Mad i Kirgisistan: Æresgæsten får fåreøjet

Maden i Kirgisistan er et godt mix af russisk, mellemøstlig og kinesisk mad i storbyerne og på landet mad baseret på nomadernes egen produktion af kvæg, heste og får.

Der er dækket op til et lækkert måltid hos nomaderne. Foto Finn L. Hansen
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Som nomadekultur har kirgiserne ikke selv udviklet de store gastronomiske specialiteter, men har udfra en række basale råvarer og produktion skabt et køkken heraf.

Besøger man en nomadefamilie i jurten, hvor der finder en særlig begivenhed sted, vil man blive præsenteret for nyslagtet lam. Her vil hædersgæsten blive tilbudt lammeøjet, som regnes for en stor delikatesse. De ældste kvinder får halefedtet fra det såkaldte fedthalefår.

Til særlige lejligheder hører også hestekød, der vil kunne fås på byens bedre restauranter. Men hesten, der er en uadskillelig del af kirgisisk kultur slagtes yderst sjældent. Derimod malkes hopperne i dagligdagen for at give mælk til den syrlige Kumys-drik. Med en svag alkoholprocent kan den virke både opløftende og beroligende samt give varme til en kold aften i bjergene.

Helt mod øst og nær grænsen til Kina vil der være et stort udvalg af pasta/nudelretter. Særligt lagman, som stammer fra kirgisernes nærmeste slægtninge i Kina - de uighurske tyrkere. Lagman kan nærmest sammenlignes med makaroni blandet med små kødstrimler og stegte grøntsager – og kan være meget krydret.

I byerne og på mindre restauranter i provinsen vil Sovjettidens indflydelse afspejle sig i supper, der vil være en traditionel forret. Kålsupper, borsch/rødbedesuppe. Suppe med kylling osv. Lammekød er ikke så almindeligt, men fås dog som grillet kød/kebab på linje med kylling og oksekød.

Ved Issyk Kul-søen fås både røget og friskfanget ørred, der tilbydes fra små boder i vejsiden. I bazarerne er et stort udbud af lokale svampe. Og både her og langs bjergvejene tilbydes honning, der kommer direkte fra de mange bikuber, der ofte ses på ladet af store lastbiler. De køres til bjerg-engene, hvor bierne samtidig kan bestøve blomster og frugttræer.

En række andre specialiteter, man vil møde på restauranter og i kirgisiske hjem, er:

Manti – dumplings, der fås i mange variationer med enten kød eller græskar. Chuchvara er dumplingsuppe. Dimlana – en stuvning med kød, kartofler, peberfrugt og kål

Kurut – Små tørrede osteboller/yoghurt, som kan opløses i en suppe, eller blot i vand og blive til en drink. Eller de spises som de er med en vodka til.

Lepeshki er fladbrød, der bages på indersiden af en lerovn (tandoori). Brydes med hånden og deles.

Plov er egentlig Uzbekistans nationalret. Men den fås også i den sydlige del omkring byen Osh i Kirgisistan, hvor der bor mange usbekere.

Samsa – kødpies, der bages i samme slags ovn som til brød. Beshbarmak: Helt kogt får.

Beshbarmak betyder ’ fem fingre’ fordi det oftest spises med fingrene.

Kuirik boor: stegt fårehalefedt og fårelever. Chuchuk: Pølse lavet af hestekød. Shorpo: Gryderet med lammekød

Bozo: mild alkoholisk drik, lavet på kogt gæret hirse og Maksym: En drik baseret på hvede også kaldet shoro.

Fra russerne har kirgiserne taget vodkaen til sig, selv om de er muslimer. Næsten hver by har sin egen vodka, og velassorterede supermarkeder kan have op til 100 forskellige mærker inkl. de kendte internationale mærker.

Se alle vores artikler om Centralasien