Hvad søger du?

Start din rejse her

Vandreturen til gorillaerne går gennem ægte centralafrikansk regnskov. Ind imellem hugger guiderne sig vej frem med macheter. De første kendetegn er brummende lyde. Så er vi ved en bjerggorilla-familie, og følger dem i en time. På syv meters afstand. Det er i den grad fantastisk.

Rejsen er lagt på tider af året, hvor der er frodigt og grønt og et rigt fugleliv. Samtidigt er vandringen til bjerggorillaerne ofte kortere i disse perioder. Bemærk, at vores pris inkluderer tilladelse til gorilla tracking.

Rejsen begynder i Uganda, der har noget af det bedste dyreliv i Afrika. I Kibale National Park tager vi på chimpanse-trek. Desuden tager vi på flere safarier i Queen Elizabeth National Park, der er et af få steder i Afrika, du kan se løver, der klatrer i træer. Og vi nyder den smukke natur med bjerge, vulkaner, kratersøer og teplantager her langs Rwenzori-bjergene.

Rwanda er dukket op som en ny destination inden for de seneste år. Landet er meget naturskønt, frodigt og kuperet, hvilket forklarer tilnavnet ”De 1000 Bakkers Land”. I Rwanda lægger vi vejen forbi mindestedet i Nyamata, og Genocide (Folkedrab) museet i Kigali. Det er stærke sager, og du kan vælge at gå en tur i hovedstaden Kigali i stedet.
I byen oplever vi også moderne kunst og kunsthåndværk.

Bemærk! Ønskes der ikke gorilla tracking, kan der fratrækkes 4.000 kr.

5 gode grunde til at rejse til Uganda og Rwanda med Viktors Farmor

 • Få mulighed for at komme tæt på bjerggorillaerne i Bwindi nationalparken
 • Kig efter klatrende løver i Queen Elisabeth nationalparken
 • Mød de menneskelignende chimpanser i Kibale nationalparken
 • Kør igennem Ugandas flotte landskaber med kaffe- og teplantager, grøntsagsmarker og smukke vulkansøer
 • Få et indblik i folkedrabet i Rwanda, De 1000 Bakkers Land

Alle planlagte afgange

Ledig, Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

15 dage Pris Rejseleder Status Bemærkning
10. jul. 23
42.990 kr
Garanteret
En mand ønsker at dele værelse
11. nov. 23
41.490 kr
Ledig
12. feb. 24
Afventer pris
Ledig

Prisen inkluderer

 • Fly til Entebbe og retur fra Kigali
 • Kørsel i minibus, 4-hjulstræk og ”pop-up-roof”
 • Hoteller/lodges med helpension
 • Alle udflugter og bådsejladser
 • Game-drives, parkafgifter og rangerafgifter
 • Gorilla tracking tilladelse og 1 bærer pr deltager
 • Dansk rejseleder
 • Engelsktalende lokalguide
 • Drikkepenge til chauffører og lokalguider

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Fra 6.500 kr.)
 • Afbestillings- og rejseforsikring
 • Visum til Uganda og Rwanda (pt. 103 USD/ ca. 700 kr)
 • Eventuel obligatorisk coronatest (ca. 30 USD)

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Vi flyver fra Kastrup Lufthavn, medmindre andet er angivet.

I dag besøger vi den botaniske have i Entebbe, der ligger ned til Victoria søen. Haven er fra 1898, og regnskoven blev brugt som baggrund til flere scener i Tarzan filmene fra starten af 1940’erne. Ud over flere vegetations-zoner findes adskillige abe- og fuglearter.

Overnatning i Entebbe.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen tager vi på en bådtur til Mabamba Bay Wetland. Her lever 260 fuglearter inklusiv den sjældne og mystisk udseende træskonæb med det store og brede næb. En kropslængde på 1,5 m og et vingefang på 2,5 m gør den til en af verdens største fugle.

Afhængig af ankomsttidspunkt til Entebbe arrangeres turen dag 2 eller dag 3.

Herefter kører vi mod Fort Portal og Kibale, Vi gør holdt undervejs for at spise frokost. Efterhånden som vi nærmer os Fort Portal ser vi flere og flere teplantager. Området omkring Fort Portal er kendt for deres velsmagende te. Vi har to overnatninger ved Kibale National Park.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmad tager ind i Kibale Forest National Park, der er et af de få steder i verden, hvor man stadig kan opleve chimpanser i den vilde natur. Den tropiske skov er hjemsted for ca. 1.500 chimpanser og 12 andre primater, heriblandt L’Hoest’s aber, røde colobusaber, sort-hvide colobusaber og hvidkindet mangabey.
Chimpansen er, sammen med gorillaen, menneskets nærmeste slægtning, og vi deler næsten 99% af vores gener med dem.

I mindre grupper vandrer vi med rangers i skoven for at spotte chimpanserne. Vi går efter lyde og rangernes erfaringer mellem lianer og mahogni. Det er en fantastisk oplevelse at stå og følge dagliglivet blandt disse menneskelignende dyr.

Efter frokost tager vi på en vandretur i Bigodi Wetland Sanctuary. I vådområdet lever 8 primater, et utal af sommerfuglearter og 200 fuglearter, bl.a. den blå turaco, næsehornsfugle, isfugle og væverfugle.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader Kibale og kører sydpå langs med Rwenzori-bjergene til Queen Elisabeth nationalparken. Det er en flot tur, hvor vi passerer teplantager og grøntsagsmarker samt vulkansøer. Undervejs krydser vi ækvator.
Bjergene udgør grænseområdet mellem Uganda og Congo. Blandt de høje bjerge findes det sneklædte bjerg Mount Stanley, der med sine 5.110 m.o.h er Afrikas 3. højeste bjerg.

Vi kører ind i Queen Elisabeth nationalparken og tager på game drive. Parken er opkaldt efter Dronning Elizabeth II, der besøgte landet i 1954. Naturen i den 1.978 m2 store nationalpark er meget varieret med åbent græsland, tæt buskads, skov, sump og søbredder. Her findes over 600 forskellige fuglearter og 95 arter af pattedyr, bl.a. elefanter, bøfler, løver, vildsvin, flere antilopearter og mange Uganda Kob, der er landets nationaldyr.

Fremme ved vores lodge spiser vi frokost. Herefter kører vi til fiskerlandsbyen Hamukungu, der ligger ved Lake George i den østlige ende af nationalparken. Her hører vi og lærer om lokalbefolkningens kultur og får mulighed for at hjælpe til med at malke og græsse kvæget samt lave yoghurt og ghee (klaret smør). Vi hører desuden om forskellige fiskemetoder samt hvordan man bygger kanoer – og hvis vi er heldige, ser vi flodheste i sumpområdet ved landsbyen.

Efter en spændende eftermiddag kører vi tilbage til vores lodge for at spise aftensmad.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi står tidlig op for at tage på game drive i Queen Elisabeth parken.
Parken er hjemsted for 4 af de 5 dyr i The Big Five – næsehornet, løven, leoparden, elefanten og bøflen.
Men uanset hvilke dyr vi oplever på dagens game drive er det altid en kæmpe oplevelse. At sidde og betragte gazellerne, der elegant springer gennem græsset. Eller de store flokke af zebraer, hvor hvert eneste af deres mønstre er unikke som menneskers fingeraftryk. Eller vortesvinet, der med sin opretgående hale nærmest fungerer som en antenne.

Om eftermiddagen tager vi med båd ned ad den 32 km lange naturskabte Kazinga kanal. Kanalen forbinder de to søer Lake Edward og Lake George. Sejlturen byder på et helt eventyrligt dyre- og fugleliv. Vi vil se hundredvis af flodheste i vandkanten samt masser af bøfler, elefanter, krokodiller og forskellige fuglearter, bl.a. storke, isfugle og fiskeørne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi til Ishasha området i Queen Elisabeth nationalparken, der er det eneste sted i Uganda, hvor man kan være heldig at se løver klatrer og hviler sig i træer. Ud over de klatrende løver er muligheden for at se elefanter, bøfler og topi. Vi tager på game drive på vej til vores lodge – og igen om eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi op til Lake Bunyonyi. Det er en tur gennem smuk natur, terrasseanlagt landbrug og teplantager samt skove. Vi ankommer først på eftermiddagen. Lake Bunyonyi ligger i næsten 2.000 meters højde. Her er 29 større og mindre øer, og rundt om søen ligger små landsbyer op ad de stejle skråninger.

Efter frokost er der tid til at slappe af og nyde udsigten, eller man kan tage på en vandretur eller bådtur (ikke inklusiv).

Søen er fri for bilharzia (sneglefeber), og der lever hverken krokodiller eller flodheste. Så der er mulighed for at tage en forfriskende dukkert.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi til Bwindi Impenetrable Forest National Park i den sydvestlige del af Uganda. Fra vores lodge er der en smuk udsigt.

Om eftermiddagen kan vi gå en tur rundt i området. Om aftenen er der tid til afslapning og middag.

Vi har to overnatninger på et skønt ressort.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Bwindi Impenetrable Forest National Park er leveområde for over halvdelen af verdens tilbageværende bestand af bjerg-gorillaer. De resterende er fordelt mellem Rwanda og den Demokratiske Republik Congo. Regnskoven i parken er over 25.000 år gammel og rummer et af de rigeste økosystemer i Afrika. Den er på FNs liste over verdens naturarv.

I dag er vi nået et af højdepunkterne på rejsen. Efter en tidlig morgenmad kører vi til nationalparken, hvor vi skal registreres. Det er en simpel proces, og det er også her parkpersonalet vil beslutte, hvilken gruppe af gorillaer vi skal besøge. Parkpersonalet vil udspørge os om vores konditionsniveau og rådgive os, hvor lang tid det tager og betingelserne for at nå de forskellige grupper, baseret på deres placering i parken den foregående aften. Det forgår i små grupper med max. 8 personer i hver gruppe.

Så snart vi er delt op i grupper, vil hver guide fortælle om procedure, og hvad vi må og ikke må, når vi er i nærheden af gorillaerne. Efter briefingen går vi tilbage til bilerne, som vil køre os op på bjerget til startstedet i ca. 1.900 meters højde. Her vil alle også blive tilbudt en bærer (1 per deltager), der kan bære rygsækken eller anden bagage. Turen op til den nærmeste gruppe gorillaer kan tage alt mellem ½ og fire timer – hver vej. Der gøres flere stop under vejs, hvor der er mulighed for at slappe af og tage fotos.

Vandreturen går gennem ægte centralafrikansk regnskov, hvor guiderne indimellem hugger sig vej med macheter. Det er en flot, lidt mudret og til tider våd tur igennem ujævnt terræn. Men ganske fantastisk. Efter et par timer, afhængig af hvilken familie, der er udpeget, nærmer trekket sig langsomt gorillaerne. De første kendetegn er brummende lyde. Der gøres stop på syv meters afstand, hvor der er én time til at følge bjerggorillaerne og være helt tæt på de utrolige dyr. Det er uden tvivl en af de mest minderige oplevelser, man kan få. Det er i den grad fantastisk.

Vi går ned gennem regnskoven og kører tilbage til hotellet, hvor der venter lige dele jubel og afslapning.

For de, der ikke ønsker at tage på gorilla tracking, er der mulighed for at slappe af på lodgen eller gå en tur i de smukke omgivelser.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til grænsen til Rwanda. Visumformaliteterne tager lidt over en time, hvorefter vi fortsætter til Karisoke Research Centre and Museum i Musanze, Ruhengeri. Dian Fossy oprettede Karisoke Research Centre i 1967, hvor meget af hendes arbejde foregik frem til hendes død i 1985. Museet fortæller om Dian Fosseys utrættelige arbejde med at beskytte og bevare bjerggorillaerne.

Herefter fortsætter vi til Kigali, hvor vi har tre overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi bruger dagen på at få et indblik i det frygtelige folkemord, der fandt sted i 1994. Ikke for at dvæle i fortiden, men for at opnå en bedre forståelse af, hvor langt landet er nået siden.
Vi besøger Genocide (Folkedrab) Memorial, der tjener som museum til oplysning, og hvor lokale mødes, mindes og bliver husket på, at historien aldrig må gentage sig.
Om eftermiddagen kører vi til mindestedet i Nyamata. I byens tidligere kirke blev 10.000 tutsier dræbt under folkedrabet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen tager vi på guidet vandretur for at besøge kvindecentret i Nyamirambo. Projektet blev startet i 2007 af 18 kvinder. Målet var at give lokale kvinder uddannelse og samtidig undgå diskrimination, vold og mangel på muligheder i livet. Kvindecentret tilbyder kvinder gratis engelsk samt sy-, madlavnings- og it-kurser. Derudover tilbydes lønnet beskæftigelse med fremstilling af tøj og kunsthåndværk og guidede ture for turister.

Efter frokost besøger vi Inema Art Center, der er det vigtigste og mest moderne kunstcenter i Rwanda. Ud over malerier, skulpturer og håndværk er der musik og danseopvisninger.

Vi besøger også det store marked i Kigali.

Aftensmaden indtager vi på Hotel des Mille Collines, der er kendt fra filmen ”Hotel Rwanda”, hvor 1.268 hutuer og tutsier søgte tilflugt og reddede livet under folkedrabet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen besøger vi det tidligere præsidentpalads, hvorefter vi spiser frokost. Vi har resten af dagen fri på egen hånd, inden vi kører til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Uganda og Rwanda

Download FAQ

Der søges online om et ”East Africa visa”, der gælder som visum for både Uganda og Rwanda. Det koster pt. 103 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse.
Viktors Farmor kan mod 950 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visumet. 

Pas skal være gyldigt seks måneder ud over opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Husk det gule vaccinationskort med bevis for gul feber vaccination.

Der er krav om bevis for gul feber vaccination ved indrejse. Gul feber vaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Vaccination mod Meningokoksygdom anbefales. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden i Uganda hedder shilling (forkortes USH). Der findes ATM kontantautomater til Visa-kort i de større byer i Uganda. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. Møntfoden i Rwanda hedder franc (forkortes RWF). Det er bedst at medbringe USDollars i kontanter.

Der findes vekselkontorer mange steder. Der findes også ATM kontantautomater flere steder, hovedsageligt i Kigali.

Telefoni. Landekoden for Uganda er 256. Landekoden for Rwanda er 250.

Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning næsten overalt i Uganda og Rwanda. Både TDC og Sonofon har roamingaftaler med teleselskaber i Uganda og Rwanda. Det koster ca. 20 kr. i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og 0 kr. at modtage. MMS er ikke muligt. Det er billigt at købe et lokalt simkort.

Internet. Der er ofte trådløs internet på hoteller/lodges, men forbindelsen er meget langsom.

Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Uganda.

Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon, video og kamera. I Rwanda kan der bruges danske stik.

Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.

På grupperejsen er drikkepenge til chauffør/guider samt rangere, bådfører og gorilla portere inklusiv. Drikkepenge til bagage portere er for egen regning. På restauranter er det normalt, at man runder beløbet lidt op, f.eks. med 10%.

Det er ikke tilladt at bruge blitz, når der tages billeder af chimpanser og gorillaer. Sørg for inden afrejse fra Danmark, at du ved, hvordan du slår blitz fra. Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.

Klimaet er varmt som på de bedste danske sommerdage. Dagtemperaturen svinger mellem 20 og 30 grader. Om natten bliver der 10-20 grader. Medbring let sommertøj (bomuld) og en trøje til kølige morgener og aftener. Uformel påklædning på det meste af turen. Der er ikke brug for finere tøj til omklædning til middag.

Man bør ikke gå i shorts i byerne. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde. Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med.

Til chimpanse og gorillatrekking er det dog bedst med lange bukser og lange ærmer på grund af den tætte bevoksning. Lange strømper er også tilrådeligt på grund af safari-myrer, der kan bide. Til gorilla trackingen er det også nødvendigt med regntøj, handsker (evt. havehandsker) og dagsrygsæk.

Stigningen på vandreturen op til gorillaerne kan være op til 500 højdemeter, og du skal være udstyret til glatte og muligvis mudrede bjergskråninger. Medbring derfor vandtætte vandrestøvler. Men alle, der er i god fysisk form og ved godt helbred, kan gennemføre turen.

En øl eller sodavand på en restaurant koster ca. 10-20 kr. og en vand koster ca. 5-10 kr. En flaske vin koster ca. 200 kr.

Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i safaribilerne. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Tiden er mellem én (sommertid) og to timer forud i Uganda i forhold til Danmark. Tiden er mellem 0 (sommertid) og 1 time forud i Rwanda.

En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Uganda og Rwanda ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

Husk at supplere pakkelisten med:

- En god lommelygte, evt. pandelampe

- Kamera og kikkert

- Insektspray

- Shampoo og evt. bodyshampoo

- Sollotion med høj faktor

- Solbriller

- Kasket eller solhat

- Lille dagsrygsæk

- Gode vandtætte vandrestøvler

- Lange vandresokker

- Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

- Trøje

- Regntøj + evt. paraply

- (Have)handsker til gorilla tracking

- Småproviant, f.eks. kiks

- Fotokopi af pas (opslaget med foto)

- Stofposer

Medbring IKKE:

- Plastikposer. Det er ikke tilladt at indføre i Rwanda

Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

Det er vigtigt, at man er stilfærdig, at man ikke træder på visne grene, så der kommer støj, at man klæder sig i diskrete farver, og at man ikke bruger stærkt duftende deodorant eller parfume. Så er der størst chance for at komme tæt på dyrene. En enkelt højrøstet deltager kan ødelægge oplevelsen for resten af gruppen.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Rejsen Uganda og Rwanda er en Viktors Farmor adventurerejse.
Der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn, anstrengende vandretur i uvejsomt terræn i Bwindi samt at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende.

Trekket til gorillaerne kræver, at man er i almindelig god fysisk form og kan klare at gå i ujævnt terræn. Stigningen på vandreturen kan være op til 500 højdemeter.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Uganda og Rwanda.