Ghana - Togo - Benin

Rejs på tværs af Vestafrika

De tre vestafrikanske lande er en guldgrube af oplevelser. Med en dansk vinkel, fordi Danmark drev koloni på vestkysten 1659 til 1850. I Togo oplever vi bl.a. en gammel ceremoni med ilddans, og i Benin besøger vi byen Ganvie bygget på pæle ude i en stor sø.

Priser fra

36.990 kr.

Max. 20 deltagere

16 dages rejse

Start din rejse her

Da Danmark drev koloni på den vestafrikanske kyst, hentede man guld, elfenben og senere slaver. Deraf blev kysten - meget rammende - kaldt Guldkysten. Det gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, og vi er på rundvisning i Osu med professor Wellington. Han er ekspert i historie og opvokset i Osu og kender derfor alle bydelens oprindelige familier, bygninger, smutveje og røverhistorier.

Historiens vingesus bliver tydelig for os, når vi besøger de tidligere paladser for to af kongeriget Dahomeys mest berømte og berygtede konger i Abomey. I Europa var Dahomey frygtet som et blodtørstigt kongerige, mens det i det nuværende Benin er beundret for sin kamp mod invaderende kolonimagter.

Der er dog meget mere end danske vinkler på et besøg i Ghana. Ashanti var et legendarisk kongedømme, og ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får serveret historier og anekdoter.

Vi oplever så forskellige håndværk som en fantasirig kistesnedker, kreative vævere af eksklusive kente-tekstiler og initiativrige kvinder, som udvinder palmekerneolie.

Ved kysten ligger fæstningen Elmina Castle, hvor vi står ved ”Door of No Return” - men nøjes med et kig gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse.

I Togo forbløffes vi over en ilddans. Nattens mørke er kun oplyst af ild og gløder i den århundredgamle ceremoni, hvor krigere viser deres mod ved at udfordre ild og smerte.

Det er også i Togo, at vi får svar på, om heste virkelig kan danse. Farverigt udklædte heste og ryttere smelter sammen til et væsen, når de danser akkompagneret af den insisterende rytme fra trommer.

I grænselandet mellem Togo og Benin lever Batammariba-folket. Det er en etnisk gruppe, som har levet isoleret, og som dermed har bevaret deres traditionelle levevis. For os føles det som at træde ind i en anden verden - et enestående kulturlandskab med klipper, gamle krogede baobabtræer og små borge bygget af ler, hvor familierne kan leve beskyttet.

I Benin har vi god tid til at blive klogere på Batammariba-folkets levevis. Vi suser ikke bare forbi og nøjes med et eksotisk foto.

Byen Ganvie er bygget på pæle ude i en stor sø for at beskytte indbyggerne mod krig og slavehandlere. Vi sejler ud til Ganvie, hvor alt foregår på vandet.

Hvis du har set for mange amerikanske gyserfilm, frygter du måske voodoo? Voodoo stammer oprindeligt fra Benin, og det er den største religion i området. Og vi nøjes ikke med abstrakte forklaringer. Vi kommer selv til at oplever en voodoo-ceremoni.

5 gode grunde til at rejse til Ghana, Togo og Benin med Viktors Farmor:

  • Oplev dansk kolonihistorie i bl.a. Osu Castle i Ghana
  • Besøg Kumasi - hovedstaden i det historiske Ashanti-rige
  • Nyd ceremoniel ilddans og hesteopvisning i Togo
  • Se stammefolket Batammaribas særprægede huse i Benin og Togo
  • Kom med på en bådtur i Ganvie – Vestafrikas Venedig

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Cotonou

    Vi ankommer om aftenen til Cotonou i Benin. Vi kører direkte fra lufthavnen til vores hotel.

    Vi har én overnatning på hotel i Cotonou.

    Måltider: På flyet

    Overnatning: Cotonou

  • Dag 2

    Byrundtur i Cotonou og besøg i "Vestafrikas Venedig" Ganvié

    Vi begynder rejsen med at udforske storbyen Cotonou, som er landets uofficielle hovedstad. Vi starter ved den imponerende 30 meter høje amazone-statue, som ærer de kvindelige krigere fra Dahomey-kongeriget. Dahomey var kendt for sin hær af kvindelige krigere, som var både beundret og frygtet for deres tapperhed og evner i krig. De franske kolonistyrker omtalte denne hær som Dahomeys amazoner.

    Herfra fortsætter vi til et af Vestafrikas største udendørs markeder, nemlig Dantokpa-markedet. Markedet ligger spredt ud over 20 hektar og sælger alt, man kan forestille sig. Markedet er så omfattende, at det anses som en væsentlig bidragsyder til Benins økonomi.

    Vi slutter byrundturen ved Cotonous kunsthåndværksmarked.

    Vi forlader Cotonou og kører mod indsøen Nokoué. Her stiger vi ombord i en træbåd, som sejler os til Ganvié, en by bygget på pæle ude på søen og kendt som Vestafrikas Venedig. Byen blev etableret i det 16. århundrede for at beskytte dens indbyggere. Helt op til det 19. århundrede hærgede krige området for at skaffe slaver til kystens slavehandlere. I Ganvié udnyttede man et tabu i det magtfulde kongerige Dahomey, der forbød magthaverne i at færdes på vand.

    Ganvié er fortsat en levende by med omkring 30.000 indbyggere. Hovederhvervet er fiskeri og opdræt af fisk. Der er bygget enkelte øer til for eksempel skolen og hospitalet. Eleverne sejler i skole og selv markedet med frugt og grønt foregår i kanoerne.

    Efter et spændende besøg på vandet, kører vi vestpå mod Ouidah, og indlogerer os på vores hotel. 

    Vi har to overnatninger på hotel i Ouidah.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Ouidah

  • Dag 3

    Voodoo og Slavekysten

    Ouidah bliver anset som Benins spirituelle hovedstad med en rolig og afslappet stemning i forhold til Ghana og Togos hektiske hovedstæder. Voodoo er den mest udbredte religion i Benin. Oprindelig har voodoo fungeret både åndeligt og som politi og domstol. I dag er voodoo en integreret del af et moderne samfund og fungerer parallelt med både kristendom og islam.

    Vi skal naturligvis opleve voodoo i praksis. Det foregår på en lille ø ude i kystlandskabets mangrovelandskab. Voodoo har en øverste gud og en lang række underordnede gudefigurer, der fungerer som en art budbringere mellem mennesker og den øverste gud.

    I ceremonier er det særligt indviede, der går i trance og træder i karakter som budbringere mellem vores verden og den spirituelle verden. I trancen indgår magi, som understreger gudernes styrke.

    Ud over voodoo er Ouidah også kendt som en af de største udskibsningshavne for slaver i det 17. og 18. århundrede. Dengang blev Ghana omtalt som Guldkysten, og Togo og Benin gik under fællesbetegnelsen Slavekysten. Herfra blev slaverne hovedsageligt sendt til Brasilien, Haiti og de caribiske øer, indtil slaveriet officielt blev afskaffet i 1807. Vi besøger det lokale museum, og lærer mere om Benins historie.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Ouidah

  • Dag 4

    Kongelige paladser og et underjordisk forsvarsværk

    Efter morgenmad kører vi til Abomey, den gamle hovedstad for Dahomey-riget. Af alle vestafrikanske kongeriger var Dahomey kendt som det mest blodtørstige og grusomme. Den officielle historie er nedskrevet af franskmændene, som måtte kæmpe hårde kampe, inden det lykkedes dem at kolonisere Dahomey. I Abomey er indbyggerne stolte af deres kongerige, som stadig eksisterer den dag i dag.

    I perioden 1625 -1900 byggede 12 konger i Abomey-kongeriget hver sit palads på et 47 hektar stort område midt i byen. Vi besøger to paladser, som overlevede den brand, der hærgede den kongelige by, dengang franskmændene erobrede Abomey. Paladserne er på UNESCOs liste over verdens kulturarv og huser i dag Abomeys historiske museum. På en rundvisning bliver vi klogere på kongerigets fascinerende historie. Kongeriget er især kendt for sin hær af amazoner – kvindelige krigere.

    I omegnen ser vi endnu et overraskende levn fra det engang så mægtige kongerige. I 1990'erne arbejdede danske vejarbejdere fra Danida med at anlægge en omfartsvej mellem byerne Abomey og Bohicon. Mens arbejdet stod på, forsvandt en rendegraver pludselig ned i et stort hul i jorden. Det blev startskuddet til et dansk arkæologisk forskningsprojekt i området ledet af professor Klavs Randsborg fra Københavns Universitet. De arkæologiske undersøgelser har åbenbaret et kæmpestort område med talrige menneskeskabte huler, der hver for sig kunne indeholde adskillige rum. Hulerne er fra 1650- 1850, og blev benyttet af Dahomeys hær til at snige sig ind på angribende hære bagfra og overrumple dem.

    Vi kører videre til Dassa, hvor vi har én overnatning på hotel.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Dassa

  • Dag 5

    Dankoli-helligdommen og en skjult landsby

    Efter morgenmad fortsætter vi rejsen nordpå. Vi kører tidligt om morgenen, for vi skal køre langt denne dag og vejene er langt fra komfortable. Undervejs ser vi hvordan landskabet ændrer sig, jo længere nordpå vi kommer. Det er tydeligt at der falder mindre regn.

    Vi stopper i byen Savalou for at se Dankoli-helligdommen, som huser en af de vigtigste fetisher i Benin. Her er gudens tilstedeværelse så stærk, at man ikke har behov for en voodoopræst for at få opfyldt sit ønske. Man ofrer og beder ved alteret, og ens ønske bliver efter sigende opfyldt inden for et år.

    Vi fortsætter rejsen med en afstikker til Tanéka Béri landsbyen. Landsbyen ligger i Atakora-bjergene med en fantastisk udsigt ud over det nordlige Benin. Landsbyen blev oprindelig bygget på dette afsidesliggende sted i godt skjul for slavejægerne. 

    Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Natitingou, hvor vi har to overnatninger på hotel.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Natitingou

  • Dag 6

    Traditionel levevis og eventyrlig arkitektur

    I området omkring Natitingou lever mange forskellige etniske grupper. Her møder vi Batammariba-folket, som har levet isolerede og derfor bevaret deres traditionelle kultur. Det omgivne samfund kalder Batammariba for Somba, som betyder nøgen, fordi folket oprindeligt kun dækkede det mest nødvendige.

    Batammariba er kendte for deres traditionelle ar-udsmykninger. Allerede fra børnene er 2 til 3 år får de ar-udsmykninger. Disse udsmykninger bruges til at identificere, hvilken stamme de tilhører, og beskytter dem mod sygdomme og sort magi. Senere i livet gennemgår piger og drenge, kvinder og mænd en lang række ritualer i forbindelse med pubertet og ægteskab, som også bliver markerede med ar-udsmykninger.

    Arkitekturen er også helt speciel. Husene er bygget i ler med tårne og små tage af strå. Huset kan lukkes helt af, så det fungerer som et lille fort, hvor husets indbyggere er beskyttede mod angreb udefra.

    Vi bruger det meste af dagen på at opleve og lære mere om Batammariba-folket og deres kultur samt oplever lidt af hverdagslivet i den hyggelige lille by Natitingou.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Natitingou

  • Dag 7

    Mytisk landskab og udfordrende ilddans

    Vi krydser grænsen til Togo og ankommer til Koutammakou. Et mytisk landskab af klipper, gigantiske krogede baobab-træer og den særlige ler-arkitektur. Det føles som om man er havnet midt i et eventyr. Koutammakou er på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

    Her møder vi også Batammariba-folket og deres kultur. Kvinderne bærer særlige hatte med lange spidse kohorn, som er en traditionel gave i forbindelse med deres bryllup. Landsbyen spiller op til traditionel dans med særdeles hurtige dansetrin.

    Vi fortsætter til Sokodé, hvor vi indlogerer os og får et lille hvil.

    Om aftenen oplever vi et ritual for modige krigere. Den såkaldte ilddans handler om at vise sit mod og sin evne til at udholde smerte. Landsbyen er kun oplyst af et bål, hvor frygtløse krigere udfordrer hinanden i deres omgang med flammer og gløder.

    Vi har én overnatning på hotel i Sokodé.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sokodé

  • Dag 8

    Dansende heste, mageløse udsigter og et lille bjerg

    Vi starter dagen med at opleve en traditionel hestedans med farverigt udsmykkede heste og ryttere. Nu spørger du måske om en hest overhovedet kan danse. Vi får se! 

    Sokodé er kendt for sine krigere til hest. Til den insisterende rytme fra trommerne danser hestene for os. Det er del af en gammel ceremoni, hvor krigerne viste deres konge og deres medborgere at de havde fuldstændig kontrol over deres hest, når de skulle i krig.

    Vi kører dernæst mod syd gennem Togo. Landsskabet er mere bjergrigt her med flotte udsigter undervejs. Dagens mål er Kpalimé ved bjerget Mt Klouto på 710 m.o.h. Afhængigt af vores ankomsttidspunkt kan vi måske nå en lille gåtur i området.

    Vi har én overnatning på hotel i Kpalimé.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Kpalimé

  • Dag 9

    Gåtur i smukke omgivelser og byrundtur i Lomé

    Vi spiser tidlig morgenmad og begiver os dernæst ud på en gåtur i området omkring Mt Klouto. Undervejs bliver vi introduceret til områdets vegetation og brugen af planter til naturmedicin. Er vi heldige, oplever vi måske også nogle af områdets sommerfugle.

    Vi kører herefter til hovedstaden Lomé, hvor vi skal se lidt mere af byen og dens seværdigheder. Vi ser blandt andet den tyske katedral, som blev bygget i 1905 af tyske kolonister. Katedralen er et imponerende gotisk bygningsværk, og fremstår som et unikt eftermæle for de tyske kolonister.

    Vi har én overnatning på hotel i Lomé.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Lomé

  • Dag 10

    Farvestrålende glasperler og Volta-floden

    I dag krydser vi grænsen til Ghana og kører mod Akosombo.

    Afhængigt af grænseovergangen og trafikken besøger vi en glasperleproducent enten i dag eller i morgen. I Ghana er glasperler vigtige til smykker og dekoration. Glasperlerne bliver normalt fremstillet af genbrugsglas og fremstillet traditionelt. Vi ser processen og de flotte mønstre kunsthåndværkerne skaber i smeltet glas.

    Vi skal overnatte ved Akosombo, hvor en dæmning i 1963 skabte verdens dengang største opdæmmede sø. Stort set hele Ghanas elforbrug baseres på produktionen fra de to vandkræftværker ved dæmningen, og der eksporteres strøm herfra til nabolandene. På grund af dæmningens vigtige funktion, er området omkring dæmningen dog lukket for offentligheden.

    Sidst på eftermiddagen tager vi ud på en sejltur på Volta-floden og nyder den rolige, smukke natur på begge sider.

    Vi har én overnatning på hotel i Akosombo.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Akosombo

  • Dag 11

    Akvamu-folkets sejr over Danmark

    I dag dykker vi ned i et stykke Danmarkshistorie, som dog er fortrængt fra danske historiebøger. Historien er dramatisk, og den er særdeles levende, når vi besøger Akvamu-folkets konge. Her har man nemlig aldrig glemt, hvordan Akvamu-prinsen Asameni i 1693 narrede de danske vagter på fortet Christianborg og derefter fungerede som guvernør i et helt år. Akvamuerne solgte Christiansborg tilbage til Danmark, men kongeriget har lige siden bevaret de oprindelige nøgler til Christiansborg. Vi håber, at kongen af Akvamu er hjemme og har tid til at mødes med os. Et besøg kan desværre ikke garanteres, da det afhænger af kongens egne planer.

    Efter denne lektion fra Danmarkshistorien begiver vi os mod Kumasi, som er den næststørste by i Ghana.

    Vi har én overnatning på hotel i Kumasi.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Kumasi

  • Dag 12

    Et stolt kongerige, de flotteste tekstiler og initiativrige kvinder

    I Kumasi er vi i centrum af det gamle Ashanti-kongerige. Et stadig eksisterende kongerige som i århundreder har regeret over en del af Vestafrika. I dag har kongen ikke politisk magt, men kongeriget har stadig en stor symbolsk betydning. Kongen bliver den dag i dag inddraget i byplanlægning og -udvikling og spiller en vigtig rolle som mægler mellem stridende parter.

    Englænderne havde en hård kamp med at overvinde Ashantierne, og kongefamilien var centrum for modstanden mod de engelske koloniherrer. Hovedstaden Kumasi med de smukke gamle bygninger blev brændt ned, og kongefamilien blev deporteret til Seychellerne. Da kongefamilien igen fik lov til at vende tilbage til Kumasi ville englænderne forære kongen et palads. Men Ashantierne insisterede på selv at betale for paladset. De ville ikke stå i gæld til englænderne.

    Kongepaladset er lukket for besøgende i øjeblikket, så vi begynder dagen med et besøg på Prempeh museet for at lære mere om Ashanti-riget.

    Fra den hektiske storby Kumasi kører vi til en landsby, hvor der produceres Kente tekstiler. Det er håndvævet ceremonielt stof i klare farver, som har stor betydning for de mange ceremonier og sociale sammenkomster. Størrelser og længder kan variere. Stoffet er meget farverigt og til tider temmelig dyrt på grund af det indviklede og tidskrævende design. Hvert design har betydning, og man bruger sin påklædning til at kommunikere. Symbolikken handler ofte om vigtigheden af samarbejde. Men nogle tekstiler har pessimistiske budskaber som ”Gode gerninger rejser ikke langt” og ”Hvis det går dig bedre end din nabo, hader han dig”. Vi møder de lokale vævere og ser, hvordan de arbejder med tekstilerne.

    På vej mod kysten gør vi endnu et stop undervejs. Denne gang skal vi besøge nogle initiativrige kvinder, der har skabt et kooperativ, som fremstiller palmekerneolie. Palmekerneolie-kooperativet er ikke et normalt stop på en turistrejse. Her er intet glamourøst, ingen souvenirbutik og det er heller ikke oprettet som udviklingsprojekt med støtte fra Europa. Men der er glæde, gejst og hårdt arbejde. Vi får muligheden for at møde en gruppe kvinder, der er gået sammen om at skabe arbejdspladser til sig selv og dermed en beskeden indkomst.

    Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Elmina og vores resort, som ligger smukt ved havet. Her er kokospalmer, golfbane og drinks med udsigt til det brusende hav. Vi har to overnatninger på et resort i Elmina.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Elmina

  • Dag 13

    Livligt fiskemarked, Guldkystens første fort og natur i regnskoven

    Elmina er en fascinerende by. Byen er 700 år gammel og bygget op omkring en lagune med en naturlig havn. Derfor finder vi her en af Ghanas mest aktive fiskerihavne med farvestrålende fiskerbåde udsmykket med alverdens flag.

    Fiskerbådene er bygget i hånden, så vi begynder dagen med at besøge området ved havnen, hvor bådene bliver bygget og repareret. Derfra fortsætter vi til det livlige fiskemarked. Fiskerne kommer ind med nattens fangst om morgenen og sælger den til markedskvinderne, der sælger den videre til kunderne. Her er alt fra store tunfisk, skinnende hestemakreller til underlige små havdyr og gigantiske havsnegle.

    Som nabo til fiskemarkedet og ved indsejlingen til lagunens havn finder vi Elmina Castle, som UNESCO har udnævnt som en del af verdens kulturarv. Elmina Castle er grundlagt af portugiserne i 1482 og er det ældste europæiske bygningsværk i Afrika syd for Sahara. Vi begynder i slavekældrene, som på trods af udluftning stadig lugter klamt af angst og menneskelig nedværdigelse. Heldigvis kommer vi tilbage fra ”the door of no return” og kan nøjes med et kig gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse. Fra de klamme slavekældre går vi op ad trapperne og ender øverst i guvernørens luftige lyse værelser med udsigt over havet og byen Elmina.

    Om eftermiddagen kører vi til regnskoven Kakum nationalpark. Den 375 kvadratkilometer store nationalpark er Ghanas mest besøgte.

    Nationalparken blev oprettet i 1932 for at beskytte den oprindelige regnskov. Her er 500 arter af sommerfugle og 250 fuglearter, der er aber og endda skovelefanter. Vi skal dog være ualmindelige heldige, hvis vi får øje på så mange dyr. Regnskoven er nemlig tæt, så der er blade, træstammer og lianer overalt. Vi ser det hele fra oven på en 330 meter lang hængebro, der går fra platform til platform oppe i træerne. Der er 40 meter ned.

    Efter besøget i Kakum nationalpark vender vi tilbage til Elmina.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Elmina

  • Dag 14

    Posuban-helligdommen, fantasifulde kister og Frederiksgave

    Efter morgenmaden kører vi mod Accra. På vejen gør vi holdt i Mankessim for at se Posuban-helligdommen. Alle byer langs kysten har helt fra kolonitiden haft grupper af krigere til at beskytte lokalsamfundet som en form for hjemmeværn. Grupperne hedder Asafo, og de er inddelt i forskellige kompagnier fra 1 til 10. Hvert kompagni har deres egen helligdom, som er udsmykket med symbolik og mytologiske figurer, der knytter sig til kompagniets historie og myter. Asafo-kompagnierne fungerer stadig, men i dag er deres rolle knyttet til ceremonier. 

    Ved ankomsten til Accra besøger vi et lokalt kistesnedkeri. I den kristne del af Ghana er begravelser meget betydningsfulde med mindehøjtideligheder gennem flere år. En kiste er ikke bare en kiste i Ghana, men et symbol på den afdødes liv og levned. Kisterne repræsenterer ofte den afdødes profession eller noget, der været en vigtig del af den afdødes liv. De forskellige kistedesigns spænder bredt fra biler, cigaretpakker og fly til krokodiller, sko og ølflasker. Kun fantasien sætter grænser. Ønsker man sig en helt særlig souvenir, koster en kiste 1.500 dollars plus fragt.

    Vi fortsætter til Frederiksgave, hvor professor Wellington gør os selskab og viser os rundt. Frederiksgave er en lille plantage, som Frederik VI gav til danskerkolonien i Ghana i 1832. I begyndelsen dyrkede 32 slaver kaffe for danskerne. Danskerne forsøgte også at dyrke sukkerrør, tobak og indigo, men opgav plantagedriften til sidst. Stedet blev siden kursted for syge danske embedsmænd fra Fort Christiansborg, der døjede med gul feber og malaria.

    I 1848 blev slaverne i Vestindien og Afrika officielt frigivet og Danmark solgte sine besiddelser til briterne i 1850. Derefter forfaldt Frederiksgaves bygninger, indtil Danmarks Nationalmuseum, i samarbejde med Universitetet i Ghana, for nylig har renoveret bygningerne.

    Efter rundturen kører vi til vores hotel i Accra, hvor vi har to overnatninger på hotel.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Accra

  • Dag 15

    Dansk kolonihistorie i Accra

    Vi er langt fra de første danskere, som besøger området omkring Accra. I dag vil vi derfor se nogle af sporene fra den danske fortid i Ghana, specielt i bydelen Osu.

    Med på rundturen har vi fortsat professor Wellington, som virkelig er på hjembane. Som uddannet arkitekt er han specialiseret i arkæologisk og historisk arkitektur og har været med til at skrive faglitteratur om kolonitiden i Ghana. Men Wellington har ikke bare en faglig akademisk viden om det gamle Osu. Han er nemlig opvokset her og kender derfor alle bydelens oprindelige familier, deres bygninger, smutveje og røverhistorier.

    Vi starter dagens rundtur ved fortet Christiansborg. Danskerne grundlagde Christiansborg i 1661, som var hovedsæde for danskerne i 200 år. Dengang kontrollerede Danmark en række forter i det østlige Ghana, hvor vi handlede. I årene 1650-1857 blev 300.000 afrikanske slaver fragtet fra Guldkysten til den dansk-vestindiske ø St. Thomas på 333 sejladser. Vi overdrog senere området til englænderne, og da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i den gamle slaveborg.

    Danskernes gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, opkaldt efter den oprindelige landsby i området. Gennem årerne har borgen været ramt af jordskælv, og den er blevet udvidet og ombygget utallige gange, så udefra er det svært at få øje på detaljer fra danskernes tid. Christiansborg har fungeret som regeringssæde indtil 2013 uden adgang for gæster.

    Lokalerne er ved at blive renoverede, men der er som oftest adgang til den ældste del af Christiansborg, som oprindeligt er bygget af danskerne. Vi håber, at vi får adgang til en del af kældrene under Christiansborg, den indre gård og repræsentationslokalerne.

    Nogle danskere slog sig ned i Osu og fik familier. Det kan man i dag se på gadenavne og familienavne. En af de danskere var embedsmanden Wulff Joseph Wulff, som giftede sig med den lokale kvinde Sara Malm og byggede et hus til familien. I dag lever hans efterkommere stadig i huset, og vi besøger familien Wulff. 

    Sidst på dagen kører vi mod lufthavnen og starter hjemrejsen mod Danmark.

    Måltider: Morgenmad og frokost samt måltider på flyet

  • Dag 16

    Ankomst til København

    Vi ankommer i København om morgenen.

    Måltider: På flyet

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Ghana-Togo-Benin

  • Pas og visum

    Der kræves visum til Ghana, Togo og Benin. Viktors Farmor fremsender visumvejledninger og understøttende visumdokumenter ca. 10 uger før afrejse, men det er de rejsendes eget ansvar at indhente de fornødne visa. Der findes flere visumservice-virksomheder, som kan hjælpe med at indhente visa.

    Forvent at skulle undvære dit pas de sidste 6-7 uger før rejsen. Det er desuden vigtigt, at passet er gyldigt i mindst 6 måneder efter afrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Vaccination mod gul feber er et krav. Man skal ved visumansøgning samt indrejse i Ghana kunne fremvise dokumentation for, at man er vaccineret mod gul feber i form af et gult vaccinationskort.

    Ghana har skærpet de lokale regler med hensyn til udløbsdatoen for gul feber vaccinationen. Udløbsdatoen skal stå anført som livslang ("life long" eller "life cover" på engelsk) eller med en dato, som først udløber efter hjemrejsedatoen. Feltet med udløbsdatoen må ikke være blankt, have en forældet udløbsdato eller være overstreget/rettet til. Hvis i tvivl, så kontakt dit lokale vaccinationssted for at få udstedt et nyt gult vaccinationskort med udløbsdatoen som livslang. Der kræves ikke en revaccination! Husk at medbringe det gule vaccinationskort i håndbagagen, da det skal vises ved indrejse.

    Statens Serum Institut anbefaler vaccinationer mod difteri, stivkrampe (tetanus), smitsom leverbetændelse (hepatitis A) og meningitis. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  • Valuta

    Den lokale valuta i Ghana er Cedi.

    Møntfoden i Togo og Benin er CFA-francs, der benyttes i 8 tidligere franske kolonier. 

    Visa- eller tilsvarende kreditkort kan bruges på større hoteller og i nogle banker og i hæveautomater i de større byer. Og ellers medbring Euro eller USD, der kan veksles mange steder. Man får typisk den bedste kurs med Euro, da CFA har fast kurs overfor Euro, så det er bedst at medbringe Euro.

  • Telefoni og internet

    Uden for byerne er der ikke altid telefonforbindelse/mobildækning til udlandet. De fleste hoteller har gratis trådløst internet.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Der er 220 volt. Der skal bruges adapter, som kan købes i Ghana efter ankomst.

  • Drikkepenge

    Drikkepenge til lokalguider og chauffører betales af Viktors Farmor.

    Det er en uskik, at turister uden at have modtaget en tjeneste bare deler gaver ud, der kan være næsten værdiløse hjemme, men muligvis har en stor lokal markedsværdi. Det hæmmer i sidste konsekvens befolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Det frarådes derfor helt at give gaver til børn.

    Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokale guider være behjælpelige med at give dem til de rette personer.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, skal man altid spørge om lov først.

    Det er ikke tilrådeligt at begynde at fotografere officielle bygninger, lufthavne og militære installationer uden først at få tilladelse.

  • Påklædning

    Hverken mænd eller kvinder bør gå i korte shorts, og kvindernes tøj bør ikke være stramtsiddende. Knickers samt short/kjoler der dækker knæene, er ikke noget problem. Klimaet er varmt og fugtigt. Løstsiddende tøj er mest behageligt.

    Medbring tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv.
    Selskabstøj er unødvendigt, men tøjet bør være i god stand – i Afrika bliver tøj betragtet som statussymbol. Husk gode travesko og sandaler.

  • Indkøb

    Man kan med fordel købe ting som træskærerarbejder som masker, vævede og trykte tekstiler, håndlavede glasperler og sheabutter, og der skal altid tinges om prisen. Mere information på turen.

  • Prisniveau

    På restauranterne koster en øl ca. 15 kr., sodavand ca. 10 kr., vin ca. 150-200 kr. og en flaske vand ca. 8-10 kr.

  • Bagage og håndbagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Klimaet er varmt og tropisk, men ikke ulideligt. Faktisk ligger vores rejse i den allerbedste årstid. Dagstemperaturen ligger normalt mellem 25 og 35 grader og nattemperaturen på ca. 15 grader. Ved kysten er luftfugtigheden høj. Solen skinner og lyset er kraftigt, så husk solcreme, solhat og solbriller.

  • Alkohol og cigaretter

    Øl kan normalt købes billigt på restauranter, og på hotellerne vil der også være salg af importeret vin. Cigaretter kan det være svært at finde. Der er meget få rygere, og det er ikke tilladt at ryge på restauranter og hoteller.

  • Tidsforskel

    Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Benin (i vores vintertid). Der er 1 times forskel til Ghana og Togo. Når kl. er 12.00 i Danmark (vintertid) er kl. 11.00 i Ghana og Togo.

  • Infrastruktur og transport

    Ghana, Togo og Benin er tredjeverdenslande med alt, hvad det indebærer. Den turistiske infrastruktur er forholdsvis veludviklet, men antallet af gode hoteller, restauranter etc. er så begrænset, at der i en presset situation kan opstå mangel på alternativer. Der kan ske forsinkelser og ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold og vejarbejde.

    Vi kører i bus, der efter afrikanske forhold i god stand. At opleve det oprindelige Afrika indebærer mange timers kørsel på grusveje og gennem den åbne savanne, som i tørketiden er meget støvet. Det anbefales derfor at sikre alt følsomt udstyr mod støv, ikke mindst fotoudstyr. Tøj etc. kan pakkes ned i plasticposer, og bagagen skal være pakket ned i robuste kufferter (evt. sikret med rem), tætte søsække e.l.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • Kikkert
    • Lommelygte og/eller pandelygte + batterier
    • Solbriller
    • Læbepomade
    • Kasket eller solhat
    • Solcreme/solblokker
    • Myggespray/insektspray
    • Badetøj
    • Vækkeur
    • Piller mod maveinfektion
    • Piller mod køresyge
    • Salttabletter
    • Bolcher/halspastiller/tyggegummi
  • Værd at vide

    Vestafrikanere er kendt for at være tolerante, afslappede og humoristiske. Turisterne bliver hilst velkommen og mødt med stor åbenhed og nysgerrighed.

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop (www.spejdersport.dk). Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  • Adventurerejse

    Dette er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn, samt at hotelstandarden kan være svingende.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Ghana, Togo og Benin.