Nepal rundrejse

Rejs væk fra turismens hovedstrøg

Nepal udgør et kludetæppe af folkeslag, sprog og religioner, og rejsen giver mulighed for et enestående indblik i dele af denne mangfoldighed. Vi oplever meget af landets utroligt varierede og storslåede natur. 

Priser fra

25.990 kr.

Max. 20 deltagere

13 dages rejse

Start din rejse her

Mange forbinder Nepal med blot Himalaya og trekking – men vi har sammensat en rejse, der går uden for turismens malstrøm og viser andre spændende sider af landet.
Rejsen er lagt i foråret og efteråret og bringer os højst op i 1600 meter. Derfor er temperaturen behagelig, så man kan sidde ude og se solen gå ned bag Himalaya-bjergene, mens man bearbejder dagens mange indtryk. Naturen varierer meget fra bl.a. jungle, til højland og sneklædte bjerge.

Nepals ca. 28. mio. indbyggere er fordelt i 59 etniske grupper, der tilsammen taler 120 sprog eller dialekter. Hver etnisk gruppe har sin særegne kultur. Nepalesisk, det fælles nationale tungemål, gør det muligt at kommunikere grupperne imellem. Befolkningen består af hinduer, buddhister, muslimer, kristne, shamanister og animister. De mange religioner praktiseres side om side i fordragelighed og ofte med elementer af gensidig påvirkning.

Økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige muligheder er i Nepal stærkt knyttet til geografi, kaste, etnisk oprindelse og historiske mønstre. En fælles ting, der kendetegner nepaleserne, er deres smittende smil og enestående gæstfrihed.

På rejsen besøger vi bl.a. Tamang-, Tharu- og Gurungfolket i deres landsbyer i lavlandet og i højlandet, og undervejs oplever vi andre befolkningsgrupper, herunder newarer, chhetrier og tibetanere samt braminer og muslimer.

Vi besøger de største og vigtigste buddhistiske og hinduistiske helligdomme i Kathmandu-dalen samt Buddhas fødested i Lumbini. Vi følger de buddhistiske pilgrimme til deres imponerende helligdomme, møder hellige mænd ved hinduernes ligbrændingspladser og hilser måske på en levende gudinde i Kathmandus gamle bydel.

I Bhaktapur får vi et godt indblik i Kathmandu-dalens kunsthåndværk og ser eksempler på forskellige typer, når vi går rundt blandt byens særegne historiske bygningsværker.

Nepal er kendt for sin enestående og varierede flora og fauna, strækkende sig fra det tropiske lavland knap 100 m over havets overflade til polarklimaet i Himalayakæden med Mt. Everest (8.848m) som den højeste tinde. I lavlandet tager vi på safari i Bardia nationalparken - den nationalpark i Nepal, hvor der er størst chance for at se bl.a. bengalske tigere og vilde elefanter. Fra Pokhara får vi nogle fantastiske panorama-udsigter til Himalaya-bjergene, inden vi flyver tilbage til Kathmandu.

5 gode grunde til at rejse til Nepal med Viktors Farmor:

  • Få en række enestående oplevelser uden for turismens alfarvej
  • Mød den smilende og gæstfri befolkning
  • Oplev helligdomme i Kathmandu-dalen og Buddhas fødested i Lumbini
  • Tag på safari i Bardia nationalparken på udgik efter pansernæsehorn, firhornsantiloper og bengalske tigere
  • Nyd de fantastiske panoramaudsigter til de smukke Himalayabjerge

Dagsprogram

  • Dag 1

    København - Kathmandu

    Afrejse fra Danmark med kurs mod Nepal.

  • Dag 2

    Kathmandus Durbar Square - Swayambhunath

    Ankomst om morgenen. Vi spiser morgenmad og slapper af, inden vi får vores værelser.

    Efterfølgende kører vi ned til Kathmandus Durbar Square med det gamle kongepalads Hanuman Dhoka omgivet af flotte templer. Her spiser vi frokost og får efterfølgende et indblik i historien og templeritualerne, og hvis heldet er med os, ser vi den levende gudinde.

    Om eftermiddagen besøger vi buddhisternes hellige stupa Swayambhunath, der ligger på en bakketop med flot udsigt over Kathmandu-dalen. Swayambhunath er over 2.500 år gammel og markerer det sted, hvor den legendariske patriark Manjushri opdagede lotussen i dalens urgamle sø. Swayambunath, der er udsmykket med Buddhas øjne skuende mod de 4 verdenshjørner, har i godt 1500 år været et vigtigt pilgrimsmål og center for buddhistisk lære. Vi kan nyde udsigten og se pilgrimme vandre omkring stupaen i retning med uret samtidig med at de sætter til utallige bedemøller i rotation.

    Om aftenen spiser vi middag på en traditionel nepalesisk restaurant.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Kathmandu

  • Dag 3

    Kunsthåndværk i Kathmandu-dalen

    For de, der har lyst, er der tidligt om morgenen mulighed for at tage på en 1 times flyvetur over Himalaya med en fantastisk panorama-udsigt til adskillige 7-8.000 meter høje bjerge, her i blandt Mount Everest (prisen er p.t. 2.300 kr, og flyveturen skal bookes og betales senest 1 måned inden afrejse fra Danmark).

    Efter morgenmaden (og evt. Himalaya-flyvetur) kører vi til Bhaktapur, der fra starten af 1200-tallet til 1482 var hovedstad i et kongerige omfattende Kathmandudalen. Fra 1482 og frem til 1776 udgjorde Bhaktapur og omegn et af tre mindre kongeriger i Katmandudalen. Bhaktapurs gamle bydel har ikke ændret sig meget i løbet af de sidste par århundreder og er i dag den bedst bevarede af de tre kongebyer i dalen. Byen har et væld af imponerende historiske bygningsværker som er gode eksempler på Newarernes imponerende sans for at blande storslået arkitektur med håndværkerens kærlighed for detaljen.

    Vi fokuserer på de traditionelle håndværk: træ-, metal- og keramikarbejde, som Kathmandu-dalen er kendt for og besøger træskærer-museet for at lære om de færdigheder og metoder, der bruges for at skabe de specielle design, der ses på templerne og husene. I gaderne og på pladserne besøger vi pottemagerne, der i flere generationer har fremstillet krukker og vandholdere, som findes i de fleste nepaleseres hjem.

    Efter frokost fortsætter vi til Patans Durbar Square, hvor vi besøger et familiedrevet værksted for fremstilling af skulpturer. Håndværket er gået i arv fra far til søn i mange generationer. Vi ser eksempler på nogle af disse kunsthåndværk, når vi besøger det flotte Golden Temple.

    Efter en spændende dag, der har givet os et godt indblik i Kathmandu dalens kunsthåndværk, kører vi tilbage til vores hotel i Kathmandu.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Kathmandu

  • Dag 4

    Fly til Bardia. Besøg hos Tharu-folket

    Om morgenen flyver vi til Nepalganj, der ligger i lavlandet i det vestlige Nepal, hvorfra vi kører ca. to timer til Bardia nationalparken. Landskabet er meget forskelligt fra det, vi oplevede i Kathmandudalen. Vi kører på lavlandets store sletter omgivet af ris-, boghvede-, sennep- og kornmarker samt skove. På vejen til nationalparken krydser vi Bardiafloden og holder udkig efter de to krokodille-arter, der findes i Nepal.

    Efter ankomst til vores junglelodge fortæller en af de lokale natur-guider os om nationalparken, dyre- og fuglelivet samt næste dags safari. Vi spiser efterfølgende frokost. Om eftermiddagen kører vi til den nærliggende Tharulandsby, hvor vi hører om lokale projekter, der går ud på at bevare områdets kultur og natur til gavn for beboerne og bestanden af næsehorn og andre vilde dyr.

    Vi har tre overnatninger på vores lodge i Bardia. Den er forholdsvis simpel og ligger i nærheden af dels en flod i udkanten af nationalparken og dels landsbyer og marker.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bardia Nationalparken

  • Dag 5

    Jungle safari

    Bardia nationalparken besøges af relativt få turister på grund af beliggenheden, hvilket betyder, at der er større mulighed for at opleve nogle af Nepals truede dyrearter herunder bengalske tigere og vilde elefanter. Der er gode muligheder for at se hjorte, nilgai-antiloper, sjakaler, pansernæsehorn, vildsvin, og hvis vi er virkelig heldige, tigere, leoparder og læbebjørne. Fuglelivet er rigt. Her er vandfugle langs floderne, rovfugle i luftrummet og et mylder af parakitter, spætter, isfugle og drosler i skovene.
    Tidlig om morgenen tager vi på jeepsafari på udkik efter bl.a. pansernæsehorn, aber og fugle. Vi forsøger bl.a. at se den sjældne firhorns-antilope, Asiens største antilopeart.

    Om eftermiddagen besøger vi Tharu museet for at lære om Tharu-kulturen og de mange fascinerende elementer af tharuernes dagligliv. Tharu-folket er animister og lever af landbrug, fiskeri og lidt kvægavl. Derefter aflægger vi besøg i parkens opdrætscenter for den udryddelsestruede krokodille, gavialen. Her er der også mulighed for at se stedets sumpkrokodiller på tæt hold.

    Om aftenen er der tid til at slappe af og nyde atmosfæren i junglen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bardia Nationalparken

  • Dag 6

    Jungle safari

    Efter morgenmaden kører vi i jeeps ind i nationalparken for at spotte dyr og fugle. Efter frokost på vores lodge tager vi om eftermiddagen på endnu en jeep safari.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bardia Nationalparken

  • Dag 7

    Lumbini, Buddhas fødested

    Vi tager afsked med Bardia nationalparken og kører via Dangdistriktet til Lumbini, Buddhas fødested. Det er en smuk men lang køretur på ca. 9-10 timer.
    Lumbini er et vigtigt buddhistisk pilgrimssted, beliggende i Kapilavastudistriktet, nær den indiske grænse. Det er her dronning Mayadevi siges at have født Siddhartha Gautam, der senere blev kendt som Buddha og som grundlægger af buddhismen.
    Buddha levede mellem ca. 563 og 483 BCE.

    I 1997 blev Lumbini optaget som et UNESCO World Heritage Site. Her findes bl.a. ruiner af gamle klostre, et helligt Bodhi træ, en Ashokasøjle og et Mayadevitempel. Fra morgen til aften mediterer troende, som er kommet hertil på pilgrimsfærd ofte langvejs fra.

    Buddha levede ikke hele sit liv i Lumbini. Han voksede op på kongeslottet som en smuk og kløgtig dreng. Han blev en succesrig forretningsmand og lykkelig familiefar, indtil han en dag følte sig kaldet og derfor forlod sin familie for at søge svar på livets store spørgsmål.

    Efter mange års søgen fandt han svaret og dermed vejen til Nirvana. Han fortsatte sin vandring i det nordlige Indien og Nepal for at udbrede sin lære, indtil sin død som 81-årig. Hans lære blev først nedskrevet mange år efter hans død.

    Derfor har buddhismen med årene udviklet sig i mange retninger og sekter med vidt forskellige udtryksformer. Grundlæggende handler de alle om det samme: At nå buddhatilstanden, finde vejen til indsigten - til Nirvana - og blive udfriet fra det evige kredsløb af fødsel og død.

    Buddhisterne mener, at vi alle sammen kommer dertil på et tidspunkt. Måske ikke i dette liv, men så i vores næste inkarnation, den næste igen, eller den næste... I dag har buddhismen nået alle kroge af verden, men det var i Lumbini det hele startede.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Lumbini

  • Dag 8

    Buddhistiske templer i Lumbini - Tansen

    Efter morgenmaden går vi en tur gennem Lumbini for at besøge Ashokasøjlen, Maya Devitemplet og basreliefskulpturen af Maya Devi. Vi ser også nogle af de templer, der er opført af buddhistiske trossamfund fra andre lande.

    Efter frokosten kører vi nordpå mod det centrale højland. Turen går via Butwal, der er berømt for den legendariske Gurkha-hærs kamp mod briterne i den anglo-nepalesiske krig i 1814-16. Derefter forlader vi det flade lavland og bevæger os ind i bjerglandskabet ad en naturskøn slugt og fortsætter op i det flotte højland til Tansen. Fra Srinagar Danda, bjergtoppen over byen, er der god udsigt til Annapurna- og Dhaulagirimassiverne.

    Sidst på eftermiddagen vandrer vi gennem nåleskoven på Srinagarbjergtoppen og oplever den flotte solnedgang. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Tansen

  • Dag 9

    Tansen - Pokhara

    Efter morgenmaden tager vi en byrundtur i Tansen, der er en gammel Newar-handelsby. Byen er bygget op ad bjergsiden og har smukke, brolagte gader og fine templer.

    Efter frokosten kører vi mod Pokhara. Vi gør holdt undervejs for at nyde nogle af de mange flotte udsigter. Turen tager ca. 5 timer.

    Sneklædte bjergtinder, søer og floder gør Pokhara-dalen til en af de mest maleriske naturattraktioner i Nepal. Pokhara ligger ved den store, smukke sø, Phewa Tal, i en grøn og frodig dal i 800 meters højde, blot 30 kilometer fra de store Himalayabjerge.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Pokhara

  • Dag 10

    Fridag i Pokhara

    Denne morgen står vi tidligt op - før daggry – for at køre op til udkigspunktet Sarankot, hvor vi får en kop the eller kaffe og nyder en af Nepal mest berømte udsigter - det et helt enestående vue over Annapurnamassivet inklusiv Macchapucchre. Den opstigende sols stråler, der gradvist oplyser bjergene, er fortryllende.

    Resten af dagen er på egen hånd i Pokhara.

    Fra byen er der udsigt til det berømte Annapurnamassiv med bl.a. Macchapucchre (6993m), også kaldet Fiskehalebjerget, hvis stejle, ubestegne tinde er blevet byens vartegn.

    Man kan leje en cykel og tage en tur langs Phewa Tal søen, eller vandre en tur op til udsigtspunktet ved Peace Pagoda. For de mere eventyrlystne er der mulighed for tandem paragliding.

    Måltider: Morgenmad

    Overnatning: Pokhara

  • Dag 11

    Tilbage til Kathmandu. Pashupatinath og Boudhanath

    Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen i Pokhara og flyver til Kathmandu. Hvis vejret er klart, kan vi på flyrejsen se de sneklædte Himalaya-bjerge.

    Efter ankomst til Kathmandu kører vi til Pashupatinathtemplet, der er det vigtigste hindutempel i Nepal, og i det hele taget et af hinduernes helligste. Ved Bagmatifloden, som er en biflod til Ganges, foretages dagligt ligbrændinger. Kremering ved flodenbredden, sikrer den afdøde en hurtigere vej til moksha, som for hinduerne betyder frigørelse fra reinkarnation. Ifølge hinduismen genfødes mennesket gang på gang, indtil det gennem meditation og gode handlinger (karma) gør sig fortjent til forløsningen. Pashupatinath besøges af mange pilgrimme og hellige mænd fra både Nepal og Indien.

    Vi fortsætter til Boudhanath-stupaen, der er Nepals største og vigtigste buddhistiske helligdom. Omkring stupaen findes et stort område med mange klostre og templer, her bor ligeledes mange tibetanere.

    Bhoudanath-stupaen er bygget op som en mandala (et religiøst billede på verden og hjælpemiddel ved meditation). Basen består af tre trappetrin omgivet af en mur. I muren er der 1.476 nicher med fire-fem bedemøller i hver. Pilgrimme går i urets retning rundt om stupaen og mumler det tibetanske mantra ”Om Mani Padme Hum”, mens de roterer bedemøllerne. Øverst på stupaen er skuer Buddhas øjne mod de fire verdenshjørner for at erindre os om, at Buddha holder øje med Kathmandu.

    I Boudanath besøger vi en thangka maleriskole. En thangka er en buddhistisk billedrulle malet på lærred eller silke. Mediterende bruger thangkaer ved meditation, men derudover tjener de også dekorative formål. Maleren mediterer selv under hele fremstillingsprocessen. Det kan derfor tage fra måneder til år at fremstille en god thangka.

    Vi har to overnatninger i Kathmandu.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Kathmandu

  • Dag 12

    Tid på egen hånd

    Der er i dag tid på egen hånd til at shoppe, gå på café eller opleve lidt mere i Kathmandu.

    Man f.eks. tage ud at udforske Kathmandus gamle bydel med dens små gyder og afsidesliggende hindu-og buddhisttempler. På de lokale markeder opleves et væld af skarpe farver og dufte. Her sælges frugt, grøntsager og krydderier samt flotte messing-, bronze- og kobbervarer. Her er et herligt mix af mennesker, lige fra hellige mænd og tibetanske kvinder med deres stribede forklæder til handelsfolk fra Indien.

    Man kan med fordel købe smykker, ægte silketæpper, pashmina-tørklæder, tæpper, friluftstøj, læderjakker og bukser samt kunsthåndværk og religiøse souvenirs. Priserne er meget rimelige.

    Om aftenen mødes vi for at spise afskedsmiddag.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

  • Dag 13

    Hjemrejse

    Tidlig om morgenen  kører vi til lufthavnen. Efter et flyskifte lander vi i Danmark.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Nepal

  • Pas og visum

    Der kræves visum til Nepal, som ansøges efter anvisning fra Viktors Farmor. Pas skal være gyldigt ½ år efter udrejse. Passet bør altid medbringes eller opbevares i hotellers sikkerhedsbokse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Nepals valuta er Nepali Rupee (NPR). Der går ca. 6-7 danske kroner på 100 rupees. Medbring USD til veksling og evt. kreditkort.
    Der findes flere banker, vekselkontorer og pengeautomater i Kathmandu og Pokhara
    Sørg for at medbringe Nepali Rupees til rejsen uden for disse to byer. Der kan dog betales med kreditkort i restauranter og turistshops de fleste steder undervejs på rejsen.
    Ønsker du at veksle overskydende rupee om til US dollars, når du forlader landet, er det vigtigt at gemme kvitteringerne fra banken.

  • Hoteller

    På nogle hoteller varmes vandet op med solfangere. Det kan betyde, at vandet i bruseren ikke er varmt om morgenen.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni

    Telefoni. Nepal har selvvalg fra Danmark. Tryk 00977 + omr.nr + abn.nr. En dansk mobil kan som regel bruges i Kathmandu og Pokhara.

    Mange steder kan der købes et lokalt SIM kort til din mobil, hvilket gør det forholdsvist billigt at ringe hjem. Det er ligeledes billigt at ringe hjem til Danmark fra telefoner i telefonkiosker, der findes i de fleste byer. Her koster det ca. 10 kroner pr minut at ringe til et dansk fastnetnummer.

  • Elektricitet

    Elektricitet Strømstyrken er 220 volt. Der bruges samme type stik som i Danmark. Spændingen kan svinge, og der kan forekomme strømafbrydelser.

  • Drikkevand og øvrige drikkevarer

    Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt, og koster ca. 2 kr. På restauranterne koster en øl ca. 25-35 kr. og mineralvand/sodavand ca. 8-10 kr.

  • Drikkepenge

    På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. På individuelle rejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider ikke inkluderet i rejsens pris.

  • Foto

    Nepal er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.

  • Påklædning

    Vær opmærksom på, at nepaleserne er konservative i forhold til tøj, især i de fjerntliggende områder og bjergområder. Du vil finde, at den måde, du klæder dig på, ofte vil afgøre graden af respekt, du modtager. Sørg for at medbringe tøj, der dækker skuldre og knæ. Du bør ikke gå i korte nederdele/ bukser eller t-shirts uden ærmer. Husk at tage skoene af, inden du går ind i et tempel eller privat hjem. Der er stor forskel på dags- og nattetemperaturen, så sørg for at have varmt tøj til om aftenen og morgenen.

  • Indkøb

    Man kan med fordel købe smykker, ægte silketæpper, pashmina-tørklæder, læderjakker og bukser samt religiøse souvenirs. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen.

  • Bagage

    Medbring højst 20 kg. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Det bedste rejsetidspunkt er midt i september til midt i maj. Det er generelt koldest i december og januar og varmest i maj og juni. Se særskilt punkt for særlige oplysninger om rejsen Nepal kun for kvinder.

  • Tidsforskel

    Når vi har sommertid her i Danmark er Nepal 3 timer og 45 minutter foran os. I vintertiden er tidsforskellen + 4,45 timer.

  • Transport

    Nepal er et tredje verdens land med alt hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde mm. Indenrigsfly flyver ikke altid lige til tiden.

    Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser i Nepal. Livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.

  • Etikette

    Den venstre hånd anses for uren. Derfor bør du huske at bruge din højre hånd til at give, modtage, give hånd og spise (hvis der ikke er bestik). Du bør også bemærke, at kysse og holde hånd generelt ikke er acceptabelt, selvom du vil se nepalesiske mænd holde hinanden i hænderne (dette er et tegn på venskab eller 'broderskab' i stedet for seksualitet). Du bør også undgå at pege på og røre ved folk med dine fødder.

  • Toiletpapir, kleenex og vådservietter

    Toiletpapir, kleenex og vådservietter er altid gode at have med i tasken. Det sker, at der på restauranter o.lign. findes toiletter, hvor der ikke er papir. På mange hoteller og offentlige toiletter står der affaldsspande til toiletpapir. Det må ikke smides i toilettet, da kloaksystemet i Nepal ikke er beregnet til det.

  • Hold styr på maven

    Vi skal være 14 dage i en anderledes kultur mht. mad og drikke, og det sker, at nogen får problemer med maven. Så det kan være en god ide, at tage en effektiv "stopmedicin" med. Det kan købes på apoteket i håndkøb, eller efter samråd med lægen.

  • Småproviant

    Danske maver kan være "utålmodige". Tag lidt müsli barer, kiks, rosiner eller lignende med i tasken, som kan suppleres op undervejs. Vi har nogle køreture i bussen, hvor det måske er rart med lidt til maven.

  • Særligt for Rejser kun for kvinder

    Klima og påklædning

    En af de helt store oplevelser på rejsen er den enestående kvindefestival Teej. Den falder i slutningen af den såkaldte monsun (regntid), som varer fra medio juni til medio september måned. Det kan derfor godt betale sig at medbring et regnslag eller en lille paraply. Derimod er det for varmt til egentlig regntøj eller gummistøvler. Et par åbne sandaler, gerne med skridsikker sål, er ofte det mest behagelige. At det er regntid betyder ikke, at det er gråvejr og regner hele dagen. Det meste af nedbøren kommer nemlig om natten og tidlig på morgenen. Om dagen er der derimod ofte varmt og solskin med omkring 25-30 grader. Men der kan forekomme kraftige regnskyl, som betyder, at der må laves små ændringer i programmet undervejs. Til gengæld vil vi møde færre turister og dermed få en mere autentisk oplevelse. Regntiden medfører højere luftfugtighed, som kan medføre, at ting lugter lidt mørbanket og kan føles lidt fugtigt.

    Vær opmærksom på, at nepaleserne er konservative i forhold til tøj. Du vil finde, at den måde, du klæder dig på, ofte vil afgøre graden af respekt, du modtager. Det anbefales at medbringe tøj, der dækker skuldre og går ned til knæene. Det er ikke velset at gå i korte nederdele/ bukser eller t-shirts uden ærmer. Du vil dog på rejsen møde turister i Kathmandu, der har valgt ikke at tage hensyn til dette. Og nepaleserne er efterhånden ved at vænne sig til det. Husk at tage skoene af, inden du går ind i et tempel eller privat hjem.

    Elektricitet

    Et af de største problemer i Kathmandu er at sikre en fast og stabil forsyning af elektricitet til hele byen. Man har derfor indført såkaldte ”planlagte strømafbrydelser, hvor hvert område efter et fast skema ikke har elektricitet”. De større hoteller og nogle af turistrestauranterne har deres egen generatorer, som sikrer en fast strømforsyning. Vi vil derfor, når vi er på hotellet og de større restauranter ikke mærke meget til det. Ikke desto mindre kan det være en god ide at medbringe en lille pandelampe eller lommelygte som en back up bare for at være på den helt sikre side.

    Indkøb

    Nepal er nok mest kendt for pashmina sjaler, som findes i alle farver og størrelser. Nepalesere er kendt som nogen af verdens bedste skræddere, og man kan få håndsyet tøj til meget rimelige penge, tegnet efter billeder eller fotos man selv medbringer. Desuden kan man købe flotte silke- og bomuldsstoffer i metermål. Det kan derfor være en god ide på forhånd at skimte dameblade og modemagasiner igennem for tøj, man gerne vil have syet. Af øvrige ting, som er værd at købe, kan nævnes te, sølvsmykker, håndlavet rispapir, div. træudskæringer, religiøse statuer og de flotte mandala (en særlig form for håndlavede buddhistiske tegninger).

    Foto

    Der er mange søde fotogene aber ved templerne, og de kan være meget nærgående. Derfor er det vigtigt ikke at spise eller drikker i nærheden af dem (eller at have mad i tasken), når vi besøger templerne.

     

     

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • Kikkert (ikke pigetur)
    • Varmt tøj, fleece og vindjakke (ikke pigetur)
    • Vandresko eller -støvler (ikke pigetur)
    • Solbriller samt kasket eller solhat
    • Myggespray
    • Solcreme
    • Vækkeur
    • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
    • Salttabletter
    • Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
    • En rulle toiletpapir eller kleenex
    • Lommelygte (evt. pandelampe) + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

    Særligt for pigetur:

    • Regnslag eller lille paraply
  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Nepal.