Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Letland

Letland er det midterste af de tre baltiske lande og giver et autentisk indblik i den baltiske kultur. Tilmed får du store skove  og  smukke nationalparker. 

Værd at opleve i Letland

Er du interesseret i arkitektur, så er Letlands hovedstad Riga bestemt et besøg værd. I Riga er der ikke mindre end 800 bygninger i art nouveau (Jugendstil). 

Husk endelig at lytte godt efter, når det lettiske sprog rammer dine øregange. Dette særegne sprog med de pudsige streger over bogstaverne tales nemlig kun af omkring 1,5 millioner mennesker som modersmål. Og det er ét ud af to overlevende sprog i den baltiske sproggruppe. Det andet er litauisk.  

Et særligt træk ved sproget er, at man konsekvent sætter et S i enden af et navn – hvad enten det er for- eller efternavn. Peter Hansen bliver således til Peters Hansens. 

Flotte handelshuse og købmandsgårde og gilder findes overalt i den gamle bydel. Et af de flotteste er Sorthovedernes Hus, der blev opført i det 14. årh. som en forening for ugifte tyske handelsmænd, der boede i Riga. 

Riga er de baltiske landes knudepunkt i regionen. Derfor ligger Det danske Kulturinstitut også her og har sit hovedkontor på toppen af det store nationalbibliotek ved Daugava-floden. 

Hvert femte år holdes store sangfestivaller på skift i de baltiske lande. Den sidste blev holdt i Riga i Letland i 2018 med 60.000 korsangere. Der er mere end 1,2 millioner folkesange på 300.000 forskellige melodier i Letland. 

Tiden omkring 2. Verdenskrig skræmmer stadig. I Riga er udstillet en togvogn nær den gamle jernbanestation, der blev brugt til deportation af lettere til sibiriske arbejdslejre. 

Letlands natur rummer dybe skove med bl.a. bjørne og vildsvin. Sidstnævnte kan fås på restauranter sammen med vikingemad og selvfølgelig landets egne retter. I 2017 blev Riga udnævnt til regionalt centrum for gastronomi i Europa. 

Kort over rejsen til Estland, Letland og Litauen

Landefakta

Areal: 64.589 km2

Hovedstad: Riga

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog: Lettisk (off.), litauisk, russisk, hviderussisk, ukrainsk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Letland?

Man kan besøge Letland fra april til oktober måned. I foråret og efteråret ligger dagtemperaturerne omkring de 10-15 grader, mens juni-august er en smule varmere med gennemsnitstemperaturer omkring 20 grader. Letland er et lavtliggende sletteland – mere end halvdelen af landet ligger under 100 meter over havet. Langs kysten til Østersøen i vest strækker der sig en 500 km lang slette-strand med sandklitter og laguner. Letland har over 2000 søer, og de fleste af dem er i øst. Næsten halvdelen af landet er dækket af skov. Landets eneste store flod, Daugava, deler landet i to: I vest ligger den kuperede halvø Kurland mellem Østersøen og Riga Bugt, og nord for Daugava ligger bakkelandet Livland. På nær i den store Riga Bugt er der kun få naturlige havne.  Letland ligger ved overgangen mellem Nordeuropas kystklima og Ruslands fastlandsklima og har sommertemperaturer lidt over og vintertemperaturer noget under de danske. Normalnedbøren svarer til forholdene i Danmark.

Hvem møder du i Letland?

Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Letterne er de oprindelige indbyggere i Letland. Ca. to tredjedele af landets indbyggere er etniske letter, mens ca. lidt over en fjerdedel er af russisk herkomst, som dermed udgør den største minoritet i landet. Riga er hovedstaden, som emmer af ny og gammel kultur.

 • Rundale slottet er fra det 15. århundrede og er bygget i barok stilart. Foto Viktors Farmor

  Sorthoveder og sang

  Det var som om de baltiske lande kom hjem til Norden, da de fik deres selvstændighed efter Sovjet...
  Se mere
  Rundale slottet er fra det 15. århundrede og er bygget i barok stilart. Foto Viktors Farmor

  Sorthoveder og sang

  Det var som om de baltiske lande kom hjem til Norden, da de fik deres selvstændighed efter Sovjet...
 • Riga har mange smukke art nouveau huse og inspirerende arkitektur. Foto Kirsten Gynther Holm

  Handelsbyen Riga

  Nu skal vi dykke ned i Riga, hovedstaden i Letland, som er et kulturelt knudepunkt med levn fra s...
  Se mere
  Riga har mange smukke art nouveau huse og inspirerende arkitektur. Foto Kirsten Gynther Holm

  Handelsbyen Riga

  Nu skal vi dykke ned i Riga, hovedstaden i Letland, som er et kulturelt knudepunkt med levn fra s...

Typiske spørgsmål før rejsen til Letland

 • Hvad spiser vi i Letland?

  De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger.  

  Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken.  

  Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører. Der findes flere og flere hjemmebryggerier med spændende og farverige øl. 

  Riga er hjemsted for Europas største fødevaremarked, der har til huse i fem tidligere Zeppelin hangarer. Og Riga byder på lidt af det hele! Du kan slå dig ned på en moderne strøgcafé, finde gourmetrestauranter med mere internationale islæt, træde ned i en kælder og få serveret store varme portioner af vikingemad eller finde nationalretter med mere middelalderagtige toner fra hansetiden. 

 • Hvad er prisniveauet i Letland? 

  Prisniveauet er lidt lavere end i Danmark. En frokost koster typisk 75-100 kr. En sodavand ca. 15 kr. og lille øl 20-25 kr.  

 • Hvad køber man i Letland?

  Noget af det bedste køb i Letland er rav – lige fra ravsmykker, øreringe og halskæder. Og de findes i et væld af forskellige designs og kvaliteter. Specielt i Riga bugner butikkerne med utroligt smukke ravsmykker – lige fra små fine øreringe til store halskæder med klumper af rav. Det er også en skøn gaveidé.  

  Ellers er vanter og tørklæder også et stort hit. Vanter strikket i traditionelle lettiske mønstre er unikke for landet.  

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Letland?

  Det er trygt og sikkert at rejse i Letland. Landet var ikke særligt hårdt ramt af corona.  

 • Hvad gør jeg med valuta? 

  Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort. 

 • Kan jeg drikke vand fra hanen? 

  Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Turen går Til Estland, Letland og Litauen, Karin Larsen, Politikens Forlag 2020. 

  Grænsen - En rejse rundt om alle Ruslands grænselande - herunder Estland, Letland og Litauen, Reportager og rejsebeskrivelser af Erika Fatland, Informations Forlag 2018. Den giver et godt indblik i de forskellige lande, der grænser op til Rusland, og deres historie.  

  Historien om Estland, Letland og Litauen: Tre lande ved Østersøen – af Per Stig Møller, Lindhardt og Ringhof 2018. 

   

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Letland

Pæne og rene turistklassehoteller

Vi bor på pæne og rene turistklassehoteller af en god standard, så der er rig mulighed for at få slappet lidt af oven på de mange indtryk og oplevelser.

Vidste du det om Letland?

Flaget er rødt med en hvid tværstribe, og det er et af verdens ældste fra ca. 1280. En legende fortæller, at en dødeligt såret leder blev svøbt ind i et hvidt lagen efter et blodigt slag. Den del af det, han lå på, forblev hvidt, mens de to kanter var plettet af hans blod. I det næste slag blev det blodplettede stof brugt som flag, og ifølge legenden var de lettiske krigere denne gang sejrrige og drev fjenden bort. 

Viktors Farmor i Letland

Det ”midterste” af de baltiske lande besøger vi på vores 7-dages julerejse til Estland, Letland og Litauen med fokus på deres hovedstæder, som smukt er pakket ind i et vinterlandskab med et strejf af den hyggelige julestemning. Vi nævner ofte landene som en remse, og det er da også rigtigt, at de hænger sammen på mange måder. Men de rummer også store forskelle. Vi besøger naturligvis Riga med de mange art nouveau-bygninger og hyggelige julemarkeder samt Letlands største nationalpark Gauja med de særprægede sandstensformationer. Et andet højdepunkt på rejsen er desuden Turaida-borgen. Den er opført i 1214 og er en af de ældste middelalderborge i Letland.  

vores store Baltikumrejse på 13 dage har vi mere tid til at fordybe os i Letland. Vi kommer også forbi det pittoreske Rundale-palads samt Kemeri-mose, der er kendt for sin store biodiversitet, herunder mange forskellige fuglearter. Vi oplever naturligvis de tre landes fascinerende og historiske hovedstæder samt har god tid til også at udforske nogle af de mindre kendte byer i landene. 

5 nedslag i Letlands historie

1201
Den tyske biskop Albert gik i land og grundlagde Riga og blev en del af det fælles forvaltningsområde Terra Mariae.

1721-1795
Både Livland og Kurland blev indlemmet i Rusland.

1918-1920
Letland erklærede sig selvstændigt og fik sin frihed i 1920 efter den Lettiske krig for uafhængighed.

1940
Landet bliver besat af sovjetiske styrker og indlemmes i Sovjetunionen.

1991
Letland bliver selvstændigt.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Letland

 • Pas og visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit i 90 dage til Estland - Letland - Litauen. Pas skal være gyldigt 90 dage ud over opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Euro. Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

 • Mad og drikke

  De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger. Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken. Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni og internet

  Landekoden til Estland er +372, landekoden for Letland er +371 for og landekoden for Litauen er +370.

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

  På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

 • Elektricitet

  Der bruges 220V - 50 hz – medbring adapter, da stiktyper kan variere.

 • Drikkevand

  Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

 • Drikkepenge

  På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • Indkøb

  Ravsmykker, kurve, keramik, folkekunst, og strikvarer(uld) som ponchos, jakker og tørklæder. 

 • Prisniveau

  Med forbehold for ændringer. Alle i Euro:

  Lille øl 2,5 – 3

  Stor øl 3,5 – 4

  Cola/vand 2

  Glas vin 5

  Salat 6 - 7

  Suppe 6

  Frokost 10 – 12

  Dessert 4 – 5

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  De baltiske lande har en blanding af tempereret kyst- og fastlandsklima. Der er generelt koldere om vinteren end i Danmark – op til 20 minusgrader. Men der kan også være ekstremer med lejlighedsvise hedebølger om sommeren.

 • Tidsforskel

  Baltikum er en time foran i forhold til Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

 • Bemærk

  Vi går en del især på byvandringerne, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Letland.
Ring til os 86 22 71 81