Hvad søger du?

Hvad skal du opleve i Georgien?

Georgien har et dejligt subtropisk klima med citrusplantager og valnøddetræer i lavlandet. Og så har Georgien en særegen historie og kultur, som adskiller sig både sprogligt og folkeligt fra nabolandene i Kaukasus, Armenien og Azerbaijan.

Alt dette skal selvfølgelig opleves ved selvsyn, og en rejse til Georgien byder både på fantastiske kulturoplevelser, gastronomi i verdensklasse og velsmagende vin fremstillet efter årtusindgamle metoder. Georgierne er også berømte for deres smukke sang og kraftfulde danse, som vi oplever på en rejse.

Landet byder på alt fra de mange smukt beliggende klostre og imponerende oldtidskirker, som repræsenterer et af verdens første kristne folk, og til idylliske landsbyer med fritgående køer og grise i gaderne. Et landboliv, vi selv kun kender fra Morten Korch.

Hovedstaden Tbilisi, bygget omkring en stor forekomst af varme kilder i undergrunden, er et kapitel for sig selv.

Som gammel handelsby på Silkevejen findes endnu en række gamle kvarterer, hvor lokalbefolkningen bor fredeligt side om side. Jøder, kristne, muslimer og senest russere fra Sovjettiden.

Her er træklædte gamle huse med balkoner, smågyder med bibelske navne som Jerusalem Street osv. Gamle og flot restaurerede katedraler konkurrerer med de senere års moderne byggeri i en spændende arkitektur. Det ser man for eksempel ved byens borgerservice, der er udformet som en klynge champignon.

Der er også den grumme historie om Josef Stalins barndom og ungdom, som kan opleves i byen Gori. Og de imponerende gamle klippehulebyer, der var beboet til langt op i Middelalderen. Men ikke mindst historien om guld, der blev udvundet i vædderskind og gav ophav til myten om Jason og det gyldne skind, gør en rejse til Georgien unik.

Landefakta

Areal:

69.700 km2

Hovedstad:

Tbilisi

Hovedstaden Tbilisi er bygget omkring en stor forekomst af varme kilder i undergrunden og er gammel handelsby på Silkevejen. 

Møntfod:

Lari - forkortes GEK

Sprog:

Georgisk (off.), armensk, russisk, azerbaijansk

Tidsforskel fra DK:

Sommer: +2 timer, vinter: +3 timer

Rejser i Georgien med Viktors Farmor

Viktors Farmor har lavet rejser til skønne Kaukasus i mere end 20 år. En af de mest populære er Georgien med Svaneti, der inkluderer middelalderbyen Ushguli og historiske Tbilisi. Kultur- og naturrejsen giver et godt indblik i det eventyrlige kaukasiske land.

Vi har forskellige kombinationsrejser til Georgien, hvor både Armenien og Azerbaijan kan opleves sammen med landet. På rejsen Georgien og Armenien kommer vi tæt på Kaukasus’ smukke og dramatiske landskaber. Vi besøger små landsbyer og dykker ned i historien gennem oldgamle kirker, klostre og katedraler.

Er man mere til vandreferier, er Kultur og vandring i Georgien et oplagt bud. Her har vi flere vandringer i de naturskønne landskaber, som er med på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Derudover oplever vi bjerglandsbyerne Mestia og Usghuli og tager kabelbane til Mtatsminda, det hellige bjerg. Når man rejser til Georgien, får man tasken fuld af oplevelser! 

Se, hvornår vi rejser til Georgien næste gang

Vidste du det om Georgien?

At det var i Georgien, det første menneske udenfor Afrika satte sin fod for næsten 2 mio. år siden? Og at Josef Stalin, født i Georgien, oprindeligt studerede til at blive præst?

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Georgien.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Georgien?

Georgien er halvanden gang så stort som Danmark, og en tredjedel af landet er bjerge. Klimaet er som i Spanien med mange forskellige klimazoner. Subtropisk og varmt/fugtigt i lavlandet, alpint og til tider koldt i bjergene. Herimellem findes tørt steppeland, der udgør området mellem Store Kaukasus-bjergene i nord op til den Russiske Føderation, og Lille Kaukasus mod Armenien og Tyrkiet i syd og vest.

De høje bjergtoppe er beklædt med sne året rundt, men bjergene beskytter også Georgien mod den kolde, nordlige luft, så i forårs-, sommermånederne og tidligt efterår er der som regel dejlig lunt i bjergene som et godt dansk forår. Den perfekte rejseperiode er fra april til oktober på en rejse til Georgien.

Det kan være ret varmt om sommeren, især i hovedstaden Tbilisi. Normalt sommertøj af bomuld og ”lag-for-lag” anbefales. Evt. let regntøj.

Det højeste bjerg er Mt. Kazbek (5047 m). Lige på den anden side af grænsen fra Svaneti-regionen mod den Russiske Føderation ligger Europas højeste bjerg Mt. Elbrus (5642 m). Ca. 40% af landet består af tæt og varieret nåle- og løvskov. Landet har derudover mange små gletsjere.

Georgien er halvanden gang så stort som Danmark, og en tredjedel af landet er bjerge. Klimaet er som i Spanien med mange forskellige klimazoner. Subtropisk og varmt/fugtigt i lavlandet, alpint og til tider koldt i bjergene. Herimellem findes tørt steppeland, der udgør området mellem Store Kaukasus-bjergene i nord op til den Russiske Føderation, og Lille Kaukasus mod Armenien og Tyrkiet i syd og vest.

De høje bjergtoppe er beklædt med sne året rundt, men bjergene beskytter også Georgien mod den...

Her skal du bo på din rejse til Georgien

Hotel og overnatning i Georgien

Idylliske bjerghoteller

I byer som for eksempel Tbilisi bor vi som regel på charmerende byhoteller i centrum med kort gåafstand til det gamle kvarter. I provinsen eller i bjergene bor vi på idylliske bjerghoteller eller lokale pensionater.

Ushguli ligger i 2200 m’s højde. Det er en af de højest beliggende kontinuerligt beboede landsbyer.

Typiske spørgsmål før rejsen til Georgien

Det georgiske køkken byder på mange uforlignelige specialiteter, ofte serveret som en række småretter, der hurtigt dækker bordet og kæmper om en plads. Men et måltid uden en eller anden osteret findes ikke.

Den mest berømte er: Kachapuri – ovnbagt fladbrød godt belagt med ost som en slags pizza. Til de georgiske nationalretter hører også Khinkali. En dumpling af dej fyldt med enten kød, champignon, løg, græskar eller kartofler.

På ethvert bord hører der vin til fra en af de mere end 500 vinsorter. På landet ofte produceret af familien selv. Af restprodukterne fra vinproduktionen destillerer man cha cha – grappa. Den særlige georgiske Borjomi mineralvand kan kurere mange sygdomme.

Menuen er meget forskellig. Afhængigt af om man befinder sig i den multikulturelle hovedstad Tbilisi eller på landet. Tbilisis baggrund som multikulturel by har en blanding af tyrkisk, russisk, iransk, jødisk og kaukasisk mad. Det vil sige med eller uden svinekød.

En vegetar har kronede dage i Georgien. Der er et stort udvalg af velsmagende retter. For eksempel bønnepostej – Lobiani. Der er også mange varianter over temaet auberginer, valnødder og hvidløg. Stegte svampe er en delikatesse, som både kan være en forret og et måltid i sig selv. Små tærter med kantareller, spinat, auberginer og bønner vil også dække bordet.

Vandmelon udgør ofte desserten eller den georgiske ”Snickers” – Churchkhela. En koncentreret og tørret plade af frugtsaft rullet omkring knuste valnødder eller hasselnødder. En energibar, der gennem historien bruges af både soldater og fårehyrder.

Valutaen hedder Lari (GEL). 1 Lari svarer til ca. 2,75 danske kroner (DKK). Den bedste kurs fås ved at medbringe USD eller Euro og veksle efter ankomst. VISA-kort kan bruges de fleste steder.

På almindelige restauranter koster et måltid mad ca. 45 DKK. På pænere restaurant fra 70 DKK. Lokal øl koster ca. 15 DKK, lidt dyrere for importeret øl som for eksempel Carlsberg. Coca Cola 10 DKK. Vand koster 6 DKK for en lille flaske, som det anbefales at drikke (ikke postevand).

Vand og vin i kiosk eller supermarked eller på landet er meget billigere: 1½ l vand koster 15 DKK. En flaske vin fra 70 DKK. Et glas ca. 15 DKK.

Georgisk vin kan sjældent fås i Danmark, så det er oplagt at tage med hjem. Også den lokale raki eller cognac. Som storproducent af valnødder kan der købes store poser i Georgien til billigere priser end i Danmark. Antikviteter (eller gammelt sjovt ragelse) kan fås på det lokale loppemarked samt et stort udvalg af malerier, akvareller og lignende.

Eller hvad med en ”Snickers”? De lokale frugtstænger fyldt med nødder og energi. I bjergene fås lokalt produceret honning, og i Svaneti fås det særlige Svaneti-salt.

Georgien satser meget på turisme og har ansat et særligt turistpoliti, der kan komme gæsterne til hjælp, hvis de ikke kan finde vej eller har problemer. Og man er i trygge hænder på en rejse til Georgien efter, at landet for mere end 10 år siden gennemførte en storstilet politireform for at bekæmpe korruption og kriminalitet, som er blevet en stor succes. Jøder, shiamuslimer og kristne bor fredeligt side om side i hovedstaden Tbilisi, som ikke kan ses mange andre steder i verden.

Hygiejnen er god, men lokale bakterier, som danskere ikke er vant til, gør, at man ikke skal drikke lokalt postevand og spritte sine hænder godt af ved måltider (som vi efterhånden har vænnet os til under Corona-pandemien) Det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt virkende midler på recept. Malaria forekommer i den sydøstlige del af landet fra juni til og med oktober.

Georgien har i øvrigt klaret sig rigtig godt gennem Corona-tiden og er et af de lande med færrest smittede og døde pga. strenge restriktioner i starten af udbruddet.

Vi flyver oftest med LOT (Polish Airlines) og har en mellemlanding i Warszawa. Flyveturen til Warszawa tager ca. halvanden time og herefter ca. 3,5 timer til Tbilisi. Vi ankommer til Tbilisi midt på natten, ligesom de øvrige europæiske flyselskaber gør.

Kultur- og rundrejserne kan alle deltage i uden særlige fysiske forudsætninger. På vandreturene kræves almindelig god kondition. Læs mere om vores vandreferier

Ved besøg i kirker bør kvinder have hovedet dækket af et tørklæde, og kjolelængden bør gå nedenfor knæene. Mænd bør have lange bukser på i kirkerne. 

I storbyerne og Svaneti-regionen, hvor der kommer mange turister, kan man tale engelsk. Lokale forstår derudover russisk.

Udover almindelige guidebøger er Hans Scherfigs Morgenrødens land: litterær rejse i Grusien næsten obligatorisk at læse. På dansk findes også Turen går til Georgien og Armenien.

På hjemmesiderne Mr. East eller Magasinet rØST findes både korte aktuelle nyheder samt længere artikler om Georgien. En fremragende film ”DEDE” om Ushguli og Svaneti-regionen giver et godt indblik i kulturen.

5 nedslag i Georgiens historie

1073-1213
Guldalderen med Dronning Tamara og David Byggeren

1800-tallet
Rusland invaderer og annekterer Georgien

1918-1921
Georgien bliver selvstændig efter 1. Verdenskrig

1921-1991
Sovjetunionen annekterer Georgien, som bliver til en sovjetrepublik

2008
Krig med Rusland. Provinserne Abkhasien og Syd-Ossetien løsriver sig.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Georgien

Download FAQ

Pas skal være gyldigt 60 dage efter hjemrejse. Der kræves pt. ikke visum til Georgien. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Malaria forekommer i den sydøstlige del af landet i perioden fra juni til og med oktober.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden hedder Lari (GEL). 1 Lari svarer til ca. 2 danske kroner. Den bedste kurs fås ved at medbringe USD eller Euro og veksl efter ankomst. VISA-kort kan bruges de fleste steder..

Telefoni. Landekoden er 00-995

Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Georgien. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

Internet. Der er internetadgang på næsten alle hoteller

220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.

Det anbefales at drikke mineralvand fra flasker da bakteriefloraen er anderledes end vi er vant til fra Danmark.

Der gives ca. 10 % i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

På alm. restaurant: Et måltid mad koster ca. 15 GEL. På pænere restaurant fra 25 GEL. Lokal øl koster ca. 5 GEL, 7 GEL for importeret øl. Cola 3 GEL. Vand 2 GEL for lille flaske.

I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 5 GEL. En flaske vin fra 25 GEL.

Trafiksituationen er nogle gange kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, stenskred, problemer med køretøjer osv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Georgiens klima er meget varieret. Fra den varme fugtige kyst ved Sortehavet via det køligere alpine klima i Kaukasus til tørt steppeklima i det østlige. Det kan være ret varmt om sommeren, især i Tbilisi. Normalt sommertøj af bomuld, gerne til at tage på og af ”lag-for-lag” anbefales. Medbring evt. let regntøj.

Ved besøg i kirker bør kvinder have hovedet dækket af et tørklæde, og kjolelængden bør gå nedenfor knæene. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne. Mænd bør have lange bukser på i kirkerne. 

Sommertid: + 2 timer.
Normaltid: + 3 timer.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Lommelygte

- Insektspray

- Vådservietter

- Kasket eller solhat

- Lille dagtursrygsæk

- Gode vandresko eller –støvler

- Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.