Det bedste af Sydafrika

Gennem Sydafrika, Swaziland (eSwatini) og Lesotho

Rejs med på den mest komplette rejse i Sydafrika med alle højdepunkterne og i tilgift de to små kongedømmer Swaziland (eSwatini) og Lesotho. Det er aktuelt at besøge Sydafrika i disse år, hvor landet arbejder på at forvalte arven efter landsfaderen Mandela.

Priser fra

33.990 kr.

Max. 20 deltagere

21 dages rejse

Start din rejse her

Man kan ikke sige ”Sydafrika” uden at sige ”safari”. Vi har valgt den imponerende Kruger Nationalpark som stedet, vi tager på udkig efter ”The Big 5”: Løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel. Ved Plettenberg Bay er vi på krydstogt for at se delfiner og hvaler. Og strudsen kommer vi også tæt på. Generelt har vi ofte 2 overnatninger på samme sted for at give ro til at opleve landene.

Vi udforsker naturligvis også en af verdens smukkest beliggende byer, Cape Town, hvor vi slutter rejsen af. Og så laver Sydafrika fremragende vine, og vi skal selvfølgelig på vinsmagning i ”The Winelands”.

Zuluerne møder vi i den østlige del af landet, op mod Mocambique. Hele dette fascinerende område bærer tydeligt præg af zuluernes kultur og traditioner.

Udsigten fra klippen, hvor du ser 900 meter ned over landskabet, er ubeskrivelig. Man forstår, hvorfor stedet kaldes ”God´s Window”. Og de mageløse udsigter fortsætter, for eksempel langs Route 62, en af Sydafrikas smukkeste hovedveje. Eller i Golden Gate National Park, hvor solen kaster et gyldent lys over sandstensklipperne. Deraf navnet. Eller i halv-ørkenen Graaff Reinet, hvor store temperaturudsving gennem tiden har fået klipperne til at smuldre til bizarre formationer.

Swaziland (eSwatini) er det mindste kongedømme i hele Afrika, og her besøger vi en traditionel swazi-landsby. Et andet kongerige er Lesotho, hvor vi tager på en vandretur gennem smukke bjerge til en landsby. De utrolige landskaber i Drakensberg er målet for en anden vandretur.

5 gode grunde til at rejse til det bedste af Sydafrika med Viktors Farmor:

  • Tag med på safari i Kruger Nationalpark og iSimangaliso Wetland Park
  • Opdag den spektakulære Blyde River Canyon med udsigtspunktet God's Window
  • Nyd en vinsmagning i Vinlandets charmerende omgivelser 
  • Oplev den betagende udsigt over Cape Town fra toppen af Table Mountain
  • Kom med på en vandretur i Lesothos smukke bjerge, hvor vi besøger en basotho-landsby

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse fra København

    Vi flyver mod Sydafrika.

    På enkelte rejser ankommer vi om aftenen på dag 1 og har en ekstra overnatning i Pretoria.

    Måltider: På flyet

  • Dag 2

    Ankomst til Sydafrika

    Vi ankommer typisk til Johannesburg om morgenen eller tidlig formiddag. Programmet i dag afhænger af ankomsttidspunktet.

    Vi kører direkte fra lufthavnen til Soweto, der er etableret som et byområde for sorte; den største ”black township” i landet. Befolkningstallet anslås til næsten 2 mio. Oprindeligt var bydelen kun et midlertidigt opholdssted for minearbejderne, men i 1923 blev den som led i den berygtede ”Urban Areas Act” omdannet til ghetto for den sorte befolkning i Johannesburg. Gennem årene og specielt under apartheidstyret har Soweto været centrum for utallige optøjer og voldsomme historiske begivenheder. I løbet af de seneste 10 år har bydelen imidlertid gennemgået markante forandringer, hvor blandt andet en stor del af de tusindtallige blikskure er blevet erstattet af rigtige boliger. Soweto har også bedre områder med skoler, universitet, sportsklubber og hospitaler.

    Herefter tager vi på en kort byrundtur i Pretoria.

    Sydafrikas administrative hovedstad er Pretoria som også kaldes The Jacaranda City på grund af de mere end 60.000 jakarandatræer, der er plantet i gaderne og parkerne. På oktober rejsen kommer vi lige omkring blomstringsperioden, hvor byen er dækket af lillablåt farvevæld.

    Vi har én overnatning i Pretoria.

    Måltider: På flyet og frokost

    Overnatning: Pretoria

  • Dag 3

    Panorama ruten

    Vi kører ad Panorama ruten mod Mpumalanga. Det er en lang, men smuk køretur. Det mest fascinerende område på ruten er det spektakulære Blyde River Canyon, der er en 33 km lang kløft, som skærer sig gennem landskabet. Her støder man på de specielle klippehuller Bourke’s Luck Potholes, de tre store stenformationer The Three Rondavels, der våger over kløften, og det helt fantastiske udsigtspunkt God’s Window, hvis navn næsten siger det hele.

    Vi kommer først på aftenen frem til vores lodge i Hazyview, som er en sand oase omgivet af citrus– og avocadoplantager.

    Vi har to overnatninger i Hazyview.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Hazyview

  • Dag 4

    Kruger Nationalpark

    Heldags-safari i Kruger Nationalpark, der er Sydafrikas største og mest imponerende dyrepark med et areal på omkring 20.000 km2. Nationalparken blev etableret i 1926 og rummer en overvældende rigdom af Afrikas dyreliv, ca. 150 arter pattedyr, over 500 fugle- og 100 krybdyrsarter. Flere arter har deres tætteste bestand her: Bl.a. 5.000 hvide næsehorn, 27.000 bøfler, 5.100 giraffer, 86.000 impalaer, cirka 1.000 leoparder, 1.500 løver, 5.000 næsehorn og cirka 12.000 elefanter.

    Hvis vi er heldige, ser vi ”The Big Five” (løve, elefant, bøffel, næsehorn og leopard). Vi krydser fingre for, at heldet er med os!

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Hazyview

  • Dag 5

    eSwatini (Swaziland)

    Efter morgenmaden fortsætter vi vores rejse syd på til kongeriget Swaziland, det mindste land i Afrika. Kongen af Swaziland, en af verdens få absolutte monarker, meddelte i maj 2018, at hans land ændrede navn til eSwatini, for at markere 50 års uafhængighed fra Storbritannien.

    Befolkningen består næsten udelukkende af etniske swazier. Landskabet er frodigt i nord og der er store sukkerrørsmarker i et relativt fladt landskab mod syd.

    Om eftermiddagen besøger vi en lokal landsby, hvor vi får et indblik i det lokale hverdagsliv og måske får lov til at tage del i nogle af de daglige gøremål. Vi ser måske tøjvask og hvordan majs males til mel. Vi hører om afgrøder og træer på vejen. Vi får måske også lejlighed til at besøge den lokale høvding og lære lidt lokale fraser og dansetrin.

    Herefter vi kører til vores lodge, hvor vi har én overnatning.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: eSwatini

  • Dag 6

    eSwatini - Zululand

    Efter morgenmad forlader vi eSwatini (Swaziland) og kører mod KwaZulu Natal, eller Zululand, der er en smuk provins i det nordøstlige Sydafrika. Det er hjem for Zulufolket og byder både på fantastiske bjerge og vidunderlige strande, der grænser op til Mozambique. Hele dette fascinerende område bærer tydeligt præg af zuluernes kultur og traditioner. Rundt om i landskabet ser man de karakteristiske, små runde zuluhytter, og på vejene holder unge drenge styr på kvæg og geder. Vi har to overnatninger i Zululand.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: KwaZulu Natal

  • Dag 7

    iSimangaliso Wetland Park

    Vi tager på en heldags game drive i iSimangaliso Wetland Park, der er Sydafrikas tredje største beskyttede område og er på UNESCOs Verdensarvesliste. Ordet iSimangaliso betyder ”et mirakel”, og det er også et helt utroligt smukt sted. Parken er så biodivers, at den understøtter flere dyrearter end Kruger Nationalpark.

    iSimangaliso ligger langs med det Indiske Ocean med lange sandstrande, klitter, subtropiske skove, græssletter, moser og søer. Området er hjemsted for Afrikas største bestand af flodheste sammen med Nil-krokodiller, elefanter, næsehorn (både sorte og hvide), giraffer og forskellige antilope-arter. Det er det eneste område i Afrika, hvor flodheste, krokodiller og hajer findes i det samme område. Her er desuden storke, pelikaner, hejrer, ørne og mange flere fuglearter. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: KwaZula Natal

  • Dag 8

    Drakensberg bjergene

    Zuluerne har gennem tiderne udkæmpet mange krige og dermed fået ry for at være den mest krigeriske stamme i Sydafrika. På vej mod Drakensberg bjergene støder vi på mange minder og levn fra den blodige tid, hvor zuluerne kæmpede mod både boere og englændere.
    Vi besøger også stedet, hvor Nelson Mandela blev pågrebet for sine anti-apartheid-aktivismehandlinger i august 1962. Her kan vi se de 50 stålsøjler, som former ansigtet af Mandela.

    Dagens kørsel er forholdsvis lang og vi forventer at være fremme ved Drakensberg bjergene hen på eftermiddagen, hvor vi indlogerer os på en lodge. Vi har to overnatninger ved Drakensberg bjergene.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Drakensberg bjergene

  • Dag 9

    Battlefields - Drakensberg bjergene

    Vi starter dagen ved Spionkop battlefield, der er et meget spektakulært sted med flot udsigt ud over landskaberne, og hvor vi kan se skyttegrave, der nu er omgivet af kors for de faldne.
    Turen fra indgangen og op til monumenterne og skyttegravene er forholdsvis stejl og kræver almindelig god fysisk form.

    Vi oplever et af Sydafrikas smukkeste naturområder, de majestætiske Drakensberg Bjerge. Landskabet hæver sig i dramatiske bjerge, hvis højeste tinder næsten når 3300 meter. Det 243.000 ha store område uKhahlamba Drakensberg Park blev i 2000 erklæret for verdens naturarv af Unesco. Det forstår man tydeligt, når man befinder sig i det enestående landskab, der veksler mellem takkede bjergtinder, lodrette klippevægge, græsklædte sletter, vandfald og krystalklare vandløb. I flere bjerghuler og på klippevægge finder man desuden ældgamle hulemalerier lavet af San-folket.

    Vi tager på en vandretur og nyder det smukke landskab. Denne vandring kræver ligeledes almindelig god fysisk form.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Drakensbergene

  • Dag 10

    Golden Gate Highlands Nationalpark - Lesotho

    Efter morgenmaden kører vi gennem Golden Gate Highlands Nationalpark. Parken har fået sit navn fra de strålende nuancer af guld afgivet af solen på parkens sandstenklipper, især den imponerende Brandwag klippe.

    Vi fortsætter til det lille smukke bjergrige kongerige Lesotho, der er den eneste uafhængige stat i verden, som udelukkende ligger mere end 1.000 meter over havoverfladen. Landets laveste punkt er 1.400 meter over havoverfladen, og over 80 procent af landet ligger over 1.800 meter. Vi er fremme sidst på eftermiddagen.

    Vi har to overnatninger på en lodge i Lesotho.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Lesotho

  • Dag 11

    Lesotho

    Dagen i dag byder på et besøg i en lokal landsby, hvor vi lærer lidt om de lokale traditioner og skikke. Er vi heldige, møder vi den lokale ølbrygger. Hvis den lokale høvding er hjemme, hilser vi også lige på. Vi passerer den lokale kirkegård og hører lidt om begravelsestraditionerne.

    Om eftermiddagen er der tid på egen hånd. Du kan f.eks. tage på tur på hesteryg.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Lesotho

  • Dag 12

    Graaff Reinet

    Vi kører mod Graaff Reinet, den fjerdeældste by i Sydafrika. Dagens kørsel er forholdsvis lang, og vi er fremme sidst på eftermiddagen.

    Byen ligger ved floden Sundays, der har sit udspring lidt længere nordpå på de sydlige bjergsider af Sneeuberge. Byen har 200 nationalmonumenter, bl.a. Den Hollandske Reformerede Kirke, der er en stenbygning med plads til 1500 mennesker. Højskolen er et uddannelsescenter og blev genopbygget i 1906. Graaf Reinet er et blomstrende marked for grønsager og frugt, distriktet er kendt for sin mohairindustri.

    Filminstruktøren Jon Bang Carlsens boede i 90'erne i syv år i dette område. De, der har set hans Sydafrikafilm, vil kunne genkende området.

    Vi har én overnatning i Graaff Reinet.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Graaff Reinet

  • Dag 13

    Garden Route - Tsitsikamma nationalpark - Det Indiske Ocean

    Efter morgenmaden kører vi mod Garden Route. Garden Route er en af Sydafrikas helt store naturruter, der byder på frodige skove, fantastiske naturreservater og små hyggelige kystbyer. Den til tider barske kystlinje har man på den ene side, mens bjergene på den anden side danner grænsen mod det tørre næsten ørkenagtige Karoo-område længere inde i landet.

    Vi gør holdt i Tsitsikamma nationalparken, der ligger på grænsen mellem Western Cape og Eastern Cape og strækker sig langs en 80 km smuk og dramatisk kystlinje og godt fem km ud i havet, hvilket gør det til et af verdens største beskyttede marineområder. På landjorden findes uberørt natur med tæt skov, floder og et utroligt rigt plante- og fugleliv. Vi tager på en vandretur og nyder det smukke landskab. Det første stykke kan godt være lidt krævende med trappetrin skåret ind i klipperne, så vandringen kræver almindelig god fysisk form.

    Vi fortsætter til Det Indiske Ocean, hvor vi har to overnatninger ved Knysna/Plettenberg.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Knysna/Plettenberg

  • Dag 14

    Knysna

    I dag tager vi med båd ud for at kigge efter delfiner og hvaler. Tidspunktet for udflugten afhænger af vejret og finder typisk sted enten om formiddagen eller om eftermiddagen. På enkelt rejser kan rejselederen vælge at skubbe udflugten til om formiddagen på rejsens dag 15, hvis vejret ikke arter sig på rejsens dag 14.

    Der vil også være tid til at udforske den charmerende havneby Knysna på egen hånd. Tidspunktet for dette afhænger af dagens bådudflugt. Der hviler en afslappet atmosfære og historisk charme over Knysna, der er smukt beliggende ud til Knysna lagunen. Ved lagunens udmunding i havet ligger to store orangerøde sandstensklipper, kaldet The Heads, hvorfra der er fantastisk udsigt over lagunen og Knysna. Ved Knysnas havnefront kan man nyde en kop kaffe eller spise østers sammen med den smukke udsigt over lagunen. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Knysna/Plettenberg

  • Dag 15

    Cango Caves - Oudtshoorn

    Efter morgenmaden kører vi til drypstenshulerne Cango Caves. De vidtforgrenede huler, gange og grotter strækker sig fire kilometer ind i bjerget. Så langt når vi dog ikke ind på vores tur med guide, da det kun er en fjerdedel af hulerne, der er åbne for besøgende. Temperaturen inde i hulerne ligger konstant på 18 grader.

    Herefter kører vi til Oudtshoorn, der er kendt for sine mange strudsefarme, der har leveret fjer til alverdens modehuse, men i dag mest sælger strudsekød og -skind.

    Vi ankommer til vores lodge først på eftermiddagen. Vi har én overnatning i Oudtshoorn.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Oudtshoorn

  • Dag 16

    Route 62 til Vinlandet

    I dag kører vi ad den meget smukke Route 62 til Vinlandet, der dækker det vinproducerende område i Western Cape. Her er bølgende vinmarker, grønne dale, frugtplantager og smukke hvide vingårde. Langt de fleste af vingårdenes gamle karakteristiske hovedbygninger er smukt vedligeholdte og emmer af historisk atmosfære. Sydafrika er kendt for at producere nogle af verdens bedste vine. Vi gør holdt ved en vinfarm og smager på nogle af de velsmagende vine.

    Vi har én overnatning på hotel i Vinlandet.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Vinlandet

  • Dag 17

    Vinlandet - Cape Town

    Efter morgenmaden kører vi til Stellenbosch, der lægger jord til nogle af de allerbedste vingårde. Det er samtidig også en af de ældste og bedst bevarede byer i Sydafrika. Vi går en tur gennem byen for at se de mange velbevarende historiske huse i hollandsk, georgiansk og victoriansk stil. Byens rummer også mange gamle egetræer, som byens grundlægger lod plante. Byen er også en universitetsby, og siges at være hjertet af afrikanerkulturen på grund af det store antal akademikere og studenter, som har levet og studeret her.

    Efter et besøg i vinlandet kører vi om eftermiddagen til Cape Town. Undervejs besøger vi "Long March to Freedom". Her står 100 bronze skulpturer, der hylder de mange, der har bidraget til Sydafrikas 350 års kamp for frihed.

    Vi har tre overnatninger på hotel i Cape Town.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Cape Town

  • Dag 18

    Cape Peninsula

    I dag kører vi ad den 75 km lange halvø Cape Peninsula mod Kap Det Gode Håb i Sydafrikas sydvestlige hjørne. Landskabet er fantastisk med snoede bjergveje, der skærer sig ind i klipperne højt over det brusende hav. Vi kører ad Chapman’s Peak Drive, en af verdens smukkeste vejstrækninger, og ude i havet kan vi være heldige at se migrerende sydlige rethvaler i perioden fra august til november måned. Vi ender i den sydlige del af halvøen ved Kap Det Gode Håb og Cape Point. Her findes flere forskellige dyrearter, bl.a. bjergzebraer, strudse, antiloper og mange bavianer.

    På vejen tilbage kører via den hyggelige by Simons Town, hvor vi gør holdt ved Boulders Beach, hvor en koloni på godt 3000 Jackass-pingviner holder til.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Cape Town

  • Dag 19

    Cape Town

    Cape Town er kendt som én af verdens smukkest beliggende storbyer. Byens vartegn er det karakteristiske ”fladtoppede” Table Mountain eller Taffelbjerget, der med sine 1085 m danner en fantastisk baggrund for byen, der breder sig langs kysterne. Vi tager med kabelbane op til toppen af bjerget, hvorfra der er en flot udsigt over byen og bugten med øen Robben Island. 

    Eftermiddagen kan benyttes til at besøge fængselsøen Robben Island, der var Nelson Mandelas hjem i 18 år, og i dag fungerer som museum. Udflugten til Robben Island er en ekstraaktivitet, som koster 350 kr per person og varer ca. 3,5 timer. Den bestilles ved tilmelding til rejsen. Udflugten er vejr-afhængig og kan i sjældne tilfælde blive aflyst, hvis færgedriften bliver indstillet. Udgiften til udflugten bliver i de tilfælde refunderet.

    For dem som ikke ønsker at besøge Robben Island er eftermiddagen fri til f.eks. at shoppe, tage i botanisk have eller tage til stranden.

    Om aftenen går vi ud og spiser en dejlig afskedsmiddag.

    Programmet for Cape Town er vejr-afhængigt, og rejselederen kan vælge at flytte lidt rundt på aktiviteterne på både dag 19 og 20 for at tage bedst muligt højde for vejret. I sjældne tilfælde kan alle aktiviteter dog ikke garanteres, hvis vejret ikke arter sig, men rejselederen vil gøre sit bedste for at tilpasse programmet for Cape Town, således at der tages højde for vejret.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Cape Town

  • Dag 20

    Cape Town og afrejse

    Såfremt der er aktiviteter, som ikke kunne blive gennemført på rejsens dag 19, så kan rejselederen vælge at gennemføre disse om formiddagen på rejsens dag 20. Ellers er dagen til fri disposition, indtil vi kører til lufthavnen.

    Måltider: Morgenmad og på flyet

  • Dag 21

    Ankomst København

    Vi ankommer i København.

    Måltider: På flyet

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Sydafrika, eSwatini og Lesotho

  • Pas og visum

    Danske statsborgere behøver ikke på forhånd at søge om visum til Sydafrika, da man automatisk får et visum på 90 dage ved ankomsten. Passet skal indeholde mindst 2 blanke sider til visum. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Danske statsborgere behøver heller ikke søge om visum til Lesotho og Eswatini. Passet skal være gyldig min. 6 mdr. udover opholdet.

    Har man ikke dansk pas kan der være andre regler, der gælder, og I bør da kontakte ambassaden for nærmere informationer.

    Rejser man med børn (under 18 år) bør I kontakte ambassaden for nærmere informationer, da der kan kræves ekstra dokumentation mv.

  • Vaccination

    Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Sydafrika, hvis man kommer direkte fra Europa, men som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A. 

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en special-klinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Sydafrikas valuta hedder Rand – forkortes ZAR eller R. Rand deles i 100 cent. 100 Rand svarer til ca. 38 kr (januar 2024). Man kan benytte Rand i både eSwatini og Lesotho, selvom de har egen valuta, så det anbefales at betale i Rand i alle tre lande. Byttepenge gives i lokal valuta.

    Man kan med fordel bestille Rand i sin bank hjemmefra og medbringe på rejsen.

    Man kan også medbringe Euro eller US dollars og veksle til Rand i Sydafrika, men dette koster lidt ekstra i vekselgebyrer, da man veksler to gange. De fleste sydafrikanske banker holder åbent mandag-fredag 9 – 15.30 og lørdag 8 – 11.

    Der er hæveautomater mange steder i Sydafrika, så man kan også hæve Rand herfra. Der er et loft på 2000 Rand per hævning, som kan medføre en del hævegebyrer, hvis man benytter hæveautomater ofte.

    De fleste internationale kreditkort så som American Express, Diners Club, MasterCard og Visa kan benyttes stort set overalt.

  • Telefoni og internet

    Telefon. Landekoden for Sydafrika er +27. Fra mønttelefoner betales startpris, som nogle steder returneres efter samtalen. I korttelefoner forlanges indstukket et lokalt telekort. Det gælder ikke nødvendigvis alle landets mønt- og korttelefoner.

    Mobiltelefon. Kontakt din tele-udbyder. Der er ikke mobildækning i Swaziland og Lesotho.

    Internet. Der kan ikke garanteres internetforbindelse.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Det anbefales at medbringe en rejseadapter, da Sydafrika benytter en anden slags stikkontakter, som ikke er kompatible med danske stik.

    På grund af lav kapacitet kan der opleves strømsvigt. De fleste hoteller har en planlagt strømafbrydelse på nogle timer hver dag, så man skal være forberedt på nogle perioder uden strøm. Det er praktisk at medbringe en lille lommelygte og eventuelt en power bank til de situationer.

  • Drikkevand

    I alle de større byer kan vandet drikkes direkte fra hanen, hvorimod man ude på landet bør være mere påpasselig og medbringe vand på flaske. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand, da det er helt afgørende med tilstrækkelig væske på fx lidt længere ture.

  • Drikkepenge

    De sydafrikanske lønninger er generelt lave, hvorfor drikkepenge er mere end velkomne. Det er almindeligt at give 10 til 15 % i drikkepenge på hoteller og restauranter. Dragere i lufthavne og på hoteller betales med mindst 5 rand. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  • Indkøb

    Sydafrika er generelt et billigt rejseland, men besøger man de mere luksuriøse hoteller, restauranter og lodges, er prislejet på niveau med, hvad vi kender fra Europa. De fleste større indkøbscentre har åbent alle ugens syv dage, men i landdistrikterne vil der være lukket om søndagen. De mest almindelige åbningstider er mandag til lørdag 9 – 17 og søndag 9 – 14. Kunsthåndværk, smykker, diamanter og tøj er de fleste steder ca. 30 % billigere end i Danmark.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på en restaurant koster ca. 100-150 kr. En øl koster ca. 10-15 kr. og en sodavand ca. 5 kr. En flaske vand (1,5 liter) i en kiosk/supermarked koster ca. 6 kr.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Sommerperioden er i Sydafrika fra oktober til april og vinterperioden er fra maj til august. Sommertemperaturerne svinger mellem 15 og 30 °C, og om vinteren mellem 5 og 25 °C. På juli rejsen vil det føles køligt om aftenen og morgenen i Swaziland og Lesotho, og på morgensafari i de åbne biler. Sydafrika er i det hele taget et tørt land med en gennemsnitlig nedbørsmængde på 502 mm, og landet rangerer meget højt på verdensplan hvad angår antallet af solskinstimer. I den nordlige del af landet kan der dog fra november til februar komme korte intense byer.

  • Tidsforskel

    Sydafrika er en time foran Danmark om vinteren, men når det er sommer-tid i Danmark, er der ingen tidsforskel.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vaccinationskort

    - Lommelygte + ekstra batterier

    - God kikkert

    - Vækkeur

    - Insektspray

    - Vådservietter

    - Sollotion med høj faktor

    - Kasket eller solhat

    - Lille rygsæk

    - Gode vandresko eller –støvler

    - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

    - Varmt tøj til bjergene og en vindjakke

    - Regntøj til hvalsafarien pga skumsprøjt - og til de korte intense byger fra november til februar

    - Badetøj + badehåndklæde

    - Evt. medicin mod maveinfektion og søsyge (tal med egen læge)

    - Feltflaske/flaske til vand

  • Sprog

    Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, hvoraf hovedsproget er afrikaans, men langt de fleste sydafrikanere taler dog engelsk i en eller anden dialekt, fx enten med afrikaans eller hollandsk accent.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Sydafrika, eSwatini og Lesotho.