Kultur og vandring i Ladakh og Zanskar

Buddhistisk kultur og vild natur i Himalaya

Tag med på en ægte ekspedition dybt ind i Himalaya-bjergene i Indien uden at gå på kompromis med komforten. På denne rejse besøger vi fjerntliggende buddhistiske klostre og oplever hverdagen i små landsbyer, hvor turister er en sjældenhed.

Priser fra

28.990 kr.

Max. 14 deltagere

18 dages rejse

Start din rejse her

Vi tager på vandreture gennem dramatiske bjerglandskaber og flyver over Himalayas tinder. Vi oplever også bylivet i den hyggelige by Leh, og vi mærker folkemylderet i Delhis hektiske gamle bydel fra en rickshaw.

I de mest afsidesliggende egne bor vi i en komfortabel teltlejr med store telte, bløde madrasser, toiletfaciliteter og gode måltider. Lejren bliver i løbet af rejsen flyttet flere gange af lejrens hjælpere, så vi kan udforske forskellige områder fra samme lejr. De øvrige nætter bor vi på hoteller.

Kombinationen med lejr og hoteller gør det muligt at opleve Himalayas landskaber og kultur fra sine mest uberørte sider i en komfort, man ikke forventer helt ude på kanten af verden.

5 gode grunde til at rejse til Ladakh og Zanskar med Viktors Farmor:

 • Udforsk meget fjerntliggende egne af Indisk Himalaya
 • Bo i komfortable teltlejre, der flyttes til tre forskellige lokaliteter
 • Vandr gennem rå bjerglandskaber til sjældent besøgte landsbyer
 • Oplev storslåede buddhistiske klostre, hvor nogle er over 1000 år gamle
 • Besøg aryan-folket, der normalt holder sig for sig selv

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse fra Danmark

  Fra København flyver vi mod Indien.

 • Dag 2

  Byrundtur i Delhi

  Vi ankommer til Delhi først på dagen. Her bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til vores hotel, hvor morgenmaden venter. Dernæst er der mulighed for at slappe lidt af, inden vi kigger nærmere på den hektiske storby.

  Vi starter i Delhis gamle bydel, der er en sand labyrint af travle gader, små butikker og en konstant trafik af fodgængere, rickshaws, scootere og biler. Måske med en hellig ko eller to for at tilføje lidt ekstra eksotisk kolorit. I hjertet af den gamle bydel ligger byens store fredagsmoské, der er Indiens største. Moskéen er et pragteksemplar på mogulernes islamiske arkitektur, og der er ofte en del mennesker i den store bygning.

  Vi fortsætter i rickshaws dybere ind i labyrinten af små bazargader, hvor hverdagslivet udfolder sig overalt omkring os. Folk handler i de små boder, unger i nystrøgne skoleuniformer er på vej fra skole, og duften af karry og friskbagte chapati-brød strømmer ud fra de mange små restauranter og blander sig med støvet, larmen og osen fra bilerne.

  Vi passerer det røde fort, hvorfra landet i sin tid blev regeret, og fortsætter til Raj Ghat, hvor Mahatma Gandhi blev kremeret. I dag er området en lille park. Herfra sætter vi kurs tilbage til hotellet, hvor aftenen er fri til at slappe af og nyde Delhi på egen hånd.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Dehli (ca. 250 meter over havet)

 • Dag 3

  Med fly til Ladakh

  Er vejret klart denne morgen, kan vi se frem til en forrygende flot flyvetur til byen Leh højt oppe i de indiske Himalayabjerge. Gradvist afløses de flade sletter omkring Delhi af grønklædte bakker, der længere mod nord må give efter for Himalayas sneklædte bjergtoppe og rå stenørken. Vi lander i Lehs lille lufthavn ved siden af Indusfloden. Under indflyvningen får vi måske et blik af Spituk-klosteret, der tydeligt indikerer, at vi nu lander i en buddhistisk verden med dybe tibetanske rødder.

  Fra lufthavnen er det kun en kort køretur til vores hotel i Leh. Resten af dagen er fri til at slappe af på hotellets terrasse, mens vi vænner os til den tynde luft i 3.500 meters højde. Dette er vigtigt, så vi er bedst muligt rustet til de kommende dages oplevelser. De, der har lyst, kan også gå en lille tur i Leh, der er et hyggeligt bekendtskab.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Leh (ca. 3.500 meter over havet)

 • Dag 4

  Tibetanske klostre omkring Leh

  Dagen starter med en solid lokal morgenmad, hvorefter vi udforsker to af de storslåede tibetanske klostre, der ligger spredt ud i de rå landskaber omkring Leh. Undervejs oplever vi den særlige arkitektur, der er tæt knyttet til den tibetanske buddhisme. Vi møder naturligvis også munkene, der bor og studerer i klostrene, og vi får et indblik i en verden, der på mange måder ikke har ændret sig meget gennem århundreder. Turen giver også et første indtryk af de landskaber, vi kommer til at udforske de kommende dage, og den giver os endnu en dag til at vænne os til højderne, inden vandreskoene snøres.

  Vi besøger først klosteret Hemis, der er blandt de største helligdomme i Ladakh. Klosteret Tikse er lidt mindre, men det har en dramatisk beliggenhed og en storslået to etager høj Buddha-statue i bedsalen.

  Tilbage i Leh går vi en tur gennem bazaren, hvor små butikker og boder falbyder dagligdagens fornødenheder side om side med souvenirs og religiøse effekter. Vi passer butikker med krydderier og tørrede frugter. Andre steder sælges bøger og kort, mens endnu andre boder lokker med friske grønsager fra markerne omkring byen. Leh er desuden kendt for sine bagerier, så der er gode muligheder for at købe kager med på vej tilbage til hotellet.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Leh (ca. 3.500 meter over havet)

 • Dag 5

  Likir-klosteret og teltlejren ved Yangthang

  I dag starter vores ekspedition for alvor, når vi forlader Leh og kører mod Sham-dalen og det spektakulære kloster Likir. Klosteret ligger godt gemt mellem bjergene og består af mange hvidkalkede bygninger spredt ud over en lille bakke. Den vigtigste helligdom er øverst på bakken. Men den mest iøjnefaldende helligdom er uden tvivl den enorme guldmalede Buddha-statue, der står ved siden af. Statuen er mere end 3 etager høj, så den kan ses langvejs fra.

  Vi fortsætter dybere ind mellem bjergene til landsbyen Yangthang. Turen tager os over flere små bjergpas, inden vi ankommer til vores lejr ved landsbyen. Lejren er allerede stillet op og består af 8 store og komfortable telte med tykke luftmadrasser på jorden og oppustelige hovedpuder. Derudover består lejren af et fællesområde, hvor måltiderne indtages, samt et toilettelt. Lejrens kok og hjælpere sørger for alt det praktiske. Så vi skal bare nyde de skønne omgivelser og muligheden for at bo komfortabelt midt i naturen.

  Efter at have indlogeret os i teltene venter en god frokost, inden vi kigger nærmere på området. Yangthang ligger smukt omgivet af vilde bjerge. Men selv i disse rå og ubarmhjertige landskaber har de hårdt arbejdende bønder formået at forvandle stenørkenen til grønne marker og lunde med abrikostræer. Det er ikke en landsby, hvor der kommer mange turister, så vi vil sandsynligvis blive budt velkommen med nysgerrighed af de lokale.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Yhangtang (ca. 3.680 meter over havet)

 • Dag 6

  Vandretur til Ridzong-klosteret og afsides gårde

  Nu har vi vænnet os så meget til den tynde luft, at vi kan snøre vandreskoene og begive os ud på den første lange vandretur. Fra teltlejren følger vi en sti ned gennem dalen, der tager os forbi traditionelle landsbyhuse langs floden. Vi fortsætter gennem en kløft, hvor frugttræer forsyner landsbyen med æbler og abrikoser. Det tager omkring en time at gå gennem kløften til en jordvej, som vi følger gennem endnu en kløft. Efter omkring en halv times tid dukker de hvidmalede bygninger i Ridzong-klosteret op forude.

  Ridzong er et klassisk eksempel på de afsidesliggende buddhistiske klostre, der ligger spredt ud i Himalayas landskaber. Ofte på de mest utilgængelige steder. Men trods den afsides beliggenhed er klosteret hjem for omkring 100 munke, der netop er søgt til dette fjerne sted for at kunne studere de hellige skrifter og meditere i fred. Vi er velkomne til at kigge os omkring, og vi besøger både den smukke bedesal og prøver at få et kig ind i klosterets køkken.

  Efter besøget i klosteret spiser vi frokost. Dernæst går turen tilbage til lejren, hvor vi ankommer sidst på dagen. Aftenen er fri til at slappe af og hvile benene. Er vejret klart, belønnes vi med en flot, klar stjernehimmel.

  Dagens vandretur: 5-6 timer.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Yangthang

 • Dag 7

  Besøg hos aryan-stammen

  Vi nyder morgenmaden omgivet af Himalayas vilde natur, inden vi sætter os til rette i bilerne og kører mod landsbyen Dah. Det er en flot tur gennem vilde landskaber med forrevne klipper, afsides landsbyhuse og små frugthaver, der lyser op i de golde landskaber. Fra Khaltse forsætter vi ad en bjergvej, der nogle steder er i fin stand og andre steder er en hullet jordvej. Vi ankommer til Dah ud på eftermiddagen, hvor vi indlogeres i en teltlejr bestående af store safaritelte med rigtige senge og gode faciliteter.

  Dernæst er det tid at besøge landsbyen. Her har vi mulighed for at møde en af Ladakhs etniske minoriteter; aryan-folket. Legender fortæller, at aryan-folket kom hertil med Alexander den Stores felttog i 320’erne f.Kr. De bosatte sig i området og har siden ønsket at passe sig selv. Den dag i dag lever de et ganske isoleret liv, og de har ikke meget med de øvrige folk i Ladakh at gøre. Vi er dog velkomne i landsbyen, hvor vi får et indtryk af aryan-folkets kultur samt ikke mindst livet i dette dybt afsidesliggende hjørne af Himalaya. Efter besøget i landsbyen vender vi tilbage til teltlejren, hvor vi overnattet.

  Dagens vandretur: En kort gåtur i og omkring landsbyen Dah.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Dha Nu Aryan Valley (ca. 2.700 meters højde)

 • Dag 8

  Landsbyliv i Lingshed

  Vi forlader aryan-folket og kører ad jordvejen tilbage til Khaltse, der ligger på hovedvejen. Fra Khaltse fortsætter vi via Wanla til den afsidesliggende landsby Lingshed i grænselandet mellem Ladakh og Zanskar, hvor vores lejr er blevet sat op. Det er ikke nogen lang tur til Lingshed, men pga. vejens beskaffenhed tager køreturen en god del af dagen. 

  Eftermiddagen bruger vi på at udforske landsbyen og nærområdet. Man mener, at mennesker har boet i dette område i mindst 1.000 år. Oprindeligt blev der sandsynligvis drevet jagt her, men senere slog munke sig ned og byggede det lokale kloster. Nogle kilder mener, at klosteret er omkring 1.000 år gammel. Det kan man sagtens forestille sig, når man ser de hvidkalkede klosterbygninger, der ligger op ad en bjergside over landsbyen. Vi besøger naturligvis klosteret og kigger os om i landsbyen, hvor indbyggerne lever af at dyrke de omkringliggende marker. Natten tilbringes i vores lejr.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Lingshed (ca. 4.050 meter over havet)

 • Dag 9

  Birmi La-passet og vandretur til Ornachu-floden

  Det er atter tid at snøre vandreskoene og forberede sig på store naturoplevelser. Vi starter med at køre et stykke op ad Birmi La-passet. Vi kører ikke helt op, men vi kan tydeligt se stupaen, der markerer toppen i 4.965 meters højde. Her forlader vi bilerne og fortsætter til fods. Turen fører os først nedad gennem dale og langs mindre floder, til vi når en smal dal med pilebuske. Efter omkring 3 timers vandring når vi til Omachu-floden og et område kendt som Lingshed Sumdo. Her spiser vi frokosten, inden vi vandrer tilbage mod Barmi La-passet, hvor bilerne venter på os. Tilbage i lejren kan vi hvile benene over endnu en middag, mens natten sænker sig over bjergene omkring os.

  Dagens vandretur: ca. 6-7 timer.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Lingshed (ca. 4.050 meter over havet)

 • Dag 10

  Skolebesøg og Padum i Zanskar

  Efter morgenmaden er det tid at sige farvel til Lingshed og begive os dybere ind i Zanskar-regionen. Men inden da kigger vi forbi den lokale skole. Der er langt mellem skolerne herude, så mange af eleverne kommer fra omkringliggende landsbyer for at gå i skole her.

  Efter skolebesøget kører vi de små 100 kilometer til Padum-dalen i hjertet af Zanskar. Turen tager en del timer. Men landskaberne er vilde og storslåede, så det er bare at læne sig tilbage og nyde udsigterne. Dagens mål er den lille regionshovedstad Padum, hvor ikke meget synes at have ændret sig i årtier. Vi overnatter på hotel i Padum, så der er god tid til at gå en lille aftentur ned til det lokale marked.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Padum (ca. 3.650 meter over havet)

 • Dag 11

  Landsbyen Chah og vandretur til Purni

  Vi forlader Padum fra morgenstunden og sætter kurs mod landsbyen Chah. På vejen besøger vi to af Zanskars mest prominente klostre. Bardan-klosteret fra det 17. århundrede er indviet til den buddhistiske sekt dugpa-kargyud og har rødder i den tibetanske buddhisme. Det var et af de første klostre, der blev etableret i Zanskar. Klosteret ligger spektakulært på en klippeknold og ligner lige så meget en fæstning som et kloster. Herfra er der kun 3 kilometer til klosteret Mune, der hører under gelugpa-ordenen. Her gør vi også stop, inden vi fortsætter til landsbyen Chah.

  I Chah skifter vi bilerne ud med vandrestier, der snor sig gennem de stenede landskaber. Efter omkring to timer ankommer vi til Purni, hvor lejren er genopført og klar til at tage imod os.

  Dagens vandretur: 2-3 timer.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Purni (ca. 3.950 meter over havet)

 • Dag 12

  Vandretur til Phugtal-klosteret

  Med sin dramatiske beliggenhed på en øjensynlig lodret bjergside er Phugtal uden tvivl det mest fotogene og berømte buddhistiske kloster i Zanskar. Men det er også et af de sværest tilgængelige. Ingen større veje fører til klosteret, så det kan kun nås til fods. Det er unikt for i dag, hvor veje fører til alle andre klostre i Ladakh og Zanskar. Men ikke Phugtal, som vi vandrer til i dag.

  Fra lejren fører stien os først langs den sydlige bred af Tsarap Chu – også kendt som Lungnak-floden. Vi passerer over en bro til den nordlige bred, og inden længe får vi de første blikke af klosteret på klippesiderne forude. Klosteret er bygget omkring en stor hule, hvor munke i sin tid træk sig tilbage for at meditere. Ikke mange vesterlændinge fandt vej hertil. Men det fortælles dog, at en ungarsk historiker ved navn Csoma de Koros overvintrede i Phugtal-klosteret i 1825, mens han oversatte de buddhistiske tekster til engelsk. Efter besøget i klosteret går vi tilbage til lejren i Purni. Det er vores sidste nat i lejren, så det er med at nyde freden og roen, inden vi vender tilbage til bylivet i morgen.

  Dagens vandretur: 6-7 timer.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Purni (ca. 3.950 meter over havet)

 • Dag 13

  Buddhistiske klostre omkring Padum

  Fra morgenstunden kører vi tilbage til Padum. Her indlogeres vi på vores hotel, hvorefter vi kigger nærmere på nogle af de helligdomme, der ligger omkring Padum. Første stop er Karsha-klosteret, der er det største og vigtigste kloster i området. Det er også et meget gammelt koster, hvilket ses i de meget gamle stenudskæringer nær templet. Også flere af tempelbygningen har ligget her i mange generationer. Den ældste bygning er viet til Avalokiteshvara og huser vægmalerier dateret til mellem 958 og 1055 e.Kr.

  Endnu ældre er det nærliggende kloster Sani, der dateres til det 2. århundrede e.Kr. Det gør Sani til det ældste kloster i Zanskar og Ladakh. Klosteret er viet til den tibetanske gren af buddhismen, og det adskiller sig fra andre lokale klostre ved at være bygget på et fladt stykke jord og ikke en bjergside.

  Dagens sidste stop er Pibiting-klosteret, der er kendt for sin meget gamle stupa. Stupaen siges at være opført af kejser Kansihka, der regerede i det 2. århundrede e.Kr. Sikkert er det i hvert fald, at der er en fin udsigt fra stupaen over landsbyen, de omkringliggende marker og bjergene i baggrunden.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Padum (ca. 3.650 meter over havet)

 • Dag 14

  Via bjergpas, gletsjere og Rangdum til Kargil

  Endnu en flot køretur venter, når vi forlader Padum med kurs mod Kargil. Turen tager det meste af dagen, men der er flere spændende stop på vejen. Første stop er Rangdum-klosteret, der ligger på toppen af en lille bakke i 4031 meters højde. Vi fortsætter opad til Penzila-passet i 4.200 meters højde, hvorfra der er en flot udsigt over de rå landskaber. Med held får vi måske øje på nogle af de hyrder, der holder til i området. Vi passerer i hvert fald nogle af de hytter, de holder til i. Turen fører os videre ind i Suru-dalen, hvor vi trakteres med udsigter mod de store bjerge Nun og Kun. Vi kan også se flere gletsjere på ruten. Deriblandt den længste gletsjer i området; Dragdrung.

  Ud på dagen ankommer vi til Kargil, der er den næststørste by i Ladakh efter Leh. Her indlogeres vi på vores hotel for natten.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Kargil (ca. 2.676 meter over havet)

 • Dag 15

  Via Lamayuru til Leh

  Efter mange dage på små bjergveje og afsides vandrestier, kan vi i dag nyde godt af den udmærkede hovedveje fra Kargil tilbage til Leh. På vejen gør vi stop flere steder. Blandt andet ved Mulbekh, hvor en 9 meter høj statue af Buddha er hugget ind i klipperne. Forskere er uenige om, hvor gammel statuen er. Nogle mener, at den stammer fra de første århundreder e.Kr. Andre daterer den til det 8. århundrede. At statuen er et imponerende eksempel på buddhistisk klippekunst er de fleste dog enige om.

  Imponerende er også vores næste stop; Lamayuru. Med sin beliggenhed spredt ud over forrevne klipper med høje bjerge i baggrunden er klosteret uden tvivl blandt de mest fotogene i hele Ladakh. Omkring 150 munke bor fast i klosteret, der blandt andet byder på smukke vægmalerier i den centrale bedesal. Herfra kører vi tilbage til Leh, hvor vi overnatter på hotel.

  Måltider: Morgenmad, madpakker og aftensmad

  Overnatning: Leh (ca. 3.500 meter over havet)

 • Dag 16

  Med fly til Delhi

  Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen, hvor flyet mod Delhi venter. Vel ankommet i hovedstaden bliver vi kørt til et godt hotel, hvorefter resten af dagen er fri til at udforske Delhi på egen hånd eller nyde faciliteterne på hotellet. Det kunne være en gåtur mellem New Delhis regeringsbygninger, eller afslapning i Lodi Gardens, der er et af Delhis mest fredfyldte åndehuller. Humayuns grav med sin klassiske muslimske have er også et besøg værd. Det samme er nationalmuseet og den gamle moské Qutab Minar. Eller måske trækker shopping og caféliv ved Connaught Place mere. Mulighederne er mange, og rejselederen kommer gerne med forslag.

  Måltider: Morgenmad

  Overnatning: Dehli (ca. 250 meter over havet)

 • Dag 17

  Delhi på egen hånd

  Dagen er fri til at udforske Indiens pulserende hovedstad på egen hånd. Mulighederne er mange, og rejselederen hjælper gerne med forslag. Vi mødes igen om aftenen for at spise afskedsmiddag sammen. 

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Dehli (ca. 250 meter over havet)

 • Dag 18

  Hjemrejse

  Når tid er, bliver vi hentet på hotellet og kørt til lufthavnen, hvor hjemrejsen starter. Vi ankommer til Danmark senere samme dag.

  Måltider: Mad på flyet.

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Indien

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder følgende:

  Dit pas skal være gyldig mere end 6 måneder fra indrejsedato og der skal være min. 2 blanke sider i dit pas.

  Der kræves visum til et besøg i Indien.

  Dit pas skal være gyldigt mere end 6 måneder, regnet fra indrejsedato, og der skal være minimum 2 blanke sider i passet. 

  Man kan få visum til Indien på 2 måder:

  • Visa ved ankomst, det såkaldte e-visa. Det søges over nettet og koster p.t. 80 USD. Ved denne fremgangsmåde kan man  søge visum fra 120 dage før afrejse og indtil 4 dage før ankomst. Brug dette link: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

             Ansøgningen til e-visa opleves af mange som svær. Viktors Farmor anbefaler derfor at søge visum gennem firmaet Visumansøgning.dk. 

             Viktors Farmor kan ikke hjælpe med ansøgningen

  • Vi anbefaler at ansøge om e-visa gennem firmaet Visumansøgning ApS. Prisen er p.t. 1.019 kr. for et E-visum inklusive ambassadegebyr, 

   

  Viktors Farmor sender besked, når der er garanteret afrejse. Søg ikke visum inden da. 

   

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

   

  NB: Man kan ikke deltage på lige fod med andre, hvis man rejser på diplomatpas på denne rejse. Der er områder man i så fald ikke må besøge. 

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre over-søiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales tyfusforebyggelse ved rejser i Indien over to uger. Herudover er anbefalinger afhængige af, hvilket område man rejser i og på hvilket tidspunkt af året man rejser.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Højdesyge

  Leh ligger i 3500 m's højde. Men på vej over Himalaya kommer vi op i over 5.300 meter og til Nubra over 5.600 meter. Har man ikke erfaring med, hvordan man reagerer på højder, anbefaler vi at man tager en snak med sin læge inden rejsen. det er muligt at få en recept på Diamox, der er det eneste dokumenterede middel mod højdesyge. Højdesyge findes i flere varianter og viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed.

  Den mest normale form for højdesyge er ovre efter to-tre dage. Udover Diamox bør man sørge for ikke at blive afkølet, og man bør sørge for at indtage rigelig væske.

  Tager du medicin eller lider du af sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, skal du kontakte egen læge. Diamox kræver, at din læge har en særlig udleveringstilladelse, så tag kontakt i god tid.

 • Valuta

  Møntfoden i Indien hedder rupees (INR). Der går ca. 10 danske kroner på 100 rupees. Det er mest praktisk at medbringe Euro eller US Dollars i kontanter. Kreditkort kan bruges i de større forretninger, men kun i de større byer. Man kan ligeledes hæve penge fra kreditkort mod gebyr, men det kan være besværligt og tage tid. Regn ikke med der kan veksle eller hæve penge alle steder. 

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Hoteller

  Madrasserne på hotellerne er generelt lidt hårdere end vi skandinaver er vante til.

 • Vandreferie

  Specielt for rejsen Kultur og vandring i ladakh og Zanskar

  Dette er en Viktors Farmor vandreferie med en sværhedsgrad på 2 støvler (ud af 4). Det vil sige, at man skal være almindeligt godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen. De længste vandreture tager typisk 6-7 timer ad stenede og ujævne stier. Vandreturene foregår i højden, hvilket kræver lidt mere fysisk end i Danmark, men der er ikke voldsomme stigninger eller tekniske sektioner, der kræver særlig erfaring. 

  Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her.

 • Måltider

  Frokosten nyder vi gerne på et af de små lokale spisesteder, eller vi får picnic, som gerne består af f.eks. brød, tomater, ost, æg.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Indien har selvvalg fra Danmark. Tryk 0091 + omr.nr. + abn.nr. Fra Indien til Danmark trykkes 0045 + dansk nummer.

  En dansk mobil kan som regel bruges fra Indien. Der vil ikke være dækning med danske mobiltelefoner i nogle af bjergegnene. Mobiltaksten er ca. 12 kr. i minuttet afhængigt af teleselskab. Der kan sendes sms for 2,50 kr. pr stk. og flere udbydere har mulighed for MMS. Det er billigt at ringe hjem til Danmark fra telefoner i kiosker med ISD skilte. Her koster det ca. en krone pr minut at ringe til et dansk fastnetnummer.

  Internet. Man har på flere af hotellerne mulighed for at benytte sig af internettet.

 • Elektricitet

  Strømstyrken er 230 volt. I det meste af Indien benyttes type D stik, så man bør medbringe adapter.

 • Drikkevand

  Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt.

 • Drikkepenge

  På grupperejser med Viktors Farmor er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det er vigtigt, at man giver et lille beløb (f.eks. svarende til 3-4 kr.), hvis man får båret sin kuffert til hotelværelset eller til receptionen fra værelset. Det er også kotume at lægge 10% på de drikkevarer, man selv betaler. På individuelle rejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider ikke inkluderet i rejsens pris.

 • Foto

  Indien er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil, og spørg om det er ok at tage et foto.

  Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes. Hvis man gerne vil tage fotografier i et privat hjem, er det høfligst at vente til man har været der lidt, og man bør altid spørge først.

 • Indkøb

  Man kan med fordel købe tøj, tæpper, lædervarer, bøger etc. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen. Kun i de større forretninger er der faste priser.

 • Prisniveau

  Et måltid koster fra ca. 30 kr. En øl på 650 ml kan fås til ca. 20 kr. En flaske vand i en kiosk koster omkring 5 kr.

 • Bagage

  Afhængigt af flyselskabet, medbring højst 20-23 kg. 

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima og påklædning

  Indernes holdning til påklædning er ret afslappet. Let bomuldstøj anbefales, samt tøj, der kan tages af og på ”lag-for-lag”. Der kan være stor forskel på temperaturen morgen og aften. Shorts kan godt gå an, blot ikke alle steder. I landsbyerne og klostrene/templerne bør damer ikke gå i shorts. Brug i stedet en let nederdel, men lad den dække knæene. Her er det også bedst at have overarmene dækket.

  I Delhi og Amritsar er det meget varmt hele døgnet. Man kan få vasket tøj på hotellerne undervejs. I selve Ladakh regner det yderst sjældent. Gennemsnitsnedbør i Leh i juli måned er 16 mm. Min. temp. 10 grader, max temp. 25 grader. Men i Punjab, Himachal Pradesh og Delhi vil vi nok have regnvejr et par dage.

 • Tidsforskel

  Indien er 3½ time foran Danmark om sommeren.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Lunt nattøj til nætterne i bjergene

  - Varm trøje, vindjakke

  - Evt. lille turrygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Badetøj

  - Lommelygte + batterier

  - Solbriller, Solcreme

  - Kasket eller solhat

  - Myggespray

  - Vækkeur

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge) og evt. diamox

  - En rulle toiletpapir eller Kleenex

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

 • Besøg i private hjem

  Befolkningen er meget gæstfri, og gruppen vil sikkert opleve at blive inviteret til te i et privat hjem. Det kan være en god idé at tage noget tøj med, som man kan efterlade efter brugen. Det tjener to formål: Man glæder en fattig familie og man får bedre plads i kufferten hjemad.

 • Transport

  Indien er et tredje verdens land med alt hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, sporarbejde på togstrækninger mm. Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser i Indien.

  Den indiske livsstil er meget langt fra den europæiske perfektionisme. Hvis programmet må ændres og planlagte programpunkter må udgå på grund af sådanne forhold, tilkommer der ikke rejsedeltageren nogen erstatning. Ved aflysning af indenrigsfly eller andre grunde til forsinkelser, vil hjem¬rejsedatoen altid blive forsøgt overholdt. Også selvom programpunkter evt. må udgå.

 • Ofte stillede spørgsmål

  Hvem flyver vi med til Indien?

  Det varierer fra rejse til rejse. Men på rejserne til Delhi flyver vi typisk med Finnair eller LOT, der begge har gode forbindelser. På tigersafarierne er Qatar Airways oplagt, da de flyver direkte fra Nagpur til Doha, mens turen til Sydindien som regel foregår med Emirates.

  Er rejsen til Ladakh fysisk krævende?

  Rejser til afsidesliggende egne af Indien – såsom Ladakh – vil være mere krævende end en traditionel rundrejse. Faciliteterne er mindre udbyggede, og turen går over høje bjergpas med tynd luft.

  Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra til Indien?

  Det er altid en god ide at medbringe nogle penge i kontanter. Mad, drikke og småfornødenheder er billige i Indien, så man kommer langt for omkring 1.000 kr. i amerikanske dollars eller rupees pr. person. Derudover er det muligt at hæve penge på kreditkort i hæveautomater i de fleste indiske byer undervejs.

  Hvornår er det godt at rejse til Ladakh?

  Rejsen til Ladakh er kun mulig i sommermånederne, når bjergvejene er åbne.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Flyrejsen

  På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Indien