Med en kaffebonde som rejseleder

Mød Tuyen, der på vores fantastiske Vietnam rundrejse viser rundt i sit hjemland og tilbyder smagsprøver fra sin egen farm.

En vietnamesisk landmand bruger kvæg til at trække sin plov, oplev dette ved en rejse til Vietnam.

Gammel kærlighed ruster ikke. Dette mundheld passer på Tuyen Ngoc Nguyen, der kom til Danmark fra Vietnam som 15-årig. Han var vokset op i en lille landsby små 70 kilometer øst for Saigon. Som han selv husker: En fredelig landsby.

Den blev etableret i 1954, da Vietnam blev delt i to (Nordvietnam og Sydvietnam). På dét tidspunkt flyttede mange mennesker fra Nordvietnam, og slog sig ned på landet i Sydvietnam. Langt de fleste indbyggere i landsbyen levede af landbrug og fiskeri. Folk levede et fredeligt liv indtil borgerkrigen kom.

De sidste år af Vietnamkrigen var landsbyen en krigszone. Mange civile blev sårede eller mistede livet under konflikten. Landsbyen var hårdt ramt og Tuyens barndom var hård.

Fra postbud til kaffebonde

Hans ungdom blev bedre. Efter ankomsten til Danmark blev Tuyen hurtigt integreret. Tog en uddannelse og arbejdede blandt andet ved Post Danmark. Årene gik. Og hele tiden var der i baghovedet en drøm om at vende tilbage til Vietnam.

Han fik chancen, da han blev rejseleder. Og valgte Vietnam som ”sit” område. Gensynet var stort for ham. Han faldt for naturen, for de vietnamesiske frugter, og ikke mindst den vietnamesiske kaffe. Et frø på størrelse med en kaffebønne spirede i ham.

I 2007 tog han konsekvensen: Han købte simpelthen 10 hektar jord i den sydlige del af det langstrakte land. Buen Ma Thuot egnen er kendt for at dyrke Vietnams bedste kaffe. Og på sine 10 hektar har Tuyen kastet sig over kaffe, mango, jackfruit, cashewnød og banan.

Som han selv siger: ”Der er altid høst af et eller andet, og jeg elsker at være på farmen”.

Kaffebonden Tuyen elsker dog også at komme ud i sit hjemland. Så han har sammensat en rejse, der viser alle Vietnams højdepunkter frem. Titlen siger alt om Tuyens forhold til sit land: ”Fantastiske Vietnam”. Og med Tuyen som engageret rejseleder bliver Vietnam levende og – fantastisk.

- Der er så meget at fortælle om Vietnam, siger han. - Jeg fortæller om historien, om den daværende og nuværende politik, og mest af alt om vietnamesisk kultur og tradition. Både i Nord-, Central- og Sydvietnam, for der er forskelle.

Vietnams højdepunkter

Højdepunkter er for Tuyen: Ha Long bugten i junke, Mekong-deltaet med flydende markeder, hovedstaden Hanoi som han holder meget af, afslappede cykelture gennem rismarker og små landsbyer – og det vietnamesiske køkken, som regnes som et af verdens bedste.

Han tager tilmed sine gæster med tilbage til barndommens landsby, og til huset, han voksede op i.

- Landsbyen i dag er fredelig. Mange nye folk fra Nord- og Central-Vietnam er flyttet til byen, og folk lever i harmoni sammen, de ser ud til at være tilfredse og glade for livet.

Mon ikke også gæsterne er tilfredse og glade, når de forlader landsbyen efter at have fået et førstehåndsindtryk af tilværelsen i Vietnam i dag – samt en kop god kaffe fra rejselederens egen plantage.

Når Tuyen går på sin farm og passer kaffebuske og mangotræer, savner han selskabet med gæsterne på en rundrejse. De sidste år har givet ham en enestående viden om sit fødeland og dets befolkning. Gammel kærlighed ruster nemlig ikke.

Se alle vores artikler om Asien