Kirgisistan - Hvor nomadelivet kom tilbage

Hvorfor tage til et fjernt land for at opleve flot natur, der også kan ses i Europa? Svaret er ægte nomadeliv!

Både heste og køer malkes af nomaderne, der tilbringer hele foråret og sommeren i bjergene. Foto Erik Hermansen
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Kirgisistan midt inde i Asien er de senere år blevet et stort rejsemål for Viktors Farmor. Det har fået tilnavnet Asiens Schweiz på grund af de smukke grønklædte bjerge med hvide toppe. Men hvorfor tage til et fjernt land for at opleve dét, hvis en ligeså flot natur findes i Europa? Svaret er, at her kan man opleve et ægte nomadeliv.

Nomadefolkets bjergland

Kirgisistan er cirka 5 gange så stort som Danmark og de fem millioner indbyggere bor i et af verdens smukkeste bjerglande med majestætiske bjerge i alle farver og nuancer. Fra de sneklædte Pamir-bjerge i vest til Tien Shan-bjergene mod Kina i syd og øst. Nogle af bjergene har toppe over 7.000 meters højde.

I disse bjerge og på højsletter vrimler det med heste og nomader, der især i sommerhalvåret tilbringer det meste af deres liv her med filt-teltet jurten som bolig. Sådan har det været i historien, og sådan er det i dag. Kun afbrudt af tiden under Sovjetunionen, hvor landets befolkning blev tvunget til storbyerne og fik arbejde på fabrikker, i miner og i serviceindustrien. Men da Sovjetunionen så brød sammen og store dele af industrien kollapsede, er mange kirgisere vendt tilbage til nomadetilværelsen.

I dag ser man selv unge par etablere sig med alt, hvad man har behov for til et liv, puttet ind i en jurte. De runde telte af filt ses overalt. Som turist kan man overnatte her en nat eller to. Med brændeovn til at holde varmen om natten – og el-stik til at oplade mobiltelefoner og kameraer.

En befolkning på hesteryg

Kirgisistan er også hestenes land, som ses overalt i større eller mindre flokke. Både unge drenge og unge piger ”hænger” på gadehjørnerne på en hest, som om det var en knallert på havnekajen i Esbjerg. Kommer man forbi en lokal festival i højlandet kan man opleve flere konkurrencer på hesteryg. Én af de mest populære er at bringe en død kalv eller et lam fra den ene ende af en bane til den anden. Konkurrenterne skal undervejs forsøge at vriste kalven eller lammet fra rytteren. En traditionel form for dating på hesteryg er, at en pige rider med stort fart udover steppen. Hvis ikke drengen kan indhente hende – og hun vil forsvare sig ihærdigt med ridepisken undervejs – er hun ikke interesseret.

Kirgiserne som nomadefolk er kendt langt udover det lille lands grænser. Man kan møde dem i Kina, Tajikistan, Kazakhstan, Pakistan, Uzbekistan og Afghanistan. Som turist kan man som gæst få lov til at smage den særlige gærede hoppemælk Kumys. Kommer man blot forbi som privatperson kan man risikere at få tilbudt et fåreøje eller et stykke fårehjerne. I den kirgisiske tradition det bedste fra fåret, som den fornemme gæst selvfølgelig skal have.

Se alle vores artikler om Centralasien