Rejser til Uganda

”Afrikas Perle” bliver Uganda med rette kaldt, for landet er et overflødighedshorn af imponerende naturoplevelser med sit bjergrige terræn, frodige vegetation, tætte regnskove og vidtstrakte savanne.

Værd at opleve i Uganda

Selv garvede Afrika-rejsende må overgive sig til Ugandas naturlige skønhed, mangfoldige dyreliv og imødekommende befolkning. 

I højlandet, tæt ved grænsen til Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda, finder du et af de allersmukkeste steder – Lake Bunyonyi. Da Winston Churchill besøgte området, kaldte han det ”Afrikas Schweiz”. Området er domineret af terrasseanlagte landbrug på de stejle skråninger. Bunyonyi betyder ”sted for mange små fugle”, hvilket det i den grad lever op til med sine mere end 200 fuglearter.   

Sammenlignet med de 2 store safari-lande i Østafrika – Kenya og Tanzania – har Uganda langt færre gæster, hvilket er en stor fordel, når du skal ud at opleve dyrelivet i den smukke nationalpark Queen Elizabeth National Park. 

Kibale Forest er et af de få steder i verden, hvor du stadig kan opleve chimpanser i den vilde natur. Den tropiske skov er hjemsted for ca. 1500 chimpanser og 12 andre primater. 

Øverst på listen dyremæssigt står bjerggorillaerne, som i dag kun lever i grænseområdet omkring Uganda, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo. Mødet med vores nærmeste slægtninge i dyreriget er både en mageløs og emotionel oplevelse, som reelt set ikke kan beskrives – det skal opleves.  

Uganda safari

Landefakta

Areal: 241.000 km2

Hovedstad: Kampala

Møntfod: Shilling (a 100 cent) - forkortes UGX

Sprog: Engelsk (off.), ganda/luganda og andre bantusprog, nilo-sahariske sprog, swahili

Tidsforskelfra DK: Sommer +1 time, vinter: +2 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Uganda?

Som udgangspunkt kan Uganda besøges året rundt. Trods det at landet ligger tæt på ækvator, betyder de gennemsnitlige 1100 højdemeter over havets overflade, at temperaturen ligger nogenlunde stabilt. Gennemsnitstemperaturen ligger på knap 26º C om dagen og 17º C om natten. I marts–maj og oktober–november falder der mest regn. Men klimaforandringerne mærkes tydeligt, hvorfor der ikke længere er noget der er ”normalt”, og vejret er derfor ikke altid så forudsigeligt. Det betyder, at regnsæsoner og temperaturer kan variere fra år til år. I perioden december–februar og juni–september er der ofte tørt og varmt. Luftfugtigheden er lavere, og dagtemperaturerne vil ligge omkring 26-30º C.

Hvem møder du i Uganda?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Uganda har over 56 forskellige stammer, opdelt i 3 store etniske grupper: Bantuerne er langt den største i antal – de kom oprindeligt fra den vestlige del af Afrika. Niloterne er den næststørste gruppe, som oprindeligt kom fra den nordlige del af Afrika. Den tredje gruppe er nilohamitter, der oprindeligt kom fra den nordøstlige del af Afrika.

  • Færdige stole er stablet i majestætiske høje søjler. Foto Peter Hersted

    I skyggen af mangotræet

    Det var ikke uden grund, at Winston Churchill kaldte Uganda for Afrikas perle. Og landet er fyldt...
    Færdige stole er stablet i majestætiske høje søjler. Foto Peter Hersted

    I skyggen af mangotræet

    Det var ikke uden grund, at Winston Churchill kaldte Uganda for Afrikas perle. Og landet er fyldt...
  • Ingen er sikre på, hvorfor løverne i Queen Elisabeth Nationalparken klatrer i træer. Foto Michael Andersen

    Løver hænger i træer og gorillaer grynter

    Uganda hører ikke til de mest berømte safarilande, og det er en skam. For Uganda har et helt særl...
    Ingen er sikre på, hvorfor løverne i Queen Elisabeth Nationalparken klatrer i træer. Foto Michael Andersen

    Løver hænger i træer og gorillaer grynter

    Uganda hører ikke til de mest berømte safarilande, og det er en skam. For Uganda har et helt særl...
  • Gorillaerne lever i bjergene i det centrale Afrika. Foto Viktors Farmor

    Jeg stødte på min forfader i dag

    Der er mange oplevelser at hente i Afrikas jungler og på kontinentets savanner. Løver, geparder,...
    Gorillaerne lever i bjergene i det centrale Afrika. Foto Viktors Farmor

    Jeg stødte på min forfader i dag

    Der er mange oplevelser at hente i Afrikas jungler og på kontinentets savanner. Løver, geparder,...

Typiske spørgsmål før rejsen til Uganda

  • Hvad spiser vi i Uganda?

    Det ugandiske køkken varierer en smule, alt efter hvor i landet du befinder dig, men de fleste måltider består af en betydelig mængde kulhydrater ledsaget af en proteinbaseret sauce. Kød og store mængder grøntsager spises sjældent, da det simpelthen er for dyrt.   

    Der er et stort udvalg af stabile kulhydrater i form af ris, pasta, kartofler og søde kartofler. Derudover er matoke (eller madbananer) hovedbestanddelen i de fleste uganderes mad, da den både smager godt og mætter længe. Matoke kan både koges, dampes, steges og ristes. Derudover er posho også meget populært. Det er majsstivelse der koges med vand til en fast klæbrig konsistens, der bruges til at opsuge f.eks. jordnøddesauce.  

    På vores rejse vil du både opleve at få serveret vestlig, indisk og lokal mad.  

    Vandet fra hanen bør du ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. 

  • Hvad er prisniveauet i Uganda?

    Alle måltider på vores rejse er allerede inkluderet.  

    Sodavand: Ca. 10,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 5,- kroner) 

    Øl: Ca. 20,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 15,- kroner) 

    Vin: Ca. 200-300,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 100-120,- kroner) 

    Det er kutyme at give guider, tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende: 

    • Bagagebærere: 3600/= UGX (svarende til ca. 1,- USD) 
    • Barer & restauranter: 10% af regningens pris, dog afhængigt af regningens størrelse (jo højere regning, jo lavere procentsats)  
    • Stuepigen: 3600/= KES (svarende til ca. 1,- USD) 

    Møntfoden i Uganda hedder shilling (forkortes UGX). Der findes hæveautomater til Visa-kort i de større byer i Uganda. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. 

  • Hvad køber man i Uganda?

    Der er mange forskellige ting, du kan købe med dig hjem som et evigt minde om denne fantastiske rejse. Det meste af det, du finder, kan betegnes som håndlavet kunst – det være sig træudskæringer, keramik, tekstiler, smykker og kunstværker af lokale kunstnere.  

    Som inspiration kan nævnes traditionelle musikinstrumenter, såsom en tromme eller fløjte. Musik er en meget vigtig del af landets kultur, og dets instrumenter er selve essensen af ​​ugandisk rytme og tradition. 

    For kunstelskere er en oplagt souvenir et lokalt kunstværk. Uganda er det kulturelle og kunstneriske centrum i det østlige Afrika. 

    Eller du kan købe håndlavede tasker, flettede kurve, håndskårne træfigurer, traditionelle klæder eller smykker.  

    Endelig kan du også tage krydderier og snacks med hjem, som er typiske for Uganda. 

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Uganda?

    Det er trygt og sikkert at rejse i Uganda med Viktors Farmor. 

    Naturligvis skal du altid tage dine forholdsregler, og du kommer langt med sund fornuft (undgå at fremvise værdier offentligt, undgå at færdes i bestemte områder efter mørkets frembrud etc.).  

    Hygiejne:
    De steder, hvor vi bor, er maden af god kvalitet. I de første par dage skal du ikke spise rå fødevarer eller frugter, som ikke kan skrælles. 

    Vaccination:
    Der er krav om bevis for vaccination mod gul feber ved indrejse. Gul febervaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Vaccination mod Meningokoksygdom anbefales. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. 

    Malaria:
    Malaria skyldes en lille parasit, der lever i blodet, og overføres via en bestemt myggeart. Der er ikke transmission af malaria i højder over 2000 m. På vores rejser bor vi ikke i områder, hvor der er malaria. Inden du rejser til Uganda, så sørg dog for at tale med din læge om medicin mod malaria.  

    Homoseksualitet:
    Homoseksualitet er ulovligt i landet, og tolerancen er meget lav. Derfor skal du undgå fysiske kærtegn mellem to af samme køn i offentligt rum. 

  • Hvad med strøm og elektricitet i Uganda?

    De fleste hoteller og lodges får elektricitet fra egne generatorer, der sjældent slukkes om natten. Men det kan ske, så husk at tage lommelygte med på ferien. Der bruges 240 volt, og der bruges 3-benede stik med et andet format end vores (ligesom i Storbritannien). Det er derfor nødvendigt at medbringe en adapter, eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Uganda. 

    Strømmen kan være lidt ustabil. Derfor kan det være en god idé at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis du f.eks. skal oplade batterier til kamera, telefon og video. 

  • Må man tage billeder rundt omkring?

    Det er altid fantastisk at have ferieminder med hjem i form af billeder. Vær dog opmærksom på, at når du fotograferer på offentlige steder at spørge om lov først. En lille uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker. 

    Husk at lufthavne, broer og militære områder ikke må fotograferes.  

    Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at anvende blitz, når der tages billeder af chimpanser og gorillaer. 

  • Er der noget, man skal være opmærksom på i forhold til påklædning?

    Kvinder bør ikke gå i shorts i byerne – ¾ bukser eller nederdel/kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde.  

    På safariturene bør du klæde dig i diskrete farver, der falder i med naturen. 

    Når vi skal på chimpansetrekking og gorillatracking, er det bedst med lange bukser og lange ærmer, grundet den tætte bevoksning. Det er også tilrådeligt at iklæde sig lange strømper og putte buksebenene i dem, så du undgår at safarimyrerne kravler op og bider dig. 

    På gorillatrackingen anbefales det at medbringe regntøj, handsker (f.eks. havehandsker) og en dagsrygsæk. 

    Stigningerne på trackingturen for at opleve gorillaerne kan være op til 500 højdemeter, og du skal derfor være udstyret til glatte og mudrede bjergskråninger. Medbring derfor vandtætte vandrestøvler. Alle, der er i god fysisk form og ved godt helbred, kan gennemføre turen. 

  • Hvad er tidsforskellen mellem Uganda og Danmark?

    Uganda er 3 timer foran GMT. Altså 1 time foran Danmark, når vi har sommertid og 2 timer foran Danmark, når vi har vintertid. 

    En anden form for tid eller tidsfornemmelse – ”African time” – er noget du må vænne sig til. Det betyder, at der i Kenya ikke er nogen, der tager det så nøje, om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, som er vant til at ting foregår til den aftalte tid, kan det være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom du har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må du affinde dig med at vente alligevel. Men så er det jo godt, du er i godt selskab.  

    Som et afrikansk ordsprog siger: 

    ”In the Western World you have all the watches – in Africa we have all the time in the world.” 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Litteratur:

    • Moses Isegawa: ”Abessinske Krøniker” 
    • China Keitetsi: “Mit liv som barnesoldat i Uganda” 
    • Nzita & Niwampa: ”People and Cultures of Uganda” 
    • Olaf Ries: ”Kolonitid og frigørelse i Østafrika” 

    Rejseguides:

    • Hosking & Withers: “Wildlife of East Africa” 
    • Meunier & McKelvie: “Birds of Uganda” 
    • Rossouw & Sacchi: “Where to Watch Birds in Uganda” 
    • The Bradt Travel Guide: “Uganda” 
    • Footprint Handbook: “Uganda”  

    Film:

    • Mountains of the Moon 
    • Queen if Katwe 
    • 7 Days in Entebbe 
    • The Last King of Scotland 

     

     

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Uganda

Hoteller og lodges med personligt præg

På rejserne til Uganda har vi bestræbt os på at overnatte på hoteller og lodges, som både er hyggelige og har et personligt præg. I Queen Elizabeth National Park bor vi med udsigt over nationalparken. Ved Lake Bunyonyi bor vi med udsigt til livet på den utroligt flotte vulkansø.

Vidste du det om Uganda?

I Uganda går du ikke med Rolex – du spiser det. Rolex er en omelet omrullet af chapati (madpandekage) 

Viktors Farmor i Uganda

Du kan opleve Uganda med Viktors Farmor på rejsen Uganda og Rwanda. Det er en 14-dages rejse, hvor du oplever en perlerække af naturscenerier og storslåede dyreoplevelser og får det bedste af begge lande.  

Rejsen begynder i Entebbe, hvor vi går rundt i den botaniske have, der ligger ned til Lake Victoria. Regnskoven blev anvendt til flere af scenerne i Tarzan-filmene med Johnny Weissmüller. Ud over muligheden for at afprøve dit eget Tarzan-brøl mens du svinger dig i lianerne, så kan du se flere forskellige abe- og fuglearter.   

Derudover byder rejsen på et skridt tilbage i tiden for at få større forståelse for folkemordet, vi skal på både chimpanse- og gorillatrekking, vi sejler en tur på Kazinga-kanalen med et rigt dyreliv, og vi møder lokalbefolkningen og får indblik i deres liv.  

Vi besøger fiskerlandsbyen Hamukungu, der ligger ved Lake George. Her skal vi høre mere om de lokales kultur og vi får muligheden for at hjælpe til med at malke og græsse kvæget, samt lave yoghurt og ghee (klaret smør).  

Vi kommer også på besøg i et kvindecenter, der oprindeligt blev skabt som et projekt, hvor kvinder kunne høre mere om kønsbaseret vold, ulighed og diskrimination. Centret er dels et undervisningssted og dels et sted, hvor kvinderne bliver trænet i forskellige håndværk, så de kan tjene deres egne penge. 

7 nedslag i Ugandas historie

1800
Buganda kontrollerer et territorium, der strækker sig fra Lake Victoria til Kagera River (grænsen til Rwanda).

1858
Den engelske opdagelsesrejsende John Hanning Speke er den første europæer til at besøge Lake Victoria, som han korrektligt identificerer som en af kilderne til Nilen. 

1875
Bugandas kong Mutesa I tillader kristne missionærer at komme ind i sit rige.

1885
Efter Berlin-konferencen i 1884–1885, hvor de europæiske stormagter opdeler Afrika mellem sig, får Storbritannien tildelt Østafrika.

1895
Den britiske regering grundlægger det Østafrikanske Protektorat – bestående af Kenya og Uganda.

1900
Storbritannien underskriver en aftale med Buganda, der giver det autonomi og gør det til et konstitutionelt monarki, der hovedsageligt kontrolleres af protestantiske høvdinge. 

1962
Uganda opnår fuld uafhæn9ighed den 9. oktober 1962.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Uganda.

  • Pas og visum

    Visum fås i lufthavnen ved ankomst til Entebbe. Hav ca. 50 USDollars parat hertil. Pas skal være gyldigt seks måneder udover opholdet. Husk det gule vaccinationskort med bevis for gul feber vaccination. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Der er krav om bevis for gul feber vaccination ved indrejse. Gul feber vaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse.

    Vaccination mod Meningokoksygdom anbefales. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Møntfoden i Uganda hedder shilling (forkortes USH). Der går ca. 2,60 kr. på 1.000 shilling.
    Der findes ATM kontantautomater til Visa-kort overalt i Uganda. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. Det tilrådes, at man hæver penge/veksler i lufthavnen ved ankomsten.

  • Telefoni og internet

    Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning næsten overalt i Uganda. Både TDC og Sonofon har roamingaftaler med teleselskaber i Uganda. Det koster over 20 kr. i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og 0 kr. at modtage. MMS er ikke muligt. Det er billigt at købe et lokalt simkort.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Uganda.

    Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon, video og kamera.

  • Drikkepenge

    På rundrejser med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør guider. Drikkepenge til bagage portere er for egen regning. På restauranter er det normalt, at man runder beløbet lidt op, f.eks. med 10%. Drikkepenge til bådfører og guider på lodgene er for egen regning.

  • Foto

    Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker. 

  • Prisniveau

    En øl eller sodavand på en restaurant koster ca. 10 kr. og en vand koster ca. 5 kr.
    Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.

  • Bagage

    Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i safaribilerne. Der må medbringes højst 20 kg indtjekket bagage på flyet udover 5 kg håndbagage. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima og påklædning

    Klimaet er varmt som på de bedste danske sommerdage. Dagtemperaturen svinger mellem 25 og 35 grader. Medbring let sommertøj (bomuld). Uformel påklædning på det meste af turen, der er ikke brug for finere tøj til omklædning til middag.

    Damer bør ikke gå i shorts i byerne. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde. Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med.Til chimpanse- eller gorillatrekking er det dog bedst med lange bukser på grund af den tætte bevoksning.

  • Tiden

    Tiden er mellem én (sommertid) og to timer forud i Uganda i forhold til Danmark.

    En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Uganda ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til.

    Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - God lommelygte, evt. pandelampe + ekstra batterier

    - Kamera og kikkert

    - Insektspray

    - Sollotion med høj faktor

    - Kasket eller solhat

    - Lille turrygsæk

    - Gode vandresko eller –støvler

    - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

    - Badetøj + badehåndklæde + sæbe

    - Varm trøje € småproviant, f.eks. kiks

    - En rulle toiletpapir

    - Fotokopi af pas (opslaget med foto)

    - Evt. fotokopi af flybillet.

  • Tyveri

    Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

  • Vandringerne med engelsktalende ranger

    Det er vigtigt, at man er stilfærdig, at man ikke træder på visne grene, så der kommer støj, at man klæder sig i diskrete farver og at man ikke bruger stærkt duftende deodorant eller parfume. Så er der størst chance for at komme tæt på dyrene. En enkelt højrøstet deltager kan ødelægge oplevelsen for resten af gruppen.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Uganda.
Ring til os 86 22 71 81