Rejser til Bolivia

Spejlblank saltørken, forunderlige klippeformationer, sprudlende markeder, verdens højest beliggende hovedstad, og vi kunne blive ved. Bolivia bliver ved med at forundre.  

Værd at opleve i Bolivia

Lad os dykke ned i saltørkenen ved Uyuni med de finurlige klippeformationer og kæmpekaktusser, som ligner et landskab malet af Salvador Dalí. Lagunerne i landet har forskellige farver; røde, grønne og hvide på grund af mineraler fra vulkanerne.

Flamingoer bevæger sig graciøst gennem det lave vand på deres lange ben, og solens genskin i den kridhvide saltslette gør det nødvendigt med solbriller. Vi er i et af verdens smukkeste og mest forunderlige landskaber, saltørkenen ved Uyuni i Bolivia. Forvredne, enkeltstående, kæmpeklippeformationer får det til at ligne et surrealistisk maleri, og man spejder forgæves efter et af Dalís smeltende ure. 

Man behøver ikke spejde forgæves efter de lækreste trøjer og huer i det blødeste alpaca-uld på de farverige markeder i Bolivia. Også i hovedstaden La Paz, verdens højst beliggende hovedstad, er der et rigt udbud af varer med uld fra både lama, alpaca og den vildtlevende vicuna. 

Landet er lukket inde mellem Peru, Chile, Argentina, Paraguay og Brasilien og har ikke adgang til kysten. Sin kyststrækning mistede landet til Chile efter Stillehavskrigen (1879-1884), hvor Chile, Peru og Bolivia kæmpede om rettigheder til mineralforekomster. 

Derudover er Bolivia det land i Latinamerika med den største andel af oprindelige folk. Tilbage i 2006 blev Evo Morales landets første oprindelige præsident. Faktisk den første i hele Latinamerika. Han tilhører Aymara-folket i højlandet.  

Rejse til Chile, Santiago, Valparaiso, Uyuni, La Paz, Titicaca, Cuzco, Machu Picchu og Lima

Landefakta

Areal: 1.098.581 km2

Hovedstad: Sucre/La Paz

Hovedstaden, La Paz, er verdens højst beliggende hovedstad

Møntfod: Boliviano (a 100 centvos) - forkortes BOB

Sprog: Spansk (off.), quechua (off.), aymará (off.)

Tidsforskelfra DK: Sommer: -6 timer, vinter: -5 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Bolivia?

Altiplano (højsletten, hvor størstedelen af befolkningen bor) har en gns. højde på 4.000 meter og har tropisk højlandsklima. Den årlige nedbørsmængde er relativt lav og det meste falder mellem december og marts. Temperaturen falder med højden og kan variere meget – også afhængig af om solen er fremme. Nætterne kan være kolde. Hovedstaden La Paz ligger i 3657 m. højde, hvor dagtemperaturen når op på 20°C, og om natten ca. 4-5 grader. Dagtemperaturen på Andes-plateauet er omkring 12-16 grader, om natten omkring frysepunktet. Yungas-dalene på den østlige side af Andesbjergkæden har et subtropisk klima. Lavlandet mod nord og øst har tropisk klima, og landskabet er overvejende skov og savanne. Temperaturerne svinger meget, alt efter hvilket område man befinder sig i. Midt på dagen er temperaturen omkring 26-30 grader, om natten omkring 20 grader.

Typiske spørgsmål før rejsen til Bolivia

  • Hvad spiser vi i Bolivia?

    Bolivia byder på en masse spændende retter pga. deres meget varierende klima og højdeforskelle.  

    Kartofler dyrkes og spises i stor stil, og de har mange forskellige flotte varianter. Derudover dyrkes der også quinoa og majs, som også spises i flere retter. Til mange af retterne serveres også tit madbananer eller rødfrugten yuca, som koges og kan minde lidt om kartofler.  

    Supper finder man også tit på menukortet, enten som forret eller hovedmåltid. De er typisk meget mættende med kød og grøntsager i. De luner godt i højderne på en kølig aften.  

    Salteñas kan man også støde på. De minder om empanadas, som er små brødpakker med forskellig fyld. De er rigtig gode som et mellemmåltid.  

    Specielt i området omkring Cochabamba er chicharrón en specialitet. Det er meget store stykker sprøde flæskesvær. Ikke petit og småt som vi er vandt til herhjemme. Det er lækkert lige fra gryden.  

    Flere steder serveres drikken Chicha, som oftest både fås med og uden alkohol. Den har en lilla farve, da den laves på lilla korn. Det er en slags lemonade på bl.a. korn og ananas og så tilsættes kanel og nelliker.  

    Derudover vil du flere steder blive tilbudt, typisk i højderne, den traditionelle te lavet på koka-blade. Koka-blade i te har ingen euforiserende effekt eller lignende og er en typisk morgente.  

    Man bør ikke drikke vandet i Bolivia. Mineralvand kan købes overalt. Undgå isterninger. Undgå ukogte grøntsager, upasteuriseret mælk og mælkeprodukter. 

  • Hvad er prisniveauet i Bolivia?

    Generelt er Bolivia billigere end Danmark. Det svinger en del afhængigt af, om du befinder dig i en storby eller på landet. Priserne er oftere lavest uden for byerne. Vand på flaske kan du oftest finde til en 4-5 kroner. Mad til én person på en billig restaurant eller gadekøkken får du for omkring 20-60kr. Det svinger lidt fra sted til sted.  

    Møntfoden i landet hedder Boliviano (BOB). 100 Boliviano svarer til knap 90 DKK. I kontant valuta anbefales det, at man medbringer USDollars. Vær dog opmærksom på at 100 USDollars sedler kan være svære at veksle. Kreditkort, kan anvendes i de større byer.  

    På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse, giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 3-4 kr. Drikkepenge til turledere og chauffører betales af Viktors Farmor. 

  • Hvad køber man i Bolivia?

    En af de mest populære souvenirs at købe i Bolivia er produkter i uld fra eksempelvis alpaca. Det er oftest i en rigtig god kvalitet og varmer skønt en kold aften. Det kan være sweatre, huer, hjemmesko, ponchoer eller vanter, og ofte finder du det i flotte farver og mønstre. Ponchoen er en typisk beklædningsgenstand i Bolivia i højlandet, hvor det oftere er en del koldere end i resten af landet.  

    Du finder også de fine Cholita-bowlerhatte, hvis du er fan af dem. De kan om end være lidt upraktiske i kufferten. Hvis ikke en bowlerhat, er der også Chullos-hattene ofte i alpaca-uld og i mange farver. De er skønne kolde aftener og kendetegner folk i højlandet i både Bolivia og Peru.  

    Derudover er der mange flotte tekstiler i sprudlende og klare farver. Det kan være tasker, trøjer, punge og meget andet. Keramik er også populært og noget, man helt sikker støder på. Det er igen i flotte farver og med fine mønstre. Du finder mange skåle, kopper og lignende.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Bolivia?

    På vores rejser tilbringes tid i højder over 2500 meters højde, hvorved der er risiko for højdesygesymptomer. Højdesyge viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed. Dette kan dog ofte afhjælpes ved at sørge for ikke at blive afkølet samt sørge for at indtage rigelig med væske. På Netdoktor kan du læse mere om højdesyge. 

    Tager du medicin eller lider du af sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, bør du i god tid inden afrejse kontakte egen læge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i vist omfang kan forebygge højdesyge. Diamox kræver, at din læge har en særlig udleveringstilladelse, så tag kontakt i god tid.  

    Drik altid rigeligt med coca-te. Det serveres alle steder og er helt uskadeligt, og virker også mod højdesyge. Det kan sammenlignes med kamillete og ikke med kokain. 

    Er man tilbøjelig til at blive køresyg, er det en god idé at medbringe piller mod køresyge, da der køres i bjerge med hårnålesving. 

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det desuden at være vaccineret mod smitsom lever¬betændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. De bolivianske myndigheder kræver ikke længere vaccination mod gul feber for alle rejsende, men kun til dele af landet. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.  

    Ift. tyveri så anbefaler vi at holde alle værdigenstande tæt på kroppen, specielt i storbyer. Her anbefaler vi også, at du hverken bære dyre smykker, ure eller lignende. Hvis du går med rygsæk, så bær denne foran på kroppen.  

  • Hvem møder du i Bolivia?

    Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. 

    Bolivia er en plurinational stat, og det vil sige, at der er flere nationaliteter i et land. Landet anerkender dets brede befolkning med bl.a. mange oprindelige folkeslag. Bolivia har for eksempel også flere officielle sprog: Spansk, quechua, aymara og guaraní.  

    Overordnet er befolkningen sat sammen af 68% mestizaer (blandet race), 20% oprindelige folk og flere mindre undergrupper. Og så er størstedelen katolikker.  

    På Bolivias højslette bor der bl.a. flere oprindelige folkegrupper, som lever i ekstreme vejrforhold i et storslået ørkenlandskab med lave temperaturer og meget tørke.  

    Cholitas, kvinder fra Aymara- og Quechua-folket, er typisk det billede, folk forbinder med Bolivia. De går i farvestrålende tøj, med to lange fletninger og med bowlerhatte. De var før en meget undertrykt gruppe, men fik medgang, da Evo Morales blev valgt som præsident. Han tilhører Aymara-folket og støtter op om deres sag.

     

     

     

     

     

  • Kan man risikere højdesyge på rejse i Bolivia?

    Vi kommer op i højderne i Bolivia, så her kan man risikere højdesyge. Højdesyge viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed. Dette kan dog ofte afhjælpes ved at sørge for ikke at blive afkølet samt sørge for at indtage rigelig med væske (her afhjælper coca-teen ofte). Tager du medicin eller lider du af sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, bør du i god tid inden afrejse kontakte egen læge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i vist omfang kan forebygge højdesyge. Diamox kræver, at din læge har en særlig udleveringstilladelse, så tag kontakt i god tid.  

  • Er det sikkert at rejse i Bolivia?

    Man kan trygt rejse i Bolivia med Viktors Farmor, man skal bare være ekstra opmærksom på lommetyve i større byer og på markeder med mennesker. Her anbefaler vi, at man bærer værdigenstande tæt på kroppen og ikke bære smykker, ure og lignende. Her er det også bedst at holde rygsækken foran på kroppen.  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Bog: Turen går til Peru & Bolivia, 2019, giver et godt indblik i landet samt gode råd. Og så er der spansk parlør bagerst.  

    Film: Utama, 2022, instrueret af Alejandro Loayza Grisi. Filmen handler om er par, som lever på højsletten i Bolivia og tilhører det oprindelige folk Quechua. Deres levevilkår forringes, da regnen udebliver som følge af klimaforandringer. Den giver et smukt indblik i et barsk liv.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Bolivia

Fine turistklassehoteller

På vores overnatninger i Bolivia bor vi på fine turistklassehoteller, så vi kan slappe godt af oven på de mange indtryk. Vi vægter en central beliggenhed højere end et bredt udvalg af faciliteter, og vi undgår om muligt vestlige kædehoteller.

Vidste du det om Bolivia?

På heksemarkedet i La Paz kan man købe tørrede lamafostre. Det skulle bringe held at grave det ned, når man bygger et nyt hus. 

Viktors Farmor i Bolivia

Du kan opleve Bolivia på adventurerejsen Chile-Bolivia-Peru. I 4-hjulstrækkere kører vi til smukke laguner og helt surrealistiske saltsøer og saltsletter. Farvespektret er utroligt. Vi ser både den grønne og den røde lagune – ved sidstnævnte måske endog lyserøde flamingoer. Uyuni er med sine hvide saltsletter og garderhøje kaktusser et drømmesyn. Turen går over højsletten, der byder på barske levevilkår for bønderne, til Titicacasøen, hvor der er sejltur til Soløen og Måneøen. 

Besøg landet med verdens højst beliggende hovedstad! 

5 nedslag i Bolivias historie

500 f.Kr.
Højkulturen Tiahuanaco udvikler sig med imponerende templer og bygninger. Omkring år 1200 afløses den af flere aymará-riger. 

1400-tallet
Inka-rigets udbredelse og imperium, også i Bolivia.  

1538
Spanierne Gonzalo og Hernando Pizarro starter erobringen af Inka-riget og herunder det nuværende Bolivia. Og i 1548 grundlægger de den nuværende hovedstad La Paz. 

1825
Bolivia bliver uafhængigt takket være folkeheltene Simón Bolívar og José de Sucre. Bolivia er opkaldt efter Simón Bolívar, som fortsat er en stor nationalhelt i landet. 

2006
Evo Morales bliver valgt som præsident og er dermed den første præsident i hele Latinamerika, som stammer fra oprindelige folk, helt bestemt Aymara-folket. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Bolivia

  • Pas og visum

    Man er visumfri i indtil 30 dage. Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det desuden at være vaccineret mod smitsom lever¬betændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. De bolivianske myndigheder kræver ikke længere vaccination mod gul feber for alle rejsende, men kun til dele af landet. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Højde- og køresyge

    På vores rejser tilbringes tid i højder over 2500 meters højde, hvorved der er risiko for højdesygesymptomer. Højdesyge viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed. Dette kan dog ofte afhjælpes ved at sørge for ikke at blive afkølet samt sørge for at indtage rigelig med væske. På Netdoktor kan du læse mere om højdesyge.

    Tager du medicin eller lider du af sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, bør du i god tid inden afrejse kontakte egen læge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i vist omfang kan forebygge højdesyge. Diamox kræver, at din læge har en særlig udleveringstilladelse, så tag kontakt i god tid. Alternativt kan du kontakte Rejsemedicinsk Klinik, der har speciel tilladelse til udstedelse af recepter på Diamox. Man henvender sig til dem via www.rejsemedicin.dk. Det koster 50 kr. for recepten og 160 for konsultationen. Man kan med økonomisk fordel samtidigt få de andre vaccinationer her.

    Drik altid rigeligt med coca-te. Det serveres alle steder og er helt uskadeligt, og virker også mod højdesyge. Det kan sammenlignes med kamille-te, og kan ikke sammenlignes med kokain.
    Er man tilbøjelig til at blive køresyg, er det en god idé at medbringe piller mod køresyge, da der køres i bjerge med hårnålesving.

  • Valuta

    Møntfoden i Bolivia hedder Boliviano (BOB). 100 Boliviano svarer til knap 90 DKK. I kontant valuta anbefales det, at man medbringer USDollars. Vær dog opmærksom på at 100 USDollars sedler kan være svære at veksle. Kreditkort, kan anvendes i de større byer.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Telefon til Bolivia: 00 + 591 + omr.nr. + abnnr. Telefon til DK: 0045 + abnnr.

    Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. TDC har roamingaftaler med teleselskaber i Bolivia. Det koster 24 kr i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr at afsende og 0 kr at modtage. MMS er ikke muligt Der kan købes lokale taletidskort.

    Internet. De fleste hoteller har adgang til internettet.

  • Elektricitet

    Der er 220 volt som i Danmark. Bolivia bruger primært de sydamerikanske stik med to flade ben, men på de fleste hoteller er stikdåsen i væggen også lavet, så de runde danske kan sættes i. Medbring adapter for en sikkerheds skyld.

  • Mad og drikkevand

    Man bør ikke drikke vandet i Bolivia. Mineralvand kan købes overalt. Undgå isterninger. Undgå ukogte grøntsager, upasteuriseret mælk og mælkeprodukter.

  • Drikkepenge

    På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 3-4 kr. Drikkepenge til turledere og chauffører betales af Viktors Farmor.

  • Bagage

    Medbring en mindre taske/rygsæk Der er varmt i Chalalan og Las Pampas, så varmt tøj m.v. kan opbevares i jeres kufferter på hotellet i La Paz.. I Uyuni gælder det omvendte. Medbring kun det varme tøj til de 3 dage på saltsletten, og lad resten blive på hotellet i Uyuni. Pas skal altid være tilgængeligt. Det skal altså med til Chalalan/Las Pampas og Uyuni.

    Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Altiplano (højsletten, hvor størstedelen af befolkningen bor) har en gns. højde på 4.000 meter og har tropisk højlandsklima. Den årlige nedbørsmængde er relativt lav og det meste falder mellem december og marts. Temperaturen falder med højden og kan variere meget – også afhængig af om solen er fremme. Nætterne kan være kolde.

    Hovedstaden La Paz ligger i 3657 m. højde, hvor dags¬tempera¬turen når op på 20°C, og om natten ca. 4-5 garder. Dagstemperaturen på Andes-plateauet er omkring 12-16 grader, om natten omkring frysepunktet. Yungas-dalene på den østlige side af Andes-bjerg¬kæden har et subtropisk klima.

    Lavlandet mod nord og øst har tropisk klima, og land-skabet er overvejende skov og savanne. Temperaturerne svinger meget, alt efter hvilket område man befinder sig i. Midt på dagen er temperaturen omkring 26-30 grader, om natten omkring 20 grader.

  • Tidsforskel

    Bolivia er fem timer efter Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Mindre taske/rygsæk

    - Ekstra kraftige plastposer til at beskytte udstyr mod vand

    - Regntøj/poncho

    - Vækkeur

    - Varmt tøj

    - Luftigt tøj til lavlandet

    - Gode vandresko/-støvler

    - Sandaler

    - Solbriller

    - Solcreme – min. faktor 30

    - Læbepomade med sunblock

    - Kasket/hat

    - Piller mod højdesyge (Diamox)

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - Feltflaske / flaske til vand

    - Myggemiddel (kan også købes lokalt)

    - God kikkert

    - Lommelygte / pandelampe

    - Lommekniv (skal være i kuffert under flyvninger)

    - Stearinlys/lighter

    - Badetøj

    - Langærmede lette skjorter og lange bukser af naturmateriale – fx bomuld.

    - Evt. letvægts silke/lagenpose

     

    Gummistøvler kan lånes i Las Pampas.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Bolivia.
Ring til os 86 22 71 81