Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Rwanda

Rwanda bliver med rette kaldt ”De 1000 Bakkers Land”, for det naturskønne land er både frodigt og kuperet. Landet er først inden for de senere år dukket op som en rejsedestination og er derfor nærmest helt uspoleret turistmæssigt.  

Værd at opleve i Rwanda

Rwanda er kun på størrelse med Jylland, og med et indbyggertal på over 13 millioner er det landet med den største befolkningstæthed i Afrika.  

En gang om måneden er det obligatorisk for alle indbyggerne at deltage i en fælles rengøringsdag, så du vil opleve, at der er rent og pænt, og gode veje. 

Landet er mest kendt for det frygtelige folkemord i 1994, hvor op mod 1 million mennesker blev dræbt. Siden da har regeringen gjort en kæmpe indsats for at tiltrække udenlandske investorer til at opbygge landet, så det i dag fremstår som en af de mest udviklede lande på kontinentet.  

På en rundrejse i landet kan man ikke undgå at opleve mindestederne fra folkemordet. Det er vigtigt at få et indblik i historien for at opnå en forståelse for, hvordan landet tidligere var, og hvordan det har udviklet sig frem til i dag. 

Rwanda er samtidig et af de naturskønneste lande i Afrika med alle sine frodige høje og den smukke Lake Kivu mod grænsen til Den Demokratiske Republik Congo. Landskabet minder om et tropisk Schweiz. 

I den sydlige del af landet finder du en komplet kongeborg bygget som store sivhytter – brugt som filmkulisse til filmen Kong Salomons Miner. 

Øverst på listen dyremæssigt står bjerggorillaerne, som i dag kun lever i grænseområdet omkring Uganda, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo. Mødet med vores nærmeste slægtninge i dyreriget er både en mageløs og emotionel oplevelse, som reelt set ikke kan beskrives – det skal opleves.  

Når talen falder på bjerggorillaer og Rwanda, kan man ikke undgå at nævne Dian Fossey. Hendes betydning for bjerggorillaerne kan nemlig ikke undervurderes. Den amerikanske kvinde drog i 1966 til landet for at studere bjerggorillaerne, hvilket hun fortsatte med frem til sin død i 1985. Gennem hendes vedholdende arbejde og intense forskning, lykkedes det hende at få et indgående kendskab til bjerggorillaerne og deres adfærd. Det har haft en afgørende betydning for, at vi i dag kan opleve dem på nærmeste hold, og at antallet af bjerggorillaer i dag er stigende. 

 

Uganda og Rwanda - Kort over rejsen til Uganda og Rwanda - Kigali - Fort Portal - Kibale - Bwindi - Lake Mburo - Kampala - Entebbe

Landefakta

Areal: 26.338 km2

Hovedstad: Kigali

Møntfod: Franc (a 100 centimes) - forkortes RWF

Sprog: Kinyarwanda, engelsk, fransk

Tidsforskelfra DK: Sommer: Ingen forskel, vinter: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Rwanda?

Rwanda ligger i hjertet af det afrikanske kontinent lidt syd for Ækvator. Landet ligger relativt højt – det meste af landet ligger mellem 900 og 2000 meter over havets overflade – så du vil føle, at temperaturerne er lidt mere behagelige, end hvad du ellers kan opleve i tropiske klimaer. Rwanda har 2 regnsæsoner. I perioden fra marts–maj er den lange regnsæson. Og i oktober–november er den korte regnsæson. Fra juni–september og december–februar er det de tørre perioder. I de tørre perioder er der ofte et let skydække, hvilket er med til at holde temperaturerne nede, men også lejlighedsvis kan forårsage regnbyger. Temperaturerne varierer betydeligt mellem stederne, afhængigt af højden, men meget lidt over året på samme sted. Den gennemsnitlige temperatur ligger på 23–26º over året.

Hvem møder du i Rwanda?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. 45% af befolkningen bekender sig til den katolske tro. 35% af rwanderne er repræsenteret af forskellige protestantiske trossamfund, såsom presbyterianere, baptister og metodister.

 • Lake Kivu er en Afrikas største søer.

  Gennem gorillaland til Rwanda

  Fredelige gorillaer og chimpanser på få meters afstand, farvestrålende huse og smukke søer er...
  Se mere
  Lake Kivu er en Afrikas største søer.

  Gennem gorillaland til Rwanda

  Fredelige gorillaer og chimpanser på få meters afstand, farvestrålende huse og smukke søer er...

Typiske spørgsmål før rejsen til Rwanda

 • Hvad spiser vi i Rwanda?

  Rwandisk mad er hverken krydret eller stærkt. Folk spiser enkle måltider lavet med lokalt dyrkede råvarer. Den rwandiske kost består hovedsageligt af søde kartofler, bønner, majs, ærter, hirse, pisang, kassava og madbananer.  

  Rwandere, der bor på landet, spiser sjældent kød. Nogle familier har kvæg, men da kvæg betragtes som et statussymbol, slagter folk dem sjældent til kød. I byområderne er der dog mere kød. Det mest populære kød er kylling og oksekød.  

  Folk, der bor i nærheden af ​​søerne, kan fange og spise fisk. Tilapia og sambaza (en slags sardin) opdrættes på dambrug og er meget populært.  

  En traditionel morgenmad består af søde kartofler og grød. Frokost og aftensmad kan bestå af kogte bønner, bananer, søde kartofler eller kassava. Umutsima (en ret med maniok og majs), isombe (maniokblade med aubergine og spinat) og mizuzu (stegte madbananer) er almindelige retter.  

  Når vi spiser i Rwanda vil du dog opleve, at trods de klassiske retter, så er flere af retterne i dag inspireret af det asiatiske, indiske og vestlige køkken. 

 • Hvad er prisniveauet i Rwanda?

  Alle måltider på vores rejse er allerede inkluderet. Møntfoden i Rwanda hedder franc (forkortes RFW). Der findes hæveautomater til Visa-kort i de større byer i Rwanda. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. 

  Sodavand: Ca. 10,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 5,- kroner) 

  Øl: Ca. 25,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 15,- kroner) 

  Vin: Ca. 200-300,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 100-120,- kroner) 

  Drikkepenge:
  Det er kutyme at give guider, tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende: 

  • Bagagebærere: 1.025/= RWF (svarende til ca. 1,- USD) 
  • Barer & restauranter: 10% af regningens pris, dog afhængigt af regningens størrelse (jo højere regning, jo lavere procentsats)  
  • Stuepigen: 1.025/= RWF (svarende til ca. 1,- USD) 

  Drikkepenge til lokalguide og chauffør er inkluderet i prisen hos Viktors Farmor.  

 • Hvad køber man i Rwanda?

  Rwanda er berømt for sin velsmagende frugtige kaffe. Selvom det meste af kaffen eksporteres, kan du godt finde lokale kaffebønner til at købe med hjem. 

  Derudover har de andre helt særlige ting, som for evigt vil minde dig om dit besøg i landet: De har de specielle Amahoro-kurve, der oversat fra Kinyarwanda betyder fredskurve. De er runde i bunden og låget er trekantet – det tager mindst 3 dage at væve sådan en kurv.  

  Derudover finder du håndlavede bivoks-lys; Kitenge - de farverige stoffer, som de fleste kvinder går med; homøopatiske olier; og Akabanga – chiliolie. 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Rwanda?

  Rwanda bliver fremhævet igen og igen som Afrikas sikreste land at rejse i. Landet skiller sig ud fra mange afrikanske lande ved at være både rent, roligt og sikkert at færdes i. På gaden vil du møde smilende lokale, som er nysgerrige og interesseret i at tale med dig og høre din livshistorie. 

  Naturligvis skal du altid tage dine forholdsregler, og du kommer langt med sund fornuft (undgå at fremvise værdier offentligt, undgå at færdes i bestemte områder efter mørkets frembrud etc.).  

 • Kan jeg drikke vand fra hanen?

  Vandet fra hanen bør du ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. 

 • Må jeg tage billeder overalt?

  Det er altid fantastisk at have ferieminder med hjem i form af billeder. Vær dog opmærksom på, at når du fotograferer på offentlige steder at spørge om lov først. En lille uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker. 

  Husk at lufthavne, broer og militære områder ikke må fotograferes.  

  Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at anvende blitz, når der tages billeder af chimpanser og gorillaer. 

 • Hvad skal jeg pakke?

  Husk at supplere pakkelisten med: 

  • God lommelygte, evt. pandelampe + ekstra batterier 
  • Kamera og kikkert 
  • Insektspray 
  • Sollotion med høj faktor 
  • Kasket eller solhat 
  • Lille turrygsæk 
  • Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser 
  • Sandaler 
  • Lukkede sko 
  • Badetøj 
  • Varm trøje 
  • Småproviant, f.eks. kiks 
  • En rulle toiletpapir 
  • Fotokopi af pas (opslaget med foto) 
  • Evt. fotokopi af flybillet 
  • Stofposer

  Medbring IKKE:

  • Plastikposer. De er ikke tilladt at indføre i Rwanda 
 • Er der tidsforskel fra Danmark?

  Rwanda er 2 timer foran GMT. Altså samme tid som Danmark, når vi har sommertid og 1 timer foran Danmark, når vi har vintertid. 

  En anden form for tid eller tidsfornemmelse – ”African time” – er noget du må vænne sig til. Det betyder at der i Rwanda ikke er nogen, der tager det så nøje, om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, som er vant til at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom du har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må du affinde dig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, du er i godt selskab.  

  Som et afrikansk ordsprog siger: 

  ”In the Western World you have all the watches – in Africa we have all the time in the world.” 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Litteratur:

  • Roméo Dallaire: ”Shake Hands with the Devil” 
  • Philip Gourevitch: “We Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed with Our Families” 
  • Linda Melvern: “A People Betrayed” 
  • Gérard Prunier: “The Rwanda Crisis” 
  • Andrew Wallis: “Silent Accomplice” 

  Rejseguides:

  • Janice Booth & Phillip Briggs: “Rwanda” 
  • Phillip Briggs: ”Rwanda: With Virunga National Park” 
  • The Bradt Travel Guide: “Rwanda” 

  Film:

  • Gorillas in the Mist – The Story of Dian Fossey 
  • Hotel Rwanda 
  • Shake Hands with the Devil 
  • Shooting Dogs 
  • Sometimes in April 
  • Virunga 

   

   

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Rwanda

Overnatninger i Kigali

Vi har 3 overnatningerne i hovedstaden Kigali, hvor vi har prioriteret at blive indkvarteret på et hotel, hvor charme og service står øverst.

Vidste du det om Rwanda?

Den sidste lørdag i hver måned er alle indbyggerne forpligtet til at udføre samfundsarbejde – Umuganda. Opgaverne kan være at indsamle affald, rydde jord til fælleshaver, bygge nye veje, klasseværelser eller toiletter til de husholdninger, der mangler.  

Viktors Farmor i Rwanda

Du kan opleve Rwanda med Viktors Farmor på rejsen Uganda og Rwanda. Det er en 14-dages rejse, hvor du oplever en perlerække af naturscenerier og storslåede dyreoplevelser i begge lande.  

Rejsen begynder i Entebbe, hvor vi går rundt i den botaniske have, der ligger ned til Lake Victoria. Regnskoven blev anvendt til flere af scenerne i Tarzan-filmene med Johnny Weissmüller. Ud over muligheden for at afprøve dit eget Tarzan-brøl mens du svinger dig i lianerne, så kan du se flere forskellige abe- og fuglearter.  

Derudover byder rejsen på et skridt tilbage i tiden for at få større forståelse for folkemordet, vi skal på både chimpanse- og gorillatrekking, vi sejler en tur på Kazinga-kanalen med et rigt dyreliv, og vi møder lokalbefolkningen og får indblik i deres liv.  

Vi besøger fiskerlandsbyen Hamukungu, der ligger ved Lake George. Her skal vi høre mere om de lokales kultur og vi får muligheden for at hjælpe til med at malke og græsse kvæget, samt lave yoghurt og ghee (klaret smør).  

Vi kommer også på besøg i et kvindecenter, der oprindeligt blev skabt som et projekt, hvor kvinder kunne høre mere om kønsbaseret vold, ulighed og diskrimination. Centret er dels et undervisningssted og dels et sted, hvor kvinderne bliver trænet i forskellige håndværk, så de kan tjene deres egne penge. 

9 nedslag i Rwandas historie

1300-tallet
Tutsier migrerer ind i det nuværende Rwanda, som allerede er beboet af Hutu- og Twa-stammerne.

Slutningen af 1800-tallet
Tutsi-kongen Rwabugiri etablerer en samlet stat med en centraliseret militær struktur.

1890
Rwanda bliver en del af det tyske Østafrika.

1916
Belgiske styrker besætter Rwanda.

1923
Folkeforbundet giver Belgien mandat til at regere Rwanda-Urundi, som det gør indirekte gennem Tutsi-konger.

1959
Efter etniske sammenstød, tvinges tusindvis af tutsier, sammen med Tutsi-kongen Kigeri V, i eksil i Uganda.

1962
Rwanda opnår uafhængighed fra Belgien 1. juli 1962. Mange tutsier forlader landet.

1994
I løbet af 100 dage mellem april og juli myrdes op til 1 million mennesker i folkemordet. 

2000
Paul Kagame bliver taget i ed som Rwandas fjerde præsident. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Rwanda

 • Pas og visum

  Der søges online om et ”East Africa visa”, der gælder som visum for både Uganda og Rwanda. Det koster pt. 103 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse.
  Viktors Farmor kan mod 1.250 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visumet. 

  Pas skal være gyldigt seks måneder ud over opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Husk det gule vaccinationskort med bevis for gul feber vaccination.

 • Vaccination

  Der er krav om bevis for gul feber vaccination ved indrejse. Gul feber vaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Vaccination mod Meningokoksygdom anbefales. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Møntfoden i Uganda hedder shilling (forkortes USH). Der findes ATM kontantautomater til Visa-kort i de større byer i Uganda. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. Møntfoden i Rwanda hedder franc (forkortes RWF). Det er bedst at medbringe USDollars i kontanter.

  Der findes vekselkontorer mange steder. Der findes også ATM kontantautomater flere steder, hovedsageligt i Kigali.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Landekoden for Uganda er 256. Landekoden for Rwanda er 250.

  Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning næsten overalt i Uganda og Rwanda. Både TDC og Sonofon har roamingaftaler med teleselskaber i Uganda og Rwanda. Det koster ca. 20 kr. i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og 0 kr. at modtage. MMS er ikke muligt. Det er billigt at købe et lokalt simkort.

  Internet. Der er ofte trådløs internet på hoteller/lodges, men forbindelsen er meget langsom.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Uganda.

  Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon, video og kamera. I Rwanda kan der bruges danske stik.

 • Drikkevand

  Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.

 • Drikkepenge

  På grupperejsen er drikkepenge til chauffør/guider samt rangere, bådfører og gorilla portere inklusiv. Drikkepenge til bagage portere er for egen regning. På restauranter er det normalt, at man runder beløbet lidt op, f.eks. med 10%.

 • Foto

  Det er ikke tilladt at bruge blitz, når der tages billeder af chimpanser og gorillaer. Sørg for inden afrejse fra Danmark, at du ved, hvordan du slår blitz fra. Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.

 • Klima og påklædning

  Klimaet er varmt som på de bedste danske sommerdage. Dagtemperaturen svinger mellem 20 og 30 grader. Om natten bliver der 10-20 grader. Medbring let sommertøj (bomuld) og en trøje til kølige morgener og aftener. Uformel påklædning på det meste af turen. Der er ikke brug for finere tøj til omklædning til middag.

  Man bør ikke gå i shorts i byerne. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde. Ligeledes bør skuldrene være dækket.

  Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med.

  Til chimpanse og gorillatrekking er det dog bedst med lange bukser og lange ærmer på grund af den tætte bevoksning. Lange strømper er også tilrådeligt på grund af safari-myrer, der kan bide. Til gorilla trackingen er det også nødvendigt med regntøj, handsker (evt. havehandsker) og dagsrygsæk.

  Stigningen på vandreturen op til gorillaerne kan være op til 500 højdemeter, og du skal være udstyret til glatte og muligvis mudrede bjergskråninger. Medbring derfor vandtætte vandrestøvler. Men alle, der er i god fysisk form og ved godt helbred, kan gennemføre turen.

 • Prisniveau

  En øl eller sodavand på en restaurant koster ca. 10-20 kr. og en vand koster ca. 5-10 kr. En flaske vin koster ca. 200 kr.

 • Bagage

  Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i safaribilerne. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Tid

  Tiden er mellem én (sommertid) og to timer forud i Uganda i forhold til Danmark. Tiden er mellem 0 (sommertid) og 1 time forud i Rwanda.

  En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Uganda og Rwanda ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - En god lommelygte, evt. pandelampe

  - Kamera og kikkert

  - Insektspray

  - Shampoo og evt. bodyshampoo

  - Sollotion med høj faktor

  - Solbriller

  - Kasket eller solhat

  - Lille dagsrygsæk

  - Gode vandtætte vandrestøvler

  - Lange vandresokker

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Trøje

  - Regntøj + evt. paraply

  - (Have)handsker til gorilla tracking

  - Småproviant, f.eks. kiks

  - Fotokopi af pas (opslaget med foto)

  - Stofposer

  Medbring IKKE:

  - Plastikposer. Det er ikke tilladt at indføre i Rwanda

 • Tyveri

  Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

 • Vandringerne med engelsktalende ranger

  Det er vigtigt, at man er stilfærdig, at man ikke træder på visne grene, så der kommer støj, at man klæder sig i diskrete farver, og at man ikke bruger stærkt duftende deodorant eller parfume. Så er der størst chance for at komme tæt på dyrene. En enkelt højrøstet deltager kan ødelægge oplevelsen for resten af gruppen.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Adventurerejse

  Rejsen Uganda og Rwanda er en Viktors Farmor adventurerejse.
  Der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn, anstrengende vandretur i uvejsomt terræn i Bwindi samt at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende.

  Trekket til gorillaerne kræver, at man er i almindelig god fysisk form og kan klare at gå i ujævnt terræn. Stigningen på vandreturen kan være op til 500 højdemeter.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Rwanda.
Ring til os 86 22 71 81