Madaba

Forestil dig at flytte en dynge murbrokker og opdage en smuk mosaik i sorte, hvide, røde, grønne og blå nuancer. Det var synet, der mødte kristne tilflyttere i byen Madaba i slutningen af 1800-tallet.

Madaba er kendt for de byzantinske mosaikker. Foto Michael Andersen

I 1884 fik nogle kristne lov til at flytte ind i et område små 30 km syd for Jordans hovedstad Amman. Stedet hed Madaba. Engang havde det været en blomstrende by. Men under osmannisk styre var den gradvist gået i forfald.

De nye tilflyttere gik bogstavelig talt i gang med at fjerne dyngerne af sten. Og gjorde et sensationelt fund. For langsomt kom en kæmpe mosaik til syne. Den havde været gulv i en byzantinsk katedral fra cirka år 560.

Jerusalem er verdens navle

Mosaikken er et kort over Det Hellige Land. Og selv om den ikke er fuldstændig, så giver den et tydeligt indtryk af, hvordan man så på verden omkring det 6. århundrede efter Kristi fødsel.

Jerusalem er verdens navle, med bymur og huse afbildet. Bethlehem og Jeriko er med. Middelhavet, Nilen og Dødehavet også. Fiskene boltrer sig i Jordan floden, men vender ryggen til det salte Dødehav.

Kortet er det mest nøjagtige over Palæstina - faktisk indtil det 19. århundredes landkort. Og det er stort. Op mod 90 kvm i fuld størrelse. Det har krævet mere end 1,1 million små mosaik-sten, som skulle findes i naturen i sorte, hvide, røde, grønne og blå nuancer og hugges til.

Hvorfor har man ikke bare lagt en mosaik med mønstre og figurer? Det korte svar er: Historieskrivning. Man har villet fortælle Det Gamle og Det Ny Testamentes historie. Kortet er en lærebog over den kristne kultur.

Mosaikkens by

Palæstina-kortet var ikke det eneste, der dukkede frem fra murbrokkerne dengang omkring århundredskiftet. Flere andre mosaikker blev afdækket, derfor kaldes Madaba i dag ”Mosaikkens by”, for byen er hjemsted for en enestående samling af mosaikker. Nogle af dem altså 1400 år gamle.

I et privat hjem fandt man ud af, at der havde ligget en kirke, dedikeret til jomfru Maria, i det 6. århundrede. Også her var det et flot mosaikgulv. I vestibulen til et andet hjem fandt man natur- og jagtscener.

Madabas historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster, det var her Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne.

I dag er det en charmerende markedsby. I den arkæologiske park har man blotlagt et stykke af den gamle romerske gade. Både fortid og nutid gør Madaba til et oplagt stop på vores rejser i Jordan.

Ofte med en overnatning. Og så er mosaikhåndværket blevet genoplivet i mange værksteder. Ringen til fortiden er sluttet.

Se alle vores artikler om Mellemøsten