Hvad søger du?

Værd at opleve i Kosovo

En rejse gennem smukke Kosovo afslører, at der er en grund til, at Kosovo i tiden under Jugoslavien var et velbesøgt turiststed med masser af bjerghoteller. Som et lille Tyrol på Balkan. 

Historisk og kulturelt ligger det lille land på en fjerdedel af Danmarks størrelse lige i skæringspunktet mellem den serbisk-ortodokse kristendom og den albanske islam. Begge befolkningsgrupper har nogle af deres helligste steder her.  

I den sydvestlige del af Kosovo op mod Albanien og Montenegro findes de smukkeste bjerge med skove, dybe dale og brusende floder. Og så er det et yndet skisportssted om vinteren.   

Et besøg, man bør gøre i Kosovo, er byen Prizren ved foden af bjergene og floden Bistrica, der flyder igennem byen. Nyd også de fine broer. Byen var et yndet søndagsudflugts-by for de mange FN-soldater, der var udstationeret i årene efter Balkankrigen. I dag kommer mange unge fra den lidt mere kedelige hovedstad Pristina til Prizren i weekenderne for at give den fuld gas. 

Prizren oser af charme, og man kan nyde en gåtur rundt i den gamle bydel og opleve osmannisk arkitektur, når det er bedst. Der er mange hyggelige cafeer med gode spisesteder, en lille spændende bazar og kulturseværdigheder at besøge.  

Og man må ikke snyde sig for et besøg i den meget smukke Sinan Pasha moskeen, der er opført i 1615. Kort derfra ligger den serbisk ortodokse katedral Saint George fra slutningen af 1800-tallet. Den blev svært beskadiget, ødelagt og meget af den brændte i 2004, men er blevet nænsomt restaureret og står fint genopført i dag. Så her i byen kan man opleve kristendommen og islam side om side.   

I byen Peje ligger det serbisk-ortodokse kloster Visoki Dečani, der har den største og smukkeste katedral i Kosovo. Det er opført i 1327 og har de fineste ikoner og malerier. Derfor er den også på UNESCOS liste over verdens kulturarv.  

Landefakta

Areal:

10.887 km2

Hovedstad:

Pristina

Møntfod:

Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog:

Albansk (off.), serbisk

Tidsforskel fra DK:

Ingen forskel

Viktors Farmor i Kosovo

Vi besøger Kosovo på to af vores rundrejser. Balkans højdepunkter har vi et døgns tid i landet. Her besøger vi byen Prizren med sine smukke moskeer og kirker. Albanien rundrejsen besøger vi Kosovo på vej til Valbone-dalen i det nordlige Albanien. Her ser vi bl.a. Sinan Pasha moskeen og den gamle bydel i Prizren. 

Vidste du det om Kosovo?

At den serbiske kirkes svar på Vatikanet – Patriarkatet – ligger i Kosovo nær byen Peje. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kosovo.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Kosovo?

Kosovo grænser op til Serbien i nord og øst, Makedonien i syd, Albanien i vest og Montenegro i sydvest.  

Kosovo er omringet af bjergkæder. Mellem disse ligger et slettelandskab. Fra bjergkæderne løber flere floder. Landet har mange frugtbare områder, og halvdelen af Kosovos overflade bruges til landbrug og græsning.

40% af landet er dækket af skov. Landet har ingen kyst og har et såkaldt kontinentalt klima med varme og tørre somre og kolde vintre.

De bedste perioder at rejse i landet på er fra tidligt forår til sent efterår.

Kosovo grænser op til Serbien i nord og øst, Makedonien i syd, Albanien i vest og Montenegro i sydvest.  

Kosovo er omringet af bjergkæder. Mellem disse ligger et slettelandskab. Fra bjergkæderne løber flere floder. Landet har mange frugtbare områder, og halvdelen af Kosovos overflade bruges til landbrug og græsning.

40% af landet er dækket af skov. Landet har ingen kyst og har et såkaldt kontinentalt klima med varme og tørre somre og kolde vintre.

De bedste perioder at rejse i landet på ...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Kosovo

Turistklassehoteller i Peje

På vores rejse Balkans højdepunkter bor vi på et godt turistklassehotel i Peje. Her er der god mulighed for at slappe af oven på dagens mange indtryk.

Prizren ligger på skråningerne af Sar Bjergene. Foto Mesut Toker

Typiske spørgsmål før rejsen til Kosovo

Maden er typisk grillet kød, masser af friske grøntsager og kartofter. Dessert og sødt er meget sødt, noget nærmest klægt.  

Raki er nationaldrikken og svarer til den italienske grappa. Kød og grøntsager er det vigtigste i deres køkken, og hvad, der ledsager dem, er syltede agurker, fetaost, brød, ris, bønner og pasta. 

Undervejs langs floderne kan man finde små udendørsrestauranter, der griller friskfangede ferskvandsfisk. Grillet oksekød på lavaplader kan også fås. 

I Kosovo koster en kop kaffe 3 kr. En flaske mineralvand koster ca. det samme. En øl på restaurant koster ca. 10-15 kr. En frokost kan fås for 75 kr. 

Håndlavet keramik og tæpper, malerier og tegninger, håndstrikkede sokker samt håndbroderede duge og servietter.    

Sølvsmykker af filigran-typen er også populært.  

Det er i dag trygt og sikkert at rejse i Kosovo, og kriminaliteten er meget lav.Både FN og Nato-styrker ses stadig i landet og garanterer landets sikkerhed. 

Vandet bør så vidt muligt ikke drikkes fra hanen. I bjergene bliver vandet tappet fra kilder og er efter vores bedste overbevisning sikkert at drikke.

Euro er valutaen i Kosovo til kurs 7,50 kr. pr Euro. Hoteller, restauranter, cafeer og supermarkeder tager imod kreditkort. 

Kosovo. Bradt Guides, 2017. 

Kosova, af Niels Henrik Hooge. Forlaget Mellemgård 2016. I stor detaljerigdom skildrer bogen de historiske begivenheder omkring århundredeskiftet, der senere førte til Kosovos fødsel og op til i dag. 

6 nedslag i Kosovos historie

1200-tallet
Kosovo udgør kernen af det serbiske rige.

1389
Slaget på solsortesletten – Kosovo Polje - hvor osmannerne besejrer serberne og indleder mere end 500 års osmannisk-tyrkisk dominans af området.

1912
Kosovo erobres af serberne og indgår fra 1945 som en del af Titos Jugoslavien.

1989
Serbiens præsident Slobodan Milošević holder en brandtale på Kosovo Polje på 600-årsdagen for slaget og lover at beskytte den serbiske befolkning. Det bliver i realiteten startskud til krigen i Ex-Jugoslavien efter Murens fald. 

1996-1999
Væbnet konflikt mellem militante Kosovo-albanske separatister og den overlegne jugoslaviske hær.

2008
Godkendelse af Kosovos uafhængighedserklæring. 22 af 27 EU-lande har anerkendt Kosovo som et selvstændigt land.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kosovo

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

Der er mulighed for at omveksle Euro til lokalvaluta i de enkelte lande.

I Montenegro, Kroatien og Kosovo er møntfoden Euro. De andre lande har følgende valuta:

Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

Bosnien: Konvertibel mark. 100 BAM = 380 kr.

Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

Der er ingen tidsforskel.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Paraply/regntøj

- Vådservietter

- Kasket eller solhat + solbriller

- Lille dagtursrygsæk

- Gode vandresko

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge) 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.