Opdag Corcovado National Park

Du kan tilvælge en tur rundt i den dyrerige nationalpark Corcovado i Costa Rica på rejsen Costa Rica med Nicoya-halvøen. Og hvorfor skal du så besøge parken?

Her ser vi det totået dovendyr i Costa Rica. Foto Hanne Christensen

Der er mange gode grunde. Vidste du for eksempel, at parken er berømt for at indeholde 3% af biodiversiteten på denne side af planeten?

Derudover bliver parken, som ligger på Nicoya-halvøen, kaldt for Costa Ricas Amazonas og er et af de største områder med primær skov på stillehavskysten. Primær skov, i modsætning til sekundær skov, vil sige uberørt skov, altså skov der har fået lov til at passe sig selv og ikke er blevet påvirket af mennesker. Primær skov er ofte kendetegnet ved at have en større biodiversitet.

Der er en helt unik flora i området, som tæller over mange tusinde arter. Flere af arterne er forsvundet i andre områder af Costa Rica, derfor er nogle af dem også truede.

500 arter af træer

Generelt i hele landet er der flere forskellige slags skov, og Corcovado Nationalpark er ingen undtagelse. Den rummer både tropisk regnskov, tågeregnskov og sumpskov. Området er derudover også et af de mest fugtige, hvilket er med til at skabe grobund for den store biodiversitet.

Hvis vi skal sætte lidt tal på, lyder det sådan over registrerede arter i parken:

500 arter af træer.

140 arter af pattedyr.

367 fuglearter.

40 arter af ferskvandsfisk.

117 arter af padder.

Den hellige jaguar

Corcovado Nationalpark blev grundlagt i 1975 og er den største park i Costa Rica med sine 424 kvadratkilometer. Naturbevarelse har høj prioritet i Costa Rica, hvor omkring en tredjedel af landet er omlagt til bl.a. nationalparker. Skovfældning finder stadig sted og er et problem, som i mange andre lande i Latinamerika, men regeringen forsøger at gøre op med den for at bevare den enorme biodiversitet og de mange dyrearter.

Blandt truede dyrearter er Corcovado Nationalpark bl.a. hjem for tapiren og harpy-ørnen. I floderne lever både den amerikanske krokodille samt kaimaner side om side med tyrehajer. Den sjældne og sky jaguar lever også i Corcovado, som er truet mange steder i Mellemamerika. Jaguaren blev blandt mayaerne og aztekerne set som et helligt og guddommeligt dyr. Costa Ricas fire abearter lever også her; Egernaben, kapucineraben, brøleaben (som man, som navnet lyder, ofte kan høre på lang afstand) og edderkoppeaben. Begge arter af dovendyr findes også her, det er de totået og tretået dovendyr, som snegler sig afsted i træerne.

Se alle vores artikler om Mellemamerika