Afrikas sidste stammefolk

En ekspedition til Omo-dalen i Etiopien viser unikke skikke hos små stammer.

I det sydvestlige Etiopien, langs Omo-floden, lever en del stammer, hver med egne traditioner, selv om de ikke lever særlig langt fra hinanden.

Besøg for eksempel en Konso-landsby, hvor stammefolkene anlægger terrassemarker og rejser totempæle fyldt med falliske symboler over de dødes grave. De dyrker også slangen som kult.

Mursi-folket er en af de stammer, der stadigt praktiserer kropsbemalinger med naturlige farvestoffer som lime eller ler. De bor i en af de mest øde egne af Etiopien og er mest kendt for kvindernes læbeplader. Som 20-årig får kvinden spaltet underlæben fra, og der bliver i løbet af det næste år indsat stadig større lerplader. Jo større plade, desto større medgift kan kvinden få.

Hamar-folket har i årevis levet isoleret og har derfor udviklet meget unikke skikke. Hamar-folkets livsstil er meget traditionel afrikansk. Ved den sidste folketælling i Etiopien registrerede man 42.000 Hamar.

Der er kun 1000 af Karo-folket tilbage, og de udgør dermed en af de mindste stammer i Etiopien. Tsetsefluen har udryddet deres kvæg, og nu er de agerbrugere som dyrker sorghum, majs og bønner. De holder bier og er fornylig af nød begyndt at fiske, hvilket tidligere var tabu.

Se alle vores artikler om Afrika