt særlig korshøj og er på byrundtur i Vilnius.   

Den Store Baltikumrejse bruger vi hele 13 dage på at udforske Estland, Letland og Litauen. Vi oplever de samme højdepunkter som på 7-dages turen, men tager os bedre tid og oplever flere mindre byer og mere af landenes storslåede natur. Derudover er der sat tid af til, at man på egen hånd kan udforske hovedstædernes mange seværdigheder.   

5 nedslag i Estlands historie

1219
Valdemar Sejr erobrer Tallinn og det nordlige Estland. I den forbindelse falder det danske flag efter sigende ned fra himlen d. 15. juni. 

1940
Sovjetunionen besætter Estland i 1940, og tusindvis af estere sendes i arbejdslejre i Sibirien. 

1991
Estland erklærer sig d. 20. august uafhængig af Sovjetunionen, der efter kort tid også anerkender selvstændigheden. 

2004
Estland bliver medlem af EU og NATO.

2016
Estland bliver den første tidligere sovjetrepublik, hvor homoseksuelle får lov at blive registrerede partnere. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Estland

 • Pas og visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit i 90 dage til Estland - Letland - Litauen. Pas skal være gyldigt 90 dage ud over opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Euro. Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

 • Mad og drikke

  De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger. Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken. Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni og internet

  Landekoden til Estland er +372, landekoden for Letland er +371 for og landekoden for Litauen er +370.

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

  På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

 • Elektricitet

  Der bruges 220V - 50 hz – medbring adapter, da stiktyper kan variere.

 • Drikkevand

  Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

 • Drikkepenge

  På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • Indkøb

  Ravsmykker, kurve, keramik, folkekunst, og strikvarer(uld) som ponchos, jakker og tørklæder. 

 • Prisniveau

  Med forbehold for ændringer. Alle i Euro:

  Lille øl 2,5 – 3

  Stor øl 3,5 – 4

  Cola/vand 2

  Glas vin 5

  Salat 6 - 7

  Suppe 6

  Frokost 10 – 12

  Dessert 4 – 5

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  De baltiske lande har en blanding af tempereret kyst- og fastlandsklima. Der er generelt koldere om vinteren end i Danmark – op til 20 minusgrader. Men der kan også være ekstremer med lejlighedsvise hedebølger om sommeren.

 • Tidsforskel

  Baltikum er en time foran i forhold til Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

 • Bemærk

  Vi går en del især på byvandringerne, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Estland.
Ring til os 86 22 71 81