Landet der vogter over Pagtens Ark

Etiopien er et af verdens første kristne lande, og det har noget, som ingen andre lande kan prale af.

Ifølge overleveringer findes Pagtens Ark i dag i den nordetiopiske by Axum. Foto Viktors Farmor

Pagtens Ark er det guldbelagte skrin, som Moses fik besked på at lave af Gud. Det indeholdt stentavlerne med de 10 bud. Ifølge etiopisk overlevering findes Pagtens Ark i dag i den nordetiopiske by Axum, hvor den bevogtes af en særligt udpeget præst. Han har viet hele sit liv til at holde øje med den. Og ingen andre må komme ind og se den.

I hver eneste kirke i Etiopien – stor eller lille – findes en kopi af den selvsamme Ark. Ved højtider bærer præsterne deres kopi ud af det allerhelligste og går i procession gennem byen. Men også her dækker et klæde for skrinet, som heller ikke andre end præsterne må se. En sådan procession omringes hurtigt af hundreder, hvis ikke tusinder, af dybt troende kristne. Der er ingen tvivl om, at religionen spiller en meget vigtig rolle i Etiopien.

Sagnet om Arken

Men hvordan gik det til, at Pagtens Ark endte her – hvis den altså findes? Jo - sagnet lyder, at Dronningen af Saba mødte Kong Salomon i Jerusalem omkring år 1000 før Kristus. Et møde, der resulterede i en søn, Menelik, som blev den første kejser i Etiopiens royale dynasti, der sluttede med Kejser Haile Selassie i 1974-75.

Menelik besøgte siden sin far i Jerusalem, og på hjemvejen tog han Pagtens Ark med sig og skjulte den ifølge sagnet på en af de mange øer i Tanasøen - kilden til Den Blå Nil. Siden er Arken blevet flyttet til Axum og mangfoldiggjort i kopi efter kopi af særligt uddannede præster i fjernt beliggende klostre i det etiopiske højland.

Mange mener, at hele historien blot er en stor skrøne. Men når etiopierne selv skal argumentere for, at de vitterligt har den sagnomspundne Ark, siger de:

”Jamen, der er jo ingen andre lande i verden, der gør krav på at have den. Så hvis vi ikke har den, hvor er den så?”

Se alle vores artikler om Afrika