Bhutan har en gave til verden

Der er storslået natur og folk i nationaldragter i Bhutan. Men landets største gave til sine gæster er nok den nationale lykke.

Som det eneste land i verden har Bhutan formuleret et Brutto Lykke Indeks.

Som det eneste land i verden har Bhutan formuleret et Brutto Lykke Indeks. Borgernes tilfredshed afhænger ikke blot af materiel, men også åndelig velstand, mener landet – og adskiller sig dermed fra resten af verden, der holder gang i hjulene for enhver pris, i troen på, at materiel fremgang avler lykke.

Og det går godt for Bhutan. Den gennemsnitlige levealder er fordoblet over de sidste 20 år. Stort set alle børn kommer i skole i dag. I 1981 levede 47% af befolkningen i fattigdom. I 2011 kun 3%. Ingen steder i verden er dette tal reduceret så markant på så kort tid.

Faktisk går det så godt for Bhutan, at Danmark med udgangen af 2014 standsede sin udviklingshjælp til landet. Men der er stadig stof til eftertanke at hente i landet i Himalaya.

Det er det eneste land i verden, der har mahayana-buddhismen som statsreligion. I denne gren af buddhismen lægges vægt på, at man er forpligtet til ikke kun at søge oplysning (nirvana) for sig selv – men også at hjælpe andre til at nå målet.

Ven med majestæten

Kong Jigme Khesar Namgyel er i øjeblikket verdens yngste monark. Han er 36 år gammel og har været regent siden 2008, da hans far abdicerede. Man kan blive ven med ham, for Hans Majestæt er nemlig på Facebook, hvor han jævnligt opdaterer om sin gøren og laden. Han modtager andre nationers overhoveder iført nationaldragt, men har altid tablet eller mobil ved hånden.

Mænd i Bhutan går i Gho, en knælang slåbrok med en lomme foran. Her lå tidligere madpakken eller kniven. I dag er det tegnebogen og mobilen. Kvinder bruger Kira, en ankellang dragt med jakke udenpå. Farver, mønstre, stof og design varierer.

Det siger sig selv, at naturen i Bhutan er storslået. Og det skal den blive ved med at være. 60% af landet skal være skov – til enhver tid. Landet vil være CO2-neutralt. Plasticposer er forbudt. Og for nylig har man bekendtgjort en ambition om at blive verdens første nation med 100% økologisk landbrug.

Se alle vores artikler om Asien