Hvad søger du?

Rejser til Oman

Omans charmerende souker bugner af røgelse. Grønne wadier bryder ørkenens ensformighed. Oman er kontrasternes land med modernitet og tradition side om side.

Idylliske wadier, daddelplantager i palmekransede kløfter, betagende bjerge og rødgyldne sandørkener gør Oman til et af verdens mest fascinerende lande og en perfekt destination til en ferie. 

Wadier er udtørrede flodlejer, som kun i perioder bringer vand. Men vandforsyningen er lige tilstrækkelig til at palmer, grønt græs og daddelplantager kan eksistere i et land, der ellers er omgivet af øde ørken og golde klipper. Dertil har et sofistikeret net af kunstvandingskanaler i årtusinder skabt liv til denne ørkenstat.

Ved kysten går æglæggende havskildpadder på stranden og delfiner i havet giver den eventyrlystne masser at komme efter i Mellemøstens allervenligste land. Naturen har tryllebundet Alexander den Store, Vasco da Gama, Marco Polo og Lawrence of Arabia.

Historisk har Oman været et center for røgelse, der blev udskibet til hele verden i de traditionelle skibe, Dhows. Søfartstraditionen er stærk med Dhows sejlende mellem Indien og Afrika og endda helt til USA. Gennem søfarten blev også Zanzibar ud for Afrika en del af Omans imperium. 

I dag er landet en blanding af et moderne olieland og så alligevel med velbevarede traditioner. Alle omanere går i fine, rene og nystrøgede kjortler. Omanerne og deres regent, Sultan Haitham bin Tariq, er venlige og afslappede på grænsen til det dovne. På ferie i Oman som vesterlænding kan man ånde frit uden ret mange restriktioner. Øl og vin fås hist og pist.

 

Ferie i Oman med Viktors Farmor

En ferie i Oman er utrolig alsidig med mange forskellige oplevelser.

Blandt de særlige eventyr i Oman er et besøg på pynten ved indgangen til Den persiske Bugt. Her ses havskildpadder gå i land og lægge deres æg. Imens dukker nyudklækkede skildpaddeunger op fra sandet og spurter mod havet, som de skal nå, inden solen står op.

Viktors Farmor besøger altid byen Muscat med dets charmerende souk og mulighed for at sejle ud på delfinsafari. Den gamle kulturby Nizwa med forter og centrum for den livsvigtige daddeldyrkning er også på programmet.

En nat i ørkenen i telte i Wahiba Sands med de imponerende sandklitter er altid en speciel oplevelse. Lejren besøges med firhjulstrækkere og undervejs ses beduiner med deres telte og kameler.

Vi besøger mange forskellige wadier, der hver især har sit eget skær af paradis over sig. I wadier med vandfald eller permanente pools kan man få et forfriskende bad og spise picnic med omanerne.

I de smukkeste af kløfterne og landsbyerne er der mulighed for vandreture.

En rejse til Oman er helt sikkert en ferie for dig, hvis du sætter pris på kultur og de gode, eventyrlige historier. 

Vil du med til det venligste land i Arabien? Se vores rejser til Oman herunder.

  

Praktiske oplysninger Oman

 • Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen. 

  For rejserne i 2022 og formentlig også 2023 får vi visum ved ankomst. I skrivende stund (oktober 2022) er man som dansk og norsk statsborger visumfri for rejser på op til 14 dage i Oman, hvis man opfylder en række krav, som du som gæst på Viktors Farmors grupperejse opfylder.

  For ophold på mere end 14 dage (F.eks. rejsen "Langs kysten til Salalah") køber man ved ankomst (eller digitalt før afrejse) et 30dages visum til pt. 20 rialer (ca. 400 DKK)

  Viktors Farmor oplyser før afrejse om nødvendige formaliteter og krav for at opnå visum. 

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  I skrivende stund (december 2021) skal man være færdigvaccineret mod covid-19, for at kunne deltage uden krav om karantæne ved indrejse. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Omanske rialer (OMR) kan somme tider fås i Forex. En rial svarer til ca. 17 danske kroner. Det er mest fordelagtigt at medbringe Euro, men nye Dollarsedler går også an de fleste steder. Bed banken om at skaffe pæne og forholdsvis nye sedler.

  Det kan være vanskeligt at få vekslet gamle sedler med mærker eller stempler på. Ved ankomsten kan man veksle lidt i lufthavnen, men det er som regel ikke nødvendigt; kursen er ikke så fordelagtig, men man kan veksle tilbage til en rimelig kurs efter check-in på hjemrejsen mod forevisning af kvittering. 

  Man kan også veksle penge hos pengeveksleren i cornichen ved siden af Naseem Hotel. Det er samme kurs som i banken, men proceduren er knap så langsommelig, og desuden kan man få vekslet sidst på eftermiddagen. Flere steder (f.eks. ved indgangen til suq’en i Muscat) er der nu opsat hæveautomater (ATM) til visakort. Kreditkort kan anvendes på nogle hoteller og forretninger. De kan lægge gebyr på, enten 2% af beløbet eller 2-3 rialer.

  Man kan for det meste betale med kreditkort i supermarkeder, mens kontanter er nødvendige i mindre butikker og markeder. 

 • Oman er et olierigt land og derfor også et dyrt land at rejse i. Der er en række 5-stjerne hoteller i absolut topklasse i landet, men et langt spring til andre kategorier. Viktors Farmor prioriterer oplevelser højt på Oman rejsen, og vælger derfor ofte indkvartering på enkle turistklassehoteller, der ikke altid ligger i gåafstand fra bymidten i Sur og Nizwa. I Muscat, hvor vi har flest overnatninger, bor vi dog dejligt centralt på Cornischen.

  Alle hoteller inkl. campen i Wahiba Sands er med eget bad og toilet.

   

 • Halvpension er inkluderet i turens pris. Med hensyn til middagsmaden plejer vi at gå på de små lokale spisesteder (mange af dem er indiske eller pakistan¬ske), hvor man får udmærket mad, eller vi spiser på hotellerne.

  Frokost fås for små penge, men vi gør ofte det, at vi køber ind til picnic, som vi så kan nyde i den wadi eller på den bjergtop, hvor vi nu befinder os ved frokosttid. De er meget renlige med maden i Oman, og det er sjældent, at der forekommer mavetilfælde.

 • Telefoni. Telefon til Oman: Tryk 00968 + omr.nr. + abnnr. Fra Oman til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.

  Mobiltelefon. I Oman er der fin dækning. Det varierer meget, hvor meget det koster i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Det samme gælder MMS og SMS. Tjek din velkomst-sms fra din teleudbyder grundigt, når du lander i Oman og husk at slå data fra på din telefon.

  Internet. Der er wifi på de fleste hoteller. 

 • Der bruges 220 volt. Stikkene svarer til de engelske med 3 flade ben og sikring i selve stikket. Medbring derfor adapter.

 • Vandet fra hanen kan drikkes, da det er afsaltet havvand. Vi anbefaler dog mineralvand, der kan købes overalt.

 • Får man båret kufferten op til værelset, giver man 3-400 Baisa (svarer til 4,5-6 kr). Når man selv køber måltider, rundes op med ca. 10 % På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.

 • Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, bør man altid bede om tilladelse først. Det er imod traditionen at fotografere kvinder og unge piger, også selvom de er tilslørede.

 • Løsthængende tøj og gerne tøj, der kan tages af og på 'lag for lag' anbefales. 

  Kvinder bør have kjole eller nederdel, der går ned over knæene, og der bør være korte ærmer i blusen. Kjoler og nederdele med slids bør også undgås. Stropkjoler, solbluser osv. kan kun benyttes på stranden. Kvinder kan udmærket gå i lange bukser. Man kan evt. have blusen løsthængende udenpå. Tørklæde til at svøbe om hals og hoved (der kan være meget vind).

  Mænd kan gå i shorts undtagen i Grand Mosque, Nizwa Souq, Muttrah Souq og på gåturen i Misfah. 

  Man skal naturligvis ikke gå i gennemsigtigt tøj.

  Selskabstøj er unødvendigt. Husk gode vandresko/støvler eller vandresandaler med mønster. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være meget skarpt.

  Ved besøg i Grand Mosque skal man være meget dækkende påklædt:

  • Kvinder med tørklæder (hår og hals tildækket) og bukser til anklerne samt lange ærmer ned til håndleddene  
  • Mænd i skjorte – ikke t-shirts. Og i lange bukser – ikke shorts.

  Det er muligt at leje en heldragt for ca. 40 kr. samt købe tørklæder ved indgangen.

 • Man kan med fordel købe ting som krydderier, lerkrukker, gamle kobberskåle, metervarer (de flotteste stoffer i bomuld og silke), uldne kashmir-sjaler, parfume, kufferter, sportstasker, t-shirts.

 • En hovedret koster fra ca. 50 kroner og op. En vand fra 10 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr. Vin og øl kan kun fås meget få steder og koster som i Danmark.

 • Der må som regel medbringes 25 kg bagage i flyet (endelig kilobegrænsning afhænger af flyselskabet). Bagagen må ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv. Det er ikke således, at der altid står en person parat til at bære bagage, når man kommer til sit hotel. Af hensyn til pakning af bagage på bilerne i Oman anbefales det at pakke praktisk og let. 

  Toldfri varer: der må indføres en karton cigaretter og to liter spiritus ved indrejse. Den bør ikke bæres synligt i lufthavnen, og den bør drikkes på en diskret måde, dvs. ikke i overværelse af muslimer. Blade med letpåklædte damer må ikke medbringes (f.eks. ugeblade med undertøjsannoncer).

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  Powerbanks skal i håndbagagen. 

 • Klimaet er behageligt, som på de bedste danske sommerdage. Der er ca 30 grader, men det er en tør varme. I Muscat, ved Ras el-Juneiz og langs Det Indiske Ocean kan der være køligt morgen og aften (vindjakke og trøje).

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme med høj faktor

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Lommelygte/pandelampe

  - Papirlommetørklæder/toiletpapir

  - Læbepomade

  - Håndsprit (Desinficerende gel)

  - Lommekniv/skræller til picnic

  - Halspastiller, maltbolcher el. lign. (luften kan være meget tør)

  - Ekstra batterier

  - God kikkert

  - Badetøj og –håndklæde (OBS: Bikinier er ikke tilladt på offentlige steder) 

  - Evt. myggespray til camps'ene

  - Krus til the/kaffe i naturen

  - Evt. badesko (Til brug i wadierne, hvor underlaget kan være ujævnt)

  - Sko med mønster 

   

  Særligt for rejsen "Oman: Langs Kysten til Salalah"

  - Sovepose 

  - Eventuelt en oppustelig hovedpude eller lignende, hvis du ønsker dette til campingdelen. 

   

  Dette må du ikke medbringe: 

  Det er ikke tilladt at indføre eller bruge e-cigaretter i Oman. 

 • Omanierne er meget gæstfri. Det hænder at gruppen oplever at blive inviteret til kaffe, dadler og helwa (en slags konfektmasse) i et privat hjem eller et beduintelt. Begge steder gælder følgende regler for god opførsel: Man tager sine sko af før man går ind.

  Man modtager mad/dadler/kaffe med højre hånd og spiser ligeledes med højre hånd. Hvis man hilser på en person af modsat køn, ser man ikke vedkommende i øjnene. Flere steder anses det for at være upassende, hvis en mand giver hånd til en omansk kvinde, så lad være med det. Giv i stedet et venligt nik.

  Man spiser gerne siddende på et tæppe på gulvet eller med en pude i ryggen op ad væggen. Det er vigtigt, at man ikke vender fodsålerne direkte imod en omani, da det kan opfattes negativt. Det er en uskik at dele kuglepenne ud til børnene.

  Hvis man gerne vil fotografere i private hjem, er det høfligst at vente til man har været der lidt og nydt deres kaffe eller te, og man bør altid spørge først.

 • Vi kører i gode 4-hjulstrækkere, som regel Toyota Landcruisers. Bilerne er altid i god stand, idet firmaet skifter dem ud, når de er to år gamle. Der er pæne og velholdte veje i Oman (når vi ikke kører off-road). Man må dog være forberedt på, at tingene ikke fungerer som i Europa, og man kan altid komme ud for forsinkelser.

  Vi tilbagelægger ca. 1.600 km på 11-dages rundrejsen. 

 • Hvordan kommer vi rundt i Oman?

  Fra dag 2 til dag 4 kører vi i en lille bus, der tager os rundt i Muscat og fra Muscat til Sur. Herefter fordeler vi os i behagelige firehjulstrækkere, og det er disse firehjulstrækkere, der tager os rundt i Oman og tilbage til Muscat på dag 9. Der er enten 3 eller 4 gæster pr. firehjulstrækker.

   

  Hvor meget kører vi på denne tur?

  Vi kører gennemsnitligt et par timer om dagen – nogle dage mindre, nogle dage mere. Vi sørger dog altid for at holde flere pauser på de længere strækninger.

   

  Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

  Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. På cafeer og i indkøbscentre kan man sagtens få et fint måltid inkl. drikkevarer for under 100 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs, og dette kan variere meget alt efter, om du planlægger at købe køleskabsmagneter eller persiske tæpper.

   

  Hvor meget går vi på rejsen?

  Som udgangspunkt er denne rejse ikke specielt fysisk krævende. Vi går af og til et par timer i roligt tempo, men oftest er det valgfrit om man f.eks. har lyst til at slappe af i skyggen med en kop kaffe eller om man har lyst til at udforske wadierne i eget tempo. Den mest krævende aktivitet på rejsen er nok vandreturen i Misfa, der tager cirka en time og går ned og op ad trapper. Hvis man ikke ønsker at deltage i denne gåtur, kan man sagtens køre med chaufførerne til opsamlingsstedet.

   

  Hvordan bor vi i Wahiba Sands ørkenen?

  I Wahiba Sands bor vi i fine, arabiske telte med eget toilet og bad.

   

  Er der nogle retningslinjer for beklædning i Oman?

  Kvinders kjoler og nederdele bør gå ned over knæene og skuldrene bør være tildækket.

  I moskéen i Muscat skal hår og hals være tildækket og både håndled og ankler skal være dækkede. Man kan evt. leje en heldragt ved indgangen. Se mere i afsnittet ”Påklædning”

   

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.