Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Turkmenistan

Verdensrekord i marmorbygninger, en fornem hesterace og store oldtidsminder venter på den eventyrlystne i ørkenlandet, der er 10 gange Danmarks størrelse.

Værd at opleve i Turkmenistan

Når man kommer til hovedstaden i Turkmenistan, Ashgabat, er det som at lande i en anden verden. Rundt om byen findes ørken, flade og golde stepper, kameler, æsler og ikke mindst nomader med store sorte uldhatte.

Men kører man ned ad de store boulevarder, får man næsten et chok. Byen har mere end 500 paladslignende byggerier i kridhvidt marmor, der har givet landet 1. pladsen for flest marmorbygninger i verden i Guinness Rekordbog.

Oldtidsbyerne Merv og Nisa hører til de store arkæologiske seværdigheder. Vil man opleve en vaskeægte ørken, så er Turkmenistan hjemsted for verdens næst varmeste efter den libyske ørken i Sahara.

Ørkenstaten Turkmenistan var ellers tidligere i historien mest berygtet for sine vilde ørkennomader og slavejægere, der røvede karavanerne på den gamle silkevej. Så fulgte 70 års kommunisme. I dag er styreformen en autoritær præsidentiel republik.

Turkmenistans største krav på berømmelse er nok de prægtige Akhal Teke heste. Racen er helt speciel med sin lange hals, store udholdenhed og et glinsende skind. På rejser til Turkmenistan er et besøg på stutterierne, hvor disse heste opdrættes og trænes et must.

En tur til Turkmenistan bør også inkludere et besøg ved ”Porten til Helvede” - det unikke Darvaza krater, der en hule fyldt med naturgas. For at forhindre udslip af metangas, blev gassen antændt og brænder den dag i dag.

Uzbekistan - Turkmenistan - Iran

Landefakta

Areal: 488.100 km2

Hovedstad: Ashgabat

Møntfod: Manat - forkortes TMM

Sprog: Turkmensk, usbekisk, russisk og andre

Tidsforskelfra DK: Sommer: +3 timer, vinter: +4 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Turkmenistan?

Den bedste tid at rejse til Turkmenistan er fra april-maj og fra september-oktober. I disse perioder vil temperaturen ligge på omkring 22-29 grader C og være behagelige. Byen Ashgabat, som vi besøger, har et steppeklima og næsten ingen nedbør. Faktisk er det tørt hele 296 dage om året. Gennemsnitstemperaturen ligger på ca. 22 grader.

Hvem møder du i Turkmenistan?

Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Turkmenerne er en etnisk folkegruppe, som har tyrkisk oprindelse. I dag er 89% af turkmenerne muslimer og 8% russisk-ortodokse, og det officielle sprog er turkmensk. I visse områder af Anatolien lever der stadig turkmenske nomadestammer.

 • Ashgabat har verdensrekorden for flest bygninger i hvid marmor.

  Marmorfeber i ørkenen

  Man kniber sig i armen når man besøger Turkmenistans hovedstad. Men den er god nok – byen sidder...
  Se mere
  Ashgabat har verdensrekorden for flest bygninger i hvid marmor.

  Marmorfeber i ørkenen

  Man kniber sig i armen når man besøger Turkmenistans hovedstad. Men den er god nok – byen sidder...
 • Akhal Teke hestene hører til blandt verdens fineste. Foto Gert Lynge Sørensen

  Verdens flotteste heste

  Ørkenstaten Turkmenistan er hjemsted for de berømte og smukke Akhal Teke heste, der hører til bla...
  Se mere
  Akhal Teke hestene hører til blandt verdens fineste. Foto Gert Lynge Sørensen

  Verdens flotteste heste

  Ørkenstaten Turkmenistan er hjemsted for de berømte og smukke Akhal Teke heste, der hører til bla...

Typiske spørgsmål før rejsen til Turkmenistan

 • Hvad spiser vi i Turkmenistan?

  Meget af maden i Turkmenistan er inspireret af det russiske og tyrkiske køkken samt fra nogle af de centralasiatiske lande. Maden varierer meget fra suppe til risretter med masser af kød og grøntsager.

  Plov er en af de mest traditionelle retter i Turkmenistan, som man næsten altid støder ind i. Det er hverdagsmad og består oftest af ris kogt i lammefedt serveret med lammekød og grøntsager. Retten kommer i et væld af udgaver (også med kylling og vegetarisk), og den bruges også ved fejringer.

  Til en kold aften er suppe skønt – og her har vi suppen Lagnam. Den fås mange steder og er meget mættende. Den fås typisk med lam eller oksekød, kartofler og forskellige grøntsager. Og så tilsættes der også nudler til retten – du går ikke sulten i seng oven på Lagnam.

 • Hvad er prisniveauet i Turkmenistan?

  På restauranter koster et godt måltid ofte under 100 kr. En flaske vand koster omkring 5 kr i et supermarked. En flaske vin koster omkring 200 kr.

 • Hvad køber man i Turkmenistan?

  Turkmenistan byder på mange flotte souvenirs. Det kan f.eks. være silketøj, som laves på traditionel vis og oftest fås i en god kvalitet – og i mange klare farver.

  Smykker er en anden stolt tradition blandt turkmenske kvinder. Man kan bl.a. få armbånd, som skulle have evnen til at beskytte deres ejermænd. Derudover er det ofte store smykker med malerier på. Smykkerne kan symbolisere alt fra stolthed, uafhængighed og indre styrke.

  En anden speciel souvenir er turkmenske håndvævede tæpper i alverdens farver. Tæpperne repræsenterer det turkmenske folk, og førhen havde hver stamme sit helt specielle mønster og farver på et tæppe.

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Turkmenistan?

  Flere lande i Centralasien har, hvad vi vil kalde for undertrykkende styrer. Men det er ikke noget, man mærker som turist. Befolkningen er utrolig venlig og imødekommende, men man taler ikke om styret og deres daglige problemer.

  Turistmæssigt er landene ikke udviklet, som vi kender det i Europa og andre steder i verden. Infrastrukturen er ofte dårlig, og vejene kan være vanskelige og dårligt afmærkede. Vi kører med erfarne chauffører, men alligevel egner rejsen sig ikke for de med højdeskræk eller folk, som er nervøse ved bjerg-kørsel.

 • Hvad skal jeg pakke i kufferten til Turkmenistan?

  Vores rejser til Turkmenistan er i august og oktober, hvor vejret har en behagelig temperatur på mellem 20-30 grader om dagen. Det kan dog være køligt om morgenen og aftenen, derfor anbefaler vi, at man medbringer tøj, der kan tages af og på ”lag-på-lag”.

 • Kan man drikke vandet fra hanen i Turkmenistan?

  Man bør ikke drikke vandet fra vandhaner. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås.

 • Hvad skal jeg have med af valuta til Turkmenistan?

  Det anbefales at medbringe USD/EURO i kontanter. Kreditkort kan kun bruges ganske få steder. Det er nødvendigt at veksle til de forskellige lokalvalutaer, og det hjælper lokalguiden og rejselederen med. Dollars-sedlerne skal være fra efter 2010
  I Turkmenistan bruges der "Manat".

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Turkmenistan
Hovedstaden Ashgabat i Turkmenistan. Foto Viktors Farmor

Gode turistklassehoteller

I Turkmenistan bor vi på gode turistklassehoteller. Vi vægter altid at bo på et hotel med en central beliggenhed, men der kan forekomme ændringer. Ikke alle hoteller lever helt op til en europæisk standard.

Vidste du det om Turkmenistan?

Landets første præsident efter selvstændigheden, Turkmenbashi, ændrede navnene på dage og måneder og lod dem opkalde efter sig selv og sin familie.

Viktors Farmor i Turkmenistan

Oplev det bedste af Turkmenistan på rejsen De 5 stan-lande med Viktors Farmor. Her oplever vi Turkmenistan på samme tid med Tajikistan, Kirgisistan, Uzbekistan og Kazakhstan.

Rejsen byder på enorme steppelandskaber, dramatiske bjerge, vidunderlige bjergsøer og generelt en utrolig flot natur. Derudover spiser vi middag hos lokale familier og får et indblik i deres hverdag.

5 nedslag i Turkmeninstans historie

Det 8. århundrede
Tyrkisk-talende og huz-stammer udvandrede fra Mongoliet til nutidens Centralasien

Begyndelse af det 13. århundrede
Turkmenistan blev invaderet af Djenghis Khans hær

1881
De russiske oprørsgrupper blev nedkæmpet efter slaget ved Geok-Tepe

1991
Turkmenistan bliver internationalt anerkendt som selvstændigt land

2015
Landet opsendte i april 2015 sin første TV-satellit, TurkmenSat 1

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Turkmenistan

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder flg.:

  Scanning af passet samt scanning af et originalt pasfoto sendes til Viktors Farmor. Samtidig udfyldes en liste med en række oplysninger. Disse scanninger og oplysninger skal være os i hænde senest 5 uger før rejsen, hvor de sendes til vort samarbejdende bureau, som derefter udfærdiger en skrivelse til de turkmenske myndigheder og forbereder et visum. Vi betaler og får visum ved ankomsten til Turkmenistan.

  Pas og visum skal efter ankomst registreres i Ashgabat. Det sørger lokalguiden for - medbring til dette formål 2 ekstra pasfotos. Visum til Turkmenistan koster p.t. 120 $ alt inkl. Der skal være 2 blanke sider i passet til visum. På turen er det klogt at medbringe fotokopier af de første sider i passe. Vigtigt: Passet må ikke udløbe indenfor det næste halve år fra udrejsedatoen.

  Er du ikke dansk statsborger, bedes du kontakte os.

 • Vaccination

  Der kræves ingen vaccinationer. Det er en god idé at være vaccineret mod stivkrampe og hepatitis (leverbetændelse). Spørg egen læge eller check Seruminstituttets hjemmeside

 • Valuta

  Betalingsmidlet er ”Manat” i Turkmenistan. Kursen svinger meget, så den aktuelle dollarkurs kendes først på stedet. Det anbefales at medbringe US$ i kontanter gerne flere mindre dollar-sedler, f.eks. 1 $, 5$, 10 $. Kreditkort kan ikke bruges. Det er nødvendigt at veksle, som sker straks efter ankomst. Der kan ikke købes for dollars.

 • Hoteller

  Der benyttes overalt turistklasse hoteller med toilet og bad til værelserne. På nogle ture overnattes i gæstehus eller telte – se nærmere i dagsprogrammet.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni

  En dansk mobiltelefon kan i de fleste tilfælde bruges til at ringe hjem eller sende SMS med fra Turkmenistan - evt. sende e-mails, hvis hotellerne tilbyder denne service.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. Medbring evt. en adapter, da det ikke er alle steder vore stik passer. Der er en lidt ”tykkere” udgave med tre ben. Adapter til sidstnævnte anbefales.

 • Drikkevand

  Man bør ikke drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås.

 • Drikkepenge

  Hvis man får båret sin kuffert til sit værelse giver man et lille beløb svarende til 1 US dollar. Det er normalt at lægge 10% på beløbet ved restaurantbesøg. Drikkepenge til lokale guider og chauffører betales af Viktors Farmor

 • Foto

  Medbring rigeligt med film samt ekstra batterier eller hukommelseschips. Vil man fotografere personer bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politi og soldater. På visse hellige steder er det forbudt at fotografere.

 • Påklædning

  Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og koldt om aftenen især i ørkenområder. Det er meget varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke passende at gå i shorts og T-shirts. Et sæt med løs jakke eller skjorte, der dækker bagdelen samt et par lange bukser er helt acceptabelt. Det er helt ok at gå med bare fødder i sandalerne.

  Medbring kasket eller solhat. Husk gode travesko og evt. sandaler. Solbriller, da lyset kan være meget skarpt. Luften er meget tør, hvilket kan give problemer med sprukne læber. Medbring en læbepomade og drik godt med vand og den gode lokale te.

 • Særlige forholdsregler

  Landet har hvad vi vil kalde for undertrykkende styre. Men det er ikke noget, man mærker som turist. Befolkningen er venlig og imødekommende, men vil i de fleste tilfælde ikke tale om styret og deres daglige problemer.

  I Turkmenistan er rygning på offentlige steder blevet forbudt ved lov – dvs. på gader, veje, i lufthavne mv. Rygning er dog tilladt på hoteller og restauranter. Selvom befolkningen i Turkmenistan er muslimer er det ikke forbudt at drikke øl og spiritus.

 • Ændringer i programmet

  Man kan komme ud for ændringer i programmet undervejs på turen. Seværdigheder kan være under restaurering eller de kan være midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor må anmode om en vis overbærenhed overfor.

  Selvom vi har fået bekræftet hotelbookinger flere gange, kan man godt risikere, at der alligevel er overbooket på et af hotellerne, og at man derfor får anvist et andet hotel end det aftalte. Det plejer dog ikke at give anledning til problemer. Man skal blot vide, at det kan forekomme.

 • Indkøb

  Det er ofte fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Man kan med fordel købe flotte hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) keramik.

  Køb af tæpper: i Turkmenistan skal tæpperne fotoregistreres hos myndighederne for at man kan få dem med ud. Så det er ikke noget man skal vente med at købe til den sidste dag.

  Hvis man køber tæpper eller antikviteter, er det meget vigtigt at få en udførselstilladelse, en slags certifikat. Det fås der, hvor varen købes. De fleste tæppehandlere er opmærksomme på dette.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Landet har et tørt fastlandsklima. Den turkmenske ørken, som udgør 80 procent af landet er en af verdens varmeste, men kan være meget kold om natten. Temperaturer mellem 40-50 grader C er ikke usædvanligt i sommeren juni til midt-august. I september skal man regne med temperaturer omkring 30 grader.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

   

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Turkmenistan.
Ring til os 86 22 71 81