Costa Rica: Lille land med store kilmaambitioner

Og de når rent faktisk i mål med flere af dem. Costa Rica er ikke meget større end Danmark, men i forhold til Danmark er hele 25% af landet beskyttede områder.

Den smukke og koniske Arenalvulkan ses i Costa Rica. Foto Claus Bech
Josefine Aude Raas

Skrevet af

Josefines nysgerrighed er svær at dække og hendes passion er især at fortælle de historier fra Latinamerika, som oftest ikke når Danmark.

Costa Rica betyder egentlig ”rig kyst”, men det er et land, der gemmer på meget mere end flotte kyster og bløde sandstrande.

Man kan godt lave visse sammenligninger mellem Costa Rica og Danmark, for det er ikke kun landenes størrelse, der minder om hinanden. Begge lande har store klimaambitioner. Costa Rica har bare på visse områder fået flere point ind på klimakontoen. Det skal også siges, at det lille grønne land har færre indbyggere end Danmark og har andre ressourcer, som det kan udnytte. Danmark har nemlig et større energiforbrug i form af kul, olie og gas. Men der, hvor vi står stærkt, er på vindkraftfronten.

Costa Ricas sorte last er benzin og olie, men i forhold til Danmark har de en del naturlige ressourcer at trække på: Vandkraft, geotermi og til dels vind. Og så har de knækket koden som et af de få lande i Latinamerika: At tjene penge på at beskytte naturen. Naturen bliver i høj grad set som en ressource og ikke en last, som skal af vejen for at skabe plads til eksempelvis kvægdrift. Lad os dykke lidt ned i det lille lands grønne ambitioner.

En rig kyst på grøn strøm

I 2019 producerede Costa Rica næsten al deres elektricitet fra vedvarende energikilder, hele 99% for at være præcis, så man kan næsten runde op. Landet kørte på grøn strøm i mere end 300 dage sidste år, og de kan faktisk fejre 5 års-jubilæum: De sidste fem år har landet næsten udelukkende kørt på grøn elektricitet.

Det er specielt vand, som de formår at udnytte i form af store energi-kraftværker. Det kommer blandt andet fra de kraftige regnsæsoner og deres utallige floder. Derudover har landet stor vulkansk aktivitet. Flere af vulkanerne er slukkede, nogle ligger i dvale, men der er også en del aktive. Og det er fra den vulkanske aktivitet i undergrunden, at Costa Rica også kan få energi.

Ligesom i Danmark med vores mange vindmøller, er Costa Rica også begyndt at få øjnene op for den kraftfulde vind og dens potentiale. De har i de seneste år udbygget sin vindenergi, som nu udgør cirka 10% af deres samlede elektricitetsproduktion. Så når man i dag kører eller går rundt i de smukke landskaber, kan der også stikke en vindmølle op hist og her.

Det lille grønne land har en målsætning om at være helt karbonneutral og derved fri for fossile brændstoffer i 2050. Danmark har også et mål om, at vi i 2050 skal være et klimaneutralt samfund. Det bliver spændende, hvem der når først i mål. Costa Rica kan i første omgang give inspiration til andre lande, specielt til sine naboer i Latinamerika, som ikke alle prioriterer naturen i lige høj grad og ser dens potentiale.

Costa Rica byder på klimavenlige øl

Det er på mange fronter, at Costa Rica sætter ind for at passe på klimaet. Det costaricanske firma Imperial Cerveza har nemlig produceret klimavenlige øl. Navnene er Cerveza Imperial og Imperial Silver, og er de første af sin slags.

Så hvad gør øllene klimavenlige? Det er vand, der er kodeordet. Vand spiller nemlig en meget mindre rolle i produktionen og afhjælper det globale problem: Vandmangel. Helt specifikt er øllene vandpositive eller vandneutrale. Firmaet har formået at reducere deres forbrug af vand i produktionen med 44%. Når øllene også kan kalde sig for vandpositive, betyder det, at det ikke kun er i produktionen, de har fokus på vand, men de investerer også i beskyttelse af deres tropiske skove og hjælper mindre samfund med indsamling af ferskvand.

Se alle vores artikler om Mellemamerika