Hvad søger du?

Moldova

Det er næsten ikke til at tro det. Holder man af vin må en køretur gennem de 120 km underjordiske veje i verdens største vinkælder være et rent paradis.

 

Gaderne i det massive tunnelkompleks har navne som f.eks. ”Cabernet Sauvignon”. To millioner flasker står på hylderne i det kølige tunnelkompleks. Det er landets største vinproducent Cricova, der driver denne vinkælder i hovedstaden Chisinau i den lille republik Moldova, der blev uafhængig af Sovjetunionen i 1991.

Landet er et typisk landbrugsland og i Sovjettiden hovedleverandør af vin til hele det sovjetiske imperium. I dag er denne produktion blevet kraftigt reduceret, og økonomien er gået delvist i stå. Moldova må se sig henvist som det fattigste land i Europa.

Moldova skal ikke forveksles med det tidligere Moldavien – et fyrstendømme, som var dobbelt så stort, og som delvist lå i nutidens Rumænien. Moldova føler sig også nært knyttet til Rumænien, og hverdagssproget er mange steder rumænsk.

Men der bor også mange russere i området, og indtil videre satser landet på sin egen selvstændige status fremfor at blive en del af Rumænien.

Selv om landet er fattigt har byen Soroca i det nordlige Moldova en roma (sigøjner) population, som til forskel fra andre steder i verden, lever i luksus.

Transnistrien er Moldovas udbryderprovins, som i 1990 erklærede sin uafhængighed af Moldova, og som fungerer som et selvstændigt land i praksis. Transnistrien har sine egne penge, grænseovergange, politi og militær.

 

Viktors Farmor i Moldova

Moldova og dets kæmpestore vinkælder i Chisinau besøges i kombination med rejsen til Rumænien. Vi besøger Transnistriens hovedstad Tiraspol, der er som et besøg tilbage i tiden. Her kan man stadig fornemme og forestille sig, hvordan livet var i Sovjetunionen.

Tag med Viktors Farmor til "vinlandet" Moldova.
 

Rejser til Moldova