Den store Baltikumrejse

God tid i Estland, Letland og Litauen

På rejsen tager vi os god tid i de baltiske landes forskelligartede hovedstæder, Tallinn, Riga og Vilnius, og derudover gør rejsens længde det muligt for os at opleve landenes mindre byer og mange spændende naturområder.

Priser fra

17.990 kr.

Max. 20 deltagere

13 dages rejse

Start din rejse her

Estland, Letland og Litauen kendes af mange for deres hovedstæder, som vi naturligvis besøger og har god tid i til at udforske på denne store Baltikumrejse. Baltikum byder på et væld af kulturelle attraktioner som f.eks. KGB-museet, en korshøj med tusindvis af kors og enestående slotte og paladser. Dette krydres med unikke naturoplevelser, som vi eksempelvis finder i Gauja Nationalpark og ved de store moser i Kemeri.

5 gode grunde til at rejse til Baltikum med Viktors Farmor:

  • Tag dig god tid til at udforske de baltiske lande: Både hovedstæderne og de små byer.
  • Gå på opdagelse i spændende naturområder som f.eks. den unikke, kuriske landtange
  • Dyk ned i Baltikums gamle og moderne historie igennem spændende museumsbesøg
  • Få en bred introduktion til det baltiske køkken på lokale restauranter
  • Bo på 4-stjernede hoteller, som vi har tid til at nyde, når dagsprogrammet ender

Dagsprogram

  • Dag 1

    Til Estland

    Vi flyver til Tallinn, hvor vi indkvarteres på vores hotel. Vi har tre overnatninger i Tallinn.

    Der er afrejse fra København medmindre anden lufthavn er angivet under "bemærkning".

    Om aftenen er der fælles velkomstmiddag.

    Måltider: Aftensmad.

    Overnatning: Tallinn

  • Dag 2

    Kadriorg slottet og Tallinn

    Vi starter dagen med at besøge Kadriorg slottet uden for Tallinn. Det var den russiske zar, Peter den Store, der fik slottet opført i 1718. Peter ønskede, at slottet skulle minde om en italiensk villa, og den italienske arkitekt Nicolo Michetti opførte derfor slottet i italiensk barok stil. Til slottet hører også en mindre park med flotte statuer og springvand. Kadriorg tjente i første omgang som sommerresidens for den kongelige familie. Senere har slottet fungeret som residens for Estlands præsident, men i dag huser slottet blandt andet et kunstmuseum.

    Vi spiser frokost på en lokal restaurant.

    Om eftermiddagen skal vi på byrundtur i Estlands hovedstad Tallinn – en charmerende by med under en halv million indbyggere. Tallinn er en af de mest vedligeholdte middelalderbyer i det nordlige Europa, og dens gamle bydel er derfor at finde på UNESCOs Verdensarvsliste. Den gamle bydel byder på et væld af krogede brostensbelagte gader og små nicher og udsigtspunkter. Vi ser Alexander Nevsky Katedralen der med sine fem store løgkupler er et mesterværk indenfor den russiske revival-stil, der vidner om tiden, hvor Estland hørte under det russiske zarrige. Et vigtigt højdepunkt på dagen er mindesmærket for det sted, hvor Dannebrog ifølge sagnet fandt ned fra himlen under et korstog i 1219.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Tallinn

  • Dag 3

    Fridag i Tallinn

    I dag kan I udforske Tallinn på egen hånd. Byen rummer utallige spændende museer og attraktioner samt mange hyggelige caféer.

    Vi kan bl.a. anbefale bymuseet i Tallinn (Linnamuuseum), hvor man kan få et bedre indblik i Estlands spændende historie fra Valdemar Sejrs tid til livet i sovjettiden til slutningen af det 20. århundrede. Man kan også gå på opdagelse på Estlands kunstmuseum KUMU, der rummer både gammel og ny kunst fra Estland og resten af verden.

    Se øvrige forslag til aktiviteter ved at klikke her.

    Det er også værd at bruge mere tid i området, hvor det danske flag efter sigende faldt ned fra himlen. Her kan man bl.a. tage en kop kaffe på Café Dannebrog med udsigt over Tallinns gamle bydel. Desuden er det en spøjs oplevelse at besøge en af Tallinns marcipan-cafeer, hvor der efter gammel tradition fremstilles alverdens sjove marcipanfigurer.

    Måltider: Morgenmad

    Overnatning: Tallinn

  • Dag 4

    Byrundtur i Tartu og over grænsen til Letland

    Vi kører mod byen Tartu, der er Estlands andenstørste by og den ældste by i hele Baltikum.

    Tartu er for mange det kulturelle centrum i Estland. Esterne er derfor også stolte over, at byen er udråbt til europæisk kulturhovedstad i 2024. Byens universitet har uddannet nogle af Estlands klogeste hoveder, det første estiske teater grundlagt blev her, og den første estiske avis blev udgivet i Tartu.

    Vi skal på byvandring i denne historiske by, og blandt turens højdepunkter kan vi nævne byens historiske universitet, rådhuset, Tartu Katedralen og byens gamle observatorium. Vi slår desuden vejen forbi en af byens mere mærkværdige seværdigheder, nemlig det skæve hus i Tartu, der er Estlands svar på det skæve tårn i Pisa.

    Vi spiser frokost på en lokal restaurant i Tartu, og herefter går turen mod Sigulda i Letland.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Sigulda

  • Dag 5

    Gauja Nationalpark og mod Litauen

    Sigulda er i særdeleshed kendt for sin skønne natur, der har inspireret malere og poeter i århundrede. Vi bruger formiddagen i Gauja Nationalpark; et vildt naturområde med bjerge, dale og klipper. Vi skal med kabelbane over Gaujafloden, hvorfra vi får et godt udsyn over sandstensklipperne ved flodens bredder.

    Og netop sandstensformationerne er nationalparkens hovedattraktion. Sandstenen, der blev formet for cirka 350 millioner år siden, har skabt de mange klipper og huler, man finder i Gauja. Vi besøger bl.a. Gutmanhulen; en stor sandstenshule i røde nuancer. Vores rute går også forbi ruinerne af Turaida slottet fra år 1214. Vi bruger cirka tre timer i parken, hvorefter vi slapper af med en frokost i lokalområdet.

    Herefter har vi en lidt længere køretur på cirka fire timer foran os. Vi skal nemlig til Vilnius i Litauen, hvor vi har to overnatninger.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Vilnius

  • Dag 6

    Byrundtur i Vilnius og besøg på Trakai slottet

    Når vi har spist morgenmad, skal vi på byrundtur i Litauens hovedstad Vilnius. En by på cirka en halv million indbyggere, hvor den gamle bydel er på UNESCOs Verdensarvsliste grundet sin imponerende barokke arkitektur. Vilnius’ barokstil opstod, da byen blev genopbygget i det 18. århundrede efter en stor brand. Et af de bedste eksempler på denne stil findes ved Bazilijonu klosterets port, som vi naturligvis besøger. Derudover skal vi se en række af byens historiske huse og bygninger. Dagen byder også på et besøg på Vilnius’ KGB-museum, hvor vi stifter bekendtskab med Litauens moderne historie og hører mere om livet i Litauen i Sovjettiden.

    Herefter spiser vi frokost, og så går turen vestpå til Trakai slottet; Litauens oprindelige middelalderborg. Borgen er strategisk placeret på en lille ø på Galve-søen, og har bl.a. fungeret som sommerresidens for Litauens storfyrster. Slottet bliver ofte kaldt ”Lille Marienburg” efter det smukke tyske slot i Hannover.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Vilnius

  • Dag 7

    Kloster, kunst og krigshistorie i Kaunas

    I dag besøger vi byen Kaunas omkring 1½ times kørsel fra Vilnius.

    I 2022 var Kaunas europæisk kulturhovedstad, og det er ikke uden grund. Kaunas’ historiske centrum byder nemlig på en masse spændende bygninger fra det 18. og 19. århundrede. Vi besøger også Pažaislis Abbey museum, som er et kloster bygget af munke i det 17. århundrede. Klosteret er blandt andet kendt for sine smukke haver, og er samtidigt et af Østeuropas flotteste eksempler på barok arkitektur.

    Efter klosterbesøget spiser vi en sen frokost, hvorefter vi tjekker ind på vores hotel. Resten af eftermiddagen er der tid til at udforske Kaunas på egen hånd. Her kan man gå på opdagelse i den gamle bydel eller slentre i en af byens mange smukke parker. Ciurlionis museet er også et besøg værd - det er både et spændende museum og en smuk art deco bygning. Man kan også besøge Kaunas’ unikke djævlemuseum med over 2000 skulpturer, malerier og andre artefakter fra hele verden, der alle portrætterer djævlen.

    Vi har en enkelt overnatning i Kaunas.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Kaunas

  • Dag 8

    Klaipeda

    Vi kører mod Klaipeda, som er Litauens tredjestørste by. Klaipeda er en havneby i den ene ende af den kuriske landtange. Vi besøger den gamle bykerne, hvor træindrammede bygninger fra det 18. århundrede er opført i tysk byggestil. På byens centrale plads, Teater-pladsen, finder vi desuden byens gamle teater opført i neoklassisk stil.

    Efter frokost på en lokal restaurant, forsætter vi til byens botaniske have. Dette er stedet, hvor russiske og preussiske monarker i sin tid mødtes.

    Sidst på eftermiddagen tjekker vi ind på vores hotel midt i byen, hvorefter der er stadig er tid til at udforske byen på egen hånd eller slappe af på hotellet.

    Vi har to overnatninger i Klaipeda.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Klaipeda

  • Dag 9

    Den 100 kilometer lange naturlige bro til Kaliningrad

    I dag skal vi besøge byen Nida, der ligger omtrent midtvejs på den Kuriske Landtange. Vi starter derfor dagen ud med en sejltur ud til den UNESCO-listede landtange, der forbinder Litauen med Kaliningrad.

    Den Kuriske Landtange er et helt unikt naturfænomen, der strækker sig mere end 100 km i længen, men blot er mellem 500 meter og 4 km i bredden. Dertil er nationalparken kendt for sine store naturlige forekomster af rav. Vi udforsker nationalparken, og besøger blandt andet forfatteren Thomas Manns sommerhus i Nida.

    Efter frokost på en lokal restaurant forsætter vi mod Palanga, som er en lille ferieby, der mest er kendt for sine sandklitter. Vi udforsker Palanga, og besøger blandt andet Tiskevičiai Paladset, der byder på en stor samling af rav.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Klaipeda

  • Dag 10

    Bakken med tusindvis af kors og tilbage til Letland

    Efter en tidlig morgenmad på vores hotel, kører vi til Korshøjen i den nordlige del af Litauen. Korshøjen er en af Litauens mest kendte turistattraktioner og imponerer med sin store mængde af kors, der pryder en naturlig høj. Traditionen med at placere kors på højen kan spores flere hundrede år tilbage, og højen er et symbol på Litauens katolske identitet, idet man med en ihærdig indsats formåede at bevare størstedelen af dens mange kors trods Sovjetunions gentagende forsøg på at få dem fjernet.

    Herefter forsætter turen tilbage til Letland, hvor vi besøger det pittoreske Rundale palads; et palads med en lang og kringlet historie. Rundale palads har tjent mange formål ud over sit oprindelige brug som residens, og er bl.a. blevet brugt som hospital, skole og kornlager i og efter krigstider. Paladset bliver stadig den dag i dag brugt til f.eks. at indkvartere udenlandske statsledere.

    Efter en rundtur ved paladset kører vi til dagens sidste stop, Jurmala, hvor vi også overnatter.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Jurmala

  • Dag 11

    Kemiri mosen og Rigas Art Nouveau-kvarter

    Denne dag starter i Jurmala, hvor vi på en lille byrundtur nyder byens sandstrande og duften af de mange fyrretræer.

    Herefter bliver vi kørt ud til den nærtliggende Kemeri mose, der er kendt for sin store biodiversitet, herunder mange forskellige fuglearter. Over mosen har man etableret en ophøjet sti af træ, der gør det muligt at bevæge sig over det sumpede landskab. Der er mulighed for at tage både en kort gåtur i mosen (1,4 km) og en lidt længere tur (3,4 km). Vælger man den længere rute, kommer man forbi et observationstårn, der giver et godt udsyn over mosen.

    Herefter tager vi til Riga, hvor frokost på en lokal restaurant venter os. Efter frokost besøger vi Rigas Art Nouveau-kvarter, også kendt som Jugendstil-kvarteret, bestående af smuk og romantisk arkitektur. Art Nouveau er en kunststil fra slutningen af 1800-tallet, og i dag huser Riga over 800 bygninger i denne stil. Vi oplever nogle af disse ude fra. 

    Vi har to overnatninger i Riga.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Riga

  • Dag 12

    Riga

    Den sidste af rejsens fulde dage er dedikeret til at udforske Baltikums største metropol. Riga er formet af en broget historie, hvor både tyske riddere, svenske konger og russiske kommunister har sat deres eget præg på byen. Riga er en sjov blanding af Øst- og Nordeuropa, og denne dag bruges på at kigge byen efter i detaljerne.

    Vi skal på byrundtur i denne spændende hovedstad, og blandt turens højdepunkter er besøget i byens katedral, der blev opført i 1211, og er den største middelalderkirke i hele Baltikum. Katedralen fungerer desuden som koncertsal til flere af byens mange koncerter.

    Efter frokost på egen hånd i Riga kører vi ud til byens frilandsmuseum, der ligger i en nåleskov lige udenfor Riga. Friluftsmuseet byder på et indblik i Letlands traditionelle kultur og levevis. På museets grund findes 118 historiske bygningsværker fra forskellige perioder, der er indsamlet fra rundt omkring i Letland.

    Om aftenen spiser vi fælles afskedsmiddag. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Riga

  • Dag 13

    Hjemrejse

    Efter morgenmad på hotellet begiver vi os mod Rigas lufthavn, hvorfra vi rejser hjem til Danmark.

    Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Baltikum

  • Pas og visum

    Danske statsborgere kan rejse visumfrit i 90 dage til Estland - Letland - Litauen. Pas skal være gyldigt 90 dage ud over opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Euro. Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

  • Mad og drikke

    De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger. Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken. Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni og internet

    Landekoden til Estland er +372, landekoden for Letland er +371 for og landekoden for Litauen er +370.

    Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

    På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

  • Elektricitet

    Der bruges 220V - 50 hz – medbring adapter, da stiktyper kan variere.

  • Drikkevand

    Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

  • Drikkepenge

    På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

  • Indkøb

    Ravsmykker, kurve, keramik, folkekunst, og strikvarer(uld) som ponchos, jakker og tørklæder. 

  • Prisniveau

    Med forbehold for ændringer. Alle i Euro:

    Lille øl 2,5 – 3

    Stor øl 3,5 – 4

    Cola/vand 2

    Glas vin 5

    Salat 6 - 7

    Suppe 6

    Frokost 10 – 12

    Dessert 4 – 5

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    De baltiske lande har en blanding af tempereret kyst- og fastlandsklima. Der er generelt koldere om vinteren end i Danmark – op til 20 minusgrader. Men der kan også være ekstremer med lejlighedsvise hedebølger om sommeren.

  • Tidsforskel

    Baltikum er en time foran i forhold til Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Paraply/regntøj

    - Vådservietter

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode vandresko

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

  • Bemærk

    Vi går en del især på byvandringerne, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Estland.