Rejser til Lesotho

Det lille kongedømme Lesotho er verdens højeste beliggende land. Det laveste punkt i landet er ca. 1.450 meter over havets overflade, og hele 80% af landet ligger over 1.800 meter over havet, hvorfor landet også kaldes ”Kingdom of the Sky”.

Værd at opleve i Lesotho

Lesotho har et indbyggertal på 2,18 millioner indbyggere og et samlet areal på 30.355 km² (på størrelse med Belgien) og er totalt omkranset af Sydafrika. 

Der har boet mennesker i landet i over 50.000 år. De første indbyggere var jægere og samlere fra San-folket. Fra 1400-tallet indvandrede flere bantu-talende stammer, bl.a. Sesotho-talende mennesker, som i dag udgør landets befolkning. Lesotho kan reelt set oversættes til ”det sotho-talende folks land”.  

Nutidens Lesotho opstod som en samlet stat under Kong Moshoeshoe i 1822, der var en samlende leder for Basothoerne. I 1800-tallet var der mange krige mellem de forskellige afrikanske stammer, mens boerne bosatte sig i Moshoeshoes kongedømme. Basothoerne trak sig tilbage til bjergene for at forsvare sig bedre mod de militært overlegne boere, mens Kong Moshoeshoe søgte støtte fra briterne. 13. december 1843 blev Basotholand anerkendt som britisk protektorat. 

Basotholand blev administreret separat og undgik dermed at blive en del af den sydafrikanske union, da den blev etableret i 1910. Briterne etablerede en vis grad af selvstyre gennem et nationalt råd og en overhøvding. Den 4. oktober 1966 opnåede landet fuld uafhængighed fra briterne og ændrede samtidig navnet til Lesotho.  

Lesotho er, i lighed med Danmark, et konstitutionelt monarki, hvor kongen har en symbolsk rolle. Den udøvende magt ligger hos regeringen, styret af en premierminister. Parlamentet består af en nationalforsamling, der er demokratisk valgt, og et senat. Senatet består af 22 overhøvdinge, hvis medlemskab er arveligt, og hvor halvdelen er udnævnt af kongen, som handler på råd fra premierministeren. 

Økonomisk er landet meget afhængigt af Sydafrika, og deres lokale valuta er knyttet til den sydafrikanske rand. Mange sothoer arbejder i Sydafrika især i deres mineindustri. Vand er Lesothos eneste betydelige naturressource, og landet er næsten selvforsynende med elektricitet fra vandkraft. De eksporterer vand og elektricitet til Sydafrika, og eksporterer desuden  diamanter, uld og mohair. Som et kuriosum kan det nævnes, at landet er den største eksportør af beklædningsgenstande til USA fra Afrika syd for Sahara. 

Kort over Sydafrika og vores rute på en rejse til Sydafrika med eSwatini og Lesotho

Landefakta

Areal: 30.355 km2

Hovedstad: Maseru

Møntfod: Maloti (a 100 cent) - forkortes LSL

Sprog: Sotho, engelsk, zulu og xhosa

Tidsforskelfra DK: Sommer: ingen forskel, vinter: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Lesotho?

Den bedste tid at rejse til Lesotho er fra januar til april og september til december. Landet har et fugtigt subtropisk klima med meget regn om sommeren og et generelt tørt klima om vinteren. Den gennemsnitlige temperatur er på 21 grader og et gennemsnitlig UV-indeks på 4.

Hvem møder du i Lesotho?

Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. I Lesotho har du tilmed mulighed for at få en privat session med en Sangoma (medicinmand): Hvis din rejse har fyldt dig med spørgsmål, som du ikke kan finde svarene på, eller hvis du længes efter at vide, om du følger den rigtige vej i livet, eller du har drømt noget, du ønsker en fortolkning på, så kan Sangoma muligvis give dig nogle værdifulde svar. Du vil sammen med en oversætter få foretræde for Sangoma i hans hytte. Oversætteren vil introducere dig, og ritualet begynder. Med bøn og knoglekast fortæller han dig, hvad han ser. Du har mulighed for at stille spørgsmål. Kom forberedt og nysgerrig. Prisen for en session er 60,- sydafrikanske rand (ca. 30,- danske kroner).

Viktors Farmor i Lesotho

På rejsen Det bedste af Sydafrika overnatter vi i den fjerntliggende landsby Malealea, der ligger gemt i Makhomalong-dalen ved foden af de majestætiske Maloti-bjerge i det sydvestlige Lesotho. Omgivet af et landskab med bølgende bjergskråninger, høje aloe vera-planter og den rødbrune glød der skinner over bjergene fra solen, er denne lille landsby det ideelle sted at nyde naturen og stilheden. 

Efter en herlig nattesøvn i den friske bjergluft, er det tid til at komme ud og opleve, hvordan den lokale befolkning lever og bor. Vi skal på en tur rundt i en af de små landsbyer, hvor vi bliver introduceret til hverdagen. Vi kommer til at se den lokale brønd, hvorfra der hentes vand, vi ser, hvordan de lokale kvinder brygger øl, vi kommer på besøg i deres hjem, og vi besøger en skole. Vi oplever fattigdom, men samtidig også en befolkning der er fuld af håb, modstandskraft, drømme og latter.  

På rejsen er eftermiddagen i Lesotho til fri disposition, hvor der er mulighed for at slappe af og nyde omgivelserne, eller foretage en af følgende aktiviteter (for egen regning): 

Ponyridning: En tur på hesteryg er både spændende og fredelig. Du vil sammen med en lokal guide ride rundt i den betagende natur. Ponyerne er blide og trænede, som du kan have fuld tillid til. Turen varer en times tid og koster 350,- sydafrikanske rand (ca. 160,- danske kroner). 

Hulemalerier fra San-folket: Hulemalerierne er relikvier fra den første menneskelige civilisation i landet og er respektindgydende at betragte. Hulemarierne befinder sig i bjergene og er lidt krævende vandrermæssigt, men at betragte noget af den ældste kunst i verden er anstrengelserne værd. Turen varer 2-3 timer og koster 440,- sydafrikanske rand (ca. 200,- danske kroner). Bemærk turen gennemføres ved minimum 2 personer. 

Om aftenen, når solen begynder at glide bag Maloti-bjergene og den lyseblå himmel smelter til lyserød, optræder et lokalt kor og band for os. Musikken er en lige så vigtig del af livet for Basothoerne, som luften er, og den vil de gerne dele med os. Deres sange er følelsesmæssige og inspireret af livet i skyernes kongedømme.  

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Lesotho

  • Pas og visum

    Danske statsborgere behøver ikke på forhånd at søge om visum til Sydafrika, da man automatisk får et visum på 90 dage ved ankomsten. Passet skal indeholde mindst 2 blanke sider til visum. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Danske statsborgere behøver heller ikke søge om visum til Lesotho og Eswatini. Passet skal være gyldig min. 6 mdr. udover opholdet.

    Har man ikke dansk pas kan der være andre regler, der gælder, og I bør da kontakte ambassaden for nærmere informationer.

    Rejser man med børn (under 18 år) bør I kontakte ambassaden for nærmere informationer, da der kan kræves ekstra dokumentation mv.

  • Vaccination

    Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Sydafrika, hvis man kommer direkte fra Europa, men som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A. 

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en special-klinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Sydafrikas valuta hedder Rand – forkortes ZAR eller R. Rand deles i 100 cent. 100 Rand svarer til ca. 38 kr (januar 2024). Man kan benytte Rand i både eSwatini og Lesotho, selvom de har egen valuta, så det anbefales at betale i Rand i alle tre lande. Byttepenge gives i lokal valuta.

    Man kan med fordel bestille Rand i sin bank hjemmefra og medbringe på rejsen.

    Man kan også medbringe Euro eller US dollars og veksle til Rand i Sydafrika, men dette koster lidt ekstra i vekselgebyrer, da man veksler to gange. De fleste sydafrikanske banker holder åbent mandag-fredag 9 – 15.30 og lørdag 8 – 11.

    Der er hæveautomater mange steder i Sydafrika, så man kan også hæve Rand herfra. Der er et loft på 2000 Rand per hævning, som kan medføre en del hævegebyrer, hvis man benytter hæveautomater ofte.

    De fleste internationale kreditkort så som American Express, Diners Club, MasterCard og Visa kan benyttes stort set overalt.

  • Telefoni og internet

    Telefon. Landekoden for Sydafrika er +27. Fra mønttelefoner betales startpris, som nogle steder returneres efter samtalen. I korttelefoner forlanges indstukket et lokalt telekort. Det gælder ikke nødvendigvis alle landets mønt- og korttelefoner.

    Mobiltelefon. Kontakt din tele-udbyder. Der er ikke mobildækning i Swaziland og Lesotho.

    Internet. Der kan ikke garanteres internetforbindelse.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Det anbefales at medbringe en rejseadapter, da Sydafrika benytter en anden slags stikkontakter, som ikke er kompatible med danske stik.

    På grund af lav kapacitet kan der opleves strømsvigt. De fleste hoteller har en planlagt strømafbrydelse på nogle timer hver dag, så man skal være forberedt på nogle perioder uden strøm. Det er praktisk at medbringe en lille lommelygte og eventuelt en power bank til de situationer.

  • Drikkevand

    I alle de større byer kan vandet drikkes direkte fra hanen, hvorimod man ude på landet bør være mere påpasselig og medbringe vand på flaske. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand, da det er helt afgørende med tilstrækkelig væske på fx lidt længere ture.

  • Drikkepenge

    De sydafrikanske lønninger er generelt lave, hvorfor drikkepenge er mere end velkomne. Det er almindeligt at give 10 til 15 % i drikkepenge på hoteller og restauranter. Dragere i lufthavne og på hoteller betales med mindst 5 rand. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  • Indkøb

    Sydafrika er generelt et billigt rejseland, men besøger man de mere luksuriøse hoteller, restauranter og lodges, er prislejet på niveau med, hvad vi kender fra Europa. De fleste større indkøbscentre har åbent alle ugens syv dage, men i landdistrikterne vil der være lukket om søndagen. De mest almindelige åbningstider er mandag til lørdag 9 – 17 og søndag 9 – 14. Kunsthåndværk, smykker, diamanter og tøj er de fleste steder ca. 30 % billigere end i Danmark.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på en restaurant koster ca. 100-150 kr. En øl koster ca. 10-15 kr. og en sodavand ca. 5 kr. En flaske vand (1,5 liter) i en kiosk/supermarked koster ca. 6 kr.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Sommerperioden er i Sydafrika fra oktober til april og vinterperioden er fra maj til august. Sommertemperaturerne svinger mellem 15 og 30 °C, og om vinteren mellem 5 og 25 °C. På juli rejsen vil det føles køligt om aftenen og morgenen i Swaziland og Lesotho, og på morgensafari i de åbne biler. Sydafrika er i det hele taget et tørt land med en gennemsnitlig nedbørsmængde på 502 mm, og landet rangerer meget højt på verdensplan hvad angår antallet af solskinstimer. I den nordlige del af landet kan der dog fra november til februar komme korte intense byer.

  • Tidsforskel

    Sydafrika er en time foran Danmark om vinteren, men når det er sommer-tid i Danmark, er der ingen tidsforskel.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vaccinationskort

    - Lommelygte + ekstra batterier

    - God kikkert

    - Vækkeur

    - Insektspray

    - Vådservietter

    - Sollotion med høj faktor

    - Kasket eller solhat

    - Lille rygsæk

    - Gode vandresko eller –støvler

    - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

    - Varmt tøj til bjergene og en vindjakke

    - Regntøj til hvalsafarien pga skumsprøjt - og til de korte intense byger fra november til februar

    - Badetøj + badehåndklæde

    - Evt. medicin mod maveinfektion og søsyge (tal med egen læge)

    - Feltflaske/flaske til vand

  • Sprog

    Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, hvoraf hovedsproget er afrikaans, men langt de fleste sydafrikanere taler dog engelsk i en eller anden dialekt, fx enten med afrikaans eller hollandsk accent.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Lesotho.
Ring til os 86 22 71 81