Hvad søger du?

Værd at opleve i Spanien

Bortset fra Frankrig er Spanien det land i verden, der årligt tager imod flest turister. Hvis vi trækker væk fra turismens velbetrådte stier, byder Spanien på endnu mere: Smukke naturparker med kuperede og storslåede landskaber. Lige fra de høje tinder i Picos de Europa og Pyrenæerne i nord, til de mere afslappede bakkelandskaber med de tilhørende middelalderlandsbyer i Andalusien. Landet er stort og bjergrigt med meget forskellige regioner og kulturer, og naturen er fantastisk. Det er som skabt til vandreture. 

Spanien byder også på stor forskelligartethed med folkeslag såsom catalonierne og baskerne i nord, og så den mangeårige arabiske indflydelse i syd.

Her har maurerne sat deres smukke præg på byer som Segovia og paladset Alhambra nær Malaga. Sprogligt adskiller regionerne sig også fra hinanden, det er spændende at rejse ind i Baskerlandet, og se sproget forandre sig til baskisk på byskiltene. I Catalonien er stoltheden over deres delvise selvstændighed også stor. Catalansk tales bl.a. på alle offentlige kontorer og i medierne.  

Et besøg i Spanien er ej heller komplet uden, at man smager på alt den fremragende lokale mad – for eksempel de lækre tapas, der kan nydes med et godt glas vin. 

Kommer man lidt væk fra de store badebyer, vil man også møde en større variation af den spanske befolkning, enten på markeder eller i en af landets mange landlige småbyer.  

Til de kulturelle seværdigheder hører verdens engang største og mest overdådige moské, La Mezquita i Córdoba. Og den temperamentsfulde Flamenco-dans i Sevilla er verdenskendt. Dansen udviklede sig især blandt Andalusiens romaer og er en fusion af afro-orientalske elementer. Musikken og dansen er overordentlig dramatisk og subjektiv og fokuserer på livets store følelser: kærlighed, sorg, smerte og glæde. 

Landefakta

Areal:

505.370 km2

Hovedstad:

Madrid

Møntfod:

Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog:

Spansk (castiliansk) (off.), catalansk, galicisk, baskisk

Tidsforskel fra DK:

Ingen tidsforskel

Viktors Farmor i Spanien

Hos Viktors Farmor prøver vi altid at gå ad de mindre gængse veje – også på vores rejser. Derfor har vi planlagt vores Spanien-rejser for at give et indblik i, hvad landet også kan tilbyde. Vores vandreferier udforsker derfor tre naturskønne, men også i høj grad varierede naturområder og vores kulturrejse i Andalusien går i dybden med en speciel spansk region med sin helt egen historie. 

Vandreferien i Picos de Europa udforsker vi en af Spaniens mest imponerende naturparker og vandrer langs de golde klipper op i højderne. Rejsen byder på kulturelle godbidder som Bilbao, hjertet i Baskerlandet med sine egen kultur og traditioner, samt det verdenskendte Guggenheim Museum i byens midte. 

Vandreferien i Segovia er for dem, der ønsker en mere let og ligetil vandreferie i det spanske. Specielt på rejsen er, at vi bor på små hyggelige hoteller og familiepensioner i pittoreske landsbyer i Segovia-området. En by, der vidner om regionens lange historie. Rejsen foregår i hjertet at Spanien, og i løbet af ugen bringer vores vandringer os tættere på landets kulturelle sjæl og den tankegang, der har formet nationen. 

Vandreferie i Andalusien er imponerende natur og hvide landsbyer i de sydlige Spanien. Vi ser smukke bjergtoppe og dybe grønne dale. Rejsen har to støvler, så almindelig god vandreform er vigtig. Turen blandet kultur, gastronomi og vandring, og vandringerne er i smukt og varierende natur.  

Vandreferien i Pyrenæerne giver mulighed for at udforske Spaniens smukke natur i nordøst og er rent vandreteknisk mere tilgængelig end vandreferien i Andorra (også Pyrenæerne), som er for mere erfarende vandrere. Vandreturen bliver krydret med catalansk kultur, f.eks. når vi besøger Salvador Dalís museum i kunstnerens hjemby Figueres, der har verdens største samling af hans kunst. 

Vores sidste nye Spanien-rejse Andalusien – Maurernes maleriske byer, er modsat vores andre rejser en kultur-rejse. Vi sætter fokus på den sydspanske kulturarv, der er formet af historiens helt store vingesus. Et af højdepunkterne er paladsbyen Alhambra i Granada, opført af de sidste konger i Spaniens islamiske periode. Det er et af verdens smukkeste bygningskomplekser, som ligger majestætisk nedenfor det sneklædte 3.478 meter høje Sierra Nevada. Rejsen er samtidigt også et møde med det spanske køkken i sit bredeste format. Vi skal naturligvis spise tapas og besøger landets Sherry-distrikt.  

Vidste du det om Spanien?

Spanien kan prale af at have hele 47 UNESCO listede steder og seværdigheder. Dermed ligger landet nr. 3 globalt plan med flest af disse. Kun overgået af Italien og Kina. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Spanien.

Hvad siger vores gæster

Klima og vejr

Hvornår besøger man Spanien?

Spanien er en smule større end Danmark og Sverige til sammen og et af de mest bjergrige lande i Europa. Bjergkæderne Pyrenæerne og Sierra Nevada præger landskabet i de nordøstlige og sydlige dele af landet, mens de kantabriske bjerge rejser sig op til 2.500 meter over havets overflade i landets nordlige del.

Midt i landet ligger et højlandsplateau næsten uden træer, med dårlig jordbund og tørt klima. Højlandet omsluttes af dale på flere sider, dannet af floderne Ebro og Guadalquivir. Langs kysterne i nord og syd findes der frugtbare sletter. Højdeforskellene gør, at der er store klimavariationer mellem landets regioner.

Rejser man i det nordlige område og i bjergene er den bedste sæson fra sent forår til tidligt efterår. Det sydlige område kan besøges langt hen i efteråret samt det tidlige forår, hvor temperaturerne stadig vil være varme efter dansk målestok.

De klimatiske forhold i Spanien kan overordnet inddeles i tre hovedgrupper med Atlanterhavsklima ved kystområderne i nord, Middelhavsklima langs kysterne mod øst og syd og kontinentalt klima på den centrale højslette.

Spanien er en smule større end Danmark og Sverige til sammen og et af de mest bjergrige lande i Europa. Bjergkæderne Pyrenæerne og Sierra Nevada præger landskabet i de nordøstlige og sydlige dele af landet, mens de kantabriske bjerge rejser sig op til 2.500 meter over havets overflade i landets nordlige del.

Midt i landet ligger et højlandsplateau næsten uden træer, med dårlig jordbund og tørt klima. Højlandet omsluttes af dale på flere sider, dannet af floderne Ebro og Guadalquivir. Langs ky...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Spanien

Hjemlig atmosfære

Hoteller i Spanien er overordnet af god international standard. Man kan trygt forvente, at de er på niveau med de andre lande i Europa. Spanien er et veludviklet land inden for turisme. Men der er også mange hyggelige ’Bed and Breakfasts’ og andre typer overnatningssteder med en hjemlig atmosfære.

Cordabas gamle bydel er et hyggeligt bekendtskab. Foto Anders Stoustrup
Private paladser bygget i maurisk stil. Foto Pia Bruun

Hoteller med arabisk stemning

I landets sydlige regioner kan man også opleve hoteller med “arabisk stemning”. Der er Riads i marokkansk stil med små gårdhaver og planter og måske et lille springvand.

Hoteller i bjergene

På bl.a. vandreturen Picos de Europa bor vi på flere charmerende og mindre hoteller i bjergene. Her kan man altid falde i en god snak med personalet og få sig en lækker lokal øl eller kop kaffe.

Landsbyen Bulnes går i ét med den smukke natur. Foto Vibeke Balslev

Typiske spørgsmål før rejsen til Spanien

Det spanske køkken er kendt over hele verden og bliver ofte fusioneret med alverdens regionale køkkener.

Det skaber nye variationer og et rigt udbud af spansk mad. Spanien byder både på helt enkle delikatesser som simple tapas-anordninger eller langtidshængte skinker, der spises, som de er.

Men Spanien har også tradition for fine delikatesser. Og mange danskere husker måske, at det netop var den spanske restaurant El Celler de Can Roca, der snuppede titlen som ’verdens bedste restaurant’ i 2013, efter at danske Noma havde haft æren 2010 og 2012. I øvrigt var det en anden spansk restaurant, der havde titlen inden Noma.

Det illustrerer meget godt, hvordan landet tilbyder alt lige fra “gademad” til gourmet i absolut verdensklasse.

Blandt Spaniens andre essentielle retter hører paella, patatas bravas, gazpacho, m.m. Samtidigt byder det også på sine egne deserter såsom churros, også kendt som spanskrør, spansk alkohol såsom Rioja og Cava vin eller den baskiske likør patxaran.

Churros spiser vi typisk herhjemme i Danmark omkring jul, men flere steder i Spanien er det en morgenmadsspise. Typisk serveret med en kop meget mørk smeltet chokolade til, som man så dypper sine churros i.

I Nordspanien er det også værd at nævne Cidra – som vi får rig mulighed for at prøve af i Picos de Europa. Hvis du er modig, kan du også prøve at give dig i kast med den helt specielle måde, som cidra skal hældes op på. Det er en alkoholiseret æblecider, som er frisk og lækker.

Prisniveauet i Spanien er en kende lavere end i Danmark, specielt når det kommer til priserne på mad og vin. Man kan godt spise sig mæt for under 100 kroner og få et glas vin til omkring 30 kroner. Men ligesom i Danmark kan det selvfølgeligt blive en del dyrere, alt efter hvor fin en restaurant man besøger. 

En ½ liter vand kan fås til omkring en euro (7,5 kroner), og en øl på en bar eller restaurant kan typisk fås til omkring 15-25 kroner. 

Der er mange souvenirs at få i Spanien. Særligt populært er for eksempel at købe en af de mange tørrede skinker eller pølser, der hænger i slagterforretningerne. Iberico og Serrano skinke er kendt over hele kloden og ikke uden grund. I Spanien har man nemlig stærk kultur for at forædle sine skinker, og derfor kan de fås i alle prislejer. De er dermed også nemme at transportere hjem, da de typisk pakkes ind i et lufttæt materiale.  

Andre fødevarer eller drikkevarer egner sig også godt som souvenirs. I flæng kan nævnes cava og andre spanske vine, oste eller olivenolie. På nogle af vores vandreture besøger vi også helt små ostemejerier, hvor der er rig mulighed for at smage og købe specialoste med hjem. I Catalonien er de også kendt for bl.a. en masse lækre tørrede kager og kikse, som også kan købes med hjem.  

Derudover skal naturligvis også nævnes smykker. Spanien laver utroligt smukke håndlavede smykker, som både findes i butikker og på markeder.  

Lædervarer kan også ofte findes i et væld af stilarter og kvaliteter. Bl.a. tasker, sko, bælter og små punge kan nævnes.  

Spanien er en veletableret rejsedestination og derfor også et ganske sikkert rejseland. Som alle andre steder er det dog en god ide at holde godt øje med sine ting og omgivelser. Specielt i storbyer som Barcelona og Madrid og andre meget turistede områder, er der risiko for at blive bestjålet af lommetyve, hvis ikke man tager sine forholdsregler.  

Vandreturene til de spanske Pyrenæer og til Segovia er ikke mere krævende, end at du skal kunne vandre i flere timer hver dag i et nogenlunde fladt terræn. Vandreturene i Picos De Europa kræver, at du også har gode knæ til at gå op og ned. Der er altid tænkt over fleksibiliteten, så ofte kan du vælge at gå kortere eller længere end planlagt, bare spørg din rejseleder.  

Det gør vi også nogle gange, men til f.eks. Bilbao kan man ikke flyve uden en mellemlanding. Det kan også sagtens tænkes, at vi har en mellemlanding på vej til Barcelona eller Madrid, og årsagen er, at vi går efter det flyselskab med de bedste betingelser og den bedste service og ikke kun efter dem, med en direkte afgang. Prisen spiller selvfølgelig også ind.

Det er der to årsager til: Vi rejser i mindre grupper på maks 20 deltagere (vandreture maks 16). Det betyder, at rejsen koster lidt mere, end hvis vi tillod 25-35 at tage med, men oplevelsen er i vores øjne også markant bedre. Du får en mere personlig betjening. Herudover har Viktors Farmor altid næsten det hele med i rejsens pris. Der er ikke udflugter, som skal tilkøbes.  

Politikens ’Turen går til’ serie har flere bøger om Spanien. Baseret på rejsemål anbefaler vi: 
Turen går til Barcelona og Costa Brava (2019), Turen går til Madrid (2017), Turen går til Andalusien, Murcia & Valencia (2019) samt Turen går til Camino de Santiago & Nordspanien (2020). 

Film: Har man lyst til at dykke lidt ned i film om det moderne Spanien, anbefaler vi den anerkendte instruktør Pedro Almodóvars filmperler. Blandt de mest kendte er hans internationale gennembrudsfilm, Alt om min mor (1999), oscarvinderen Tal til hende (2002), succesfilmen Huden jeg bor i (2011) og en af hans nyere Parallelle mødre (2021). I Parallelle mødre rør instruktøren for første gang ved tiden under Franco – og eftertiden. Der bliver stadig fundet og udgravet nye massegrave fra tiden under Franco. Det er et spændende emne at dykke ned i.  

5 nedslag i Spaniens historie

241 f.Kr.
Spanien bliver en del af Kartago for senere at blive indlemmet i det romerske imperium.

Fra 1478
Den spanske inkvisition begynder. For at sørge for at Spanien forbliver et katolsk land, jagter man såkaldte ’hedninge’ med andre trosretninger. 

1492
Den spanske opdagelsesrejsende Christoffer Colombus ankommer til det amerikanske kontinent. Det bliver den tidlige start på, at Spanien udvider sit imperium med størstedelen af Latinamerika som en del af riget.

1936-1939
Spanien er splittet politisk og geografisk. Det udløser den spanske borgerkrig, der ender med en sejr til nationalisterne og starten på Franco’s diktatur.

1975
Franco dør i november, og Spanien gennemgår herefter en hurtig forandring fra diktatur til demokrati. Eftertiden, op til i dag, præges af diskussion om forsoning med fortiden, ”Spaniens hukommelse”.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Spanien

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Spanien op til 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den bør opbevares et andet sted end selve passet.

Inden afrejse til Spanien anbefales som minimum en vaccination mod difteri-stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

I Spanien bruger man EURO.
På rejserne i Picos de Europa anbefales det at veksle til EURO hjemmefra, da der ikke findes hæveautomater i bjergbyerne. 

Der er ingen tidsforskel imellem Danmark og Spaniens fastland.

Strømmen i Spanien er som i Danmark, det er ikke nødvendigt at tænke på at huske en speciel adaptor. I Spanien benytter man følgende strømkilde: 220voltAC/50Hz.

Landekoden til Spanien er +34.

Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil i Spanien. Man bør dog være opmærksom på, at mange spaniere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge, før man fotograferer enkeltpersoner.

Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Spanien, men det smager ikke særlig godt. Vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe vand på flasker, der fås i de fleste fødevarebutikker og kiosker.

Det er normalt at give drikkepenge i Spanien. Der er lagt service oveni på restauranter, men alligevel er det almindeligt, at man runder op. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man giver også lidt Euro til stuepiger og taxichaufføren, hvis han har ydet en eller anden form for service.

Kaffe og cola ca. 10 kr. En øl/vand koster ca. 20 kr. på restauranterne, og en vand ca. 5 kr. i kioskerne. Prisniveauet i Spanien er stadig lavt, og man får virkelig meget ud af lommepengene.  Prisniveauet i turistområderne er lidt højere, men rejser man rundt i Spanien og besøger lokalområderne er det billigt at handle eller gå ud at spise.

Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den rundt (på nogle rejser i Spanien benytter vi det samme hotel under hele rejsen).

Pyrenæerne

I dette område har Spanien et alpint klima med milde somre, kolde vintre og kraftige vinde. Højde er en afgørende faktor for vejr og klima i Spaniens bjerge. Jo højere luftlag, jo lavere temperatur og mindre sæsonudsving. Dagstemperaturer mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 5 grader. Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt, solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time. Specielt på årets første ture kan der ligge en del sne tilbage fra vinteren. I september og november er vejret ofte mere tørt og klart. I sommermånederne kan tordenbyger forekomme. I vintermånederne januar til marts er der mulighed for sne.

Picos de Europa

Juni til september er fantastiske til besøg i Picos de Europa. Sæsonen starter sent i bjergene, pga. sne, så i juni er sæsonen netop begyndt, men der er få turister. Alt er lysegrønt, det dufter af blomster -  og heste, køer og får kommer på græs. Floder og åer bruser af smeltevand fra vinteren. Vejret kan være ustabilt og temperaturen kan være svingende.

Hen imod august og september er vejret ofte mere stabilt.

Uanset om du rejser i juni eller september skal du forvente alt mellem 15 og 25 grader i dalen og køligere oppe i terrænet, dog ligger der sjældent sne i højderne på denne tid. Aftenerne og nætterne er typisk kølige. Vær opmærksom på, at vejret i bjergområder altid kan skifte hurtigt fra solskin til regn og tåge, og omvendt — og at du altid skal have tøj med i din rygsæk til eventuelt vejrskifte.

Segovia

Vejret i Segovia i maj og oktober ligger på op til omkring de 20 grader om dagen. Om natten kan temperaturen falde til under 10 grader. Klimaet i denne periode er generelt behageligt og med mellem 7-10 timers daglig sol.

Vi anbefaler derfor at pakke til køligere forhold til om aftenen samt sommertøj til om dagen.

Andalusien

I den sydlige region af Spanien kan Middelhavsklimaet mærkes. Her er milde vintertemperaturer, mens sommeren er varm og tør. De bedste tider at besøge Andalusien på er marts til maj og oktober til november. Her er der lunt og behageligt med minimalt nedbør. I foråret kan man opleve den søde duft fra appelsintræernes blomster, når de springer ud, mens man i efteråret kan smage de solmodne, søde druer nærmest direkte fra vinstokken. I foråret er dagtemperaturen mellem 22-27 grader, mens det i efteråret er 20-32 grader – dog skal den høje temperatur ikke afskrække, da luftfugtigheden er lav, og det derfor ikke føles ubehageligt.

Til vandreturene bedes I tage jeres bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Er I vant til vandresko (ikke kondisko) kan de godt bruges især i Segovia, men ellers anbefales støvler. Terrænet er kuperet. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj.

Husk på Picos De Europa at veksle til EUR hjemmefra, da vi ikke støder på hæveautomater i bjergene. 

Det skal understreges, at bagagen bliver transporteret mellem overnatningsstederne, så hav en lille dagtursrygsæk med til vand, madpakker og andre fornødenheder. 

Husk at supplere pakkelisten med:

 • Regntøj
 • Evt. vådservietter & håndsprit
 • Kasket eller solhat + solbriller
 • Solcreme
 • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
 • Evt. spansk miniparlør
 • Vigtigt på vandreferier:
  • Snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til de ikke altid lige interessante spanske sandwiches.
  • Gode vandresko/støvler (på Picos-rejsen anbefales deciderede vandrestøvler)
  • Vandrestave
  • I dagtursrygsækken skal der være plads til dagens madpakke
  • En varm trøje, vanter og hue til de kolde morgener/aftner i bjergene
  • Kikkert
  • Lille dagtursrygsæk

 Pak ikke en alt for stor kuffert, da der er begrænset plads i bus og taxaer. 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Fysisk form: Vi går hver dag mellem 2 og 5 km, så man skal være i stand til at gå 10.000 skridt om dagen.

Rejsen Kultur og vandring i Pyrenæerne og Vandreferie i Segovia har en sværhedsgrad på 1 støvle.

Akkumulerede stigninger for Vandreferie i Segovia:

- La Granja til Valsaín: 304m
- Arevalillo til Pedraza: 400m
- Castilnovo til Sepúlveda: 296m
- Duratóndalen: 115m

Frokoster på vandredagene er madpakker, som vi nyder i det fri.

Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

Rejsen Vandreferie i Andalusien er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 2 støvler.
Vi går på meget forskelligt underlag på rejsen. På rejsens dag 3 stiger man eksempelvis mere end 500 højdemeter.

Picos de Europa
Vandreferien i Picos de Europa har sværhedsgraden 2 støvler. Det betyder, at du skal være i god fysisk form og kunne gå mere end 10 km. dagligt. Der er moderate stigninger, og underlaget varierer fra grusstier til græs og mere stenede passager. Enkelte passager har en sværhedsgrad på 3 støvler. Der er flere muligheder undervejs for at afkorte vandringerne og f.eks. tage en taxa resten af vejen.

Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her