Rejser til Rumænien

Noroc! Skål! Vi kan lige så godt lære ordet hjemmefra, for vi støder på det i Rumænien. Her indgår nemlig frokoster i private hjem, og gæstfriheden er udtalt: Oven i de solide anretninger vil værtsparret insistere på, at vi løfter glasset og hilser på hinanden. 

Værd at opleve i Rumænien

Enten en skål i det lille glas med rumænsk snaps – tujca – eller det større med vin. Som sjovt nok også hedder vin på rumænsk. For sproget tilhører nemlig den latinske sprogstamme, selv om Rumænien er omgivet af lande, der taler slaviske sprog. Alene derfor er landet helt sig selv. 

Den rumænske revolution, der gjorde op med 40 års kommunisme, står stadig frisk i verdens erindring. Det var for rullende kameraer, diktator Ceauşescu blev dømt til døden og henrettet. I dag er landet blevet fuldgyldigt medlem af EU, og et af landets absolutte trækplastre for besøgende er Folkets Hus i Bukarest. Det er en af verdens største bygninger, opført som følge af Ceauşescus storhedsvanvid.  

Et andet ”must see” er sommerresidensen Peles, bygget af landets første konge, Carol 1. Med 160 værelser, krystal fra Murano i Italien, læder fra Cordoba, blyindfattede vinduer fra Tyskland, porcelæn fra Meissen, teak fra Indien og silke fra Tyrkiet er slottet et af de mest eventyrlige i Europa. 

Legenden om Dracula knytter sig til Rumænien, eller rettere området Transsylvanien, hvor fyrsten Vlad Tepes huserede i den sene middelalder. Hans fødeby Sighisoara er i dag på Unescos liste over verdens kulturarv. Ikke på grund af ham, men på grund af sit velbevarede centrum. 

Flot naturmæssigt har Rumænien også i rigt mål. Lige fra Karpaterbjergene til varme sletter langs Donau. Men netop Donaus delta er noget helt usædvanligt. Efter sit lange løb gennem Centraleuropa munder Donau ud i Sortehavet i et stort delta, som er en unik biosfære.  Der går ingen veje i deltaet, så indbyggerne i byerne langs flodens tre arme transporterer sig på vandet. 

En rejse i Rumænien kan ofte lede tankerne hen på en verden af i går, når man møder hestetrukne kærrer eller ser halmstakke på græsmarkerne. Tiden står selvfølgelig ikke stille, heller ikke i Rumænien, men ét er sikkert: Man modtages med åbne arme og udtalt gæstfrihed. 

Rumænien: Transsylvanien - Cluj - Gura Humorului - Sancrai

Landefakta

Areal: 238.391 km2

Hovedstad: Bukarest

Møntfod: Leu (a 100 bani) - forkortes ROL

Sprog: Rumænsk (off.), ungarsk, romani, tysk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Rumænien?

Rumænien har fastlandsklima, og det bedste rejsetidspunkt er fra maj til september. Her rejser Viktors Farmor også til landet. Specielt for rejsen ”Donaus delta” er september en god måned. Temperaturen er behagelig, fuglene (pelikaner blandt andet) er her stadig, trækket begynder først senere. Og vi kan stadig nyde de hvide vandliljer. I sydøst er der typisk middelhavsklima med milde vintre og somre. Længere mod nord er der indlandsklima med iskolde vintre og meget varme somre. Rumænien er fem gange så stort som Danmark og ligger midt i den store bjergkæde Karpaterne, der har flere toppe på over 2.000 meter. De høje bjerge går over i lavere kamme længere mod syd, mens der mod vest og sydøst ligger vidtstrakte sletter. Næsten halvdelen af landarealet består af uberørte økosystemer med en stor mangfoldighed af dyre- og plantearter. Landet har desuden store beskyttede skovområder.

Hvem møder du i Rumænien?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Med Carmen som guide møder vi rumænere i deres hverdag. Spiser frokost hos en familie. Eller hos en præst. Besøger en smed. En træmand. Eller Nina og Niccu i Targoviste. En rejse til Rumænien bringer os på fornavn med en del rumænere.

  • Den landlige idyl er udtalt i Maramures.

    Hvor Brødrene Grimm møder Hobbitrup

    Det kan være svært at bestemme sig ved morgenbordet på pension Teleptean i Maramures. Der står en...
    Den landlige idyl er udtalt i Maramures.

    Hvor Brødrene Grimm møder Hobbitrup

    Det kan være svært at bestemme sig ved morgenbordet på pension Teleptean i Maramures. Der står en...
  • Smukt landskab i Rumænien. Foto Carmen Vele

    Draculas bjergland er blevet et smukt rejsemål

    Sig navnet Transsylvanien og straks dukker den sagnomspundne vampyr Dracula op på nethinden. Men...
    Smukt landskab i Rumænien. Foto Carmen Vele

    Draculas bjergland er blevet et smukt rejsemål

    Sig navnet Transsylvanien og straks dukker den sagnomspundne vampyr Dracula op på nethinden. Men...

Typiske spørgsmål før rejsen til Rumænien

  • Hvad spiser vi i Rumænien?

    Hvis man skal give en karakteristik af det rumænske køkken, kan man sige, at det fusionerer centraleuropæisk tradition med inspiration fra Balkan og Tyrkiet. 

    Basis i rumænsk mad er kartofler og brød. Rumænerne spiser meget kød, og med sit behagelige klima dyrkes rigtig mange grøntsager. Meget ofte serveres der en ciorba (suppe) som forret. Hovedretten kan for eksempel være chieftele (tyrkiske köfte) eller musaca (græsk musaka) eller snitel (tysk schnitzel). 

    Blommer er den mest udbredte frugt. Kun USA (som er meget større arealmæssigt) producerer flere blommer årligt. 75% af blommerne brændes til tujca, den rumænske snaps.  

    Landet er verdens 9. største producent af vin, både af egne druesorter som Feteasca og Babeasca, men også af Riesling, Chardonnay, Merlot og Cabernet Sauvignon.  

    Hvad så med øl? Jo, det klarer de også, og her er det den tyske indflydelse, der spiller ind. Rumænsk øl er oftest pilsner-typen. 

  • Hvad er prisniveauet i Rumænien?

    For en dansker er næsten alt billigere i Rumænien. Lønniveauet gør, at vores købekraft er stor. 

    Desuden har rejserne helpension, og ofte er der inkluderet drikkevarer til frokosten. Så der er næsten kun drikkevarer til middag samt personlige udgifter tilbage ud af egen tegnebog. 

    En kop kaffe på café: 20 kr. Sodavand: 10 kr. Øl: 15-20 kr. En flaske vin på restaurant: 60-80 kr. 

  • Hvad køber man med hjem?

    Tøj, læder og vin. Som storproducerende vinland, er der rig mulighed for at finde en spændende og lækker flaske til at tage med hjem. Eller hvis man tror på, at Gerovital-cremen – en rumænsk opfindelse, modvirker aldring, er der også rige muligheder for at købe dette. Midlets effekt er dog aldrig blevet anerkendt for sin effekt. 

    Honning er en anden delikatesse, som rumænerne gør godt. Og så er det nemt at finde plads til i kufferten.  

    Smykker, specielt perlesmykker, er en anden ting, som du kan finde meget af i Rumænien. Specielt i hovedstaden Bukarest. De findes i et væld af flotte farver som bl.a. armbånd.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed, hygiejne i Rumænien?

    Generelt er Rumænien et meget sikkert land at opholde sig i, og du kan trygt rejse dertil. I ganske få områder – typiske turiststeder – kan man komme ud for lommetyveri eller vedholdende tiggere. Men det er absolut undtagelserne, og hvis man tager de samme forholdsregler, som stod man herhjemme, er man rigtig godt garderet. 

    Vand kan ikke altid drikkes fra hanen. Spørg din rejseleder. 

    Hygiejnen er helt i orden på de steder, vi vælger til overnatning og spisning. Men på offentlige steder kan den være et stykke fra dansk standard. 

  • Hvornår er det bedst at rejse til Rumænien?

    De bedste tidspunkter for at besøge Rumænien afhænger af, hvor i landet der er tale om.  

    Generelt kan man sige sommerhalvåret, for vinteren kan godt være streng. Rejser til Donaus delta ligger bedst i maj-juni eller september, af hensyn til fuglenes træk. Rejsen ”Carmens Rumænien” ligger midt om sommeren, men her er vi ofte nogle hundrede meter over havets overflade, så varmen er behagelig. 

  • Er der særlige krav til påklædning?

    Nej. Rumænerne tager ret afslappet på krav til påklædning. 

  • Taler rumænerne engelsk?

    De færreste taler engelsk. I den unge generation er det meget bedre, men ude på landet – hvor vi netop opholder os på Viktors Farmors rejser til Rumænien – er det fortsat et fåtal, der taler godt engelsk. Dog kan man i nogle områder tale tysk, hvis man mestrer det. 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Bog: Turen går til Rumænien, Politikens Forlag 2004. Skrevet af Andrea og Steffen Gram. Steffen Gram er en kendt TV-journalist og har primært rapporteret fra udlandet. Det var da også på en reportagerejse til Rumænien, han mødte sin kone, hvor hun var hans tolk. 

    Bradt´s guidebog: Transsylvania. 

    Bog: Mit fædreland var en æblekerne. Hertha Müller, 2018:
    Denne bog om nobelprismodtageren Herta Müller har skikkelse af en samtale med den østrigske litterat Angelika Klammer. Et rystende indblik i et totalitært styres terror mod sin befolkning. 

    Bog: Piazza Bucarest, Jens Christian Grøndahl, 2004:
    Amerikaneren Scott møder i Bukarest den meget yngre Elena. Efter murens fald flytter de til Danmark og bliver gift. En dag forlader hun ham uden varsel og flere år senere opsøger Scotts stedsøn Elena i Italien og får hendes historie. 

    Bog: Det befriede Rumænien, Hans Scherfig 1963. 
    Betragtninger fra Scherfigs rundrejse i Rumænien og hans lovprisning af det kommunistiske system. 

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Rumænien

God og stabil service

Nogle indkvarteringer i Rumænien er på pensionater, der enten har været eller stadig er bondegårde. Andre indkvarteringer er på 3- eller 4-stjerne hoteller. Vores hoteller er delvist privatiserede og ejerne er derfor indstillet på at give en god og stabil service.

Mulighed for kulinariske oplevelser

Ved overnatning på bondegårde/pensioner er der samme standard som på hotel, men beliggenheden gør dem mere attraktive og charmerende. Det er her, man kommer til at mærke den rumænske gæstfrihed. Samtidig giver hvert sted os også muligheden for at få en kulinarisk oplevelse.

Vidste du det om Rumænien?

Ceausescus´ vanvidspalads – Folkets Hus - kostede cirka 25 milliarder kroner at bygge. Det rummer 1100 værelser, mere end 200.000 tæpper og 3500 ton krystal til de mange lysekroner. 

Viktors Farmor i Rumænien

Viktors Farmor startede med at arrangere rejser til Rumænien i 2015, og vi har en eventyrlige rejse på programmet til egnene Transsylvanien og Bukovina. Rejsen i Rumænien er på 8 dage og er med vores dygtige, dansktalende rejseleder og guide Carmen, som til dagligt bor i Rumænien. Hun har skræddersyet rejsen, som gør den helt unik med bl.a. besøg hos flere lokale familier. Derudover er vi til vinsmagning på en af de ældste vingårde i Transsylvanien og har en fantastisk flot tur over Karpaterne.

5 nedslag i Rumæniens historie

101-102
Romerne okkuperer området mellem floderne Donau og Dnjestr, og kolonister fra Romerriget introducerer latin som sprog. 

1866
Fyrstedømmerne Moldavien og Valakiet slår sig sammen og bliver ét kongedømme. Den første konge, Carol 1., hentes i Tyskland.

1920
Efter 1. verdenskrig tilkendes Rumænien store landområder fra Østrig, Ungarn og Rusland, blandt andet Transsylvanien, og når dermed op på sin nuværende størrelse.

1947
Rumæniens konge Michael 1. tvinges til at abdicere, og landet gøres til en folkerepublik under kommunistisk ledelse.

1989
Den rumænske revolution, hvor Nicolae Ceauşescu, der har siddet ved magten siden 1965, afsættes. Han og hustruen Elena henrettes efter en kort rettergang i juledagene 1989.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Rumænien

  • Pas og visum

    Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Rumænien. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Møntfoden i Rumænien er Lei. Det forkortes RON. 100 Lei er cirka 150 DKK

    Alle gængse kreditkort accepteres i Rumænien. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres.

  • Mad og drikke

    Det rumænske køkken er traditionelt og influeret af såvel tyrkisk og ungarsk som tysk kogekunst. Rumænien producerer en del vin - både hvidvin baseret på riesling, chardonnay og pinot gris, og rødvin baseret på cabernet sauvignon og pinot noir. Blommesnapsen tuica er svært at komme udenom på et besøg i landet.

    Rumænerne drikker meget kaffe. ”Filtru” er filterkaffe, ”Ness” er nescafé, og ”Espresso” er – ja, espresso, men med mere vand end man normalt forbinder med ordet. Te vil ofte være frugtte.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni og internet

    Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning i Rumænien. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

    Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.

  • Elektricitet

    Der bruges almindelige europæiske stik.

  • Drikkevand

    Vand fra hanen i Rumænien er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales at købe vand på flaske. ”Apa plata” er vand uden brus. En flaske vand (1,5 liter) koster cirka 7 kroner.

  • Drikkepenge

    Det er ikke almindeligt at give drikkepenge i Rumænien, men ofte runder man op til nærmeste runde tal.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

  • Indkøb

    På lokale markeder kan man finde broderi, lervarer, læder, tæpper, porcelæn og varer af uld til fornuftige priser.

  • Prisniveau

    En frokost på en lokal restaurant koster mellem ca. 100 og 150 kroner. En øl på restaurant ca. 15 kroner, og lokal rumænsk vin koster ca. 150 kroner. En kop kaffe koster mellem 20 og 25 kr. 

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet som fremgår på medicinen og navnet i passet stemme overens.

  • Klima

    Rumænien har kontinentalt og overvejende varmt klima. I maj måned er der mellem 11 og 24 grader, altså varmere end i Danmark. I juli kan temperaturen komme op omkring 29 grader om dagen, og sensommer og efterår byder på generelt varmt klima.

  • Tidsforskel

    Der er +1 times tidsforskel fra Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Lommelygte + ekstra batterier

    - Paraply/regntøj

    - Vådservietter

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode gåsko

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  • Værd at vide

    Med et areal på 238.319 km² er Rumænien et af de større lande i Europa, men stadig mindre end vesteuropæiske lande som Spanien, Frankrig, Sverige, Polen og Finland. Der bor ca. 19,1 millioner i Rumænien, og befolkningstallet er faldende. 

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Rumænien.
Ring til os 86 22 71 81