Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Kosovo

Kosovo ligger i hjertet af Balkan og er et af verdens nyeste lande. Og som turistland ligger landet stadig i sin vugge.

Værd at opleve i Kosovo

En rejse gennem smukke Kosovo afslører, at der er en grund til, at Kosovo i tiden under Jugoslavien var et velbesøgt turiststed med masser af bjerghoteller. Som et lille Tyrol på Balkan. 

Historisk og kulturelt ligger det lille land på en fjerdedel af Danmarks størrelse lige i skæringspunktet mellem den serbisk-ortodokse kristendom og den albanske islam. Begge befolkningsgrupper har nogle af deres helligste steder her.  

I den sydvestlige del af Kosovo op mod Albanien og Montenegro findes de smukkeste bjerge med skove, dybe dale og brusende floder. Og så er det et yndet skisportssted om vinteren.   

Et besøg, man bør gøre i Kosovo, er byen Prizren ved foden af bjergene og floden Bistrica, der flyder igennem byen. Nyd også de fine broer. Byen var et yndet søndagsudflugts-by for de mange FN-soldater, der var udstationeret i årene efter Balkankrigen. I dag kommer mange unge fra den lidt mere kedelige hovedstad Pristina til Prizren i weekenderne for at give den fuld gas. 

Prizren oser af charme, og man kan nyde en gåtur rundt i den gamle bydel og opleve osmannisk arkitektur, når det er bedst. Der er mange hyggelige cafeer med gode spisesteder, en lille spændende bazar og kulturseværdigheder at besøge.  

Og man må ikke snyde sig for et besøg i den meget smukke Sinan Pasha moskeen, der er opført i 1615. Kort derfra ligger den serbisk ortodokse katedral Saint George fra slutningen af 1800-tallet. Den blev svært beskadiget, ødelagt og meget af den brændte i 2004, men er blevet nænsomt restaureret og står fint genopført i dag. Så her i byen kan man opleve kristendommen og islam side om side.   

I byen Peje ligger det serbisk-ortodokse kloster Visoki Dečani, der har den største og smukkeste katedral i Kosovo. Det er opført i 1327 og har de fineste ikoner og malerier. Derfor er den også på UNESCOS liste over verdens kulturarv.  

Albanien - Tirana - Berat - Nordmakedonien - Ohrid - Skopje - Kosovo - Prizren - Peja - Bosnien - Visegrad - Sarajevo - Mostar - Dubrovnik - Montenegro - Kotor - Podgorica

Landefakta

Areal: 10.887 km2

Hovedstad: Pristina

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog: Albansk (off.), serbisk

Tidsforskelfra DK: Ingen forskel

Klima og vejr

Hvornår besøger man Kosovo?

Kosovo grænser op til Serbien i nord og øst, Makedonien i syd, Albanien i vest og Montenegro i sydvest.   Kosovo er omringet af bjergkæder. Mellem disse ligger et slettelandskab. Fra bjergkæderne løber flere floder. Landet har mange frugtbare områder, og halvdelen af Kosovos overflade bruges til landbrug og græsning. 40% af landet er dækket af skov. Landet har ingen kyst og har et såkaldt kontinentalt klima med varme og tørre somre og kolde vintre. De bedste perioder at rejse i landet på er fra tidligt forår til sent efterår.

Hvem møder du i Kosovo?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. I de områder Viktors Farmor rejser i, møder man både serbere og Kosovo-albanere. Sidstnævnte er den største befolkningsgruppe i landet og det albanske flag ses i flere landsbyer.

  • Prizren ligger på skråningerne af Sar Bjergene. Foto Mesut Toker

    Overraskelser i Kosovo

    Selv om Kosovo i manges erindring blot er en krigsskueplads fra krigene i Ex-Jugoslavien, giver e...
    Se mere
    Prizren ligger på skråningerne af Sar Bjergene. Foto Mesut Toker

    Overraskelser i Kosovo

    Selv om Kosovo i manges erindring blot er en krigsskueplads fra krigene i Ex-Jugoslavien, giver e...

Typiske spørgsmål før rejsen til Kosovo

  • Hvad spiser vi i Kosovo?        

    Maden er typisk grillet kød, masser af friske grøntsager og kartofter. Dessert og sødt er meget sødt, noget nærmest klægt.  

    Raki er nationaldrikken og svarer til den italienske grappa. Kød og grøntsager er det vigtigste i deres køkken, og hvad, der ledsager dem, er syltede agurker, fetaost, brød, ris, bønner og pasta. 

    Undervejs langs floderne kan man finde små udendørsrestauranter, der griller friskfangede ferskvandsfisk. Grillet oksekød på lavaplader kan også fås. 

  • Hvad er prisniveauet i Kosovo? 

    I Kosovo koster en kop kaffe 3 kr. En flaske mineralvand koster ca. det samme. En øl på restaurant koster ca. 10-15 kr. En frokost kan fås for 75 kr. 

  • Hvad køber man i Kosovo? 

    Håndlavet keramik og tæpper, malerier og tegninger, håndstrikkede sokker samt håndbroderede duge og servietter.    

    Sølvsmykker af filigran-typen er også populært.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Kosovo?

    Det er i dag trygt og sikkert at rejse i Kosovo, og kriminaliteten er meget lav.Både FN og Nato-styrker ses stadig i landet og garanterer landets sikkerhed. 

  • Kan man drikke vandet fra hanen? 

    Vandet bør så vidt muligt ikke drikkes fra hanen. I bjergene bliver vandet tappet fra kilder og er efter vores bedste overbevisning sikkert at drikke.

  • Hvilken valuta bruger Kosovo?

    Euro er valutaen i Kosovo til kurs 7,50 kr. pr Euro. Hoteller, restauranter, cafeer og supermarkeder tager imod kreditkort. 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Kosovo. Bradt Guides, 2017. 

    Kosova, af Niels Henrik Hooge. Forlaget Mellemgård 2016. I stor detaljerigdom skildrer bogen de historiske begivenheder omkring århundredeskiftet, der senere førte til Kosovos fødsel og op til i dag. 

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Kosovo
Prizren ligger på skråningerne af Sar Bjergene. Foto Mesut Toker

Turistklassehoteller i Peje

På vores rejse Balkans højdepunkter bor vi på et godt turistklassehotel i Peje. Her er der god mulighed for at slappe af oven på dagens mange indtryk.

Vidste du det om Kosovo?

At den serbiske kirkes svar på Vatikanet – Patriarkatet – ligger i Kosovo nær byen Peje. 

Viktors Farmor i Kosovo

Vi besøger Kosovo på to af vores rundrejser. På Balkans højdepunkter har vi et døgns tid i landet. Her besøger vi byen Prizren med sine smukke moskeer og kirker.

Vi rejser også til Kosovo i kombination med Albanien på vores 8 dages rejse i hjertet af Balkan. Vi rejser til Kosovo på vej til Valbone-dalen i det nordlige Albanien. I Kosovo oplever vi bl.a. Sinan Pasha-moskeen og den gamle bydel i Prizren. 

6 nedslag i Kosovos historie

1200-tallet
Kosovo udgør kernen af det serbiske rige.

1389
Slaget på solsortesletten – Kosovo Polje - hvor osmannerne besejrer serberne og indleder mere end 500 års osmannisk-tyrkisk dominans af området.

1912
Kosovo erobres af serberne og indgår fra 1945 som en del af Titos Jugoslavien.

1989
Serbiens præsident Slobodan Milošević holder en brandtale på Kosovo Polje på 600-årsdagen for slaget og lover at beskytte den serbiske befolkning. Det bliver i realiteten startskud til krigen i Ex-Jugoslavien efter Murens fald. 

1996-1999
Væbnet konflikt mellem militante Kosovo-albanske separatister og den overlegne jugoslaviske hær.

2008
Godkendelse af Kosovos uafhængighedserklæring. 22 af 27 EU-lande har anerkendt Kosovo som et selvstændigt land.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kosovo

  • Pas og visum

    Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  • Valuta

    Valutaen i de forskellige lande varierer.

    - Montenegro, Kroatien og Kosovo: Euro (EUR). 100 euro = 750 kr. 

    - Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

    - Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

    - Bosnien-Hercegovina: Mark (BAM). 100 mark = 380 kr.

    Vores anbefaling er at tage euro med hjemmefra. Selvom valutaen er en anden, så er det muligt at betale med euro langt de fleste steder. Dog får man eventuelle byttepenge tilbage i den lokale valuta. Det er derfor smart at medbringe små sedler. Man skal dog være opmærksom på, at man ofte får en dårlig kurs. Derudover er der vekselkontorer flere steder, hvor man kan veksle euro til den lokale valuta. 

    Nogle butikker og restauranter tager imod kreditkort, men det varierer meget.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

    Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

  • Drikkevand

    Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

  • Drikkepenge

    Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

    Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

  • Prisniveau

    I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

    Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

  • Tidsforskel

    Der er ingen tidsforskel.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Paraply/regntøj

    - Vådservietter

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode vandresko

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - Tørklæde ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder kvinder

    - Tøj der dækker skuldre og til under knæet ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder både mænd og kvinder

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kosovo.
Ring til os 86 22 71 81