Hvad søger du?

Rejser til Bangladesh

Ikke mange rejsende lægger vejen forbi Bangladesh, men de, der gør, får en varm velkomst. Og det skal forstås bogstaveligt. Folk i Bangladesh er meget gæstfri – og vil meget gerne have besøg i deres land.

De svulmende floder Ganges og Brahmaputra. Bølgende rismarker. Verdens længste strand. Fascinerende folkemylder. Det er Bangladesh i en nøddeskal. Og trods fattigdom og årlige oversvømmelser viser landet sig i virkeligheden at være helt forskelligt fra det trøstesløse billede, medierne giver os. Her har man fred for andre turister, for der kommer næsten ingen. Her oplever man den rige, østerlandske kultur tage livtag med vores vestlige. En rejse til Bangladesh er fuld af kontraster og vil uvægerligt give stof til eftertanke.

Landet kan prale af tre steder som er optaget på UNESCOs verdensarvliste: Paharpur Buddhist Monastery of Noagaon – et buddhistisk tempel, Bagerhat City moskéen med de 60 kupler og den store mangroveskov Sundarbans. Sundarbans mod syd er kendt for sin store biologiske mangfoldighed og er hjemsted for mange fugle, hjorte og slanger, men den mest kendte "beboer" er nok den bengalske tiger. Mangrovetræernes vidtforgrenede net af rødder yder også beskyttelse for mange "vandlevende" dyr, såsom fisk, rejer, krabber og snegle.

Vejret i Bangladesh veksler drastisk, men man kan inddele året i 3 vejrsæsoner: Monsunsæsonen (ca. maj til oktober), den kolde sæson (ca. oktober til februar) og den varme sæson (ca. marts til maj). Koldt skal tages med gran salt - det anbefales at besøge Bangladesh mellem oktober og februar, inden luftfugtigheden bliver for høj, og hvor dagstemperaturen minder om en dansk sommerdag.
 

Viktors Farmor rejser til Bangladesh

Viktors Farmors rundrejse i Bangladesh er helt unik - og lader sig kun gøre i kraft af rejselederens personlige kontakter i landet. Vi kommer derfor ind på livet af den lokale befolkning og ser mange facetter af det asiatiske land.

Du kender måske ikke meget til Bangladesh. Et godt råd: Lad dig overraske! 

 

Rejser til Bangladesh

 
 

Praktiske oplysninger Bangladesh

 • Almindeligvis afholdes der i Odense-området en informations- og forberedelsesdag om rejsen ca. 1½ måned før afrejse. Dato fås ved henvendelse til Viktors Farmor. Programmet er et heldags program fra kl. 10.00 til 16.00, og der gives informationer om, hvordan man bedst kan forberede sig. Tilmelding til dagen er nødvendig.

 • For at få visum til Bangladesh skal passet være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen. Visumvejledning udsendes i god tid før afrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

  Herudover rådgiver Viktors Farmor af princip ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malariaprofylakse. Deltagerne bør tale med egen læge og følge dennes rådgivning. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. Vær dog opmærksom på, at der ofte er forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

 • Bangladeshisk valuta er taka (BDT). 100 taka koster godt 8 kr. (2013). Man kan ikke købe taka i Danmark. Det er bedst at medbringe US$ eller €uro i store sedler. (Mindre sedler giver dårligere kurs.)

  Kreditkort kan bruges i de større forretninger, men kun i storbyerne. Man kan ligeledes hæve penge i kontantautomater fra VISA og MasterCard.

 • Alle måltider er inkluderet i turens pris og indtages fælles. Nogle gange spiser vi frokost på et af de små lokale spisesteder, eller vi holder picnic med brød og te, banan og frugt

 • Telefoni: Bangladesh har selvvalg fra Danmark. Tryk 00880 + abn.nr. Fra Bangladesh til Danmark trykkes 0045 + dansk nummer. En dansk mobil kan som regel bruges overalt i Bangladesh.

  Internet: Man har på flere af hotellerne mulighed for at benytte sig af internettet.

 • Strømstyrken er 230 volt. Der benyttes for det meste samme stik som i Danmark, men der vil også være ”type D2 stik" med tre tykke runde ben, hvoraf det ene er tykkere end de andre to. Man bør medbringe adapter.

 • Det frarådes totalt at drikke og børste tænder i postevand. Mineralvand kan købes overalt til 20 taka pr. liter.

 • På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris.

  Det er vigtigt, at man giver et lille beløb (f.eks. 50 taka), hvis man får båret sin kuffert til hotelværelset eller til receptionen fra værelset. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer, man selv betaler.

 • Bangladesh har ikke tradition for fotoglade turister. Vis derfor respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Bed evt. rejselederen om hjælp til at få taget et særlig godt motiv. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes. 

 • Holdningen til påklædning i Bangladesh er præget af muslimsk påklædningskodex, dvs. kvindernes kjoler/nederdele skal gå under knæene, og de skal helst ikke vise bare skuldre. Lange bukser er ok, blot de ikke sidder for stramt. Det er ikke nødvendigt at medbringe ”fint” tøj til hotellerne.

  Om dagen har man det bedst i let bomuld. T-shirts og kortærmede bluser/skjorter er anvendelige. I november og februar kan det virke køligt om aftenen, så man bør medbringe en let trøje og en vindjakke.

 • Man kan med fordel købe tøj, perler, silke, lædervarer, messing etc. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen. Kun i de større forretninger er der faste priser.

 • Medbring bagagen i en aflåselig kuffert. Medbring også en weekendtaske og en rygsæk. Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller hvor vi overnatter mere end en gang.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • November, december, februar og marts er klimamæssigt de bedste måneder at rejse i. Det er lunt hele døgnet uden at være for varmt (fra 20 til 35 grader). En paraply er god at have (også for solen!), men regntøj er der ingen grund til at medbringe. Der regner mest i juli, men til gengæld er temperaturen om dagen lavere end i marts/april.

 • Der er 5 timers tidsforskel mellem Danmark og Bangladesh om vinteren, 4 timer når det er sommertid i Danmark. 

 • Bangladesh er et 3. verdens land med alt hvad det indebærer. Trafikken er tit kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, sporarbejde på togstrækninger mm. Så der kræves en god portion overbærenhed ved rejser i Bangladesh.

  Af- og påstigning af tog, bus og skibe er betydelig mere ubekvem end i Danmark. Det forudsættes derfor, at alle deltagere er fuldt mobile og f.eks. kan gå længere ture i ujævnt terræn og klatre over rælingen ned i en robåd

 • Bangladesh er et muslimsk land, men fundamentalismen har ikke særlig godt fodfæste, og Muhammed tegningerne er glemt. Udlændinge er gæster og bliver derfor vist respekt, så sikkerheden for turister er god.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  • Solbriller
  • Håndklæde, badetøj
  • Kasket eller solhat
  • Myggespray
  • Solcreme
  • Vækkeur
  • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
  • Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil)
  • Evt. oppustelig hovedpude, kort oppustelig liggeunderlag
  • Lagenpose
 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejsen.

 • De 6 årstider af Filip Engsig-Karup – en grundbog om Bangladesh

  Rejsen til Det gyldne Bengalen af Filip Engsig-Karup – en rejsehåndbog

  Bangladesh fra Lonely Planet (på engelsk!)